Distante, reglaje, gramaje in baitcasting, teste comparativ

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 12 Apr 2011, 10:39

@d4md30d si Tavi -de acord cu voi. Producatorii incearca sa acopere cam toate cerintele. Fac serii intregi, mergand prin toate clasele de putere si abordand mai multe lungimi ale lansetelor, fac de cast si de spinn s.a.m.d. Evergreen de exemplu, are de toate peste 50 de lansete cred. Normal ca nu le iei pe toate. Tre sa fii nebun sau miliardar macar si sa faci colectie. Ca sa dai cu jiguri de la 3 la 40 de grame, cu jerkuri de la 9 la 50 de grame, cu spinnerbaituri de la 7 la 21 de grame, cu crankuri de la 7 la 21 de grame deep divere sau shallow, cu nalucii pull, bucktail sau ce mai vreto de la 30 la 100 de grame, cu linguri de la 5 la 16 grame sau si mai mari, ce-o fi, de somn, de avat, de stiuca, cu cicade de care-or fi... lista poate continua, nu mi se pare iesit din cmun sa ai 5-6 de ce nu 10 lansete. Mi se pare anormal sa le pescuiesti toate cu o lanseta si sa zici de altu ca-i megaloman ca are 6 sau 8. Legat de calitatea lor si de cat de bine isi fac treaba, fii sigur ca un pescar care are mai multe lansete top, si legat la ochi, stie cand o pescuit cu o trompeta. Sa nu facem confuzie, e vorba de cateva ore macar de pescuit, nu de o aruncare-doua. Dupa ce va timp iti va spune ca asta nu-i ca aia, ca la aia simti mai bine aia, ca aia se incarca asa, ca in drill e asa, ca e mai comoda, ca e mai usoara, ca nu stiu ce. Si daca nu va putea trage linii exacte, diferenta o simte cu siguranta. Or fi si care n-o simt sau n-o stiu. E cum simt fiecare anumite naluci, structuri, cum se comporta pe anumite tehnici, e normal. E si mult marketing, nu pot nega, dar sunt oameni platiti cu bani grei ca sa faca din lansete opere de arta in ceea ce priveste tehnologia si materialele, pentru a le pune in slujba pescarului si asta nu poate fi ignorat. Ca chinezii copiaza la milimetru... da, copiaza exteriorul, lansetele alea sunt niste bote. Sau ca anumite firme cu o oarecare traditie nu au mai avut chef sa dezvolte un produs si au lasat banda sa mearga... asta e problema lor. Ca preturile nu sunt mereu justificate este foarte clar. Am vazut catalog de lansete japoneze in care niste betze de pescuit la ayu, ca niste bologneze, costa 200.000 de yeni si mai mult. Sa fim seriosi, e 10.000 de lei, zbori in spatiu cu banii aia. Nu vorbim de specialitati extreme pentru ca dej sunt noantele de care vorbeam. Inclusiv japonezii pot recomanda la aceeasi lanseta un jig de 10 sau o montura de 14 sau un spinnerbait de 17, ca dovada ca, in functie de incarcare, lanseta se poate adapta la naluci diferite. Si eu asa le folosesc uneori. Dar la toate nalucile pe care le poti gasi in geanta unui spinner nici 10 lansete nu mi se par multe. Numa daca le-ai imparti pe pesti cum spunea colegu SF, ai stiuca, salau, avat, clean, biban, pastrav, somn, deci 7. Acuma daca la fiecare poti da cu 2, 3, 4 tipuri de naluci, si dai si pe lac si pe apa statatoare, si nalucile alea merg de la 1 la 100 de grame, si dai si din barca si de pe mal, sapte lansete incep sa para putina pentru toata lumea. Facem noi compromisuri si constransi de bani, timp si alti factori ne descurcam cu mai putine, dar nu e neaparat mai logic sau mai normal. E mai ieftin si mai accesibil. Ajungem din nou la discutia cu hobbyul. Depinde cat de in serios il iei, cat iti place si cat ti-l permiti. N-am scos nimanui ochii cu jdm-urile. Prefer sa pescuiesc cu ele si pescuiesc cat mai corect diferitele naluci. Vigul de 5 grame si rotativa de 30 n-o sa mearga niciodata cu aceeasi lanseta. poate cu aceeasi bota. Cine nu stie ce lanseta a luat in mana, poate o sa stie, nu-i nicio problema.

