Taxa de pescuit pe Jiul de vest

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
flyer1974
junior
junior

Mesaj de flyer1974 » 02 Sep 2008, 09:26

Uite ce zicea pityu acum catva timp....acum insa daca i-a ajuns branza la nas...o da pe exclusivistul...
pityu scrie: Fiecare pescar ar trebui sa pescuiasca in ce judet vrea si cand este controlat sa fie ferm pe pozitie: - Domnule sunt in regula ! Am permis emis de CNAFP Bucuresti, unic gestionar al tutror bazinelor naturale piscicole din tara. Dintotdeauna permisul a fost valabil in toata tara. Niste imbecili ticalosi de la AGVPS au gasit sa se imbogateasca in mod abuziv si au scos-o pe asta cu ... "valabilitatea doar pe judet. Niste nesatui ! Hoti la drumul mare, in cardasie cu reprezentantii de atunci ai statului.
Gata! S-a terminat ! Nici o marlanie nu poate supravietuii la nesfarsit !
Trebuie sa sunem raspicat ! NE-AM SATURAT de tot felul de dictaturi! Vrem democratie adevarata !
Ei, cum e tovasaru' de la Salmo? Cine e acum, ca sa te citez, pe pozitia de imbecil ticalos, nesatul, marlan, dictator???? Si ipocrit pe de-asupra (asta e adaugirea mea), declarand ceva pana ai obtinut accesul la bunul public, dupa care ai schimbat placa in interesul propriu??? Ei, mai ai glas acum???

flyer1974
junior
junior

Mesaj de flyer1974 » 02 Sep 2008, 09:33

Fario_nebunu scrie: Flyer, mersi de incurajari! :lol:
Daca Salmo Sociopatica nu poate face controale fara inspectorii ANPA e f bine ptr ca atunci le arat permisul ANPA si e totul OK. Oricum sunt 99% sigur ca in maxim 2-3 ani SC va pierde dreptul de a gestiona acele ape si se va desfiinta ca un balon de sapun!
Dar oare si la RNP se aplica faza asta? Adica padurarii neinsotiti de ANPA-isti sau de jandarmi, politie etc. nu pot face procese verbale? Nu de alta dar daca e asa, ii scald si pe ei in bulboane laolalta cu Pityu - asta deja suna a ciorba de peste cu legume! :lol: Din pacata "baitza" in apa a celor de la SC si RNP poate duce la poluarea apei respective cu mirosuri de tigare, carburant, sapun Cheia etc. Mai bine ii scald intr-o balta de langa mal, e mai ecologic! :lol:
2-3 ani? esti tare generos...eu iti spun ca daca nu isi vin repede de tot in fire, nu apuca 3 luni de viata cu fondul de pescuit de la ANPA...nu e de glumit...La RNP este similara treaba...in esenta, ei pot veni sa isi monitorizeze fondul de pescuit, dar pot doar sa anunte ANPA si autoritatile care constata infractiunile ...mai mult nu au voie, asa zice legea....

flyer1974
junior
junior

Mesaj de flyer1974 » 02 Sep 2008, 10:10

uite, eu m-as face membru cotizant la asociatia Salvati Delta si Dunarea www.salvatidelta.ro. Baietii astia n-au pretins nici un fond de pescuit si nici nu vor sa faca asta, nu sunt exclusivisti si dupa ce am citit ce au facut ei pana acum, am impresia ca au facut mai mult decat toate asociatiile de smecheri gen SC, FNPSR si AJVPS la un loc.

Sunt curios daca pityu ar pune manutza pe gunoaiele de pe marginea raurilor ca sa le mute de-acolo la un depozit de deseuri in regula, ca in acest fel sa faca peisajul mai atractiv pentru pescarii lui...insa probabil ca pityu va motiva acum ca astfel de masuri nu sunt prinse in planul lui de management si ca nu e vina lui ca unii oameni sunt mai nesimtiti decat altii... :oops:

flydb
veteran
veteran

Mesaj de flydb » 02 Sep 2008, 11:21

@ flyer1974

In principiu sunt de acord cu postarile tale anterioare, cu o singura exceptie: obligatia ca taxele suplimentare percepute de asociatii sau RNP sa nu depaseasca 50% din valoarea permisului ANPA se vor aplica de la 01.01.2009. Asa scrie foarte clar in toate deciziile ANPA. Deci chestiunea cu 0,5 RON taxa suplimentara pentru 2008 este o extrapolare incorecta.

