Alegere mulineta baitcast

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 27 Mai 2011, 15:17

poi urmez iexemplu lu JIji... , ca pin la urma ce pot sa mai fac cind te vad asa de tare de atasat de mine... ? sau ma rog... macar de parti care imi apartin..

Daniel_
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Daniel_ » 27 Mai 2011, 16:32

radu6R ... ai revo premier? cum e? la ce il folosesti? ce naluci, ce gramaje?

radu6R
junior
junior

Mesaj de radu6R » 27 Mai 2011, 22:44

inca nu il am dar e pe drum, io-l vreau pentru topwater si jerkuri de 9-14 grame. aaa si/l voi pescui preponderent la avat, ca tot am observat aici pe forum ca nu e recomandat baitu la avat, poate ca nu ajungi asa departe cu el ca si cu spinu, dar io n-am prins avat la 50 metri distant[ de mal, iar pentru cioate n-am nevoie sa lansez istante apreciabile pe dunare, ca, de... cioatele nu stau pe senal.
si daca vrei sa ajungi la avatii de rapesc in mijlocu garlii iei avidu de 8 picioare sii dai cu ratling.
parerea mea,,,,

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 28 Mai 2011, 02:27

Chief scrie:Scuza-ma Daniel, nu mai intervin off. Am facut pace cu mine.
Io unu is multumit ca scrii Chief ! Indiferent cum :lol:

Dumitru , cred ca-mi datorezi cateva sticloante , in puii mei , io l-am decoperit :lol: :lol:

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 28 Mai 2011, 05:23

[quote="Daniel_"]Scuzati ca intervin sec si la subiect :)

Am citit articolul mentionat inca inainte sa deschid acest topic (apropo e mentionat de 2 ori in topic).

Articolul e fain si atinge o problematica: se poate arunca departe cu mulineta de cast. Da e adevarat si stiu si eu asta. Nu doar cu cu mulinete JDM tunate sau cine stie ce mulinete mici si specializate. La mare am vazut pescari care folosesc ABU C3 si la surf cast si arunca extrem de departe, e adevarat cu greutati mai mari. In competitiile de cast, clasa mulinetelelor de baitcast arunca peste 50m mai mult decat clasa de spin. Stiu, se poate arunca departe sau foarte departe cu mulinetele de cast. Iar mulinetele mici, low-profile de baitcast se descurca cu greutati mici si distante apreciabile.

Acum .... eu nu pescuiesc cu o bila de plumb si atat. De obicei am vobler de lemn (sau vobler din plastic gol pe dinauntru si cu o bila de zornait, sau lingura) desi voblerul poate avea intre 16 si 24g totusi nu ating distantele mentionate in articol si nici un sper la asa ceva, pe mine ma multumeste un 20 - 25m cu greutatile astea. E cu totul altceva sa arunci un plumb de drop-shot de 5g sau un vobler din lemn de balsa de 16g, plumbul merge mult mai bine, am incercat si eu. Daca se pescuieste la jig... da, jigul armat cu un plastic MIC merge bine, daca pui un vierme de plastic cu coada lunga (din ala gros greu si impregnat cu sare nu ma refer la grub sau clasicul "twister" romanesc) se schimba total dinamica nalucii si parca nu mai merge asa de bine. Daca se folosesc monturi "carolina" e si mai greu de controlat (texas merge bine ca plumbul e langa vierme).

Scopul articolului e sa arate ca se poate arunca bine cu o mulineta de baitcast chair si greutati mici. Asta a reusit foarte bine, si e si scris misto, l-am citit de cel putin 2 ori. E fain ca cineva si-a luat timp sa faca teste si articolul e scris cu date exacte, nu ca altele care folosesc doar calificativi de genul: "good caster" sau "quality caster" care nu spun nimic.

Articolul mentionat nu este gandit sa faca review la o mulineta anume sau sa dea sugestii referitoare la tipul de mulineta, producator, model. E un articol general despre lanseuri cu mulineta de baitcast si pentru asta e fain.

