despre rezistenta avidului in drill

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Jedi
veteran
veteran

Mesaj de Jedi » 31 Mai 2010, 01:52

Dupa toata povestea asta ,intrebarea mea e urmatoarea:
-A rupt cineva lanseta in dril ? Daca da , in ce conditii si ce fel de lanseta,fir, etc. Nu ma refer la smucituri brutale din crengi,pietroaie si alte obstacole submerse.
Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 31 Mai 2010, 02:12

Mai , io am fost aproape , mi-o pocnit doar rasina , insa daca stiam care ii schema , rupeam sigur , ar fi trebuit sa dau cu frina stransa cam de tot , altfel nu ai cum sa-i scoti , pur si simplu nu !

Intelegi nemteste , vezi ce povesteste ala , deci cam din astea am patit si io , toata experienta mea pina cand am avut unu din ala in bota varianta Medi , deci toata experianta nu o fost deajuns ! Risti sa ajungi in apa sau sa ramai fara bat , te surprinde cat de tare poate sa traga un grouper , si vezi ca nu-s nustiuce gabarite anormale , is pe aici oameni care au pesti mai grei decat aia .

http://youtube.com/watch?v=2EflBtpLJvE&feature=related

Jedi
veteran
veteran

Mesaj de Jedi » 31 Mai 2010, 03:32

Sincer eu nu m-am gindit asa departe,la dihanii marine ce au tendinta sa fuga inapoi in grota lor si firul face PANG imediat.. :lol: ..Cred ca o sa fac iar un experiment...ca mereu imi arde a experimenta :lol: ..Am doua lansete Quantum,una de cast si una de spin din gama 50-80 $ si-s curios daca pot aduce virful linga mandrina,chiar de mai multe ori.Sa vedem ce le poate pielea lu Quantum astia. :D ..Si daca trec astea testul capata si Johnny incredere in Avid-ul lui. :lol:
Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 31 Mai 2010, 11:12

Nu ai ce vedea daca aduci virfu linga mandrina , poti sa o faci cu o trompeta de 10 dolari .
Mai bine verifica cum ai setata frina , atarna o greutate si aduna incet mai mult , ca sa vezi ce inseamna 5 kile de drag . Adica sub 5 kile sa nu cedeze fir !

Pescuind cu fire subdimensionate si frine setate pe 1-2 maxim 3 kile nu prea ai sansa sa rupi batu !

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 31 Mai 2010, 11:30

Tocmai am drilat un mustacios cu un avid de cranck bait,MODERAT, ca si actiune.Lanseta a fost chifla ,dar n-am avut nici o clipa senzatia ca este depasita rezerva de putere. Firul,un p.p. de 15 lb s-a incadrat in clasa de putere a firului recomandat adica,10-20lb.Cred ca un bat rigid ,fast, sperie pestele si acest da din el tot ce poate si este foarte greu de scos.Parerea mea.Am incercat sa vad, practic,cum se prezinta teoria asta si inafara de un rateu de zile mari care mi-a rupt dupa ce a frecat repetat un prag de prundis, pot sa spun ca mi se confirma..Cred ca daca dai de un somn cu adevarat capital iti trebuie un bat foarte puternic ca sa-l scoti,ori asta inseamna sa-ti rapesti mult din placerea zilnica a pescuitului,folosind mega naluci si sperind la mega capturi care pot fi extrem de rare.
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 31 Mai 2010, 11:35

Pesti mari de pe mal nu poti sa scoti ( ma refer la somni mari) ,doar foarte rar ,daca vor sa se sinucida :lol: ,trebuie sa ai noroc cu carul ...
Ptr. capturi mari exista o solutie de + 50 % , : " barca "...te duci dupa peste si pompezi ,tragi la suprafata ca in sus vine mult mai usor decat lateral ,si in apa adanca e mai linistit pestele decat in apa mica ...
Pestele mare trebuie tras constant cu 4-5 kg forta , dar si atunci in primele minute te duce pe unde vrea el :(
Frana mulinetei reglezi la 5 kg si ajustezi la nevoie ... Reglarea se face prin umplerea a 2 flacoane de de 2.5 l cu apa ,legarea la firul principal si ridicarea de pe pamant a celor 2 flacoane ,ce parabola o sa ia lanseta cam asa ceva trebuie sa aiba si in timpul drill ului .
Am patit de 2 ori cand eram nevoit sa tai firul ca n-a mai ramas nimic pe tambur si pestele ma tragea in apa ,iar eu n-aveam chef de baie nocturna in ape involburate ...cu toate ca am peste 90 kg ,dar somni mari de multe ori nu se prind in locuri usor accesibile ....

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 31 Mai 2010, 11:41

Interesant FG knot, nu stiam de el.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 31 Mai 2010, 11:43

semlecangheorghe scrie:Tocmai am drilat un mustacios cu un avid de cranck bait,MODERAT, ca si actiune.Lanseta a fost chifla ,dar n-am avut nici o clipa senzatia ca este depasita rezerva de putere. Firul,un p.p. de 15 lb s-a incadrat in clasa de putere a firului recomandat adica,10-20lb.Cred ca un bat rigid ,fast, sperie pestele si acest da din el tot ce poate si este foarte greu de scos.Parerea mea.Am incercat sa vad, practic,cum se prezinta teoria asta si inafara de un rateu de zile mari care mi-a rupt dupa ce a frecat repetat un prag de prundis, pot sa spun ca mi se confirma..Cred ca daca dai de un somn cu adevarat capital iti trebuie un bat foarte puternic ca sa-l scoti,ori asta inseamna sa-ti rapesti mult din placerea zilnica a pescuitului,folosind mega naluci si sperind la mega capturi care pot fi extrem de rare.
Ptr. a reduce efectele frecarii incercati sa introduceti ,sa trageti un fir textil mai gros pe o portiune de 80.cm -1 m inaintea nalucii pe firul principal care astfel este protejat mult mai bine ,iar fiind flexibil nu deranjeaza miscarea nalucii . Puteti fixa cu ata ca nod opritor sa ramana fixata ,unii folosesc si superglue ....

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 31 Mai 2010, 12:15

kzoli scrie:
Ptr. a reduce efectele frecarii incercati sa introduceti ,sa trageti un fir textil mai gros pe o portiune de 80.cm -1 m inaintea nalucii pe firul principal care astfel este protejat mult mai bine ,iar fiind flexibil nu deranjeaza miscarea nalucii . Puteti fixa cu ata ca nod opritor sa ramana fixata ,unii folosesc si superglue ....
Zoli
...nu te supara , dar nu inteleg cum sa fixez acel "leader". Pun efectiv un capat de fir textil mai gros (0,80-1 m) , in paralele cu firul principal si leg din loc in loc de firul principal ?
...incearca sa detaliezi...multam fain !

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 31 Mai 2010, 12:25

Probabil m-am exprimat gresit :oops: , nu paralel ci prin el :wink:
Iei un fir textil mai gros decat linia principala si un ac de cusut .
Linia introduci in ac dupa, care acul introduci in firul mai gros si usor tragi prin el , 80 cm -1 m la cat vrei ,dupa care scoti acul si pui o agrafa ,de care prinzi naluca ,iar firul protector fixezi cu ata subtire sau superglue la capete . Daca nu fixezi poate sa culiseze firul principal in interior. Fiind moale nu afecteaza miscarea nalucii . La frecare se uzeaza prima data camasa protectoare , marind sansele scoaterii unei capturi frumoase . Nu e 100 % dar poate fi util in multe situatii :wink:

Scrie răspuns