Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Nemernic
veteran
veteran

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de Nemernic » 18 Oct 2012, 16:08

ULK scrie:Old scul rulz...mono rulz...ramanem la betze? :)
mono rullz pe dracu.... :lol: :lol:
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 18 Oct 2012, 16:09

In opinia mea textilele ne-au stricat putin finetea - pare contradictoriu dar cred ca si pe vremuri, la jig la salau, se pescuia cu fire relativ subtiri. Azi pescuim cu sunline super PE de exemplu 15lb si zicem ca e supersubtire dar masurat la micrometru laser are diametru variabil intre 0.20 si 0.24 - e drept ca e cam panglica si nu e foarte corect dar tot e mai corect decat cu micrometru mecanic (am testat asta saptamana trecuta, la micrometru laser metrologat, am mai multe la serviciu). Orice am zice, fata de un mono de 0.18mm real e deja foarte gros si profilul panglica (chiar daca e mai rotund decat alte fire) il face si mai deranjant in apa.

Un mono de calitate de 0.18-0.20, cu elasticitate redusa ar trebui sa ne ofere o senzitivitate foarte apropiata de un sunline PE de 15lb, dar evident este mai putin rezistent si atunci pierdem mai multe naluci in agataturi ... si foarte putini il folosesc. Unde mai pui ca daca dai teapa sanatoasa cu un bat rigid, un fir de 0.18 il rupi din teapa, mai ales cu un parulet de putere medium.

Ca fapt divers, am masurat si un power pro de 15 lbs si are un diametru intre 0.24 si 0.28 dar variatia e pe lungimi mai mari decat la sunline, adica "carnatii" is mai lungi. Acuma adun mostre din mai multe fire si o sa le masor comparativ.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 18 Oct 2012, 16:34

2014 o sa fie oare anul cand mono revine in forta:) ?Ca cizmele pana mai sus de genunchi la fomei? :)

Mono-pol total ...jos textila :))
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

pescar94
senior
senior

Mesaj de pescar94 » 18 Oct 2012, 16:38

Si eu sunt tot contra textilului,nu suport macaralele astea..si scumpe si incurca'lumea,nu dai nici o sansa pestelui sa iti rupa firul...sa scape si el..:)

pescar94
senior
senior

Mesaj de pescar94 » 18 Oct 2012, 16:42

La mono ,mai stai si cu emotie..bai imi rupe firul..daca se baga in stucturi de pe fundul apei..imi taie..e alta adrenalina pe mono..un mono de 0.25 e arhisuficient pentru stiucile noastre:)

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 18 Oct 2012, 16:55

da da si textila'n cheatra e relax......

nu vreti sa revenim la joarde ?
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 18 Oct 2012, 17:05

si eu zic sa ramanem la bete.
bate pentru mono sau bete pentru multi ? :twisted:
ce-i cu SVF? mai posta si el noutati.

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 18 Oct 2012, 17:06

ULK scrie:2014 o sa fie oare anul cand mono revine in forta:) ?Ca cizmele pana mai sus de genunchi la fomei? :)

Mono-pol total ...jos textila :))
Stai linistit ca si eu tot cu textil dau, uneori si la clean, folosesc power pro de 15 si 20lb pe rau, Sunline de 10 si 15lb pe balta si vreau sa-mi iau si mai subtire ... mono am numai pe mulineta de UL.

Dar, ca sa reiau, dincolo de o lanseta senzitiva, trebuie si un fir subtire. Testeaza pe aceeasi lanseta un Power Pro de 15 lbs si un Sunline PE de 10lb, o sa zici ca e alta lanseta. Poti incerca si un mono cu elasticitate mica si o sa vezi cum simti cu un 0.18mm.

De fapt ce am scris mai devreme a fost tocmai in sensul senzitivitatii, cu cat e firul mai subtire cu atat ansamblul e mai senzitiv ... evident ca stim toti asta, problema e ca diametrele alea trecute pe textile is foarte departe de realitate si ajungem sa dam cu un power pro de 10lb - un fir destul de popular dar are diametru cam cat sunline de 15lb (din ce am citit pe aici, eu nu mai am dar o sa caut sa il masor), adica 0.20-0.24mm. Daca e sa dam pe bune cu 0.18 sau mai subtire, ajungem la fineturi, poate sunline de 6 sau 8 livre, care iarasi pe o ranga de putere medium se rupe intr-o teapa sanatoasa.

Si atunci care-i solutia, old school cu mono si lansete progresive sau new school cu paruleti si textile ? De fapt cred ca amandoua, in functie de conditii, chiar combinate, fara a intra in automatisme.

pescar94 scrie:Si eu sunt tot contra textilului,nu suport macaralele astea..si scumpe si incurca'lumea,nu dai nici o sansa pestelui sa iti rupa firul...sa scape si el..:)
Eu nu sunt de acord cu asta, pestele ala care rupe si ramane cu jigul/voblerul in gura si eventual si un fir pe dupa el nu stiu cate sanse mai are, mai bine il scoti si apoi il eliberezi.

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 18 Oct 2012, 18:03

pescar94 scrie:Si eu sunt tot contra textilului,nu suport macaralele astea..si scumpe si incurca'lumea,nu dai nici o sansa pestelui sa iti rupa firul...sa scape si el..:)
pestele scapa eliberand-ul dupa ce il aduci la mal, sub nici o forma nu cu cine stie ce naluca in gura ... nu tot ce se prinde trebuie si mancat :oops:
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 18 Oct 2012, 19:06

testeaza pe aceeasi lanseta un Power Pro de 15 lbs si un Sunline PE de 10lb, o sa zici ca e alta lanseta.
Ieri am schimbat exact firele astea...dar invers...de la PE pe PP. Dar nu vad legatura cu lanseta. Grosimi si fire am mai schimbat des...simt exact ce cred ca trebuie sa simt...ca am fir mai gros si mai sarmos(in cazul PP-ului nerodat)..in rest nu simt schimbare in lanseta.
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

Scrie răspuns