Daca e sa consideri o mulineta anume sunt multe alte considerente importante, nu doar cast cu o bila de plumb :) . Ce ma intereseaza pe mine e:
- cum se comporta in lanseu pe vant cu o naluca ce are ceva portanta, reuseste frana sa controleze linia?
- cat de usor se pot schimba setarile la frana, trebuie sa deschid mulineta sa risc sa introduc nisip in ea?
- cum merge frana de lupta? e smooth? sau se agata?
- cum merge la recuperare? e greu sa tractezi o naluca care se zbate ceva de genul deep diver? cum e cu un peste in carlig?
- care e rezerva de fir? e suficienta? e subtire tamburul? O sa-mi adune mono in bucle mici si marunte sa fie bine carliontat pe apa?
- cat de durabil e mechanismul? se strica usor? cat de mult plastic are inauntru? din ce e facuta: aluminiu, grafit, magneziu? e rezistenta la coroziune ... apa de mare?

Dintre mulinetele prezentate in articol, singura care s-ar potrivi la ce vreau eu sa o folosesc e Daiwa Zillion, din pacate sare peste limita mea de pret. Curado 51E e prea mica, eu vreau sa o folosesc la crank-bait medium-diver sau deep-diver de peste 14g sau 1/2oz cum zic americanii si nici un are parte de review-uri prea bune. Sol sau Fuego sunt faine (sol e un pic cam micuta pt. ce imi trebuie mie) dar eu nu le-am mai gasit de vanzare noi pe niciunde, cred ca Daiwa le-a scos din productie si eu vreau sa cumpar o mulineta noua, cu cele second-hand risc sa le primesc stricate mai ales daca posesorul nu a avut grija de ele si nu le-a curatat / uns.[/quote

Daniel cu b-c si eu unul sint incepator.Am avut sansa sa vad citeva echipamente,si sa mai dau cu unul si altul...Referitor la woblere...este un aspect ,si anume acela ca woblerele cu sistem patentata pt distanta,de la yozuri de exemplu, le arunci infinit mai usor,decit acelea clasice fara bile..Mult mai precis,sistemul acela ajuta enorm..Apoi am vazut si wb. rapala cd de 3.5cm ,cel mai mic din serie lansat la 20-25m fara prea mari probleme,deci, nu s-au folosit numai greutati standard de dropshot...Inainte de a lansa cu wb.-ul acela micut am pescuit pe Mures si baietii au folosit naluci siliconice pe 3.5,si 7 gr,si au ajuns fara probleme acolo unde trebuiau sa ajunga..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 28 Mai 2011, 07:49

cel mai mic din seria CD de la rapala are 2,5 cm si 2,7 gr. poate te mai gandesti totusi la cei 20-25 de metri
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 28 Mai 2011, 09:52

Voblerul era Rapala CD03, de 3 cm si 4 gr. Distanta la care eu am lansat cu combo-ul lui Adelin (Shimano Core 51Mg + Legend Elite de 6'8'') a fost cea aratata de Gigi (masurata, nu estimata la ochi), iar de fata au fost Gigi, Adelin si alti doi pescari din Arad, Cipri si Morosanu'.
Am experimentat lansarea cu naluci atat de mici din pura curiozitate, fara pretentia de a convinge pe cineva de ceva.
Asta e. Daca credeti e bine, daca nu e la fel de bine. :)
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 28 Mai 2011, 10:53

4 grame e un pic altceva, no comment in cazul asta.
Gheorghe, ai postat info false. :D
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 28 Mai 2011, 12:32

[quote="Tavi"]4 grame e un pic altceva, no comment in cazul asta.
Gheorghe, ai postat info false. :D[/quote

Asa-i am facut Woblerul cu 5mm mai mare decit era in realitate..Merit sa fiu banat.. :lol: :lol: :lol: :lol:

Si daca tot veni vorba,si-a cumparat un amic un combo compus din:curado 51e,plus L.T.B.,big crancker,de la st croix...N-a pescuit in viata lui la casting.Am vorbit cu el ,azi,dupa doua trei iesiri cu castingul.A zis ca vinde tot ce are de spinn,mai putin u-l-tul,si trece pe cast...N-a facut nici o peruca in trei iesiri succesive,si este mirat si placut impresionat cit poate sa arunce naluci gen livebait,yozuri hardcore,rapala xrap,etc.Ma intreb cit ar fi aruncat cu o bila de plumb...Deci ,concluzionind,doua trei iesiri,plus o temeinica pregatire prealabila(you tube,diverse filmulete),au fost suficiente ca sa converteasca un spinningar la cast,arunca tot asa bine,si are avantajul uni combo mult mai comod ,precis si care nu rasuceste firul,decit unul de spinn..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 28 Mai 2011, 19:09

aha... , o vazu , lo luat, io placut , numa avantaje ... , booon ! :lol:

Scrie răspuns