Blank Matagi

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
cata_asp
veteran
veteran

Re: Blank Matagi

Mesaj de cata_asp » 19 Oct 2012, 09:03

Da, interesanta comparatia de pe Tackle...
Fara sa le fi pipait vreodata, si eu as putea spune oricand ca un blank ML este mai putin puternic decat alte blankuri Medium, dar in schimb comparabil ca putere cu blankuri din categoria ML! :headbash: :headbash:
Isteata concluzie, ce sa zic!;)

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 19 Oct 2012, 09:21

Tavi,

modelul ala de SCV practic nu are putere sa arunce in forta adica normal o greutate mai mare de 30-35g.

Andrei a aruncat pe sub mana probabil cu K2 ,,aproape 100g,, ce facem pescuim sa ne facem ca pescuim?

I-am auzit pe multi ca au aruncat greutati mai mari decat cele inscriptionate pe blank dar spunea ca au aruncat asa delicat.....

Deci poti sa arunci normal in forta si viteza 100g cu K2 sau asa finut si delicat ca o femeie ? :lol:

Misu Sofonea imi spunea ca aruncat cu un slider de 40-45g cu un Seekr care ducer real 21g/ MT655- 2 si rezulttula fost ca varfula ramans stramb :lol:

Am intreba daca ofer garantie pentru asta :lol:

Toti pescari pot sa experimenteza faptul ca o lanseta incepe sa lanseze din ce in ce mai lent cand se trece de 1/2 din puterea maxima pentru ca blankul este depasit de energia cinetica dezvoltata de greutatea naluci si viteza cu care este aruncata.

Pe la 80-90 % din greutatea maxima de lansare orice blank care respecta puterea reala de aruncare devin deja mai lent comparativ cu greutati din plaja inferioara de lansare si viteva cu care se poate accelera naluca este mai mica.

Toate lansete arunca bine(adica se incarca si se descarca elastic) intre +10 - 70/90% din puterea lor , in rest sunt elucubratii pubere

Andrei cum ai aruncat cele ,,aproape 100g,, cu mana sau cu lanseta ? :lol:

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 19 Oct 2012, 10:59

Tavi ,uite ce zice Cristi..
Era clar ca un varf atat de subtire a fost gresit proiectat de St.Croix pentru arunca si pescui corect cu 2oz e jenant sa sustii asta cand zeci de pescaris e plang de performantele reale modele SCV 8`6``ft. 2oz.
A pescui corect cu jiguri,din punctul nostru de vedere ,inseamna a putea juca naluca eficient la distanta si adincimea existenta pe locul unde pescuim..Asta presupune niste carcateristici care nu sint specifice lansetelor salmon@steelhead..

Nu cred ca nu poate arunca linguri grele sau woblere mari,deoarece pentru asta a fost proiectata,desi nu bag mina in foc ca nu poate fi vorba de un model mai putin reusit...Eu am tinut lanseta respectiva in mina si nu mi s-a parut a fi deloc firava,dar nu am pescuit cu ea...

Oricum,pentru pescuit cu jig eu as alege alt tip de lanseta pentru jiguri de 1-2oz+guma..

Dar sa dai vina pe lanseta ,cind de fapt eroarea consta in alegerea gresita a lansetei pentru aplicatia respectiva,poate parea cel putin ciudata la un rodbuilder cu atita experienta..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 19 Oct 2012, 14:09

:D
Lansetele americane de S&H sunt folosite de muuulti ani si de muuulti pescari de la noi pentru pescuit la jig pe Dunare si rauri mari. Deh, multi si neexperimentati, ca si Cristi :D
Chiar si io am una "proiectata" pentru S&H dar care mere f. bine la jiguri si care arunca cat scrie pe ea ca arunca, indiferent ca e jig sau bobler. Eu recunosc ca-s neexperimantat la genu asta de pescuit, am mers pe recomandarea altora. :D
Asa de curiozitate, daca as vrea o lanseta de jig pe rau mare si adanc, cam de 8'6" lungime tu ce anume mi-ai recomanda daca astea de S&H zici ca nu-s bune penca-s facute pentru alta aplicatie?
Si ce caracteristici trebe sa aiba?
Ca poate o vand pe a mea si-mi iau una proiectata fix pentru aplicatia asta.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 19 Oct 2012, 14:16

daca tot am rupt avidul ...is numai urechi la intrebarea asta....

si la raspunsuri chiar ... :lol:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 19 Oct 2012, 14:21

Scuzati, S&H vrea sa insemne Salmon & Steelhead, am prescurtat io aiurea :D
Musca 13

cata_asp
veteran
veteran

Mesaj de cata_asp » 19 Oct 2012, 14:37

Desi nu mie imi era adresata intrebarea asta si cu siguranta nuanta era alta, strict la subiect pot sa va spun ca am folosit Avidu' de 2oz SalSteelhead la jig pe Dunare si....nu mi-a placut prea tare.
Ce nu mi-a placut: blank usor, batos tare in lanseu dar datorita lungimii se comporta cam aiurea in dril mai ales cu pesti mai imbracati asa ca am schimbat placa folosind acum un bat mai scurt, de 7' modelul asta 5C70MHF-G-10 7' 1 12-20 3/8-1 MH FAST Bass / Pike.
Dupa ce l-am pescuit aproape 2 ani pot spune ca e un bat super pentru pescuitul pe Dunare la jig, tine bine de tot la tavaleala cu pestii mai mari si mult mai fain de pescuit decat cel de 8'6".
Desi limita e de 1 oz, eu l-am "chinuit" si cu jiguri de 2oz, si nu gafaie.

