Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Andrei
veteran
veteran

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de Andrei » 29 Apr 2014, 11:41

Daca mi se permite, voi posta si eu cateva concluzii din montari KL-H-uri sau combinatii de Y-uri cu KB sau cu KT... - doar lansete de spinning, ce postez mai jos nu are absolut nici o legatura cu lansetele de casting...

Distanta de lansare cu o configuratie bine facuta Y-uri + K-uri inspre varf (le prefer pe acestea pentru ca se desfasoara mai usor firul de pe ele decat de pe L-uri, chiar daca sunt finut mai grele) este mai mare decat la orice combinatie de KL-H-uri. Nu sunt singurul care a tras aceste (aceleasi) concluzii, care sunt real vizibile in pescuit. Am facut inclusiv teste cu inele lipite pe blank, ca sa ma conving ca nu gresesc undeva, si concluziile sunt aceleasi.

In ceea ce priveste senzitivitatea... unele remarci spun ca configuratie micro cu KL-H-uri este mai senzitiva decat Y-uri ci KT+KB... dar daca se folosesc si la un New concept inele micro inspre varf, sunt la fel de senzitive ambele configuratii. Practic inelele dinspre varf conteaza cel mai mult la capitolul senzitivitate.

Sunt concluziile personale, nu trebuie luate ca atare de nimeni :roll: . In consecinta recomand in continuoare combinatiile Y + KB+KT, in defavoarea KL-H. Configuratiile cu KL normale, functioneaza la fel ca si Y-urile, cu diferenta ca sunt mai grele, asa ca tot la Y-uri trag :).

Daca cineva-si face griji ca firul se agata in inelele mari, vreau sa spun ca-mi aduc aminte de 2 intamplari distincte in care am patit-o din cauza inelelor mari, in lanseu. Ambele s-au intamplat in conditii inumane de pescuit (vant foarte puternic, ca sa nu zic uragan, din lateral si ploaie), spun inumane, pentru ca ambele dati am fost singur la pescuit :D pe toata balta :P. In cam 20 de ani de pescuit, 2 evenimente sunt absolut nesemnificative zic eu...

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 29 Apr 2014, 12:30

crystianoo scrie:King,am si specificat ca nu vad diferenta decat in lanseu...nu neg ca nu ar fi si avantaje,clar lanseta a devenit mult mai sensibila,(simt impletitura firului in blank cand dau la manivela)este montata 9+1,la tambur 2500 sa folosesti plecare 20? pe mine ma doare ca mi-a luat din lanseu destul de mult(nu 2-3m)...si peste asta nu pot sa trec...ma simt mahnit ca o lanseta de generatie mai veche si mai scurta bate la *** in LANSEU o lanseta de generatie noua mai lunga cu 15 cm din cauza inelelor...si ca sa si inchei inele in Y sunt mai usoare ca cele K...pe cantarite :wink:
Pentru ca sa obtii maxim de lanseu dintr-un bat e relativ simplu : asezi toate inelele astfel incat prelungirea imaginara a axului mulinetei sa treaca exact prin centrul lor (indiferent de tipul de rama y, k, l etc.) si faci plecarea pe 30 . Astfel ai numarul minim de frecari posibil dar s-ar putea sa nu mai ai nici un inel lipit de blank sau sa ai doar 2-3 in funtie de mulineta. Dintre toate variantele de echipare cu montaje de genul asta am lansat cel mai departe intotdeauna.
Y -urile sunt intradevar mai usoare decat k-urile cand compari 2 de aceeasi marime. Diferenta de greutate provine din fdaptul ca poti pune unele mai mici si cand cantaresti un kh de 20 comparativ cu un y de 30 lucrurile se schimba.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 29 Apr 2014, 13:01

Andrei si discutia plecase de la cat de bune sunt inele L si de frumoase in viziunea Andronic :lol: , nu este mai bine sa organizam un eveniment cu inele montata in 2 stiluri standar Y /L si Y /KB/KT v.s Fuji KR.

Am deja 2 lansete montate Y/L si KR special pe acelasi blank Cabela`s IM7 705-2 si un KR pe care l-am vandut am facut un test cu toate tipurile de montaje cu 3 tipuri de fire : Varivas Vermax 0,22mm, Sufix performance Braid 6lb. si un YGK Soul 1.0 PE

Concluziile au fost clare folosind aceeasi mulineta si acelasi fir : pentru fire textile cu memorie mica montajul KR cu greutati de 10g a aruncat cu 10m in plus fata de montalul clasic Y si L.

Montajul cu inele Y si KT este mai versatil pentru cine vreo o lanseta pentru mai multe mulinete si vrea sa folosesca un spectru mare de diametre de fire mono.Totusi la performante de distanta cu fir mono inele Y au adus un avantaj mic de doar cu greutate 3.5 g cu greutati de 7 si 10g distantele sunt similare cu plecarile K-H 20 si KL-H16.

http://conceptcustomrods.ro/test-de-dis ... -standard/

Pot sa spun de cum ca organizez un eveniment cu acesta tema intre 25 mai si 10 iunie. Avem nevoie doar de cateva modele de blankuri identice montate in 2 sau 3 variante, mai miulte tipuri de mulinete cu fire diferite si 4-5 ore libere.

Vor fi facute filmari poate si o televiziune de profil.

