Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
semlecangheorghe
veteran
veteran

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de semlecangheorghe » 18 Noi 2013, 07:35

Si atunci merita; blankul e exact cum specifica producatorul, doar ca mai puternic! :lol1:
Eu chiar nu va inteleg...Daca la limita inferioara a puterii isi face treaba ,de ce este negativ faptul ca la limita superioara duce peste aceasta??

Pentru mine este un atu.Poate pentru ca pe ape curgatoare gen Mures Dunare,fara rezerva de putere in blank esti 0 barat.De exemplu pe Mures sint locuri unde trebuie sa arunci cranck-uri la distanta si sa le scufunzi foarte repede.Daca nu le scufunzi foarte repede,nu atingi zona fierbinte.
Cu un blank fleasca gen fibrele de la Lamiglas pina tensionezi firul,pina se indoaie tot blank-ul woblerul e bine mersi la vale,fiind trecut de locul ''bun''si mai apuci sa ciupesti din substrat citiva metri la picioarele tale.Nu spun daca intra vreun somn mai rasarit sau vreo mreana .Sau daca bate vintul puternic si lanseta se ''incarca'' numai daca tii linia in aer..darami-te sa propulsezi la ''ghiuleaua'' la 50-60m..

Am pescuit cu o fibra de sticla de la Lamiglas..senzatia la mina este foarte placuta si atat.Insa nu as schimba niciodata grafitul cu acesta..Chiar si pe apa statatoare in pescuitul la stiuca cu orice gen de naluci prefer grafitul si asa zisa lui ''rigiditate'' combinata cu o ''supraevaluare'' a puterii.Motivul??De foarte multe ori stiuca doar tatoneaza naluca .Tzac si atat.In special pe incintele unde se practica c@r,devin foarte prudente.De aceea consider ca un plus de senzitivitate oferita de o ''teava'' este de dorit in locul fibrei de sticla.Binentels la pachet cu o ''supravealuata'' putere. E parerea mea..si atat.
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 18 Noi 2013, 08:55

Pana la urma totul se reduce la respectul fata de client si sinceritatea fata de el in conditiile in care se informeza foarte putin

Daca un blank nu isi face jobul pentru ce vrea el va vinde rapid lanseta si va pierde bani.

Lanseta mea pe blank NFC Light Treout& Panfish nu se incarca nu greutati de 2g incat trebuei sa ma concentrez prea mult la pescuit de clean pe rauri mici. Desi NFC declara ca plaja incepe de 1/16oz sau 1.75g jobul il face bine de la 2.5-3 in sus

Atitudinea multor rodbuideri este fata de client una de a ascunde informatii importante despre blank daca este prea fragil, cum trebuie sa-l folosesca ca sa nu-l rupa,

Se mizeza prea mult pe lipsa de informare si un stil care ocoleste informarea pentru ca nu se discuta despre aspecte tehnice care chiar conteza la o lanseta

- care blank este am potrivit pentru o anumita situatie, material, actiune

- daca blankul respecta actiunea decalrata sau nu, care aduce un avantaj clar ca actiune, elasticitate/rigidiate, senzitivitate

- despre ce dispunere / tip de inele/ amrime este mai potrivit pentru o clasa de putere a blankului si pentru anumite fire

- se pastreza tacerea despre inele Fuji KR

Gogol
veteran
veteran

Mesaj de Gogol » 18 Noi 2013, 09:19

Eu nu sunt de acord cu supraevaluarea unei lansete ca si putere. Daca imi doresc un bat care sa duca pana in 2-10 gr, apoi il vreau pe cel de 10 gr. Nu ma incanta sa duca 5-15 gr. Poate eu am un bat sa duca naluci pana in 15 gr si daca cea pe care o cumpar ca fiind declarata 2-10 gr si real duce 5-15 gr, ce am facut? Am doua pe aceeasi plaja de putere.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 18 Noi 2013, 09:21

Cine a deschis o discutie despre pozitionarea striperului fatade mulineta, inaltimea ienleor Y, KL, KL-H si ce influenta are asupra puterii blankului,distantei de lansare, distributie de forte pe blank ?

Cum influenteza 1-2 inele in plus sau in minus pe blank si cum inele mai mici/usoare si mai multe au beneficii multiple vezi inele Fuji KR.

Raportul optim intre diametrele inelelor in functie de tipul de fir folosit si diametrele firelor incat sa se aleaga cele mai usoare inele cu acelasi tip de profil si rama pentru un anumit blank

La ce ajuta cateva poze cu manere de lansete ?

tavistan
veteran
veteran

Mesaj de tavistan » 18 Noi 2013, 09:26

semlecangheorghe scrie:
Eu chiar nu va inteleg...Daca la limita inferioara a puterii isi face treaba ,de ce este negativ faptul ca la limita superioara duce peste aceasta??

....
Pai aici e problema Gigi, ca nu face! Ar fi trebuit sa se incarce cu vreo 5 grame; de-abia de pe la 7 grame incepe sa simta ceva. Pentru ca altfel si eu mi-as fi frecat palmile ca am puscat 2 iepuri dintr-o lovitura.