Personal, pentru jig eu nu as recomanda astazi niciuna din variantele de 8"6", chiar daca sunt atat de populare printre pescarii de la noi.
:respekt:

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 19 Oct 2012, 14:43

cine te-a pus sa prinzi pesti mai imbracati :P ? :lol:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 19 Oct 2012, 16:27

cata, ok, mersi, dar eu unul chiar vreau o recomandare pentru un bat mai lung, 8'6" sau chiar 9' penca dau de pe mal si ma coafeaza lungimea mai mare la stilul asta. Si bag seama ca nu sunt chiar singurul care prefera bete ceva mai lungi de pe mal pe rauri mari...
Si cum azi am aflat ca alegerea unei lansete de Salmon si Steelhead e o o eroare si o ciudatenie pentru ca e gandita pentru alta aplicatie si de-aia nu arunca 2 oz cat scrie pe ea ca arunca, chiar sunt curios sa aflu de la experimentatul Gigi cu ce bat ar trebui sa dau si ce carateristici trebuie sa aiba.
semlecangheorghe scrie: A pescui corect cu jiguri,din punctul nostru de vedere ,inseamna a putea juca naluca eficient la distanta si adincimea existenta pe locul unde pescuim..Asta presupune niste carcateristici care nu sint specifice lansetelor salmon@steelhead..
Nu cred ca nu poate arunca linguri grele sau woblere mari,deoarece pentru asta a fost proiectata,desi nu bag mina in foc ca nu poate fi vorba de un model mai putin reusit...Eu am tinut lanseta respectiva in mina si nu mi s-a parut a fi deloc firava,dar nu am pescuit cu ea...

Oricum,pentru pescuit cu jig eu as alege alt tip de lanseta pentru jiguri de 1-2oz+guma..
Dar sa dai vina pe lanseta ,cind de fapt eroarea consta in alegerea gresita a lansetei pentru aplicatia respectiva,poate parea cel putin ciudata la un rodbuilder cu atita experienta..
Musca 13

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 19 Oct 2012, 16:33

1. Cum e cu T-Russel, am vazut modelul ML putere 8-14 lb. / putere de aruncare 3/16 - 1/2 oz.

a. Actiunea blankului superba :wink: fast progresiv cu varf foarte fin ,cedeaza putere treptat pe toata lungimea. E un blank rafinat ca actiune care imi place mult

b. Puterea reala nu e 8-14lb. si nici 3/16 - 1/2 oz. deja cu jig de 9g sigur incepe sa pescuie aiurea.

ML si 8-14 lb. ceva nu se pupa. Real e cat un ML ST.Croix de 4-10lb. si putere de aruncare 1/8 - 3/8 oz.

Rezerva de putere e destul de mare dar varful nu e mai mult de putera unui ML.

Am un blank SCV 7`6``ft. ML / 2pc. Ex Fast model nou Nsi si e mai puternic decat TR 8-14 lb. pe toata lungimea.

Diferenta e de actiune TR e progresiv in schimb SCV are actiune agresiva.

TR poate fi pescuit bine si cu voblere minnow , oscliante , pilkere mici, SCV nu e bun pentru aplicatiile astea.

Se poate pescui bine cu el la avat, pastrav de lac sau alte specii din aceeasi categorie.

5S76MLXF2-G Walleye LES76MLXF2 7'6" ML X-FAST 2 4-10 1/8-3/8 0.485 4.0 1.6 oz $200

modelul nou Extreme 2013

* 5S76MLXF2-B Bass/Walleye LXS76MLXF2 7'6" ML X-FAST 2 4-10 1/8-3/8 0.450 4 1.7oz. $200

Diferenta de greutate e de goar 3/5 g in plus la St.Croix dar blankul e mult mai solid, in zona mufelor e vizibil mai gros.

c. Incredibil de usor blankul(lanseta ava inele clasice si plecare Y 30 care nu avea ce sa caute pe puterea asta ML) si blank incredilbil de subtire in carne(asa cum am presupus) dar mai mult decat ma asteptam.

Arata si e mai vulnerabil decat blankurile clasice americane G.Loomis, NFC, St.Croix, Lamiglas

d. Grafitul TR e mai elastic decat SCV

e. Senzitivitatea o probz cand am sa pescuiesc cu el

Concluzie : un blank bun dar nu il vad bine in mana unui taranus :wink:

Tavi,

blankuri de jig cu actiune cu adevarat rapida nu gasesti decat 1piece si lungimi pana la 7`6``ft. amxim 8`ft modele bune au si NFC, si Phenix si Lamiglas si altii.

Blankuri speciale de jigging lungi poate doar de pescuit oceanic de putere mica si alea tot 1piece sunt.

S&S sunt blankuri care logic trebuei sa fie progresive sa atenueze pesti rapizi si mari nu niste amarati de salai prin comparatie.

Scrie răspuns