TIPARIREA PERMISELOR DE PESCUIT SPORTIV A FOST BLOCATA

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
fff
senior
senior
Mesaje: 490
Membru din: 17 Noi 2004, 11:24

Mesaj de fff » 31 Ian 2009, 11:26

apsalba scrie:Oare in tara asta legile se aplica selectiv? De ce nu comenteaza nimeni anexa 4 Cap.II alin. 8 din Legea 400/2005? Legea asta se aplica in alta tara? Poate asa va lamuriti si cu accesul pe rauri, lacuri si balti naturale.
De ce nu se tine cont si de art. 136 din Constitutie privind accesul la resursele naturale ? Conf. Regulamentului 199/2008 pescuitul recreativ este ''exploatarea resurselor acvatici vii ca activitate necomerciala in scop de agrement sau performanta''. Deci, ce face pescarul sportiv? Exploateaza resursa acvatica sau numai o gadila cu carligul? Nu a inteles inca nimeni ca anpa stabileste doar reglementari si aici se termina rolul ei?

Stimabile, esti inconfundabil! acelasi stil de a de interpretare cu scopul de a crea confuzie ...
- accesul la/pe o apa este un lucru, iar accesul la resursa acvatica vie din apa respectiva este altceva (vezi si raspunsurile adresate lui Danubiu).
- pescarul sportiv CHIAR asta ar trebui sa faca, sa gadile rav cu carligul in concursuri si/sau antrenamente! De unde si menirea asociatiilor de pescari sportivi, sa le spuna cum si ce sa faca (regulamentele, bata-le vina! :twisted:) !

flydb
veteran
veteran
Mesaje: 615
Membru din: 13 Mar 2005, 14:43
Localitate: Targoviste

Mesaj de flydb » 31 Ian 2009, 12:15

@ fff

Mai omule, cum poti sa mai ai atata rabdare? Nu este clar ca nu ai cu cine? FNPSR si AGVPSR sunt plamadide din acelasi aluat.


@ danubiu

Stimabile , vreau sa-ti reamintesc un lucru. Acum 2 ani AGVPS a pierdut prin hotarare definitiva si irevocabila pronuntata de ICCJ procesul vignetelor. DE ce oare? Pentru ca instanta suprema a hotarat definitiv ca voi nu aveti in momentul de fata niciun contract legal pentru exploatarea RAV incheiat cu statul roman care sa va dea drept de exclusivitate pe bazinele piscicole naturale.

Si o chestiune valabila pentru AGVPS dar si pentru FNPSR:

Pentru ca o asociatie sa dobandeasca exclusivitate pe un bazin natural este nevoie ca ministerul sa schimbe din temeli actuala legislatie si sa concesioneze prin licitatie publica apele publice catre asociatii dupa modelul uzitat in Legea Vanatorii. Ori lucrul acesta nu se va intampla curand.

fff
senior
senior
Mesaje: 490
Membru din: 17 Noi 2004, 11:24

Mesaj de fff » 31 Ian 2009, 12:26

flydb scrie:@ fff
Mai omule, cum poti sa mai ai atata rabdare? Nu este clar ca nu ai cu cine? FNPSR si AGVPSR sunt plamadide din acelasi aluat.
Nu pentru ei am avut atata rabdare sa explic/justific ci pentru ceilalti pentru a nu se lasa inselati/pacaliti/indusi in eroare ...

lucky_51
veteran
veteran
Mesaje: 549
Membru din: 14 Ian 2009, 21:08

Mesaj de lucky_51 » 31 Ian 2009, 13:02

-Da chiar asa !
-Da nu-i asa ?
-Da de ce nu-i asa?
-Pentru ca e asa !
-Si tot asa.....?!
-PAI NU-I ASA ?

aditoader
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 126
Membru din: 17 Ian 2008, 11:02
Localitate: ploiesti

Mesaj de aditoader » 31 Ian 2009, 14:13

apsalba scrie:Oare in tara asta legile se aplica selectiv? De ce nu comenteaza nimeni anexa 4 Cap.II alin. 8 din Legea 400/2005? Legea asta se aplica in alta tara? Poate asa va lamuriti si cu accesul pe rauri, lacuri si balti naturale.
De ce nu se tine cont si de art. 136 din Constitutie privind accesul la resursele naturale ? Conf. Regulamentului 199/2008 pescuitul recreativ este ''exploatarea resurselor acvatici vii ca activitate necomerciala in scop de agrement sau performanta''. Deci, ce face pescarul sportiv? Exploateaza resursa acvatica sau numai o gadila cu carligul? Nu a inteles inca nimeni ca anpa stabileste doar reglementari si aici se termina rolul ei?
:roll: Aceasta anexa pe care o invocati,
"ANEXA Nr. 4
II. SERVICII COMUNE DE GOSPODĂRIRE A APELOR
(IN SCOPUL PRELUCRARII ÅžI UTILIZARII ACESTORA)
Denumirea serviciului:
8.Practicarea pescuitului recreativ sportiv in cursuri de apa, lacuri şi bălti naturale",