Un alt lucru mi se pare grav si anume faptul ca au aparut deja interpretari ale celor 50% taxa suplimentara. Unii spun ca este vorba de 50% pe an, iar altii sustin ca este vorba de 50% pe zi de pescuit. Care este adevarul, sau mai bine zis , care este pozitia ANPA in acest sens ? Din felul cum sunt concepute deciziile ANPA eu am inteles ca este vorba de o taxa suplimentara pe an.

flyer1974
junior
junior

Mesaj de flyer1974 » 02 Sep 2008, 11:51

flydb scrie:@ flyer1974

In principiu sunt de acord cu postarile tale anterioare, cu o singura exceptie: obligatia ca taxele suplimentare percepute de asociatii sau RNP sa nu depaseasca 50% din valoarea permisului ANPA se vor aplica de la 01.01.2009. Asa scrie foarte clar in toate deciziile ANPA. Deci chestiunea cu 0,5 RON taxa suplimentara pentru 2008 este o extrapolare incorecta.

Un alt lucru mi se pare grav si anume faptul ca au aparut deja interpretari ale celor 50% taxa suplimentara. Unii spun ca este vorba de 50% pe an, iar altii sustin ca este vorba de 50% pe zi de pescuit. Care este adevarul, sau mai bine zis , care este pozitia ANPA in acest sens ? Din felul cum sunt concepute deciziile ANPA eu am inteles ca este vorba de o taxa suplimentara pe an.
da, in principiu ai dreptate cu privire la data de la care se aplica treaba cu 50%. Acum, ideea este ca pentru anul 2008, ANPA a presupus (desi nu a scris negru pe alb, din pacate) ca asociatiile nu se vor inghesui sa mai pretinda nimic cat timp pana la jumatatea anului deja se eliberasera peste 150.000 carnete de membru in asociatii, ceea ce presupune ca pescarii deja platisera catre asociatii cotizatiile lor. De altfel, atunci cand ANPA a decis ca permisul pe 2008 sa coste 1 RON, s-a plecat de la ideea de a nu pune un bir suplimentar si costisitor pe umerii pescarilor, care deja platisera ceva la asociatii (fara a obtine ceva concret in schimb).

Mai mult, in ceea ce priveste dreptul de pescuit, dpv juridic, chiar si cei 50% sunt discutabili, si o sa explic pentru a nu stiu cata oara de ce. Pentru ca odata ce am primit un drept platind pentru el o taxa prin care am acces la o resursa publica, este ilegal sa mi se pretinda taxe suplimentare PENTRU ACELASI DREPT...Mai ales ca dreptul il obtin de la detinatorul resursei, iar taxa suplimentara o platesc la ...un gestionar delegat de detinator sa se ocupe de resursa.

Implicatia imediata care rezulta din acest principiu juridic consta in faptul ca, atunci cand s-a referit la conditiile specifice pe care o asociatie le poate impune unui pescar sportiv dincolo de detinerea permisului ANPA, legiuitorul s-a referit exclusiv la conditii "tehnice" si nicidecum la conditii financiare. Ca sa fiu mai explicit, juridic vorbind, pe Ord 331/2008 si avand in vedere principiile generale ale dreptului constitutional din Romania, nimeni nu ar avea voie sa pretinda taxe suplimentare odata ce ai platit pentru acel drept. E ca si cum ai masina, ai platit taxa de drum, dar cand treci dintr-un judet in altul sta cineva acolo cu o bariera si un chitantier si incepe sa te taxeze...Principiul se aplica in mod similar la situatia noastra, fiind un bun public. Tot ceea ce poate face o asociatie este sa iti impuna restrictii de genul "prinde si elibereaza", pescuitul interzis noaptea sau in anumite zile ale saptamanii sau interdictie totala la pescuit sportiv pentru anumite specii sau pe anumite sectoare de rau (dar sa se aplice tuturor, nu doar pescarilor care nu sunt membri in acea asociatie, cum vrea acum pityu sa faca).

Iti garantez ca daca m-ar taxa cineva suplimentar pe o apa publica indiferent de statutul ei (libera sau in management), in instanta castig de la prima infatisare fara dubii.

Ceea ce ANPA a facut cu introducerea celor 50% este ilegal, motivatia fiind cea ce a oferi o mana de ajutor asociatiilor de a-si rotunji veniturile. Dar pana cand se va clarifica acest lucru avem datoria sa respectam legea care este, buna sau rea, nu?

