Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Nemernic
veteran
veteran

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de Nemernic » 24 Dec 2012, 15:10

mynu_cs scrie: ... Gabi sper ca pui cateva cat mai rpd :))) :respekt:
Cu mine vorbesti, bre ? :lol:
ia d-aici :D http://www.rapitori.ro/forum/lansete-cu ... -3560.html
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 24 Dec 2012, 15:15

De la Gigi gandire :idea:

,,De unde stii ce tip de rasina foloseste fiecare firma dintre cele pomenite de tine?
De ce de exemplu,un blank este mai 'rigid' decit altul,ca efect direct al tipului de rasina??
De ce rigiditatea respectiva nu deriva dintr-o proiectare diferita a blank-ului,din parametrii acestuia cum ar fi,conicitatea,grosimea peretilor,ranforsari suplimentare in puncte considerate vulnerabile??,,

Daca ai citit mai sus ce spune domnul Harrison o sa iti dai seaman de enormittea afirmatiilor tale

1. Exista blankuri foarte conice din grafit NFC-HM, Lamiglas XMG50(este HM cu crim de fibra de sticla) elasticitatea lor este rezultatul unui anumit tip de grafit ( textura/asezarea a fibrelor / diferite tipuri de modul de grafit/caracteristi tehnice )si a unor rasini alese pentru ca blankurile sa aiba o anumita elasticitate.

Sage(G5) si Winston(BIIIX) au si ei blankuri HM care sunt elastice

2. Blankurile de pe multe lasnete japoneze sunt si ele HM sunt conice (sau mai putin) dar sunt elastice si foarte placute in pescuit tot ca rezultat la unui anumit tip de grafit +anumite rasini.

Toate blankurile de mai sus sunt HM sunt usoare , sunt obtinute la compresii ridicate dar sunt elastice :wink:

3. Blankurile Phenix K2 , St.Croix SCV sau SCIII sunt rigide pentru ca folosesc un alt tip de grafit (asezare a fibreleor si alte caracteristici tehnice) combinat cu alte tipuri de rasini.

4.Se intelege gresit ca blankurile HM trebuie neaparat sa fie rigide desi multe blankuri made in USA(NFC, Lamiglas, Sage, Winston) sau japoneze infirma acest lucru.

5. Cele mai bune blankuri folosesc mai multe tipuri de grafit : la varf modul mai mic (IM), pe mijloc un modul mai mare(IM/HM) pe butt cel mai mare modul posibil(HM).

Cei care cred ca pe varf lansetele bune au grafit HM se insala pentru ca varful trebuie sa fie elastic pentru a se incarca cu greutati mici, sau pentru a functiona bine cu anumite naluci fie ele soft sau reactive ( chiar daca blankul este HM in rest)

Daca tehnologia nu le premite unele firme folosesc grafit HM pe toata lungimea blankului si suspectez ca Phenix K2 au acesta problema de unde si senzatia de scandura a blankului.

K2 este blank usor dar cu mari limite in pescuit pentru ca varful este prea rigid :wink:

St.Croix spune clar ca foloseste 2 module diferite in denumirea comerciala SCV : SCVI doar pe butt pentru greutate mica si rigiditate si SCV in restul blankului pentru a obtine varfuri elastice a diminuat diametrele blankului.

6. Tehnologia Multimodulus a fost implementata de Fenwick(probabil si de alte firme) in urma cu peste 25 ani in mai multe lansete de spinning (Legacy,...) . Berkley au avut si ei mai multe modele multimodulus in anii 90`.

Redington cu mult timp in urma sub conducerea lui Jim Murphy actual detinator al companiei Albright a fost pionier in folosirea mai multor tipuri de grafit intr-o blank.

Scott a produs seria Eclipse tot folosind grafituri cu rigiditati diferite pe fiecare sectiune a blankului. Si acum foloseste tehnologia in seriile premium S4, G2, M.

Winston a folosit tehnologia multimodulus implementata de Tom Morgan care contruieste propriile lansete tot cu grafit multimodulus.

G.Loomis a avut seria Trilogy din 3 bucati fiecare cu un modul diferit, a fost un model discutabil pentu ca blankul era mai greu decat cel GL3 si mai scump.

CTS folosses si ei tehnologia mutimodulus .

Si alte companii mai micicare produc lansete de fly fishing folosesc acesta tehnologie pentru a pbtien lasnete performante

Seeker are blankuri compozit (grafit SM -E-Glass) si Phenix are o seria composit X care reia conceptul multimoduls in intrerpretatea lor.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 24 Dec 2012, 18:28

Tavi scrie:Nu Gigi, Doamne-feri. De distractie, da.
p.s. nu trebuie sa mi te adresezi cu pluralul de politete. :P

Pentru distractie cauta-ma in alta parte... :wink:

@Iliada ,Odiseea ,Eneida...

Ene dragule, am inteles.Totul se rezuma la faptul ca ,tu stii mai bine ca si tipul ala care a lucrat 15 ani ca si designer pentru Lamiglas,cum se face un blank...No bravo,ce sa zic...esti tare..pacat ca ti-ai gresit cariera prin Romanica..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 25 Dec 2012, 11:15

The All New Advanced Custom Rod Building
By Dale P. Clemens

http://books.google.ro/books?id=0sDazXa ... de&f=false

Page 176
Guides

Preparation of guides feet

All guides feet should be checked before wrapping. Most will benefit from same dressing.
Any rough spots on the under side of guides feet may ,in time , damage and weaken the blank , and finally result in a mysterious break. Consider for a moment the rather obvious fact the blanks bend on each and every cast. It also change configuration slightly from round to oval, then back to round, each time is flexed.