nu poate fi pusa in discutie rupta din contextul celorlalte precizari ale legii!
De aceea, pentru o informare corecta a celor care vor sa inteleaga si sa stie la ce anume vreti sa va referiti, am sa prezint mai jos articole din Legea nr.400/2005 (doua anexe) care au legatura directa cu subiectul deschis de dvs.(inclusiv art. din Constitutie si Legea nr.213/1998):

ANEXA Nr. 2
LISTA cuprinzand bunurile de natura celor prevăzute la art. 136 alin. (3) din Constitutie, republicată si in Legea nr. 213/1998, cu modificările ulterioare, aflate in administrarea exclusivă a Administratiei Nationale "Apele Romane"
1.Apele cu potentialul lor valorificabil, cu exceptia resurselor acvatice vii si cele ce pot fi folosite in interes public, cu albiile lor minore, malurile si cuvetele lacurilor, cu bogătiile lor naturale, plajele şi marea teritorială, precum si alte bunuri apartinand patrimoniului public de interes national nominalizate in Hotararea Guvernului nr. 2060/2004 pentru aprobarea inventarelor bunurilor din domeniul public al statului, anexa 13 paginile 136-396.
2.Fondul national de date de gospodarirea apelor.

ANEXA Nr. 3
MECANISMUL ECONOMIC SPECIFIC domeniului gospodaririi durabile a resurselor de apa
Art.1. - (1) Mecanismul economic specific domeniului gospodaririi cantitative si calitative a resurselor de apa include sistemul de contributii, plati, bonificatii, tarife si penalitati ca parte a modului de finantare a dezvoltarii domeniului si de asigurare a functionarii Administratiei Nationale "Apele Romane".
(2) Utilizatorii resurselor de apa platesc utilizarea acesteia Administratiei Nationale "Apele Romane", in calitate de operator unic al resurselor de apă.
(3) Fac exceptie de la prevederile alin. (2) utilizatorii care folosesc apa bruta in conditiile prevazute la art. 81 alin. (2) din Legea apelor nr. 107/1996 cu modificările şi completările ulterioare.

EXTRAS DIN LEGEA nr.107/1996:
"Art. 81(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica la apa tranzitata pentru navigatie pe caile navigabile artificiale, precum si persoanelor fizice care folosesc apa conform art. 9 alin. (2)."
"Art.. 9(2) Apele de suprafata sau subterane pot fi folosite liber, cu respectarea normelor sanitare si de protectie a calitatii apelor, pentru baut, adapat, udat, spalat, imbaiat si alte trebuinte gospodaresti, daca pentru aceasta nu se folosesc instalatii sau se folosesc instalatii de capacitate mica de pina la 0,2 litri/secunda, destinate exclusiv satisfacerii necesitatilor gospodariilor proprii."

Alte articole din Legea 107/1996, care au legatura cu acest subiect:

art. 25
(1) Pe malurile apelor apartinind domeniului public, daca nu sint impuse restrictii, orice persoana fizica are dreptul de acces liber, pe propria raspundere, pentru plimbare sau recreere, fara a produce prejudicii apelor, albiilor, malurilor si riveranilor.
(2) In zonele special organizate ori amenajate pentru agrement pe malurile apelor, accesul este permis in conditiile stabilite de detinatorii acestor zone si cu respectarea prevederilor inscrise in autorizatia de gospodarire a apelor, eliberata acestora.
(3) Circulatia pe cursurile de apa, lacuri naturale sau pe mare, cu barci de agrement fara motor, se efectueaza liber, cu respectarea drepturilor riveranilor si reglementarilor legale.

art. 27
Orice activitate pe luciu de apa, in albii minore ori in zone de protectie, inclusiv navigatia, plutaritul, flotajul, exploatarea agregatelor minerale sau recoltarea stufului, precum si pescuitul se vor realiza astfel incit sa nu produca efecte negative asupra malurilor si albiilor cursurilor de apa, malurilor si cuvetelor lacurilor, monumentelor naturii, constructiilor, lucrarilor sau instalatiilor existente in albii si sa influenteze cit mai putin folosirea apelor de catre alti utilizatori. In nici o situatie nu este permisa deterioarea calitatii apei.

art. 33
(1) Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului poate concesiona sau inchiria parte din domeniul public al apelor, pentru exploatarea apelor de suprafata sau subterane, cu exceptia apelor geotermale, a materialelor din acestea si din maluri, precum si pentru valorificarea vegetatiei din albiile minore si de pe maluri, folosirea energiei apelor, exploatarea luciului de apa pentru piscicultura, pescuit, agrement ori sporturi nautice, ca si pentru alte activitati, cu respectarea prevederilor legale.

