Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
ULK
veteran
veteran

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de ULK » 18 Oct 2012, 12:19

Controversata treaba asta....multe presupuneri fara temei :)

Tot aici se claseaza si presupunerea,cum ca, o lanseta cu cat e mai lunga cu atat e mai senzitiva,nu? ;)

Ce ziceti?

Ce ii confera mai multa senzitivitate,materialul in sine sau "lever"-ul de care dispune pestele in momentul cand da in naluca pe firul tensionat? :)
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 18 Oct 2012, 12:28

materialul e nr 1 pe departe :)

conicitatea e nr 2 daca este groasa pe cotor si are vf mai subtire parca zbarniie mai tare - mag bassurile au aceasta conicitate

lungimea e nr 3 - din ce am observat, lansetele mai scurte si dintr-o bucata sunt mai senzitive

parerea mea :)

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 18 Oct 2012, 12:44

Ok, si daca luam aceasi material,taper? Ala mai lung teoretic e mai "senzitiv" daca pestele are "brat" mai lung ? Simti trasatura mai puternic cu cat punctul unde exercita pestele forta este mai departe de punctul de sprijin?
UlKustom Rods

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 18 Oct 2012, 12:48

cristian.ene scrie:Bogdan,

aici te inseli si Gigi intuieste corect :wink: iar Tavi stie :respekt:

Intoteauna lansete scurte de aceeasi putere vor fi si intodeauna mai puternice pentru ca zona de indoire e mai scurta.

Ca sa faci o lanseta de 8`6``ft de putere 2 oz, sa se indoaie ca una 7`ft. trebuie sa o faci montruos de conica si va fi si inutil de grea.

Asa ca lansetele de Salmon chiar daca sunt HS se indoaie mult comparativ cu orice lanseta scurta de bass.

Vrei forta lansetele scurte sunt solutia altfel aia ala pescuit marin folosesau betele ami lungi de 7`ft. sa aiba si mai mult control in drill al pesti de sute de kile.

Nu vad de ce e nevoie de teorie practia arata direct lucrul asta si toate betele de marin sunt scurte si foarte scurte.

http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/Tuna

http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/Live-Bait

http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/IGFA-Trolling

http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/Jig-Style

doar cele de surf sunt mai lungi dar nu sunt si cele de putere mare, lungimea este pentru lanseuri la distanta nu pentru putere in drill :wink:

Sunt lucruri basic ca sa iti alegi corect o lanseta, cana spuneam ca nu blankuri T-Russel de 7`6``ft. sunt prea lungi pentru barca si le prefer pe cele de 6`6``ft. sau 7`ft.are sunt mai directe in pescuit si mai rapide al aceeasi putere.

Blankurile de Salmon /Stellhead sunt bune atat pentru lansare cat si i drill pentru elasticitatea lor. E nevoie de elasticitate in lupta cu somonii si steelhead nu doar de forta.

Bodgan se vede ca nu ai pescuit pastrav(de lac), pentru acolo chiar daca dai cu lansete scurte( 6`6``ft. 7`6``ft) trebuie sa fie progresive si elastice in drill altfel iti spun pa multi pesti in drill.

Te inseli la faza cu alea de pescuit marin :?
Nu-s americanii aia care au pus pe picioare pescuitu la ton , si japo dau mult cu bete de peste 2 , poti sa gasesti o gramada de bete de 2,4 pentru tuna pe paginile japo , pentru spinning . Nu vorbim de trena , natural si deepjiggingu ii alta mancare de peste , nu se lanseaza ci pur si simplu se lasa sub barca . Un ton il obosesti din mulineta , nu din bat , is o gramada de videos pe net cu pescari care tin batu pe directia pestelui si toata treaba o face frana , batu il aduce cand ii obosit , da cu unu sarit de 100 nu are rost sa te gandesti ca o sa-l obosesti din bat , nicicum .Pur si simplu homo sapiens nu are atata forta incat sa manevreze un peste mare la fel ca unu mic , si de la 10 kile in sus de frana setat un pescar normal rezista al naibii de putin cu batu intr-o pozitie corecta , de aia dau cu hamuri sau centuri de lupta , te lasa umerii , bicepsii si la sfarsit spatele , daca vrei sa manevrezi la fel de corect cum ai face cu un peste de cateva kile .