The metal feet of the guide do not bend exactly the same with the rod( blank).

Therefore, there is a tiny amount of movement between the guide and the blank. If the bottoms of the guide feet are not silky-smooth, abrasion will take place. A rough spot of metal will, from thousands and thousands of cast, dig into blank. This movement between the two parts is aloso the reason should not be wrapped under heavy thread tension.
Tension up near the bracking point of thread will cause the guide to dig itself the blank an ,in time, cause the wall to collapse.

If you doubt that movement between the two parts exists, or is significant, the following examination may convert you. Take a medium- light rod that has seen good service for a year or two. To make it easier to find we`re looking for, select one that has guides of average stiffness and preferably received a rather thick coat of finish over the wraps.
Now examine the finish at the point just next to and beyond the edge of the guide feet.
The chances are excellent that you will find small cracks and checks in the finish. They occur at that particular point, since that is where the end of the guide foot is moving the greatest distance on each cast. It is alternately being levered up and down, back and forth – and the finish is constantly being put under stress, causing it to crack and check as it breaks down.

Page 224

Basic wrapping techniques

Wrapping ferrules

In order to kep the bulk ( O.D) to a minimum. either size ,,00,, or ,,A,, thread is used. The most aspect of the wrap is the thread tension.

Do not use a lot of tension or you will contrict the size ( or opening) of the female ferrule.
When that happens, the male section will not penetrate as far as it should, and a potential shear point is created where the rod may break.

Gone Fishing: A New Zealand Saltwater Anthology

Page 162

,,To adjust the thread tension , place the spool of thread in a coffe cup behing a large open book. Pull off a meter of thread and close the bok an the thread.
Additional tensional if needed can be provided by pilling more books on top.
However most beginners apply more tension, which can it damage the blank.
After the guides are wrapped you should be able to move them just enough for final alignment with the tip-top.

Ecuatia sta cam asa.

Lanseta ML SCV , inele Fuji L si Y .

Partide cu zeci de salai de 3-5 kg luati de ,,carca,,si adusi rapid la barca

plus crapi de peste 10kg si mai multi chienzi mari.

Nu a specificat si luna sa stim cat de nervosi erau

Putina frana, fir de 8lb. driluri scurte pentru eficienta :D

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 25 Dec 2012, 11:46

Si foarte important in ecuatie - doar fir textil :wink:

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 25 Dec 2012, 18:37

Io zic sa bei unpahar da vin si sa nu o mai iei asa in serios... :wink:
Si ca fapt divers,asa se zvoneste prin tirg, ca NFC va bate palma pentru distribuire de blank-uri in Romania,ghici de unde??? :roll: :lol:

.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 26 Dec 2012, 00:55

Gigi,

am baut aseara 2 vinuri bune dar din lipsa de antrenament am adormit mai repede decat am vrut :D

Romania nu mai este o tara interesanta de mai multi ani nici la nivelul de pescuit(pesti) nici de rodbuiding la fel pentru ski sau alte pasiuni.

Pana acum sustineai(si Sava) ca blankurile NFC nu au nimic deosebit de altele si sunt scumpe(desi merita fiecare banut).

Chiar nu am intereseaza cine va fi distribuitor eu le aduc in continuare de la AWS si promovez orice brand care are modele bune care le selectionez.

Daca va fi o firma mare ca BFF care aduce Lamiglas cu atat mai bine pentru toti rodbuiderii(stoc dealer si discount) si pentru pescari pentru ca vor pescui cu blankuri de calitate.

Avantaje sunt pentru toti de la dealer la rodbuilderi si clienti este ca stiu ce primesc si nu joaca la loterie ca in cazul MHX.

RO nu este o piata matura care poate face distinctii fine intre blankuri, nu se intampla asta nici in USA pentru un numar semnificativ de pescari.

Piesajul pescuitului mioritic e trist in general,pesti putini, taxe mari, orgolii exagerate in media, campionat sarac in toate privintele, un spirit nefiresc in competitii, pe forumuri si general legat de orice competitie care e inteleasa gresit.

Inot, am jucat tenis de camp, joc tenis de masa , skiez si in nici un alt sport nu am vazut o atitudine nefireasca si lipsita de naturalete pentru o masa mare de oameni ca in pescuit.

Sunt probleme mult mai importante decat concursurile sau lansetele performante care sa aduca satistactii constante si firesti legate de pescuit.

In tari ape bine populate si cu o populatie de pesti controlata numeric si cu taxe decente toti sunt relaxati si treburi merg bine pentru pentru toate industriile , aspecte care lipsesc pe aici.

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 26 Dec 2012, 03:38

Per ansamblu ai dreptate. Sarbatori fericite ! :)
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 26 Dec 2012, 08:01

Ene, a fost o gluma... :lol:
Continua cu un pahar de vin in fiecare seara(nu mi mult),si o sa vezi ca si in Romania poti fi relaxat...
Multa sanatate si si fire-ntinse si sa-ti traiasca bebele(daca n-ai glumit cu patutul) :wink:

.

hannibal
senior
senior

Mesaj de hannibal » 28 Dec 2012, 19:54

va salut! am si eu o intrebare. am o lanseta germina de 210 din aceea rosie si vreau sa i schimb inelele . lanseta avea 5 inele . eu pot sa pun 7 inele sa le aranjez altfel la o distanta mai mica ? sa pun 6 pe tronsonul de varf si 1 pe celalalt de baza ? ea originala avea 4 inele cu 1 . afecteaza cu ceva evolutia lansetei?

Scrie răspuns