Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Tavi
veteran
veteran

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de Tavi » 17 Oct 2012, 23:40

kingofbeasts scrie:
Tavi scrie:king, punctul de echilibru va fi mai in fata daca menti lungimea manerului si lungesti blancul.
nu castigi nimic in "putere" pe talon atata timp cat nu umbli la conicitate.
p.s. smg, nu se va schimba mare lucru de fapt...
pai nu ziceai tu ca bratul fortei creste ? pai la parghia lui Arhimede (aia cu care zicea el ca rastroarna pamantul) nu cu cat era parul mai lung bolovanul rasturnat era mai mare? :D (indiferent de conicitate -nu ca asta n-ar conta si ea dar vine ca bonus la diferenta de lungime-) :D
deci
da, bratul fortei creste cu lungimea. adica la lungime mai mare a parului, la aceeasi forta (aplicata pe varf) va rezulta o forta mai mare pe cotor (bolovan mai mare). Ca sa o echilibrezi va trebui sa muti punctul de sprijin mai in fata (catre varf).
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 17 Oct 2012, 23:45

echilibru era pe planul 2 (unde oricum raman la ideea ca el se va muta spre butt :D ) ideea de baza fiind ca omu are 15 cm in plus cu care sa traga de peste centimetrii care-l ajuta sa traga mai usor de pesti cu cateva grame mai mult decat cei de care ar fi tras cu batul nemodificat . la asta ma refeream cand vorbeam de putere :)

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 17 Oct 2012, 23:51

revenind la echilibru, ca sa ma explic , daca pe blancul initial tragi o dunga rosie in punctul de echilibru , dupa ce vei adauga cei 15 cm pe cotor o sa constati ca noul punct de echilibru se va situa intre dunga rosie si butt nu intre dunga rosie si varful blancului. :D

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 18 Oct 2012, 00:07

King, ridica un kilogram cu un bat de un metru si apoi incearca sa-l ridici cu un bat de doi metri si vezi ce putere castigi.
Legat de echilibru e corect, punctul de echilibru va fi dincolo de linia rosie catre cotor, dar distanta dintre noul cotor si punctul de echilibru va fi mai mare. M-am exprimat eu imprecis cand am zis mai "in fata". De-aia betele lungi au rear grip mai lung.
Musca 13

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 18 Oct 2012, 05:28

Mda,in esenta un bat scurt e mai puternic decit unul cu aceleasi carateristici,dar mai lung,asta vrea sa zica Tavi..

Sau daca il lungesti balangane oleaca mai tare..cu cit,nimeni nu poate sti exact..

Brae Tavi,m-am contrazis cu o gramada pe tema ca lanseta scurta ii mai tare decit una lunga.. :lol: Majoritatea cred ca o lanseta mai lunga =forta mai mare pe peste..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 18 Oct 2012, 06:02

nu prea stiu daca ai cum sa compari corect un 7ft cu un 8 ft .... oricat de precisa ar fi fabricatia blankului....tot alt blank e :D

personal si eu cred ca daca ii mai lungesti zona de cotor cu 10 cm pe care te pozitionezi cu maner nu se schimba mare luru din actiunea nuielei..... si ca nici nu simti ceva extraordinar in lanseu... dar in final tine de cel care o foloseste zilnic....daca piticul o cere eu sunt mai mult decat dispus sa accept orice fel de deziderat :lol:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 18 Oct 2012, 06:44

Bogdan,

aici te inseli si Gigi intuieste corect :wink: iar Tavi stie :respekt:

Intoteauna lansete scurte de aceeasi putere vor fi si intodeauna mai puternice pentru ca zona de indoire e mai scurta.

Ca sa faci o lanseta de 8`6``ft de putere 2 oz, sa se indoaie ca una 7`ft. trebuie sa o faci montruos de conica si va fi si inutil de grea.

Asa ca lansetele de Salmon chiar daca sunt HS se indoaie mult comparativ cu orice lanseta scurta de bass.

Vrei forta lansetele scurte sunt solutia altfel aia ala pescuit marin folosesau betele ami lungi de 7`ft. sa aiba si mai mult control in drill al pesti de sute de kile.