P.S. Am vazut ca discuta de mare, nu stiu de ce credea unu pe-aici, inainte de faza cu marea, ca-mi sare lanseta din mana. Io n-am avut treaba cu marea lor da unu vroia sa-mi trimit jdm-urile la manastire. O fi patit omu si cauta colegi de suferinta. El si Katsutaka Imae. Doi impiedicati. Cica n-ai nevoie de pinten la cast numa daca esti bleg si e de design. Poate, n-am incercat fara si nici n-o s-o fac, inca n-am taiat niciunu. ;)
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 12 Apr 2011, 10:58

Tavi scrie:Specializarea asta extrema a betelor in f. de naluci are si o buna doza de marketing in ea...citeam undeva despre niste anume bete care costa de la 300 de dolari in sus, fiecare bun pentru o anume aplicatie... zicea unu ca daca ai da cu ele legat la ochi sau cu insemnele de firma acoperite, mai mult de jumatate din pescari habar n-ar avea daca au in mana un bat de 300 sau 800 de coco si pentru ce anume e facut :D
ba tu iar te baji bulversezi lumea cu aiureli :D
vezi ca ti-a trimis clubul cetate alba neagra notificare ca esti in ilegalitate
maine trebe sa te prezinti la secratariatul lor de pe strada Puiu ionescu pana la ora 12 si sa te dizolvi in fata secretariatului de drept ilegal si el :D

doza mare de marketing?
dar ce nu are si o doza zdravana de marketing in ea ?

ia tu 30 de soferi , leaga-i la ochi baga-i in 10 masini de marci diferite si vezi daca au habar ce conduc ( daca s-ar putea conduce prin absurd cu ochii inchisi )
asta nu-i impiediedica evident sa fie mari experti auto , sa comenteze modele , sa te priveasca de sus .....etc...

ia-ti snopu de bete din dotare , leaga-te la ochi si pescuieste fiecare lanseta .....o recunosti ??

na , f.u.t.u.i .....greu

pai si atunci ai pretentia ca jumate din pescari ( la noi trei sferturi din ei dau la arici cu mamaliga ) sa distinga un bat specializat da altul ?

asta nu insemna ca daca vrei la un moment dat un bat de jig sau unu de vobler n-o sa-ti alegi unu facut special pt asa ceva ....cu doza lui de marketing cu tot, pt ca nu-i asa e mai placut sa constati ca pescuiesti cu ce trebe nu cu ce se nimereste .

te notific oficial ca esti in ilegalitate pe topicu asta de baitcast si ca numa cei care au CIS au voie sa comenteze :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 12 Apr 2011, 11:01

chief ... stai linistit ca nu m-am luat catusi de putin de tine ... doar facem referire la anumiti pescari care au un snop intreg de lansete si ei pescuiesc la biban de exemplu ... gramezi de lansete pe care daca ii intrebi de ce si le-au luat nu prea stiu sa iti raspunda pentru ca toate fac cam acelasi lucru ...

toata nebunia asta dupa gramada de lansete s-a dezvoltat evident din dorinta de a vinde, atunci baga reclame peste reclame, specificati peste specificatii si ceva chestii lucioase care sa fure ochiul si lanseta in mare parte este vanduta chiar daca face cam aceeasi chestie ca si precedentul model sau alte lansete de la aceeasi firma ...

si eu am in jur de 10 lansete din care folosesc doar vreo 2 plus 1 cand mai ajung pe la clean ... restul au ramas la mine pentru ca nu prea vand scule de pescuit si le foloseam in urma cu cativa ani plus vreo lanseta la care ma gandeam ca o sa dau vreodata cu ea dar nu am apucat inca ... daca as fi nevoit sa renunt la vreo 7 chiar 8 dintre ele in continuare as putea sa pescuiesc linistit ... ar fi o idee sa le scot la vanzare insa nu as scoate pretul care consider eu ca il merita asa ca prefer sa le tin pe dulap ...

in mod normal pescuiesc doar la vreo 3 specii de pesti si in cea mai mare parte pe rauri ... ma intereseaza doar avatul, din cand in cand cleanul si mai nou somnul dar pe asta inca nu am reusit sa il pacalesc ... tocmai de aia ziceam ca nu simt nevoia de a avea mai multe lansete, pentru pestii pe care ii caut eu imi sunt arhisuficiente cele 3 lansete ...

numai bine ...
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 12 Apr 2011, 11:16

d4md3od scrie:c... doar facem referire la anumiti pescari care au un snop intreg de lansete si ei pescuiesc la biban de exemplu ... gramezi de lansete pe care daca ii intrebi de ce si le-au luat nu prea stiu sa iti raspunda pentru ca toate fac cam acelasi lucru ...

toata nebunia asta dupa gramada de lansete s-a dezvoltat evident din dorinta de a vinde, atunci baga reclame peste reclame, specificati peste specificatii si ceva chestii lucioase care sa fure ochiul si lanseta in mare parte este vanduta chiar daca face cam aceeasi chestie ca si precedentul model sau alte lansete de la aceeasi firma ...

