despre rezistenta avidului in drill

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

johnnybravo
Moderator
Moderator

despre rezistenta avidului in drill

Mesaj de johnnybravo » 30 Mai 2010, 21:06

aveti idee cam cat pot trage de un avid fara sa se rupa? (ex. kg-forta)
cum imi dau seama ca ma apropii de sarcina maxima?
am fost recent in situatia in care avidul meu de 9'6" a fost neputincios intr-un drill cu un somn pe care n-am avut onoarea sa-l vad nici dupa o ora, intr-un final s-a rupt firul...
si inca o intrebare, nu chiar legata de subiect, ce reprezinta mai concret specificatia "line weight" pe care o suporta batul? (de ex.12-25lbs)

merci

Musti
veteran
veteran

Re: despre rezistenta avidului in drill

Mesaj de Musti » 30 Mai 2010, 21:32

johnnybravo scrie:...si inca o intrebare, nu chiar legata de subiect, ce reprezinta mai concret specificatia "line weight" pe care o suporta batul? (de ex.12-25lbs)

merci
Este plaja in care ar trebui sa se incadreze firul folosit, fara a risca sa rupi batul. Mai exact un fir de 25lb se rupe inainte ca batul respectiv sa cedeze.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

cipic
veteran
veteran

Mesaj de cipic » 30 Mai 2010, 22:04

Musti a pus punctul pe i , iar daca simti ca dihania e prea mare tai firul sa nu-ti rupa batul :)

Dan Alexe
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Dan Alexe » 30 Mai 2010, 22:17

Iar limita inferioara, 12 lbs din exemplul de mai sus, cred ca este cel mai subtire fir care poate fi protejat de elasticitatea batzului, considerind virful batzului ca un amortizor.
Cam incurcata exprimarea :roll:
Adica daca pui fir mai subtire ai sanse mari sa plezneasca firul. :)

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 30 Mai 2010, 22:28

Pai e oarecum asa dar totusi invers. Adica:

Situatia cu taiatul firului nu trebuie sa existe. Producatorul recomanda deobicei firul care poate fi folosit cu lanseta respectiva. De ex: 10-14 lb line la majoritatea lansetelor ML. Foarte important este totusi de mentionat faptul ca se refera, mai ales la betzele PROIECTATE pentru bass, la fire mono! Practic un raport rezistenta lanseta/rezistenta fir nu8 poate fi dat in niciun caz. Oricum nu e de recomandat sa astepti sa vezi care cedeaza primul. Controlul se face oricum din frana mulinetei. DECI:

Intr-o logica de bun simt si constructiva as spune ca variantele care ar trebui sa le ai ar fi doar:
1.raman fara fir pe tambur
sau
2.se rupe firul in dril - "te rupe" cum le place baietilor sa spune (pastrav si clean singurele cazuri acceptate dupa parerea mea)

Varianta cu ruptul lansetei nu este acceptabila exceptand:

1. O lanseta ieftina si proasta sau cu defect
2. Inteparea in unghiuri interzise (mai mici de 90 grade)
3. Frana stransa la maxim si un fir textil 0.20 pe o lanseta UL
Care oricum le bagam la categoria GRESELI DE-ALE PESCARULUI

Legat de aviduri, blanc foarte bun la pretul ala dar daca tragi tare de ele matisajul pe inele este FOARTE casant si merge de la crapaturi si pierderea de mici bucati din el pana la explozie totala, mai ales la lansetele de spinn.
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

Jedi
veteran
veteran

Mesaj de Jedi » 30 Mai 2010, 22:42

Imi aduc aminte de un episod cu Rex Hunt in care agatase la deep jigging o dihanie foarte mare.Lanseta era una obisnuita de baitcasting,clar subdimensionata pentru firul si pestele ala. Era indoita ca un furtun de cauciuc iar deja din fata mandrinei incepea sa se curbeze la 90 de grade.Urla Rex ca pocneste lacul iar blancul era tot rasucit ,cu inelele sub el :lol: .Pina la urma lanseta a rezistat dar nu-mi dau seama la cite actiuni din alea poate fi supusa,chiar si brand de prima clasa sa fie.Tipului aluia,cu mustata, ce era cu el i-a pocnit lanseta de suflet,tot dupa un dril de genul asta.Dar a rezistat citeva minute bune la indoiri gen spagheti :D

