Distante, reglaje, gramaje in baitcasting, teste comparativ

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 22 Feb 2011, 11:18

adrian..nu, pe Mures , ajunge lejer cat arunci cu castul, d pe mal..nu ai nevoie neaparat de barca...Evident, este mai usor sa te apropii de cele mai bune locuri, cu barca...dar asta e adevarat si in cazul spinningului.

Ca si , o concluzie aproximativa...Pe raurlie noastre mai mici , poti practica lejer castingul,de pe mal ..fara sa simti vreu-un impediment fata de spin. Daca ai barca, deja se largesc orizonturile si mai mult , pentru cast.

Dece te sperie ce a zis Adelin?. A specificat ca e prima iesire cu echipamentul invers, nu cred ca exista o persoana, care sa zica, din prima: da castingul este usor de invatat si ating distante , net superioare spinningului de la primele aruncari :)
Fii, sigur ca o sa arunce la distante mai mari cu nitel practica...Cand , o sa prinda curaj si regleaza franele mai lejer...fara sa ii mai fie frica de peruci....Nu, e un lucru ce inveti de pe o zi la alta...Dar, cere doar rabdare.

Nasola faza, insa... Acuma i-ati contrazis pe toti cei care se jurau pe distantele superioare ale castingului vs. spinning..
@ Musti,sunt persoane care sustin asaceva? Si se refera la pescuitul cu naluci, de zi cu zi..nu la comeptitii de cast?
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 22 Feb 2011, 11:40

Ma, de aruncat nu pot spune ca arunc cel mai bine cu bait-ul, dar nici nu arunc rau, insa de departe sa zici ca arunci mai bine decat cu spinn-ul.Efectiv nu se poate compara.Poate ca pozitia mainii, priza e mai comoda, dar efortul e mai mare la lansare decat in spinning....si daca lansezi de vre-o 300 de ori pe zi :roll: se simte!
Când crezi ca sti pescuit apare ceva si iti da peste cap toate teoriile...
WSB CLUB

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 22 Feb 2011, 12:03

Nu esti poate obisnuit cu pozitia mainii. La primele partide cand treci la bait, mai ales in clasele mai mari, iti cam harshaie mana dar te obisnuiesti. Io sincer n-as zice ca efortul e mai mare. E chestie de obisnuinta si asta. Io spun ca la bait, un rol foarte important il are si lanseta in lungimea lanseului. E foarte important sa se incarce bine si sa transfere energia corect nalucii. La spin si daca ii dai drumul mai aiurea sau o smucesti un pic poti sa arunci destul de departe sau nu simti lansarea proasta ca un efect. La bait se soldeaza cu peruci sau cu lansari foarte scurte. Ca o observatie, cand urmaresti numai distanta, in teste ca a voastre, setarea mulinetei poate dura chiar mai multe lanseuri, 10-12, pana ajungi in punctul de pericol iminent pentru peruci. Slabesti tot cate putin ambele knoburi, si la tambur si la frana, pana cand ramane aproape numai degetul mare pentru control si restul e aproape OFF. Atunci conteaza mult lanseta si lansarea. Poti obtine distante frumusele. Nu contest ca nu faci mai lungi la spinn dar eu spun ca poti face lansari cel putin comparabile si cu baitul. E mai greu pentru ca in timpul partidei nu poti sta cu setarile alea. Te rotesti, schimbi directia, mai prinzi vant, mai dai una mai pe sub mana si nu poti fii tot timpul antena la mulineta si lansari atunci poti face mai multe peruci. In timpul unei partide stai mai in SAFE MODE. Mai pui ceva cu doua grame mai mic sau mai mare, pui shad cu alta densitate cum ziceti... poti avea o setare mai GENERALA sa zic, dar bineinteles in aceeasi clasa. Daca pun pe acelasi combo 10 grame si schimb la 20 normal ca umblu imediat la mulineta.

De curiozitate, cu ce lansete ati facut testele? Bait, respectiv spinn.
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 22 Feb 2011, 12:46

Chief ,cit estimezi ca as putea arunca (dupa ce invat lmiscarea,desigur)cu o lanseta de 7ft,m-h,moderata,ce duce pina intr-o uncie??Si naluca sa fie vobler cranck,de exemplu un rapala dt.??Si fir de 15lb....
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 22 Feb 2011, 13:08