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 18 Noi 2013, 09:47

io zic ca nu are rost sa va chinuiti prea tare, personal am vazut putine nuiele care lucreaza bine pe toata plaja comunicata si de obicei problemele apar in plaja inferioara de putere unde, logic , nu se incarca beton cu greutatile ....

uite app de Rx7 ...il am pe ala pana la 5/16, care teoretic ar trebui sa inceapa de pe la 2g .... ei , el e real un 5- 15 .....e ok , e pescuibil , dar parca un pitic imi spune ca imi mai trebe inca o lanseta pe langa asta :lol: ....
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 18 Noi 2013, 09:48

Cine a deschis o discutie despre pozitionarea striperului fatade mulineta, inaltimea inelelor Y, KL, KL-H si ce influenta are asupra puterii blankului,distantei de lansare, distributie de forte pe blank ?

Faptul ca blankul NFC Light este ami puternic inseaman lasneuri mai sucrte, mai imprecise cu multe tipuri de lanseu si posibil mai multe naluci in jur de 2g trimise direct in vegetatie pentru ca incarcarea blankului se face cu miscari prea rapide.

Este foar un exemplu despre un anumit tip de blank care nu isi face treaba asa cum declara producatorul ep blanja 2-3 g desi el declara ca incepe de la 1.75g.
In rest este un blak bun dar pentru naluci de la 3gin sus dar ce folos daca am nevoie de o lanseta care sa se incarce perfect cu naluci de 1.5-3g.

Este o lanseta buna dar pentru pentru alte marimi de naluci , pe ape mai mari la pesti mai mari dar nu pentru mine.

Am pescuit ceva cu acest model dar placerea de a pescui a fost clar diminuata, in acelasi sens foarte multe modele de la toti producatorii nu isi fac jobul asa cum spun ei ca putere de aruncare , actiune sau clasa de putere raportat la fir.

Daca mai pun si faptul pescuiesc extremde putin la clean ,bibanul nu prea mai este pot sa spun ca este o lanseta excelenta pentru biban si cleni mari pentru cine are nevoie :wink:

tavistan
veteran
veteran

Mesaj de tavistan » 18 Noi 2013, 09:51

Si totusi Gigi: daca ma duc sa dau la clean nu ma echipez pentru situatia in care imi intra un somn. Mie chiar imi place MHX-ul meu; chit ca i-am rupt un pic din varf si l-am mai "promovat" vreo juma' de clasa (repet, batul nu a fost de la bun inceput Light - asta ca sa nu-ti las loc sa ma taxezi :D ). Dar asta pentru ca nu aveam nic cu actiune fast, din nicio clasa. Insa asa cum zice Gogol, daca mai aveam una medium sau medium-heavy cu actiune fast imi bagam ceva (altceva :P )in el MHX - pentru ca eu am vrut light! Si repet ce am spus: daca pentru un DIY blankurile MHX pot fi ok, in cazul in care as comanda lanseta la vreun rodbuilder, briz-brizurile alea fancy de la Matagi (care pan'la urma sunt Fuji vopsite) as vrea sa orneze un blank foarte bun - iar astea foarte bune fac cel putin un lucru: repecta specificatiile.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 18 Noi 2013, 09:59

Apreciez in primul raund un blank dupa cum respecta plaja de putere declarata, cat de precisa este actiunea si cum coincide cu ce spune producaotrul si cum se pupa cu o anumita aplicatie. Materialul este si el important

Asta insemana precizie maxiam si un proiect bun referitor la diametrele blankului, grosimile peretilor si alegerea materialelor pe lungimea blankuui eventual mai multe materiale diferite.

Cine pescuit cu utilaje de fly fishing stie ce inseamna o lanseta cu o putere exacta care se incarca la fel de bine de la 5 la 15m sau mai mult .

Sa potrivesti firul cu o lanseta de fly nu inseaman sa citesti pe talonul lansetei si sa cumperi firul, din pacate este mult mai complicat daca blankul are probleme de proiectare.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 18 Noi 2013, 10:23

Gogol scrie:Eu nu sunt de acord cu supraevaluarea unei lansete ca si putere. Daca imi doresc un bat care sa duca pana in 2-10 gr, apoi il vreau pe cel de 10 gr. Nu ma incanta sa duca 5-15 gr. Poate eu am un bat sa duca naluci pana in 15 gr si daca cea pe care o cumpar ca fiind declarata 2-10 gr si real duce 5-15 gr, ce am facut? Am doua pe aceeasi plaja de putere.

Fiecare percepe lucrurile in functie de locul unde pescuieste.

Probabil ca daca ai pescui pe ape curgatoare o sa-ti doresti o ''supraevaluare''.

Si mai este un aspect.Vorbim de limitele-inferioare si superioare.

Ce inseamna ca nu se incarca?Pai limita inferioara inseamna ca de la greutatea aceea in sus incepe sa se incarce bine,nu inseamna ca la 3.5gr arunca de trazneste.

Ca la limita superioara este peste??Ce inseamna asta??Ca la 15 grame,gata e deja mort??Pai daca ar fi asa,lanseta aia ar fi fleasca.Dar poate mai duce un 5-10gr. in plus,gafaind,ce-i drept.

Ca altfel o sa fim tributari ''piticilor'' pe creier :D Nu ca n-as fi si eu..dar cel putin incerc sa le pun frina..Am lansete de la u-l la heavy,si pot sa prind strapi cu cele de putere heavy la o adica,insa salai adevarati cu cele de putere light,nu.Cel putin nu pe Mures.
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Scrie răspuns