Distante, reglaje, gramaje in baitcasting, teste comparativ

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
adrignat
veteran
veteran

Mesaj de adrignat » 24 Feb 2011, 22:32

ideea e ca testul facut de voi evidentiaza diferentele intre diferite mulinete de cast si nicidecum distantele la care se poate lansa in mod uzual cu un combo de baitcast o naluca.
la cast portanta nalucii are o importanta foarte mare in lungimea lanseului. mai mare decat la spin.
e un test folositor pe o anumita felie.si de ce nu de audat initiativa.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 24 Feb 2011, 22:36

Hai Adelin, ca se poate specifica exact modelul cu care s-a facut testul..chiar cu poze..si specificat diferentele..nu e capat de lume..si de parut sa nu iti para rau..chiar ati facut un lucru laudabil si chiar lipsea asaceva din tot ce am lecturat pana acum...deci este un lucru bun...fara nici o problema. Nu e vorba de polemici..putem discuta, pe marginea testului..pro sau contra...dar fara sa fim personali...Pe idei, doar.

Nici eu nu m-am suparat, ca Razvan (si nu numai) a contestat ca dece am dat cu 1,75g ...ca nu este relevant, ca nu se folosesc asaceva in pescuitul de zi cu zi...Atunci, eu dece nu pot sa contest.plumbul gol? :wink: . Hai sa incercam , s aratam dintr-un unghi cat mai larg..a tot ce inseamna "pe invers"...absolut , fara polemici..Nici vorba , sa caut asaceva.

Da, Gheorghe, neaparat trebuie introdus in ecuatie si perucile..Foarte clar , ca fara ele nu exista baitcasting...mai multe sau mai putine, mai grave sau mai "light" ...dar sunt prezente..Difera doar cum reusesti, vrei sau nu vrei sa convietuiesti si sa le combati.
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 24 Feb 2011, 22:54

ULK scrie:Hai Adelin, ca se poate specifica exact modelul cu care s-a facut testul..chiar cu poze..si specificat diferentele..nu e capat de lume..
Vorbeai de un incepator, care fiind incepator habar nu are ca un vobler de 10 gr care are sistem magnetic de transfer al greutăţii, sa presupunem ca este vorba de un Yo-Zuri HARDCORE JB, se arunca mut mai bine decat un Rapala Original Floating tot de 10gr...nu mai vorbim ca Original Floating la 10gr facut din lem de balsa ar trebui sa fie si mai mare, deci va avea si o frecare mai mare decat Yo-Zuri.Pai acel incepator daca vede voblerul Yo-Zuri pozat in testul meu crezi ca se va gandi obligatoriu sa isi cumpere exact acel model pt ca cu ala am facut io testul?! NU!! Normal ca atunci cand va incerca sa lanseze un vobler oarecare de-a lui, de 10gr si va vedea ca nu obtine lanseul promis de mine cu 10gr o sa ma injure.Imi dai dreptate sau nu?! :roll:
Când crezi ca sti pescuit apare ceva si iti da peste cap toate teoriile...
WSB CLUB

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 24 Feb 2011, 23:08

ULK scrie:Hai Adelin, ca se poate specifica exact modelul cu care s-a facut testul..chiar cu poze..si specificat diferentele..nu e capat de lume..si de parut sa nu iti para rau..chiar ati facut un lucru laudabil si chiar lipsea asaceva din tot ce am lecturat pana acum...deci este un lucru bun...fara nici o problema. Nu e vorba de polemici..putem discuta, pe marginea testului..pro sau contra...dar fara sa fim personali...Pe idei, doar.

Nici eu nu m-am suparat, ca Razvan (si nu numai) a contestat ca dece am dat cu 1,75g ...ca nu este relevant, ca nu se folosesc asaceva in pescuitul de zi cu zi...Atunci, eu dece nu pot sa contest.plumbul gol? :wink: . Hai sa incercam , s aratam dintr-un unghi cat mai larg..a tot ce inseamna "pe invers"...absolut , fara polemici..Nici vorba , sa caut asaceva.

Da, Gheorghe, neaparat trebuie introdus in ecuatie si perucile..Foarte clar , ca fara ele nu exista baitcasting...mai multe sau mai putine, mai grave sau mai "light" ...dar sunt prezente..Difera doar cum reusesti, vrei sau nu vrei sa convietuiesti si sa le combati.
Eu nu ma gindeam ca la bait,perucile, sint mai ...inofensive decit la spinnig.
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 24 Feb 2011, 23:13

Absolut corect Adelin...dar atunci si tu poti sa imi dai dreptate, ca ar fi mai aproape de adevar decat plumbul gol....Defapt, din punctul meu de vedere , testul era si este relevant...Ca, eu ma asteptam sa vad doar diferentele ce provin din folosirea a diferitol mulinete...Este acolo, ...dar, daca citesc textul lui Andrei..incepand cu titlul,tot in alta directie bateti.

Doriti, sa dovediti ca baitcastingul este "suficient" (corect si subscriu)...dar,cu naluci reale..fie cu jig, fie cu voblere ..tot mai aproape de adevar ati fi fost...Si repet...doar pentru ca in loc, de diferentele intre mulinete, s-a divagat in a demonstra ca e "suficient". Eu, eram mutumit 100% cu testul..daca ramanea mulineta vs. mulineta...si nu o demonstratie de forta a baitcastingului. Sper ca m-ai inteles.

In lupta mulineta vs. mulineta plumbul este viabil....Altfel,eu tot cu jig si guma as fi facut...sa fie mai real....daca se dorea o imagine mai realista...nu perfecta...dar mai spre "real life".