Totusi , ii bine ca alea mai lungi lanseaza mult , cu asta intodeauna am fost de acord :)

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 18 Oct 2012, 12:54

eu pescui mult pe garla ... pe curgatoare atacurile le simt bine cam in toate lansetele premium ... senzitivitatea imi este necesara ca sa stiu cand dau de piatra, ca sa „simt” cioata, cand urc pragul, cand se rostagoleste guma la vale ... din astea

pe balta atacurile is altfel :) senzitivitatea te ajuta mult ca sa stii cand sa intepi

lansetele mai lungi au potiunea de varf care „lucreaza” mai lunga care atenueaza „socul” atacului ... deci ce castigi la mere, dai pe pere :)

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 18 Oct 2012, 14:12

Scurt inseamna si mai usor si de multe ori si mulineta mai mica, deci se reduce semnificativ greutatea ansamblului ceea ce inseamna un castig pentru senzitivitate si reactivitate, pe de alta parte pentru aceeasi gama de greutati varful ar putea fi mai rigid. Un fast lung poate insemna un moderat-fast scurt.

Pe de alta parte, un bat prea scurt devine mai putin elastic in lupta cu pestele, ceea ce poate fi un dezavantaj.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 18 Oct 2012, 15:03

SF,

sunt si modele de 8`ft. dar maarea majoritate sunt mai scurte.

In general unde nu lansezi ami departe de 25-40m(sau deloc) nu vad de ce sa folosesti o lasneta mai lunga de 7`6``ft. care e mai usoara mai rapid de manevrat si mult mai putin obositoare ca una de peste 8`6``ft. :wink:

In general eu folsoesc lansete cat de scurte posibil pentru ca sunt mult mai putin obositoare nu atat prin greutatea lor cat prin momentul care il creaza in toate fazele pescuitului(lansare,jocul naluci, intepare, drill).

Cum bine zice Zvic echilibrul perfect intre lungime , putere, actiune si elasticitatea materialului e o cautare misto care imi place :wink: ( putine blankuri se apropie de perfectiune)

Cu o lanseta mai scurta pescuiesti mai relaxat si esti mai conectat la pescuit, in plus pe lungimea blankului se mai pierd informatii :wink: oricat de bun e blankul

Daca e nevoie de lanseta lunga sa fie lunga......

Chestia cu senzitivitatea e discutabila pentru ca atunci cand salaul mainca slab toti pescarii buni pescuiesc pe fir la care se raporteaza constant, asa ca pica si discutia cu extrasenzitivitatea.

Am prins o gramada de salai cu un Fenwick legacy de 7`6``ft. ML care era fast dar incomparabil mai putin mai elastic decat toate lansetele actuale hiper rigide si neplacute in pescuit.

Evident pescuiam si cu monofilament(0.18mm) care se gasea prin 92`-93` deci mult mai elastic si prindeam fara probleme.

Acum se plange lumea ca nu e lanseta destul de rigida desi dau cu ultima generatie de multifilament :lol:

Evident daca le dai un mono bun si o lanseta mai elastica moderat -fast iti spun ca nu se poate prinde salau :wink:

Dependenta asta de multifilament e grava si arata cat de putini mai stiu sa pescuiasca eficient cu mono la salau, in plus cam toti dau cu lansete supradimensionate are anuleaza mult din placerea pescuitului.

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 18 Oct 2012, 15:16

Ei na....nu-mi spune ca e mai eficient pescuitul cu mono :lol: :lol: ....nu-mi spune tu ca simti diferenta de substrat pe mono , ce dracu ?! despre ce vorbim ? pescuitul la clean ? NU !!! majoritatea pescarilor de pe forum sunt pescari de salau.....

prin anii 90`-92` probabil ca densitatea de pesti era mult mai mare.....si daca aveai papiota pe mulineta si tot prindeai....desi, si papiota e un multi :D
cu cati pescari de salau te intalneai tu prin 92`pe maluri ?! 1 (unu) ? poate am exagerat :)
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 18 Oct 2012, 15:37

dap. pan' sa apara textilu nici nu exitau pescari care sa pescuie salau.
pescarii doar auzisera de el si stiau ca nu se prinde la scule d'astea normale.asteptau sa apara textilu'.
noroc cu majoritatea asta cu ' vechime" de 5-10 ani ,evoluata ,in functie de evolutia materialelor de pescuit.
despre ce vorbim?
despre unii care sigur pot si cu ala ..sau despre cei care pot numai cu ala ?
:lol1:

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 18 Oct 2012, 15:59

Old scul rulz...mono rulz...ramanem la betze? :)
UlKustom Rods

Scrie răspuns