despre rezistenta avidului in drill
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
1. Diferenta intre mono si textil est mare...chair daca tin "la fel" de multe livre, unul se intinde, altul nu. Stresul pe bat la textil este mult mai mare decat la mono, unde elasticitatea nailonului protejeaza batul.
2. limita maxima inseamna forta dincolo de care daca nu plezneste firul, risti sa plezneasca blankul...in anumite conditii, nu e obligatoriu.
3. limita infrioara e cea sub care blankul este prea rigid sa mai protejeze firul. Adica pe un bat rigid cu limita inferioara de 20 lbs e foarte posibil ca un fir de 10 sa plezneasca mult mai des pentru ca singurul amortizor ramane frana mulinetei.
4. Limitele alea la bete trebuie intelese in functie de cum sunt standardizate/date de producator...
Una e sa masori static, adica ridicand foarte foarte incet o greutate de pe sol si sa vezi cand crapa batul, si alta e in vita reala, in drill, unde apar torsiuni i bat, solicitati aiurea si mai ales shokuri...Apar niste aceeleratii suplimentare, sau variatii ale acceleratiei mai bine zis, care fac ca forta sa fie mult mai mare.
5. Betele rupte "se intampla" cel mai adesea din cauza shokurilor sau ale pozitiei aiurea ale blankului fata de fir...La Rex and co rupturile au aparut cand pescuiau din barca si pestele intra sub barca sau tot soiul de chestii d'astea...
parerea mea:D
2. limita maxima inseamna forta dincolo de care daca nu plezneste firul, risti sa plezneasca blankul...in anumite conditii, nu e obligatoriu.
3. limita infrioara e cea sub care blankul este prea rigid sa mai protejeze firul. Adica pe un bat rigid cu limita inferioara de 20 lbs e foarte posibil ca un fir de 10 sa plezneasca mult mai des pentru ca singurul amortizor ramane frana mulinetei.
4. Limitele alea la bete trebuie intelese in functie de cum sunt standardizate/date de producator...
Una e sa masori static, adica ridicand foarte foarte incet o greutate de pe sol si sa vezi cand crapa batul, si alta e in vita reala, in drill, unde apar torsiuni i bat, solicitati aiurea si mai ales shokuri...Apar niste aceeleratii suplimentare, sau variatii ale acceleratiei mai bine zis, care fac ca forta sa fie mult mai mare.
5. Betele rupte "se intampla" cel mai adesea din cauza shokurilor sau ale pozitiei aiurea ale blankului fata de fir...La Rex and co rupturile au aparut cand pescuiau din barca si pestele intra sub barca sau tot soiul de chestii d'astea...
parerea mea:D
- semlecangheorghe
- veteran
Zoli.Ideea cu firul protector este originala ,dar are un incovenient,si anume ca scufunzi mai greu voblerul in curent puternic pentru ca diametrul firului pe terminal este mare.Eu folosesc un mono gros de 30 de lb insa nu prea lung, ca si o struna.Oricum daca unghiul firului este mic pentru ca dihania e la distanta ,nu mai conteaza ca struna are 1m sau este pe jumatate.
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
...Nu e inventia mea ,am vazut la unii pescari care o foloseau cu succes si am incercat pe ape de max 4-5 m, aici n-am observat sa influenteze evolutia nalucii , dar e posibil sa fie asa ...cu montura respectiva singurul nod ,"punct slab" e la legarea agrafei .... am auzit si chiar am fost martor la mai multe drilluri unde dupa 30-40 minute" balaurul "a scapat din cauza firului ....de fiecare data firul era scamosat pe o portiune de 30-50 cm .semlecangheorghe scrie:Zoli.Ideea cu firul protector este originala ,dar are un incovenient,si anume ca scufunzi mai greu voblerul in curent puternic pentru ca diametrul firului pe terminal este mare.Eu folosesc un mono gros de 30 de lb insa nu prea lung, ca si o struna.Oricum daca unghiul firului este mic pentru ca dihania e la distanta ,nu mai conteaza ca struna are 1m sau este pe jumatate.
La ''camasa protectoare'' ideea este sa nu ai noduri pe firul pricipal, dar se foloseste la somni peste 100kg (Ebru,Po). La un fir de 20lb, un inaintas de florocarbon e suficient.
La somn mare se pescuieste in general cu voblere de 10-15 cm si nu am vazut niciodata sa influenteze ''camasa'' sau liderul. Diferenta la adancimea de scufundare, cu sau fara lider, (daca exista) se corecteaza schimband tipul de vobler nu micsorand diametrul liderului. Eventual schimbi voblerul cu un jig sau o lingura care se scufunda cat vrei.
Ca fir textil pt somn, Spider Stealth este foarte bun (0,30-0,35 grosime).
La somn mare se pescuieste in general cu voblere de 10-15 cm si nu am vazut niciodata sa influenteze ''camasa'' sau liderul. Diferenta la adancimea de scufundare, cu sau fara lider, (daca exista) se corecteaza schimband tipul de vobler nu micsorand diametrul liderului. Eventual schimbi voblerul cu un jig sau o lingura care se scufunda cat vrei.
Eu am prins si somotei de 2 kg tot cu fir cu " camasa" si un vobler de 12 cm ,momeala mare peste mare functioneaza mai ales la stiuca ,cel putin in privinta naluciilor si a voblerelor ...asa am observat eu , somni prefera des voblere mai mici intre 7-12 cm .evin scrie:La ''camasa protectoare'' ideea este sa nu ai noduri pe firul pricipal, dar se foloseste la somni peste 100kg (Ebru,Po). La un fir de 20lb, un inaintas de florocarbon e suficient.
Si eu folosesc" doar "sa evit nodurile ... sincer nu stiu ce marca e , o iau la metru din magazin ...ca din acestea mai groase n-am ce face cu o rola intreaga . Pe 0.18 poate merge si 0.24 Berkley whisplast care are defapt mult mai mult ...old_radu scrie:Zoli
...20 lbs...aproximez cam 0,18-0,20
...nu trebuie sa trimiti , multumesc de intentie
...spune numai ce fir textil sa caut prin care sa pot introduce firul meu
...pana la urma o sa bag leader fluorocarbon , dar vroiam sa evit nodurile

Daca e de folos trimit cu placere vreo 5 m ,tocmai am schimbat o rola ca era deja uzata si vreau sa incep sezonul fara surprize