Si aici, in link-ul de mai jos, Legea concesiunii:

http://www.cjolt.ro/cjolt/gallery/legis ... 9-1998.pdf

Pentru cine vrea sa vada cu ce se ocupa ANPA (oricum cu mult mai multe decat spune apsalba), poate sa acceseze link-urile de mai jos:

http://www.anpa.ro/index.php?v=prezentare_generala
http://www.dreptonline.ro/legislatie/ho ... 4_2008.php

@ apsalba
In incheiere tin sa va spun ca nu am inteles ceea ce ati vrut sa spuneti in comentariul dvs. :wink:
Fir intins!;-)

Avatar utilizator
adiwolf
veteran
veteran
Mesaje: 4638
Membru din: 14 Ian 2006, 16:32
Localitate: Rm.Valcea

Mesaj de adiwolf » 31 Ian 2009, 16:23

fff scrie: Nu pentru ei am avut atata rabdare sa explic/justific ci pentru ceilalti pentru a nu se lasa inselati/pacaliti/indusi in eroare ...
:?
oare??
chiar inteleg ceva?? ca dupa comentarii si implicare,nu se vede deloc.
macar daca un mic procent ar intelege intradevar "spectacolul si jocurile de culise" si tot ar fi un castig.

fff
senior
senior
Mesaje: 490
Membru din: 17 Noi 2004, 11:24

Mesaj de fff » 31 Ian 2009, 19:03

adiwolf,

"vede cine are ochi si aude cine are urechi", in caz contrar "scapa cine poate" ...

n.b. ultimu' stinge lumina :wink:

p.s. pacat ca anul asta se implinesc cei 20 de ani brucanieni :?

apsalba
veteran
veteran
Mesaje: 4413
Membru din: 24 Mar 2006, 14:56
Localitate: alba iulia

Mesaj de apsalba » 31 Ian 2009, 19:17

adi toader,

Nu trebuie inteles decat ce scrie. Practicarea pescuitului sportiv este un seviciu comun intre utilizator si administrator. Intrucat pescuitul sportiv este o activitate necomerciala, nu poate fi concesionata (vezi Regulamentul 199/2008 al CEE).
Ramane de stabilit cine este utilizatorul. Intrucat relatiile ANAR sunt cu persoane juridice, trage tu concluzia cine sunt acele persoane juridice. Ce ramane de stabilit este in ce conditii persoanele fizice pot avea acces la practicarea pescuitului sportiv, fara a fi obligati sa fie membri intr-o asociatie. Cred ca aceasta problema va fi lamurita marti la intalnirea de lucru pe care o avem cu conducerea anpa pentru a pune capat acestei stari de incertitudini.
Fac precizarea ca strategia FNPSR este de a transforma asociatiile de pescari sportivi din chioscuri de vandut permise in ONG responsabile si care sa se implice activ in protejarea si conservarea resurselor acvatice vii, activitatea de competitie fiind doar unul din obiective si nu doar singura activitate a unei asociatii. Cel putin asa prevede statutul nostru si vrem sa-l respectam.
Insasi in textul de lege postat de tine se precizeaza clar ca resursele acvatice vii nu au potential valorificabil. La art. 25 se face referire la plibare si recreere, nu la pescuit. La art. 33 se face referire la pescuit si acvacultura, nu la pescuit sportiv. Sunt multe de discutat si sper ca in scurt timp sa se lamureasca.

Avatar utilizator
genu
veteran
veteran
Mesaje: 590
Membru din: 07 Iul 2006, 21:48

Mesaj de genu » 31 Ian 2009, 19:26

apsalba scrie:Nu trebuie inteles decat ce scrie.
Ai dreptate ! Nu trebuie interpretat ci inteles ceea ce e greu pentru tine :twisted:

apsalba
veteran
veteran
Mesaje: 4413
Membru din: 24 Mar 2006, 14:56
Localitate: alba iulia

Mesaj de apsalba » 31 Ian 2009, 20:38

Fiule,
Nu cred ca ai atata scoala cata vacanta am eu. Nici bunul simt nu te da afara din casa. Diferenta dintre mine si tine este ca eu chiar am un cuvant de spus la elaborarea acestor acte normative fata de tine care esti un simplu in''genu''u.

Scrie răspuns