discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
ULK
- veteran

Si acum defapt preluam noi mandri, de la ei...ce au "inventat" cu un bat de spinn tinut accidental invers????
Poate asa se explica si tendinta mulinetei cast, de a se lasa cu"curu"...tot mai jos in utima vreme pe maner...era mai "in picoare" doar pentru ca stramosii defapt "atarnau" inainte.
Hai ca dau deja in SF.

-
razvan m.
- veteran

-
Multa vreme m-am intrebat cum se tinea primul bat pe care omul a pus inele, cu ele in sus sau in jos...

O alta varianta a dilemei "ce-a fost mai intai, oul sau gaina".

Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
-
evin
- utilizator constant

Nu chiar!
Mulineta cu tambur rotativ a fost prima, desi nu in forma actuala.
De fapt, producatorii incearca sa tina pasul cu cerintele unui gust format din comoditatea de folosi ceva existent, usor de gasit de imprumut.
-
ULK
- veteran

Un raspuns logic la intrebarea ta ..ar fi:cu inele in jos...dat fiind faptul ca primele inele fabricate aveau ceva greutate...ar fi fost mai greu sa le tii echilibru' toata ziua...sau dimineata erau inca in sus si mai spre seara, cand obosea mana deja erau in jos...
evin----binenteles primele mulinete erau cu tambur rotativ....cel mai mult aduc cu forma initiala cele de musca.
Oricum ce am "debitat" mai sus , este doar "teorema lu' peste"..nu ca as fi eu convins ca asa este...
-
evin
- utilizator constant

Probabil multi baitcasteri convinsi o sa ne sara in cap, dar cam asa este.
Si in Bassmaster se foloseste spinningul pt finete (desi merge si de forta).
Eu personal sunt de acord cu Cristi Ene care spune ca pozitia maiinii la jig este incomoda la mulinetele de cast, asta se vede cel mai bine la intepatura, care nu se poate face cu aceeasi miscare rapida in sus (din cauza degetului mare ridicat pe mulineta), ci cu o miscare de rotatie a corpului gen ''coasa''.
Acest fel de intepare este foarte potrivit pt bass, unde pestele este lasat cateva secunde bune sa plece cu firul si sa molfaie naluca dupa care trebuie intepat foarte puternic. La fel, la pescuitul offset (si la salau), intepatura nu trebuie sa fie asa prompta, dar trebuie sa fie foarte puternica.
-
ULK
- veteran

miscare de rotatie a corpului gen ''coasa''
Asta este din cauza ca in general betele de cast sunt mai scurte..daca ai burta la fir si bat scurt..s-ar putea sa ai nevoie de miscarea asta si la spin.
-
evin
- utilizator constant

Nu ai nevoie, pentru ca ai cursa lunga in sus. Incearca cu un bat chiar daca nu ai mulineta de bait, tine degetul mare ridicat si inteapa!
-
lucianfiat
- utilizator constant

dupa discutiile purtate de voi am ajuns la concluzia ca eu ca incepator si pescuiind in mare parte la salau, nu cred ca voi avea nevoie de un bat de cast in viitorul apropiat
va multumesc tuturor pt parerile postate .
-
c.catalin
- utilizator constant

lucianfiat scrie:dupa discutiile purtate de voi am ajuns la concluzia ca eu ca incepator si pescuiind in mare parte la salau, nu cred ca voi avea nevoie de un bat de cast in viitorul apropiat
si eu
-
ULK
- veteran

Sincer vorbind si eu inclin deja balanta mai degraba spre NU , decat spre DA.
Poate cineva sa ma indrume , unde as gasi blankuri de cast, cat mai light posibil? Pe la noi binenteles, daca exista asaceva.