Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
bogdan82
veteran
veteran

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de bogdan82 » 17 Oct 2012, 22:07

ii cam stupida discutia asta :) eu nu-s incrancenat cum sunt unii :)

dar voi incerca sa ma explic :)

ai un blank A de 210cm care indoaie in prima treime, adica primii 70cm de la varf(adica 33% din lungimea totala a blankului/lansetei) ... montezi pe el o mandrina pe care o pui la 40cm de cotor(portiunea dintre mandrina si varf are 170cm)

ai un blank B , care de fapt este blankul A + o prelungire de 15cm pe cotor ... montezi pe el o mandrina pe care o pui tot la 40cm pe cotor(portiunea dintre mandrina si varf are 185cm) ... blankul se indoaie pe varf tot 70cm la aceeasi forta :) ... numai ca astia 70cm reprezinta acum 28.5% din lungimea blankului/lansetei B :)

deci blankul B este mai rapid decat blankul A ... pt ca B , procentual, se indoaie mai putin decat A, la aceeasi greutate :)

sper ca nu te-ai suparat pe mine ... mai glumesc si eu

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 17 Oct 2012, 22:15

Io nu m-a suparat si da, discutia e stupida. Dar si distractiva. :D
Redevenind oarecum seriosi, nu sunt convins ca blancul B se va indoi tot 70 cm. Penca bratul parghiei va fi mai lung si deci aceeasi forta aplicata pe varf genera moment mai mare in cotor si deci va rezulta o indoire mai "adanca" a blancului/lansetei. Adica mai mult de 70 cm.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 17 Oct 2012, 22:23

Simplificand, incearca sa indoi un cui si dup-aia incearca sa indoi o sarma de aceeasi grosime si material dar de un metru lungime.
Care va fi fast si care va fi moderat? :D
Musca 13

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 17 Oct 2012, 22:31

king, punctul de echilibru va fi mai in fata daca menti lungimea manerului si lungesti blancul.
nu castigi nimic in "putere" pe talon atata timp cat nu umbli la conicitate.
p.s. smg, nu se va schimba mare lucru de fapt...
Musca 13

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 17 Oct 2012, 22:43

depinde cum masori cat de rapid este un blank ... americanii au un test static f interesant ... prin care afli „RDA data”

Masori o treime din blank de la varf. Fixezi cotorul, astfel incat blankul sa fie orizontal. Legi greutati pe varf pana cand se indoaie total prima treime(dar nu mai mult)

Puterea blankului este data de greutatea pe care o pui pe varf, iar actiunea de unghiul pe care il face cotorul cu varful :)

http://www.tackletour.net/TTForums/view ... f=5&t=6851

http://www.tackletour.net/TTForums/view ... f=5&t=6851

http://www.tackletour.net/TTForums/view ... DA#p323545

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 17 Oct 2012, 22:45

Numai ca americanii sunt batuti in cap ... iar in loc sa masoare greutatile mici in grame le masoara in grains :)

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 17 Oct 2012, 22:54

E altceva
Musca 13

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 17 Oct 2012, 22:58

Tavi scrie:king, punctul de echilibru va fi mai in fata daca menti lungimea manerului si lungesti blancul.
nu castigi nimic in "putere" pe talon atata timp cat nu umbli la conicitate.
p.s. smg, nu se va schimba mare lucru de fapt...
pai nu ziceai tu ca bratul fortei creste ? pai la parghia lui Arhimede (aia cu care zicea el ca rastroarna pamantul) nu cu cat era parul mai lung bolovanul rasturnat era mai mare? :D (indiferent de conicitate -nu ca asta n-ar conta si ea dar vine ca bonus la diferenta de lungime-) :D

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 17 Oct 2012, 23:01

Din ce stiu eu actiunea unui blank se masoara static ... si sistemul vechi venit din zona muscarilor tot niste masuratori statice erau ...

de ce spui ca e altceva? ... cu cat unghiul de deflectie este mai mare, cu atat lanseta este mai rapida ... iar cu cat greutatea pusa pe varf este mai mare, cu atat lanseta este mai puternica :) cum spunea cineva pe-acolo ... standardele de fast/moderat difera de la producator la producator ... dar cand vb despre un blank de 65 de grade de o putere de 500g le poti compara relativ usor

le zice f frumos

„Its a description of action.

The grams number is a description of power.

I guess I'd assign some different action ranges than jimmyb, but that's what's so great about taking an actual measurement. An arbitrary term like Fast isn't necessary. Its 70°. No interpretation necessary, no arbitrary term necessary. Its 70°, period. Call it what ever you want if you need a term.

XF St. Croix's measure out in the low 70's, St. Croix Moderate actions and Loomis CB's in the upper 50's and lower 60's. And those tend to be my benchmarks if I need to use terms. Right or wrong.

Where the lines of "Fast" or "Moderate" are drawn is really open to interpretation.

si uite datele concrete de la 2 modele de phenix K2

Phenix 765H - 63 degrees and 575 grams
Phenix 715H - 63 degree and 668 grams

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 17 Oct 2012, 23:35

E altceva pentru ca ei adauga greutati pana indoaie prima treime si apoi masoara unghiul, daca am inteles bine.
Tu ai spus ca la aceeasi (forta) greutate, blancul lungit pe cotor se va indoi tot 70 cm ca si cel nelungit.
Adica menti forta si zici ca unghiul ramane acelasi daca creste lungimea..ceea ce eu nu cred.
Concentreaza-te pe exemplul cu cuiul si sarma...aceeasi forta dar diferenta de lungime...vei reusi sa indoi sarma, deci unghi mai mic deci moderate dar cuiul va ramane teapan deci unghi mare deci fast. :D
Daca pe blancul alungit lung faci experimentul american as "presupune" asa:
pentru a obtine acelasi unghi vei avea nevoie de o greutate mai mare pentru blancul scurt.
Si la aceeasi greutate vei avea un unghi mai mic la blancul lung, deci mai moderate....
La Phenix K2 testate de ei si conicitatile sunt diferite, ceea ce complica umpic treaba. :D
In rest, testul lor e misto si mai relevant decat clasificare consacrata..
Musca 13

Scrie răspuns