lanseta spinning sau baitcast
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Nu pe sub crengi! Pt asta este mai bun spinningul: arunci o naluca grea de tip vierme, fara aripioare, precum o piatra plata care sare pe apa. Tipul asta de aruncare, daca-l faci cu baitul, faci peruca in momentul in care naluca atinge apa prima data(pt ca se franeaza)
Din barca, daca crengile copacului coboara pana in apa, dar nu sunt foarte dese, poti sa arunci printr-o ''fereastra'' in perdeaua de crengi si sa explorezi locul dintre perdeaua de crengi si mal. Pt asta e mai bun castul.
Aruncarea, la spinning, are o traiectorie boltita, parabolica. La cast poate fi mai dreapta, mai in lungul batului, fapt care ajuta la tintirea unui anumit puct situat intr-un plan vertical in fata pescarului.
Din barca, daca crengile copacului coboara pana in apa, dar nu sunt foarte dese, poti sa arunci printr-o ''fereastra'' in perdeaua de crengi si sa explorezi locul dintre perdeaua de crengi si mal. Pt asta e mai bun castul.
Aruncarea, la spinning, are o traiectorie boltita, parabolica. La cast poate fi mai dreapta, mai in lungul batului, fapt care ajuta la tintirea unui anumit puct situat intr-un plan vertical in fata pescarului.
-
- veteran
Spinning v.s casting
Cu echipamentul de casting nu se pot folosii fire mai subtiri de 0.22-0.22mm (si nici nu are sens)
Specii ca biban, clean pastrav de rau nu intra in discutie unde se pescuieste cu naluci de 0.5-4g si fire de 0.12-0.18mm.
Si la stiuca este o problema cand pescuim cu naluci usoare 5-8g(spinnerbait sau oscilante subtiri) si vantul bate puternic datorita vitezei mici a nalucii traectoria trebuie sa includa corectii de directie +o burta mare cand naluca atinge apa.
Avantajul mare este folosirea eficienta cu fire mono groase 0.23-0.35mm cu naluci reactive grele sau portante la stiuca, pastrav de lac, avat,somn sau specii marine.
La salau pozitia mainii mi se pare obositoare comparativ cu priza de la spinning. Cum pescuiesc frecvent cu fire mono de 0.18-0.20mm si jiguri de 3.5 si 5g prezentarea cu echipament cu spinning este clar mai discret in acesta categorie.
Daca se folosesc fire multifilament de 4-6lb. diferenta de finete si prezentare a nalucilor soft este incomparabila cu echipamentul de casting.
Specii ca biban, clean pastrav de rau nu intra in discutie unde se pescuieste cu naluci de 0.5-4g si fire de 0.12-0.18mm.
Si la stiuca este o problema cand pescuim cu naluci usoare 5-8g(spinnerbait sau oscilante subtiri) si vantul bate puternic datorita vitezei mici a nalucii traectoria trebuie sa includa corectii de directie +o burta mare cand naluca atinge apa.
Avantajul mare este folosirea eficienta cu fire mono groase 0.23-0.35mm cu naluci reactive grele sau portante la stiuca, pastrav de lac, avat,somn sau specii marine.
La salau pozitia mainii mi se pare obositoare comparativ cu priza de la spinning. Cum pescuiesc frecvent cu fire mono de 0.18-0.20mm si jiguri de 3.5 si 5g prezentarea cu echipament cu spinning este clar mai discret in acesta categorie.
Daca se folosesc fire multifilament de 4-6lb. diferenta de finete si prezentare a nalucilor soft este incomparabila cu echipamentul de casting.
de ce sa nu merite?c.catalin scrie:domle, ok cu argumentele ... pe scurt :
la noi in romanica, cu densitatea uriasa de pesti pe care o avem, cu presiunea minima existenta asupra pestilor, cu criza care esteetc, etc ... merita investitia ?
merita orice pentru un pescuit pe placul/gustul fiecaruia...
zic si eu...

pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...
eu zic,
la aceleasi conditii de pescuit in tara asta,
fara imbunatatiri notabile, sau in perspectiva,
nu merita sa investesti cu min 50% mai mult ca incepator in echipament de cast fata de spin, pentru marlele prinse pe natural in delta, ametite de curent, sau strapii care mai scapa de plase.
off : la confluenta caraorman cu iacub, erau 20 de barci din care aruncau cel putin 2 oameni din fiecare barca la jig.
la o asemenea strecuratoare, ce dreaq sa mai scape, ca sa-ti incordeze muschiul la o scula de cast. asta cu strecuratoarea se intampla pe toate canalele de pe natural, pana spre raduta in nord.
cat despre clean/bibi - ul/l este suficient
... parearea mea ...
la aceleasi conditii de pescuit in tara asta,
fara imbunatatiri notabile, sau in perspectiva,
nu merita sa investesti cu min 50% mai mult ca incepator in echipament de cast fata de spin, pentru marlele prinse pe natural in delta, ametite de curent, sau strapii care mai scapa de plase.
off : la confluenta caraorman cu iacub, erau 20 de barci din care aruncau cel putin 2 oameni din fiecare barca la jig.
la o asemenea strecuratoare, ce dreaq sa mai scape, ca sa-ti incordeze muschiul la o scula de cast. asta cu strecuratoarea se intampla pe toate canalele de pe natural, pana spre raduta in nord.
cat despre clean/bibi - ul/l este suficient
... parearea mea ...
Inainte de a intreba daca merita "investitia" intr-o scula de cast, intreaba-te daca pescuitul in sine merita. Daca il privesti din perspectiva economica, pescuitul sportiv nu merita, cu siguranta. Daca il privesti din alt unghi, clar merita, altfel ne-am ocupa de altceva.
La fel si cu asa-zisa investitie in scula de bait.
La fel si cu asa-zisa investitie in scula de bait.

Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
catalin din putina mea experienta.. pot sa-ti confirm ca merita pentru pescuitul cu naluci mari si grele... (ex: jerking) si pentru pescuit de "forta" (ex: locuri cu agataturi)c.catalin scrie:daca n-ar merita, n-as mai fi aici la discutii ...
dar fiecare dupa posibilitati, eu asta zic.
off: cand era asta cu iacub / caraorman? (stiu locul si am pescuit vara pe el)
v