Propun blankuri cunoscute de 7`ft si 7`6``ft de putere ML si o putere M pentru a folosii jiguri de la 3.5 la 10g si modele cunoscute de la St.Croix SCV 8`6``ft ,,2 oz,, si Lamiglas 8`6``ft . MT 8`6``ft. 8-17 lb. de care pot sa fac rost montate KR.

Eissta si TR montate standar si KR deci avem ce compara.

Din acest moment astept sugestiile pentru a monta 2 lansete pe blankuri pe care exista deja montaje Y/L si Y/K.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 29 Apr 2014, 13:06

Exista si modele ML/M TR montate Y/L si Y/K si KR deci avem ce compara. Mai trebuiesc si cateva mulinete cu fire textile si mono cu grosimi diferite si varietate in suplete.

Berea dupa ca sa nu influeneteze testul :D

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 29 Apr 2014, 13:43

Andrei cum te stim de la testele facute pe siteul WSB asteptam date efective masurate , fire folosite pe ce mulinete si cu ce lansete

O simpla afirmatie nu prea are acoperire, sau poate ti-a scapat ceva la montaj :wink:

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 29 Apr 2014, 14:26

Am facut testele pentru mine, pentru ca pt a le face asa cum trebuie aveam nevoie de 1-2 zile libere si nu dispun de acel timp momentan! ... daca vrei sa faci testul respectiv de care zici... asa cum trebuie, este vorba de mai mult de 4-5 ore libere... :wink:

Concluziile sunt aceleasi din mai multe directii... nu sunt doar ale mele. Inclusiv pe apa cu aceeasi greutate, aceeasi mulineta, aceleasi fire , una lansa mai mult decat cealalta... In cazul acesta, unde diferentele putea fi notabile, si anume lanseurile erau facute cu pilker de 20g... Y pica cu 5-10 metri mai departe decat KL-H, cu mai putin efort.

Repet, testele le-am facut pentru mine, concluziile sunt ale mele... daca altcineva a tras altfel de concluziim nu am nimic impotriva :).

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 30 Apr 2014, 09:00

Andrei,

foarte pe scurt momentan, tot pentru ca nu am timp :wink:

Variante de inele Y si L in varianta micro exista de mult dar au 3 mari inconveniente

1. Cu inele Y nu se poate face o reductie rapida comparativa cu sitemul Fuji KR

2. Unghiul fata de mulineta al ineleor Y nu este cel bun pentru ca sunt perpendiculare pe blank iar planul tamburului face un unghi semnificativ fata de blank. Intr-o prima etapa Fuji a remediat partial problema cu inele KL standard care au o problema : nu au unghi optim fata de mulineta pentru ca au un o inaltimea prea mica raportat la clasa de fire folosite, in plus sunt prea grele raportat la inelele KL-H si Y

3. Inele Y nu pot fi potrivite ca inaltime incat sa fie concentrice in orice variante de marime pentru ca nu au fost gandite sa functioneze dupa principlul reductiei sistemul KR :wink:

4. Inaltimea inelelor Y este mai mica decat cea a inelelor KL-H comparative(KL-H 20 v.s Y25 / KL-H25 vs.Y30 )

5. Reductie nu poate sa cada rapid in inele mici running KB 5.0 sau mai mici daca se pleca cu inel Y 25 sau 20 deci inevitabil pe mijlocul lansetei vor fi inele mai mari si mai grele.

Voi scrie un articol clar despre cum au evoluat inele de la sitemul New Concept catre sistemul KR , momente mixul Y si inele LDBSG care sunt inele care anuntau inele KT care sunt o varianta mai buna si aparitia inelelor K care au vrut sa remedieze problemele inelelor Y si L .Daca inele KT au un profil perfect Fuji si-a dat seama de limite inelelor KL si a regandit totul la alt nivel adica KR.

Andrei esti prea ocupat de briz briz brizuri si scapi de vederea prea multe lucruri importante :wink: este vorba de nivelul basic al unor principii pe care din pacate le stapanesc un numar mititel de rodbuilderi.

Testele le-ai facut se pare ochiometric , un pilker de 20g se arunca asa de departe incat nu vad ce estimari de 5-10 m se pot face la distante de multe zeci de metrii.

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 30 Apr 2014, 12:02

Asa o fi in teorie, practica m-a convins altfel :roll:

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 30 Apr 2014, 13:11

Care practica? :wink:

,,Nu sunt singurul care a tras aceste (aceleasi) concluzii, care sunt real vizibile in pescuit,, cine a mai tras aceleasi concluzii clare si limpezi ?

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 30 Apr 2014, 13:26

crystianoo,

daca tot te-ai bagat in discutie si tragi concluzii abrupte trimite-ne datele pe care le-am cerut si numele marelui rodbuider care a insirat KR pe blank asta daca ai barbatia care o arati in afirmatiile denigratoare la adresa unui montaj pe care nu il intelegi si ai primit un fake :lol: .

Cam asa se porta barbatii astia cand e vorba de TR/ K2 rupte tac malc sa nu supere pe cine nu trebuie. Si tot asa cand e vorba sa caute o ruleta se fac ca au treaba :D

king,

ai facut o paralele prea soft cu avantajele la 4-5 CP problema este ca primesti cu totul altceva cu inele KR primesti alt sasiu si suspensii , este diferenta intre un Logan si o masina sport adica in primul rand control superioar al lansetei, firului si nalucii.

Scrie răspuns