@d4md30d si Tavi -de acord cu voi. Producatorii incearca sa acopere cam toate cerintele. Fac serii intregi, mergand prin toate clasele de putere si abordand mai multe lungimi ale lansetelor, fac de cast si de spinn s.a.m.d. Evergreen de exemplu, are de toate peste 50 de lansete cred. Normal ca nu le iei pe toate. Tre sa fii nebun sau miliardar macar si sa faci colectie. Ca sa dai cu jiguri de la 3 la 40 de grame, cu jerkuri de la 9 la 50 de grame, cu spinnerbaituri de la 7 la 21 de grame, cu crankuri de la 7 la 21 de grame deep divere sau shallow, cu nalucii pull, bucktail sau ce mai vreto de la 30 la 100 de grame, cu linguri de la 5 la 16 grame sau si mai mari, ce-o fi, de somn, de avat, de stiuca, cu cicade de care-or fi... lista poate continua, nu mi se pare iesit din cmun sa ai 5-6 de ce nu 10 lansete. Mi se pare anormal sa le pescuiesti toate cu o lanseta si sa zici de altu ca-i megaloman ca are 6 sau 8. Legat de calitatea lor si de cat de bine isi fac treaba, fii sigur ca un pescar care are mai multe lansete top, si legat la ochi, stie cand o pescuit cu o trompeta. Sa nu facem confuzie, e vorba de cateva ore macar de pescuit, nu de o aruncare-doua. Dupa ce va timp iti va spune ca asta nu-i ca aia, ca la aia simti mai bine aia, ca aia se incarca asa, ca in drill e asa, ca e mai comoda, ca e mai usoara, ca nu stiu ce. Si daca nu va putea trage linii exacte, diferenta o simte cu siguranta. Or fi si care n-o simt sau n-o stiu. E cum simt fiecare anumite naluci, structuri, cum se comporta pe anumite tehnici, e normal. E si mult marketing, nu pot nega, dar sunt oameni platiti cu bani grei ca sa faca din lansete opere de arta in ceea ce priveste tehnologia si materialele, pentru a le pune in slujba pescarului si asta nu poate fi ignorat. Ca chinezii copiaza la milimetru... da, copiaza exteriorul, lansetele alea sunt niste bote. Sau ca anumite firme cu o oarecare traditie nu au mai avut chef sa dezvolte un produs si au lasat banda sa mearga... asta e problema lor. Ca preturile nu sunt mereu justificate este foarte clar. Am vazut catalog de lansete japoneze in care niste betze de pescuit la ayu, ca niste bologneze, costa 200.000 de yeni si mai mult. Sa fim seriosi, e 10.000 de lei, zbori in spatiu cu banii aia. Nu vorbim de specialitati extreme pentru ca dej sunt noantele de care vorbeam. Inclusiv japonezii pot recomanda la aceeasi lanseta un jig de 10 sau o montura de 14 sau un spinnerbait de 17, ca dovada ca, in functie de incarcare, lanseta se poate adapta la naluci diferite. Si eu asa le folosesc uneori. Dar la toate nalucile pe care le poti gasi in geanta unui spinner nici 10 lansete nu mi se par multe. Numa daca le-ai imparti pe pesti cum spunea colegu SF, ai stiuca, salau, avat, clean, biban, pastrav, somn, deci 7. Acuma daca la fiecare poti da cu 2, 3, 4 tipuri de naluci, si dai si pe lac si pe apa statatoare, si nalucile alea merg de la 1 la 100 de grame, si dai si din barca si de pe mal, sapte lansete incep sa para putina pentru toata lumea. Facem noi compromisuri si constransi de bani, timp si alti factori ne descurcam cu mai putine, dar nu e neaparat mai logic sau mai normal. E mai ieftin si mai accesibil. Ajungem din nou la discutia cu hobbyul. Depinde cat de in serios il iei, cat iti place si cat ti-l permiti. N-am scos nimanui ochii cu jdm-urile. Prefer sa pescuiesc cu ele si pescuiesc cat mai corect diferitele naluci. Vigul de 5 grame si rotativa de 30 n-o sa mearga niciodata cu aceeasi lanseta. poate cu aceeasi bota. Cine nu stie ce lanseta a luat in mana, poate o sa stie, nu-i nicio problema.
P.S. Am vazut ca discuta de mare, nu stiu de ce credea unu pe-aici, inainte de faza cu marea, ca-mi sare lanseta din mana. Io n-am avut treaba cu marea lor da unu vroia sa-mi trimit jdm-urile la manastire. O fi patit omu si cauta colegi de suferinta. El si Katsutaka Imae. Doi impiedicati. Cica n-ai nevoie de pinten la cast numa daca esti bleg si e de design. Poate, n-am incercat fara si nici n-o s-o fac, inca n-am taiat niciunu.