Cat priveste cuantumul taxei suplimentare, daca este 50% pe an sau pe zi, treaba este foarte simpla. Ce fel de permis emite ANPA si care e valabilitatea lui? Avem un permis anual care costa 1 RON. Simplu, deci suprataxa anuala este de 0.5 RON. Cand ANPA va emite si permise de o zi, o luna, un trimestru, atunci vom putea discuta si de suprataxa pe unitate mai mica de timp.

Eu am propus ANPA o alternativa de solutionare a situatiei si va fi analizata de MADR si de ANPA cat de curand. Am propus ca permisul sa fie valabil in orice ape, sa coste cat o costa, pescarul sa nu mai fie conditionat de a fi membru in nici o asociatie, iar la finele anului sau la ridicarea urmatorului permis, pescarul sa faca o declaratie cu privire la fondurile de pescuit utilizate. In functie de declaratia pescarului, banii obtinuti pe eliberarea permiselor de pescuit se vor distribui catre asociatiile de pescari care au in gestiune fondurile de pescuit indicate de pescar in declaratia lui. Simplu si banal. In felul asta pescarul devine cel care trebuie respectat, pentru ca el este cel care baga mana in buzunar si plateste taxa. Si asociatiile, daca vor dori banii pescarilor, vor fi nevoite sa faca lucruri concrete care sa ii atraga pe pescari pe apele proprii. Ce parere aveti?

flydb
veteran
veteran

Mesaj de flydb » 02 Sep 2008, 14:12

Propunera este buna , in principiu, dar inaplicabila in conditiile actualei legislatii care stipuleaza foarte clar ca banii din permise se fac venit la bugetul de stat. Altfel ar fi stat lucrurile daca banii din permise ar fi intrat intr-un fond special pentru sustinerea pescuitului sportiv.

flyer1974
junior
junior

Mesaj de flyer1974 » 02 Sep 2008, 14:30

sa vedeti ce frumos o sa fie de la anul, cand ANPA va elibera si licente de pescuit comercial pe unele rauri interioare si permise de acvacultura pe unele acumulari....ce distractie o sa fie intre asociatiile de pescuit sportiv si detinatorii de astfel de licente...sa il vad la anul pe dl pityu cum o sa se descurce cand, dintr-o data, va descoperi ca mosia nu ii apartine in totalitate, si ca de unde credea ca unele ape au fost secate de pesti de catre "rau voitorii aia care nu erau membrii SC", o sa descopere ca pe acele ape se vor elibera licente de acvacultura....asta doar daca SC va mai fi in existenta la anul...

dstb
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de dstb » 02 Sep 2008, 14:33

flyer1974 scrie:sa vedeti ce frumos o sa fie de la anul, cand ANPA va elibera si licente de pescuit comercial pe unele rauri interioare si permise de acvacultura pe unele acumulari....
Ceee? Unde scrie?
:shock: :shock: :shock:

:( :( :(

sapsiluap
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de sapsiluap » 02 Sep 2008, 14:35

abia astept saa ma duc la "pescuit industrial" pe jiu :lol: :lol: :lol:

e nashpa indeea cu pescuitul industrial , mi se pare o porcarie... :cry:

flyer de unde esti?

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 02 Sep 2008, 15:06

flyer1974 scrie:sa vedeti ce frumos o sa fie de la anul, cand ANPA va elibera si licente de pescuit comercial pe unele rauri interioare si permise de acvacultura pe unele acumulari....ce distractie o sa fie intre asociatiile de pescuit sportiv si detinatorii de astfel de licente...sa il vad la anul pe dl pityu cum o sa se descurce cand, dintr-o data, va descoperi ca mosia nu ii apartine in totalitate, si ca de unde credea ca unele ape au fost secate de pesti de catre "rau voitorii aia care nu erau membrii SC", o sa descopere ca pe acele ape se vor elibera licente de acvacultura....asta doar daca SC va mai fi in existenta la anul...
Ai idee, Flyer, daca in Vest (Franta, Germania, UK) legea da voie sa se elibereze de catre agentia centrala de mediu (pescuit) permise de acvacultura pe rauri si lacuri naturale? Mie mi se pare ceva in neregula la faza asta - adica eu sau tu ca pescari onesti platim cotizatia si vedem cum vin unii cu plase si il "prapadesc" sub ochii nostri, aparati fiind de lege! In cel mai rau caz, daca as fi Legiuitorul, as stabili in cazul unui lac de baraj, sa zicem, o zona (40% din suprafata lacului de exemplu, marcata cu balize) unde ar fi voie sa se pescuiasca industrial si pe restul lacului doar sportiv! Dar sa nu care cumva sa intre plasarii in zona pescarilor sportivi!

Scrie răspuns