Nu stiu Gigi, ar fi fantezist din partea mea sa dau o asa apreciere. Oricum, cel putin pentru crankuri mai maricele, baitcastingul e o alegere excelenta la fel si zillionul 4.9. Excelenta. Dupa o zi intreaga de crankuit cu deepuri, faci o incheietura cu spinnul ca ala de pe Targu Ocna... serios. Ca si observatie, rapalele, salmo si europenismele in general sunt mai greu de lansat pentru ca sunt mai usoare. Japonezii si americanii, proiectand voblerele pentru bass si fiind constienti ca multi vor opta pentru baitcasting, le fac mult mai grele. Aproximativ aceeasi lungime a corpului, fat, barbeta ovoidala, coboara cam la fel de jos, doar ca ce e rapala la 10 grame ei pot face si de 16-20 de grame. Daca e rapala la 15 grame poti gasi ceva asemanator si la aproape 1 oz. TD-urile in general sunt mai grele dar vorbeam in general. E, alea le arunci chiar bine. Iara, lanseta poate iti ajunge una pana in 3/4, o incarci mai usor cu ce-i sub 20 grame. Deci nu stiu cam cat dar mici alegeri mai poti sa faci ca sa lucrezi in favoarea ta. Nu stiu daca iti planuiesti sa dai si cu crankuri mai mari de 3/4. Studiaza un pic crankurile fat mai grele de pe la altii sa-ti faci o idee, sau poate le cunosti deja. Io oricum sunt de parere ca e important sa ginesti zona si sa poti cobori in ea exact unde vrei. Acuma la cate modele sunt pe piata, gasesti un vobler care sa bata cam ca rapala ala da sa fie aproape dublu ca greutate. ...da vo 30 de metri tre sa dai... io stiu? O sa fac si io ceva teste da mai in primavara.

Apropos de test e posibil ca temperaturile scazute sa fi scurtat de asememnea un pic lungimea lansarilor la bait. Uleiurile se ingroasa chiar daca la mana sau ochi insesizabil, la un tambur de cateva grame... va dati seama...

Nu mi-ati zis de lansetele din test.

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 22 Feb 2011, 15:45

Musti scrie:In sfarsit o treaba buna, baieti. Meandrele concretului... :D

Nasola faza, insa... Acuma i-ati contrazis pe toti cei care se jurau pe distantele superioare ale castingului vs. spinning... Nu mai inteleg nimic... :lol:

In rest foarte buna analiza lui SF de cateva pagini mai in urma. Aia cu cei trei pesti si plictiseala... O motivatie foarte buna pt. a te apuca de casting...
Si castingul are frumusetea lui, nu se poate compara cu spinningul, pt ca nu lansatul e tot.E o jucarie pe care nu o intelegi pana nu ai una a ta.Abia atunci incepe sa te prinda.Eu deja imi caut a doua mulineta de cast, fara insa a renunta la cele de spinning.Nu inseamna ca daca ai luat in mana un bait obligatoriu renunti la spinn. :wink: O sa vedeti cat sa lansat cu mulinetele din testul facut ieri si daca considerati ca e nevoie de mai mult io ma las de spinn. :lol: :lol: :lol:
Când crezi ca sti pescuit apare ceva si iti da peste cap toate teoriile...
WSB CLUB

shimano
veteran
veteran

Mesaj de shimano » 22 Feb 2011, 18:11

Ma bag si eu ca musca-n c*cat...si va cer o parere obiectiva:
Mi-am achizitionat o mulineta de baitcast Daiwa Viento 100L, am luat-o DOAR pentru stiuca/salau, cu naluci mari si grele. Mentionez ca e prima mea mulineta de cast, si habar n-am cu ce se mananca...lanseta e pe drum, deci inca n-am lansat, dar am inteles ca daca nu te pricepi, faci peruci si nervi. Credeti ca-i buna de ceva mulineta? Daca ati avut-o in mana, stiti cam ce si cum se regleaza la ea, ca eu sunt paralel....?

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 22 Feb 2011, 18:32

N-arata rau mulineta..s-o folosesti sanatos.Cu reglajele ,testezi si te descurci tu.
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 22 Feb 2011, 19:49

Iar va pripiti la concluzii neconcludente?.... Asteptati rezultatele testelor...

Tamburul mulinetei lui adelin se invarte MUUUUUULT mai bine dupa o curatare a rulmentilor... cine stie cat a stat mulineta pe rafturile depozitelor de s-a inchegat uleiu, dar mergea RAU de tot inainte sa ii curat rulmentii din lateralul tamburului... Se mai intampla:).

Mai aveti putina rabdarica si e testul complet... Nu va pripiti la concluzii cand inca nici noi nu le-m tras..... :D

Ma bucur totusi ca v-am infierbantat :lol: :lol: :lol: :lol:

Baitcasting rules 8)

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 22 Feb 2011, 20:22

Andrei scrie:

Baitcasting rules 8)
I know!

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro