Alegere mulineta baitcast

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Daniel_
utilizator constant
utilizator constant

Alegere mulineta baitcast

Mesaj de Daniel_ » 28 Apr 2011, 16:42

Pescuiesc la rapitor (stiuca, avat, clean, salau) pe rauri (Mures, Timis, Bega, Bega Veche, Barzava) si lacuri (Valiug, 3 Ape, si acumulari piscicole). Mai mult pe rauri decat ape statatoare. Pescuiesc de pe mal, nu am barca.

Vreau sa achizitionez o mulineta de baitcasting.

Pana acum am pescuit cu:
1) o lanseta de 2.10m 2-9g moale si subtire cu o mulineta de spin mica (tambur de 1000) ... mai ales la clean pe rauri mici (Barzava)
2) o lanseta de 2.40m 10-30g rigida si sensibila (cred ca e fast) cu o mulineta de spin mare (tambur de 3000) ... la stiuca, avat si salau ... ansamblul e cam greu si ma oboseste repede cand pescuiesc la avat dar altceva nu am.
3) o lanseta de 1.95m 15-30g rigida de baitcast cu o mulineta Banax Zest ... la stiuca si salau

La ansamblul de baitcast mi-a placut:
- e mai usor si mai bine echilibrat decat ansamblul de spin (2) pe care il detin si nu obosesc asa de usor
- pot sa controlez mai bine naluca in aer (naluca zboara cu viteza mai mica si pot chiar sa schimb putin directia)
- pot stopa mai usor naluca (si cu mulineta de spin pot stopa naluca dar imi e mai greu si mai incomod)
- trece foarte usor si rapid din modul de lansare in cel de recuperare (am probleme cu picup-ul la mulinetele de spin)
- pot palma mulineta si sa tin degetul pe fir mai comod decat la mulineta de spin
- imi e mult mai usor sa trag voblerele prin apa decat cu mulineta de spin

Ce probleme am cu mulineta mea de baitcast:
Nu pot arunca departe, in medie reusesc sa arunc cam 15m fara sa am probleme cu perucile. Daca fortez aruncarea fac peruci. Mulineta are frana de lansare magnetica, nu am folosit niciodata o mulineta cu frana centrifugala. Mulineta pe care o detin are frana de lupta cam slaba, am avut cazuri cand am strans frana cat am putut si a trebuit sa apas tare cu degetul pe tambur ca sa pot opri o stiuca de 1kg si ceva.

Vreau sa imi iau o mulineta de baitcast cu care sa pot arunca (voblere de peste 12g, linguri de peste 10g si jig-uri de peste 7g) la distante ceva mai mari (20, 25m). Scopul principal ar fi pescuitul la stiuca dar a-si fi bucuros sa o pot folosi si la salau, avat .... poate somn (nu am incercat niciodata, si nici nu am prins, nici din greseala, dar poate fi interesant).

Pana acum am citit review-uri la multe mulinete. Nu stiu ce s-ar potrivi mai bine la pescuitul pe rau, de pe mal si ar fi in completarea echipamentului meu de spin (nu vreau un inlocuitor, mai degraba ceva in completare).

M-am uitat la:
Shimano Citica 201E si Curado 201E7
Daiwa Advantage HSTA si Aggrest
Abu Revo Winch si SX

Sunt deschis si la sugestii, dar sa nu depaseasca 200 EUR, cu cat mai ieftina cu atat mai bine.

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 28 Apr 2011, 17:46

prima faza ar fi ca poate incerci sa lansezi naluci prea usoare, de aici distanta si perucile

pomenesti oboseala... , spune drept... dai cu o singura mina ?

vorbind de frina magnetica... in cazul tau ca iesti la inceput nu recomad dar frina magnetica se poate jongla in doo feluri... , din setare se poate indeparta (sau dupa nevoie apropia ) putin tot circuitul sau se pot scoate vo doo pastile ( nah ... depinde de model... dar cel putin la a mea se poate face asta )

frina pt cheste io dau cu banuiala ca a patruns ceva lubrefiant intre discuri sau nu e montata corespunzator si deci nu face stringere
sa jucat cineva la ea , a unso bine... peste tot ... :lol: si a si uitat sa-i puna toate discurile ? :lol:

sau cine stie ? poate fi chiar si defect din fabricatie
variante pot fi multe... dar banuiala mea e ca ai frina unsa :lol:

draqdevil
veteran
veteran

Mesaj de draqdevil » 28 Apr 2011, 20:16

Daiwa sol,fuego,abu revo,daiwa advantage supertunned....Eu naluci de la 8 gr in sus le aruncam peste 20 m chiar si cu abu gasrcia silvermax,si nu ma ajuta batzul deloc pentru ca arunca de la 15 gr...Ca sa arunci naluci usoare trebuie sa se si incarce batzul cu naluca respectiva...referitor la frana....sigur are ceva ulei sau vaselina la discuri,asta daca stiuca aia nu luase mega-proteine,pana si o daiwa presso nu cred ca ar gafai cu o stiuca din aia ...

Daniel_
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Daniel_ » 29 Apr 2011, 12:00

De oboseala am pomenit referitor la ansamblul de spining (bat 2.40m, 10-30g mulineta cu tambur 3000) pe care il folosesc la pescuit avat.

E drept, arunc cu o singura mana.

Cu setup-ul de casting pe care il am (bat 1.95m 15-30g) nu obosesc e foarte comod dar nu pot sa arunc destul de departe pt. a fi util la pescuit avat.

Daca nu exagerez cu distanta si nu fortez lanseul, merge bine, am avut multe partide fara peruci. Si in general daca am peruci sunt usor de desfacut. O singura data a trebuit sa tai firul si pescuiesc cu setup-ul de baitcast de mai bine de un an (am primit mulineta cadou de craciun in 2009).

Ce vreau e sa imi imbunatatesc distanta la casting, si sa folosesc setup-ul de cast in locul celui de spin in cazul ca am nevoie de lansari multe si dese.

Ma gandeam la o de baitcast mulineta noua.

Acum referitor la pret: eu vreau sa dau pe mulineta maxim 200 EUR si cand spun asta ma gandesc la: pret + transport + taxe vamale

Din acest motiv am renuntat si la Daiwa Advantage Supertuned HSTA: in USA e 150$ + transport 15$ + taxe vamale 60$ si ajunge la 225$ --- un pic cam scump. Daca o cumpar din EU am gasit-o in UK la incredibilul pret de 210 lire + 20 lire transportul.

Un alt exemplu Shimano Citica se vinde in Romania cu 700RON. ce american ar da 230$ pe o citica?

Ce am mentionat eu abu revo sx, winch (model mai vechi), Daiwa Aggrest le pot gasi la un cost total apropiat de 200 euro, Shimano Curado depaseste putin 200 euro (un pret incredibil de apropiat de citica). Daiwa sol, fuego, advantage supertuned ... depasesc cu mult bugetul meu.

... Am sa desfac mulineta sa ma uit la frana sa vad daca e unsa :)

Inca o intrebare: Eu pescuiesc pe rauri, de pe mal, deseori am mainile murdare cu praf, nisip, namol. O mulineta cu frana centrifugala trebuie desfacuta pentru a schimba setarile in caz ca se inteteste vantul. E o problema? Mi-e frica sa nu intre nisip in mulineta si atunci am stricat-o. De asta am optat pt. frana magnetica.

Multumesc pentru sfaturi.

Daca stiti de unde pot cumpara o mulineta la un pret rezonabil va rog sa imi dati un indiciu.

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 29 Apr 2011, 12:10

Daniel_ scrie:
Acum referitor la pret: eu vreau sa dau pe mulineta maxim 200 EUR si cand spun asta ma gandesc la: pret + transport + taxe vamale

Din acest motiv am renuntat si la Daiwa Advantage Supertuned HSTA: in USA e 150$ + transport 15$ + taxe vamale 60$ si ajunge la 225$ --- un pic cam scump. Daca o cumpar din EU am gasit-o in UK la incredibilul pret de 210 lire + 20 lire transportul.
pai 225 USD inseamna mai putin de 200 de euro pe care esti dispus sa ii platesti ... asa ca mergi pe mana TDA Supertuned si gata ...

in privinta lungimii lanseurilor, orice ar zice pe aici utilizatorii de casting oricum nu vei ajunge sa arunci la fel de mult ca si cu una de spin ... si eu cochetam cu ideea de cast la avat acum ceva vreme si m-am potolit ... cred ca ala e singurul peste la care nu as incerca sub nici o forma sa dau cu castingul, de la lungimea lanseului, la pozitia batului si a mulientei in timpul recuperarii si pana la viteza cu care se recupereaza in mod normal naluca ... ramai mai bine pe spinn si foloseste la alti pesti casting (nu clean).

vezi ca si Abu Revo Premier e misto de tot si arunca bine de pe la 8-9 grame in sus ... mai jos nu am coborat deci nu stiu ce sa iti zic ...

ps : daca esti la pescuit inseamna ca ai raul aproape, inmoaie-ti mainile in apa si te clatesti de praf sau alt minuni de care zici ca te murdaresti ... de ce trebuie sa stai murdar :lol: :lol: :lol:
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

Jedi
veteran
veteran

Mesaj de Jedi » 29 Apr 2011, 12:11

In cazul asta alege Curado cu ochii inchisi.
Sa desfaci capacul si sa mai activezi vreo doua-patru greutati centrifugale e chestie de 30 de secunde.

draqdevil
veteran
veteran

Mesaj de draqdevil » 29 Apr 2011, 12:34

Daiwa se regleaza mai usor :),si....advantage supertunned s-a vandut pe forum,noua cu 450 ron....E si acum un combo de vanzare si se incadreaza in bugetul tau :)

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 29 Apr 2011, 13:50

baitcast de pe mal.......nu-si are rostul
daca vrei distanta frana centrifugala .....ups....nu prea

ramai la spin
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Daniel_
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Daniel_ » 29 Apr 2011, 15:24

Ma apropiu de o concluzie.

Abu Revo SX HS L (frana magnetica liniara, dura brass gear, 18lbs drag, 78 cm pe tura de manivela) - cost total (mulineta, transport, taxe) 160 EUR (650 RON, 237$)

Combo Daiwa de pe forum (TDA Supertuned - frana Megaforce Z, ..., 8.8lbs drag, 71 cm pe tura de manivela) - cost total 610 RON - are si bat inclus, nu prea am nevoie dar macar primesc ceva in plus ....

Shimano Curado 201E7 (frana centrifugala, HEG, 11 lbs drag, 76 cm pe tura de manivela) - cost total 185 EUR (750 RON, 273$)

Shimano Curado 51E (frana centrifugala, HEG, 10 lbs drag, 63 cm pe tura de manivela) - cost total 254$ (700RON, 173 EUR)

Ce imi recomandati pt. pescuit in Romanaia pe rau (si pe lac dar mai putin) la stuica si salau.

TDA Supertuned HSTA pare cea mai ieftina, dar numai pt. ca primesc si o lanseta cu ea ....

grey-wolf
veteran
veteran

Mesaj de grey-wolf » 29 Apr 2011, 15:46

am si 2 intrebari pentru cunoscatorii in domeniu
care sunt avantajele frinei centrifugale fata de magnetica si invers ?
care este mai indicata pentru un incepator in domeniu baitcastului la stiuca cu naluci intre 50 si 120 g (vreau sa o folosesc pe olt pe baraje ) si de ce ?

PS : Daniel_ sper ca nu te superi ca intreb si eu dar nu are rost sa mai deschid un topic nou .

Scrie răspuns