In fine...poate nici nu este o asa mare diferenta intre jig si guma vs. plumb chel...Pana nu incercam si asta, doar vorbesc in gol...o sa incerc si vedem pe urma.
Cat, despre voblere...se poate face iar un test separat...Daca, aveti curiozitatea si nervul :) , desi daca il considerati irelevant..............
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 24 Feb 2011, 23:29

Daca faceam un test cu jig + guma s-ar fi putut obiecat ca de ce guma aia si nu guma cealalta. De ce jig si nu vobler, pentru ca baitcastingul nu inseamna doar jig. Sau de ce jig nu oscilanta etc etc
Da, cu testul acesta am vrut sa demonstram ca se poate lansa cu baitcastingul si iata ca se poate. Nu ochiometric, nu pe aprecieri subiective, ci cu masuratori destul de precise. Distantele obtinute nu sunt de loc mici.
Cu cat va fi mai scurt lanseul cu diferite naluci in loc de plumb ? Asta depinde de naluca folosita si nu ne-am propus sa raspundem la o astfel de intrebare pentru ca e practic imposibil.
Am mai vrut sa vedem si diferenta dintre mulinete. De aceea a si lansat doar unul dintre noi, am folosit o singura lanseta si acelasi tip de fir, de aceeasi grosime pe toate mulinetele. Si anumite diferente intre mulinete s-au vazut.

Nu este testul absolut. Nu este testul care sa isi propuna sa va determine sa vindeti sculele de spinning si sa va cumparati baitcasting. Nu este testul unor baitcasteri habotnici care vor sa va bage stilul asta pe gat.
Cam asta e. :D
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 24 Feb 2011, 23:29

In test e totusi specificat cat s-a lansat si cu o mulineta de spinn....de ce crezi ca am lansat?!...doar ca ma plictiseam, si mai mult am lansat doar odata!...56 m, cu 10% mai mult, tot cu bila de 10gr pt a face o comparatie, desi si asta putin fortata pt ca am folosit alta lanseta, mai lunga si io zic mai potrivita decat cea cu care am lansat cu mulinetele de cast.Parerea mea sincera e ca se pot obtine distante muuult mai mari daca se face testul cu o lanseta mai lunga si care sa se incarce mai bine decat premierul folosit de noi.Asa ca de fapt noi nu vrem sa dovedim ca mulineta de cast arunca mai mult decat ce a de spinn, daca voiam asta foloseam greutati mari si lansete de 4m, vrem doar sa facem dovada ca se poate lansa destul.Daca e suficient sau nu concluziile le trage fiecare. :wink:
WSB CLUB

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 24 Feb 2011, 23:54

http://www.youtube.com/watch?v=Vy8A1Oec ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=Qps7NWE4 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=KIotLlh5 ... re=related

...daca voiam sa demontram ca se arunca mai mult cu cast-ul puneam filmulete cu astia si nu mai mancam frig lansand aproasta in iarba.
WSB CLUB

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 25 Feb 2011, 00:32

eu pana am facut testul habar n-aveam de distante reale... cand am pus tarusii... la 45m... mi-am zis... nu mai are sens sa batem tarusi... tu nu vezi cat e de aici pana la start :lol: :lol: :lol: . Cum am pus 10g... iaca s-au mai montat inca 3 tarusi marcati frumos :lol: :lol: :lol: :lol: ca nu erau suficienti:P

Legat de peruci... a fost nevoie si de peruci... pentru ca am testat limitele mulinetelor... cum scapam reglaju 1micron mai intr-o parte sau in cealalta... va dati seama ca tamburul decola... si degetelul.. chiar daca controla.. uneori se intampla atat de rapid incat BUUUUMMMM... Reveneam la reglajul anterior unde puteam controla mai bine tamburul... si iaca lanseul maximus...
In conditii normale nu prea apar peruci, pentru ca nu testez limitele mulinetei:), doar pescuiesc:D

P.S. Gigi... poate dura maxim 1 minut sa le desfac.. ca altfel nu terminam nici acuma testu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 25 Feb 2011, 00:51

moaaaa cat am citit...tot topicul, 22 de pagini... (l-am ignorat pana azi)

Frumos testul si destul de concret..restul nush ce marca de plastic pe jig..sunt prea multe variabile.

Eu pescui cu echipamente de spin..habar nu am daca e bine sau rau... daca stam sa filozofam mult, ne vom intreba daca e bine ca laptele e alb..si de ce nu e gri?
Vorba e ca e preferinta pescareasca... eu am pescuit si cu guta pe spray demult de tot...si eram foarte fericit cand prindeam un peste...

Deci c-o fi cast c-o fi spin...musai tre sa fie placere... :D eu am incercat cu cast de cateva ori in mai multi ani..de pe la amici.. ma strambam cam cum se stramba Adelin in poze (totusi mie imi ieseau strambaturile mai misto) :D.

In 2010 am facut cateva progrese notabile: 2 lansete de 1,9m de spin..dar pentru mine care pescuiesc cu 3-4 lansete de 2,7m si una de 2,4... 1.9m insemna ceva SeFeu... Si daca ma vedeati cum lansam ca japonezii din alte galaxii cu precizie milimetrica sub toate tufele Dunarii dupa avati, va asigur ca ati fi fost mandri d mine...

Poate intr-un an 2mii si ceva ma voi trezi cu gandul "tre' sa iau o scula noua" Poate va fi de cast...

Bai cat am citit... de nu mai pot sa joc darts...noapte buna! :D :D
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

Scrie răspuns