...
i-ai intrebat vreodata sau doar iti imaginezi ce o sa-ti raspunda? :D

ca de obicei lucrurile is nuantate si bagandu-le la gramada e dovada doar de ....simplism si prejudecata :D

da, avem toti probabil mai multe bete decat avem strict nevoie ( chestie de marketing si bani si pasarele la mansarda )

da , multe lansete fac aceeasi treaba adica se folosesc la prins peste .....da pe principiul asta si nevasta si amantele fac aceeasi treaba , si atunci de ce totusi fiecare are mai multe ...lansete ? :D :D

pt ca iata conteaza si CUM fac treaba pt care sunt facute ....si nu e chestie de marketing asta , si mai conteaza si cum iti place tie ....

revenind la snopuri , fiecare intelege sa pescuiasca cum vrea, se pricepe si nu in ultimul rand ii place sa pescuiasca

te-ai gandit vreidata ca unii folosesc lansete si mulinete si naluci absolut identice si doar grosimea firului difera ...si conteaza ?
e mai simplu sa iei o lanseta de jos si sa dai cu ea , intr-o altfel de prezentare decat sa schimbi fire , leader ....etc ?

pate vrei sa dai cu voblere dar si cu jiguri , si cu texti da si cu mono ...
si atunci cum faci ?....legi in barca toata ziua ?

la fel poate te doare la franzela de tooate astea si dai cu o singura lanseta ca vremea e frumoasa , ai o geanta frigorifica de bere langa tine si te simti perfect

e vreunul din ei de condamnat ?....nope....
pescuiasca si el va

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 12 Apr 2011, 11:29

sorine ... ai dreptatea ta ... si eu nu judec pe nimeni pentru ca fiecare e liber sa faca ceea ce vrea ... eu doar nu ii inteleg :lol: :lol: :lol:

chestia aia cu firele, cu grosimile, mono, textil, aceeasi naluca etc ... aia cu siguranta niciodata nu o voi intelege ... :lol: :lol: :lol:

dupa cum am mai zis ... fiecare e liber sa faca ce vrea atat ca nu vad rostul sa vina si sa faca pe desteptul (nu fac referire la nimeni, deci nu sariti in sus) cand el de fapt foloseste 10 lansete care fac acelasi lucru ...
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 12 Apr 2011, 11:33

d4md3od scrie:sorine ... ai dreptatea ta ... si eu nu judec pe nimeni pentru ca fiecare e liber sa faca ceea ce vrea ... eu doar nu ii inteleg :lol: :lol: :lol:

chestia aia cu firele, cu grosimile, mono, textil, aceeasi naluca etc ... aia cu siguranta niciodata nu o voi intelege ... :lol: :lol: :lol:

dupa cum am mai zis ... fiecare e liber sa faca ce vrea atat ca nu vad rostul sa vina si sa faca pe desteptul (nu fac referire la nimeni, deci nu sariti in sus) cand el de fapt foloseste 10 lansete care fac acelasi lucru ...
corect da stii ce e interesant ?
ca toti fac pe desteptii :D

si ala cu 10 lansete se uita la ala cu berea si zice ; phiiiii , ce plapumar.....habar n-are sa dea la peste
dar si ala cu o lanseta is da chipiu pe ceafa si rade si zice .....uau iote ce snob ....muhahaha.....habar n-are de ce tine dupa el 10 bete ....

:D
pescuiasca si el va

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 12 Apr 2011, 11:36

d4md3od scrie:sorine ... ai dreptatea ta ... si eu nu judec pe nimeni pentru ca fiecare e liber sa faca ceea ce vrea ... eu doar nu ii inteleg :lol: :lol: :lol:

fiecare e liber sa faca ce vrea atat ca nu vad rostul sa vina si sa faca pe desteptul (nu fac referire la nimeni, deci nu sariti in sus) cand el de fapt foloseste 10 lansete care fac acelasi lucru ...
da ,mah dar nu fac la fel :)

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 12 Apr 2011, 11:38

@d4md30d - nici nu m-am simtit vizat, :wink: am si spus ca sunt de acord cu parerea exprimata de voi. nici nu cred ca am raspuns urat sau ironic. Am facut niste precizari proprii pe care le-am considerat la obiect. E totul ok. Nici nu credeam ca te-ai luat de mine. Dar parca vad ca peste 2-3 zile, pe alt topic, vine altul ca noi pescuim cu bratul de lansete si iar o luam de la capat.

Domnu Sorin, era mare buhaiu?

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 12 Apr 2011, 11:52

Chief scrie:Domnu Sorin, era mare buhaiu?
care ?
pescuiasca si el va

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 12 Apr 2011, 11:58

Ala de 58... trebuia sa mai torni vreo 3 ;)

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

Scrie răspuns