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 30 Mai 2010, 22:48

Lui BUSHI trebuia sa i se termine firul de pe tambur nu sa rupa lanseta daca si-a ales lanseta si firul prost pentru pescuitul ala... cam asta vroiam sa zic. Exceptii exista, nu zic nu. Eu nu am rupt nicio lanseta pana acum, nici varf, nici inel, nimic, si pescuiesc de mic. Nici macar la usa de la masina sau in alte conditii departe de balta, transport, depozitare.
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

johnnybravo
Moderator
Moderator

Re: despre rezistenta avidului in drill

Mesaj de johnnybravo » 30 Mai 2010, 23:45

Musti scrie:
johnnybravo scrie:...si inca o intrebare, nu chiar legata de subiect, ce reprezinta mai concret specificatia "line weight" pe care o suporta batul? (de ex.12-25lbs)

merci
Este plaja in care ar trebui sa se incadreze firul folosit, fara a risca sa rupi batul. Mai exact un fir de 25lb se rupe inainte ca batul respectiv sa cedeze.
atunci pot ridica de la sol o greutate de 25lbs (~11kg) fara sa rup batul? asta mi-ar raspunde la intrebarea initiala :)
totusi o explicatie pt limita inferioara ai?
pescuiesc cu 10lbs si trag de bat destul de brutal cand vreau sa scot din agataturi si nu se rupe firul niciodata (decat in sanie)...

merci

p5ih0
veteran
veteran

Mesaj de p5ih0 » 31 Mai 2010, 00:20

mah ca-i mono sau textil nu conteaza. dai cu ce-ti place tot x livre tine, doar ca unu e mai gros altu e mai subtire. logic. pui fir care rezista la mai multe livre decat lanseta, ceva clar cedeaza, mai ales in cazu unui somn. teoretic, daca ai o mulineta buna, si stiu ca ai :D , si daca zona in care pescuiesti iti permite, poti scoate somn si de 40 de kg daca ai destul fir pe tambur. idea e sa aibe unde sa se plimbe fara sa iti faca probleme pe mal sau fara sa se duca prin agataturi. pana la urma tot oboseste da-l naibii. parerea mea e ca atunci cand vrea sa plece sa-l lasi in pace, dar sa-l lasi controlat, adica daca vezi ca iti ia fir la greu, strange din frana pana vezi ca nu se mai deruleaza asa usor. iar cand recuperezi, mai desfaci un pic frana, in cazul in care se hotaraste sa o i-a la goana iar, sa nu isi largeasca gaura de la carligul cu care a fost intepat, sau sa nu iti rupa din smucitura.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 31 Mai 2010, 01:20

Am perdut anu asta mai multi pesti in stinci ca niciodata ! Schema cu trebuie sa ti se termine firu , mai ales in DJ ,ii fabulatie ! Daca il opresti la o palma de piatra castigi , daca nu pierzi !

Johnny , ia o teava sau coada de matura io stiu , ceva de vreo 2 m , atarna 7 kile ( rotungit vreo 15-16 lb ) de virf si vezi cum se simte la mana :wink: , am vazut ca bagi la sala de multa vreme , deci poti :)

Textilu nu tine la socuri , la voi va tine schema in mare masura, insa daca ati avea cunostiinta cat de gay sint pesti de pe continent .... :)

Alt aspect ....sculele nu trebuiesc menajate , nici macar betele , la urma urmei ii normal sa rupi un bat , numa ca la multi li se pare o blasfemie sa rupi in drill , sau tabu , ceva de genu asta ! La urma urmei ii o scula nu icoana :lol: sa te inchini !
Ceva gen nu da prea tare cu ciocanu ca poate se rupe coada , nu apasa pedala ca nu-i bine sa fortezi motoru , etc. dinastea ...
Prejudecati !
Am mai spus , multi pe aici dau cu fire subdimensionate pentru betele si mulinetele din dotare , deci Johnny , baga un fir mai gros sa nu ai greturi la socuri , stringe frina si du batu la limita , daca se rupe asta este , stai linistit ca numa odata se rupe :lol:
Nu ar strica sa practici FG Knot , chiar ii cel mai tare din cate am facut , un leader bun , cu nodu asta il bagi printre inele ca nu ai probleme , vreo 3 m asa , stringi frina si fortezi .

A ....si inca ceva , is pesti care nu pot fi scosi :wink: , schema cu orice peste poate fi scos dac rabdare si maestrie si tutun si etc......alta prejudecata ! Daca mergi pe mana asta ai mai multe sanse sa mai pierzi ceva pesti pe viitor !

Scrie răspuns