discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
c.catalin
- utilizator constant

vlad21 scrie:
off: cand era asta cu iacub / caraorman? (stiu locul si am pescuit vara pe el)
v
2008 in oct (dim si seara)
2009 in iul(dimineata la 4.30-5.00) si in nov (cam toata ziua)
asta afara de caraorman-litcov (acolo la pietre e plin de "jigari" indiferent de sezon)
-
vlad21
c.catalin scrie:vlad21 scrie:
asta afara de caraorman-litcov (acolo la pietre e plin de "jigari" indiferent de sezon)
asao fi eu am dat putin acolo dar nu era nimeni la fel 2008 vara am campat in zona!
-
ULK
- veteran

cristian.ene scrie:
Daca se folosesc fire multifilament de 4-6lb. diferenta de finete si prezentare a nalucilor soft este incomparabila cu echipamentul de casting.
Aici nu am inteles precis...este incomparabil mai bun cu care? E mai bine la spin sau cast?
Si eu sunt in acelasi dilema ca si multi altii pe aici ...as lua cast pentru jigging mai mult, mie mi s-a parut extraordinar de comod si natural pozitia mainii pe maner si pe mulineta low profile la cast...doar din vazute, nu am avut ocazia sa incerc.Asa o fi?
Asta este si motivul principal pentru care as incerca cast.
Ce mi se pare mai obositor este, sa ai maner spate mai scurt si sa ai toata miscarea din incheietura mainii , fara sa te ajute sprijinul pe antebrat al unui maner mai lung...asta in cazul castingului binenteles...dar si asta e discutabila cred...voi care le aveti deja ce ziceti?
-
Chief
- veteran

-
Si eu sunt foarte comod cu pozitia mainii la cast, mai ales clasa ML care e suficient de usoara. La spin dupa doua zile pline si mai solicitante mai simteam o usoara intindere de la incheietura degetului mare peste incheietura. La cast dupa o asa zi poate simti un pic bicepsul mai in tonus

nu simt oboseala pe incheietura. La clasa H simptomele sunt cam aceleasi cu deosebirea ca o zi de spinning Heavy e nasoala rau pentru incheietura. Te obisnuiesti repede si cu pozitia mainii si nu e deloc mai obositor decat spinningul.
-
ULK
- veteran

Asa din curiozitate...cam cum as putea controla sa zicem un jig de 5gr armat cu un shad de 7 cm..deci aprox. 7-8 g cu un fir multi de 6 lbs....cu un cast mai light..satisfacator?...prost?...bine?...foarte bine?
Scuze de intrebari asa mai stupide, dar vreau sa aflu daca merita sau nu sa investesc intr-o scula din asta sau nu.
Nu ma atrage jerkingul heavy in nici un caz...Sacalaia e singurul loc unde zic eu ca se preteaza..ma refer in zona mea de actiune ...si pentru un lac nu merita pentru mine sa am echipament specializat...nu ma tin finantele

-
Chief
- veteran

-
Daca shadul nu e foarte mare poti lansa bine cu conditia ca mulineta sa fie ML sau tunata cu tambur usor s.a.m.d. De ex la Daiwa numai Sol si cred ca noua Fuego sunt date ML. Eu arunc cu 5-6 grame jig si shad kopyto relax de 6 cm aproape la fel de mult ca si cu spinul, diferenta fiind neglijabila. Ajuta probabil un pic si firul PE. Conteaza si sa ai tamburul cat mai plin si bineinteles lanseta.
-
ULK
- veteran

Si eu tot PE folosesc.La controlul nalucii cum ti se pare?
Sensibilitate?Perceperea muscaturilor obstacolelor...comparativ cu spin?
Asta binrnteles depinde foarte mult de bat,blank , dar poate sunt diferente si intre cele doua stiluri ,din punctul acesta de vedere.
-
Chief
- veteran

-
La jigging ma inteleg foarte bine cu el. PE e un fir foarte bun. Sensibilitatea e data de fibra si calitatea manufacturii blancului. La o lanseta de calitate sensibilitatea e maxima si adesea are o zona expusa unde mana (vrun deget) intra in contact direct cu blancul sau cu o portinue cu sensibilitate sporita sau de amplificare a vibratiilor.
-
cristian.ene
- veteran

E vident pe fire subtiri sub 0.20mm spinningul detine suprematia. Cu mulinetele de casting nu se prea poate pescui cu fire subtiri si nic nu are sens.
Pozitia mainii este mai relaxataa tunci cand se da cu naluci reactive si varful lansetei sta jos spre apa si mana face miscari in plan orizontal.
Pentru naluci sub 7-8g nu vad necesar castingul si mai putin la pesti mici sau prezentari de finete.
Pentru cine pescuieste mult la stiuca cu voblere, spinnerbait, oscilante,poppere grele sau mari e cea mai buna alegere. La fel pentru somn, somoni sau pescuit marin.
Un mare avantaj este ca mulinetele de casting arunca excelent cu mono groase de 0.25-0.40mm.
Atentie la cum aseaza firul pentru ca exsita tendinta sa se ingroape.
In privinta efortului cred ca este mai mare la castig dar e ok cu un echipament bun.
Momentan as cumpara doar Daiwa Rioga sau Zillion CC dar sunt ok si Daiwa sau Shiamno de 150-200$.
-
Chief
- veteran

-