Scuzati ca intervin sec si la subiect
Am citit articolul mentionat inca inainte sa deschid acest topic (apropo e mentionat de 2 ori in topic).
Articolul e fain si atinge o problematica: se poate arunca departe cu mulineta de cast. Da e adevarat si stiu si eu asta. Nu doar cu cu mulinete JDM tunate sau cine stie ce mulinete mici si specializate. La mare am vazut pescari care folosesc ABU C3 si la surf cast si arunca extrem de departe, e adevarat cu greutati mai mari. In competitiile de cast, clasa mulinetelelor de baitcast arunca peste 50m mai mult decat clasa de spin. Stiu, se poate arunca departe sau foarte departe cu mulinetele de cast. Iar mulinetele mici, low-profile de baitcast se descurca cu greutati mici si distante apreciabile.
Acum .... eu nu pescuiesc cu o bila de plumb si atat. De obicei am vobler de lemn (sau vobler din plastic gol pe dinauntru si cu o bila de zornait, sau lingura) desi voblerul poate avea intre 16 si 24g totusi nu ating distantele mentionate in articol si nici un sper la asa ceva, pe mine ma multumeste un 20 - 25m cu greutatile astea. E cu totul altceva sa arunci un plumb de drop-shot de 5g sau un vobler din lemn de balsa de 16g, plumbul merge mult mai bine, am incercat si eu. Daca se pescuieste la jig... da, jigul armat cu un plastic MIC merge bine, daca pui un vierme de plastic cu coada lunga (din ala gros greu si impregnat cu sare nu ma refer la grub sau clasicul "twister" romanesc) se schimba total dinamica nalucii si parca nu mai merge asa de bine. Daca se folosesc monturi "carolina" e si mai greu de controlat (texas merge bine ca plumbul e langa vierme).
Scopul articolului e sa arate ca se poate arunca bine cu o mulineta de baitcast chair si greutati mici. Asta a reusit foarte bine, si e si scris misto, l-am citit de cel putin 2 ori. E fain ca cineva si-a luat timp sa faca teste si articolul e scris cu date exacte, nu ca altele care folosesc doar calificativi de genul: "good caster" sau "quality caster" care nu spun nimic.
Articolul mentionat nu este gandit sa faca review la o mulineta anume sau sa dea sugestii referitoare la tipul de mulineta, producator, model. E un articol general despre lanseuri cu mulineta de baitcast si pentru asta e fain.
Daca e sa consideri o mulineta anume sunt multe alte considerente importante, nu doar cast cu o bila de plumb

. Ce ma intereseaza pe mine e:
- cum se comporta in lanseu pe vant cu o naluca ce are ceva portanta, reuseste frana sa controleze linia?
- cat de usor se pot schimba setarile la frana, trebuie sa deschid mulineta sa risc sa introduc nisip in ea?
- cum merge frana de lupta? e smooth? sau se agata?
- cum merge la recuperare? e greu sa tractezi o naluca care se zbate ceva de genul deep diver? cum e cu un peste in carlig?
- care e rezerva de fir? e suficienta? e subtire tamburul? O sa-mi adune mono in bucle mici si marunte sa fie bine carliontat pe apa?
- cat de durabil e mechanismul? se strica usor? cat de mult plastic are inauntru? din ce e facuta: aluminiu, grafit, magneziu? e rezistenta la coroziune ... apa de mare?
Dintre mulinetele prezentate in articol, singura care s-ar potrivi la ce vreau eu sa o folosesc e Daiwa Zillion, din pacate sare peste limita mea de pret. Curado 51E e prea mica, eu vreau sa o folosesc la crank-bait medium-diver sau deep-diver de peste 14g sau 1/2oz cum zic americanii si nici un are parte de review-uri prea bune. Sol sau Fuego sunt faine (sol e un pic cam micuta pt. ce imi trebuie mie) dar eu nu le-am mai gasit de vanzare noi pe niciunde, cred ca Daiwa le-a scos din productie si eu vreau sa cumpar o mulineta noua, cu cele second-hand risc sa le primesc stricate mai ales daca posesorul nu a avut grija de ele si nu le-a curatat / uns.