Nu vad de ce e nevoie de teorie practia arata direct lucrul asta si toate betele de marin sunt scurte si foarte scurte.

http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/Tuna

http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/Live-Bait

http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/IGFA-Trolling

http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/Jig-Style

doar cele de surf sunt mai lungi dar nu sunt si cele de putere mare, lungimea este pentru lanseuri la distanta nu pentru putere in drill :wink:

Sunt lucruri basic ca sa iti alegi corect o lanseta, cana spuneam ca nu blankuri T-Russel de 7`6``ft. sunt prea lungi pentru barca si le prefer pe cele de 6`6``ft. sau 7`ft.are sunt mai directe in pescuit si mai rapide al aceeasi putere.

Blankurile de Salmon /Stellhead sunt bune atat pentru lansare cat si i drill pentru elasticitatea lor. E nevoie de elasticitate in lupta cu somonii si steelhead nu doar de forta.

Bodgan se vede ca nu ai pescuit pastrav(de lac), pentru acolo chiar daca dai cu lansete scurte( 6`6``ft. 7`6``ft) trebuie sa fie progresive si elastice in drill altfel iti spun pa multi pesti in drill.

Gigi o gramada de pescari sa nu stiu sa isi alega lansetele nici ca lungime nici ca actiune stiu bine din ce imi cer si ce ii sfatuiesc :wink:

Dupa ce au ce au vrut si pescuiesc cu lanseta isi dau seama ca mai bine ma ascultau :lol:

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 18 Oct 2012, 10:05

Cu asta inchei discutia asta ...

Bineinteles ca daca prelungesti cotorul, va rezulta o lanseta mai „light” ... si bineinteles ca lansetele mai lungi au alta conicitate, cedeaza puterea altfel ... etc

Eu vorbeam strict de actiune :) actiunea n-are nimic in comun nici cu puterea(de aia exista lansete light moderate si lansete heavy extra fast), nici cu elasticitatea blankului(de aia exista fibra de sticla fast)

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 18 Oct 2012, 11:09

Pai de actiune vorbeam si io.
Actiunea fiind modul in care se distribuie forta pe lungimea blancului, respctiv de unde si cat se indoaie, printre altele este influentata invers proportional de ...lungime. (bat scurt => unghi mare) :D
Musca 13

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 18 Oct 2012, 11:42

cristian.ene scrie:Intoteauna lansete scurte de aceeasi putere vor fi si intodeauna mai puternice pentru ca zona de indoire e mai scurta.
din punctul meu de vedere asta sta in picioare doar atunci cand vorbesti de blankuri diferite cu aceleasi caracteristici (addica blankuri gandite si construite diferit cu conicitati diferite la lungimi diferite). Altfel dupa rationamentul asta ar insemna ca daca iei orice blank si mai tai din el (indiferent de la ce capat) ii mai cresti puterea pentru simplu fapt ca zona de indoire va fi mai scurta (blankul in sine fiind mai scurt). Cu toate astea in practica se observa ca nu-i tot una de unde tai si unde adaugi la un blank . Astfel daca tai din varf zona care flexeaza va fi cu atat mai scurta cu cat batul e mai rapid in timp ce daca tai din cotor zona care flexeaza va fi cu atat mai lunga cu cat batul e mai incet sau mai moale (ca proportie intre zona care se indoaie si lungimea totala a blankului). cu toate astea, puterea de lupta (sau ceea ce se cheama rezerva pe talon)a unui blank in cea mai mare parte e dozata pe cotorul blankului si asta se traduce prin aceea ca cu cat cotorul e mai solid si mai tapan intr-o porortie mai mare din lungimea totala a blankului, rezezerva de putere a blankului va creste .

Aici se vorbea de acelasi blank ce urma sa fie prelungit prin adaos pe cotor.
Asta inseamna ca la forta necesara sa inconvoi tot blankul va trebui sa mai adaogi ceva ca sa indoi si cei 15 cm de blank adaugati . de fapt nu faci altceva decat sa scoti mai in fata partea rigida a blankului initial astfel incat balnkul prelungit va ramane neflexat pe o portiune mai mare decat blankul initial atunci cand au aplicata aceeasi forta pe varf. In final asta iti da un control mai bun in dril .
Practic adaugand pe cotorul unui blank ii cresti rezerva de putere sau puterea per ansamblu a lansetei.
Cel putin eu asa vad lucrurile.

Scrie răspuns