Sant pe galet rotativ
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
- junior
Galetul pt fire textile trebuie sa fie cat mai dur,chiar ceramica daca e posibil,altfel se taie.La mulinetele din comert se titanizeaza doar suprafata galetului pt a se face economie de titan,care nu e chiar ieftin.
Nu stiu ce va bateti capul atat cu bucse,acum sunt magazine specializate cu rulmenti de toate marimile si din toate domeniile.Te duci cu rulmentul uzat sau cu cotele/seria acestuia si primesti unul nou.Gresare cu vaselina doar pe angrenaje(roti dintate,mai exact doar pe dinti) si cu rulmentii imersati in ulei cat tine operatia de maintenance a mulinetei,apoi sters bine pt a nu acumula praf si nisip.Se mai pune cate o picatura de ulei pe main shaft,in laterale la pick-up,manerul manivelei si cam atat.Treaba e simpla.
Nu stiu ce va bateti capul atat cu bucse,acum sunt magazine specializate cu rulmenti de toate marimile si din toate domeniile.Te duci cu rulmentul uzat sau cu cotele/seria acestuia si primesti unul nou.Gresare cu vaselina doar pe angrenaje(roti dintate,mai exact doar pe dinti) si cu rulmentii imersati in ulei cat tine operatia de maintenance a mulinetei,apoi sters bine pt a nu acumula praf si nisip.Se mai pune cate o picatura de ulei pe main shaft,in laterale la pick-up,manerul manivelei si cam atat.Treaba e simpla.
Michael va recomanda Regulamentul forumului
Cred ca nu am fost suficient de explicit. Nu ma refer la modul de verificare ca si cum ar antrena firul rulmentul, mai binezis galetul. Este vorba de o verificare in sensul depistarii daca in rulment sau daca avem bucsa, daca in interiorul acestui dispozitiv este o problema. Ca sa poti antreba galetul cu ata, aceasta trebuie sa fie f intinsa. In momentul cind dupa ce ai facut o spira in jurul galetului si ai inceput sa tragi vei simtii defectele pe care le face galetul tau. Le simti la mina. Cu ochiul nu stiu daca vei putea deslusi faptul ca se gripeaza la o pozitie anume sau ca hurue cind se ruleaza sau poate ca huruie numai intr-o anume pozitia. Eu ma refeream la depistarea defectului, cu mina se sinte imediat si atunci inseamna ca tre desfacut si vazut ce e in interior. Daca facem chestia asta cu ata la o mulineta noua, ne intra in memorie modul uns de functionare, a galetului(daca acesta este de calitate si daca functioneaza normal). Dupa un timp refacem scurt exercitiul cu ata si imediat se vede daca acesta functioneaza ca la inceput sau au aparut probleme. Este vorba despre un test care nu da voie astfel aplicat ca galetul sa nu se invirta, sau sa se invirta numai ocazional. O data ce ata e infasurata 360 grade pe galet antreneaza galetul la fix. Niciodata nu o sa folosesti mulineta cu firul infasurat pe galet. Asa ca este vorba despre cu totul alta chestie. Ca apoi vezi tu cum merge in contact tangential galetul antrenat de fir, este alta verificare, dar asta nu poate sa-ti dea de stire ce se intimpla cu galetul tau. Incearca si ar fi bine sa faca toti testul cu ata si sa vada daca galetul astfel pus in miscare merge cursiv sau se simt anomali in functionarea lui.Apoi vedeti ce tre facut. Am vazut mulinete care in moment ce se aduna firul deodata se auzea si se si simtea chiar la mina faptul ca ceva intra intr-un huruit, finut huruitul , dar se simtea. Era vorba de ceva ce nu functiona in interiorul galetului, sau mai binezis ca functiona ocazional corect. Si daca ne gindim la solutii ca si galetul sa nu faca presiuni laterale, o reteta simpla este ca sa se aseze o saina de citeva zecimi de mm pe axul unde este sau sint rulmentii si astfel se creaza un interstitiu egal cu grosimea adaosului asezat si lateral galetul numai poste sa aiba contact. Vezi ca la capetele galerului este umarul piesei de asamblare pa picup si efectiv la bascula care are acea toleranta pt a permite ca galetul sa se invirta fara a face contact lateral dar totodata face pe cit posibil si izolarea ca sa nu intre parti straine in interiorul galetului.
- alexandru varga
- utilizator constant
galetul
am si eu aproape aceasi problema,am mulineta abu de un an si ceva,mie nu mi se face sant pe galet dar imi intra firu chiar linga galet.ma-m gindit sa merg la magazin cu modelul respectiv sa mi se aduca unul pe comanda un-pic mai lat.daca aveti alte sfaturi,astept. 

ai incercat sa strangi surubul care tine strans ansamblul galetului?posibil ca acel surub sa fie slabit,astfel a aparut acea fanta/tolerantza in care intra firul.
Sau si daca dupa ce ai incercat surubul si acesta de fapt era strins, atunci desfa-l si vei gasii un surub care dupa partea filetata are zona de bolt, adica fara filet, locul pe care sta de fapt bucsa sau rulmentul. Du galetul la un meserias de mec fina si spunei sa lungeasca filetul acestui surub spre partea de bolt, normal, inca cca 5 mm. Apoi stringe inapoi surubul si vei vedea ca acea fanta dispare pt ca de fapt se micsoreaza distanta intre capetele care ingroapa galetul. La magazin nu cred sa gasesti solutia ca sigur nu ofera service si nici piese de schimb nu cred sa gasesti.
sunt disperat, am 2 daiwe BG si mai nou, dupa cate o partida de pescuit intens la voblere mari cu fir textil, le apuca un scartait intens la galet de zici ca sunt moristiAici s-a tot vorbit de rulment (sau bucsa din material antifrictiune). Nu uitati insa ca apar forte de frecare si in partile laterale ale galetului. Un rulment capsulat garantat de producator ca avind ungere "for life" nu rezolva in totalitate problema. Ramin in continuare de rezolvat frecarile aparute pa partile laterale ale galetului. Acolo se rezolva cu lubrifianti uzuali, insa sunt zonele cele mai accesibile pentru praf si zonele de unde se pierde cel mai usor lubrifiantul care are viscozitate mica. Nu uitati ca amestecul de lubrifiant cu particule fine de nisip dau o pasta abraziva excelenta. Asa ca solutia consta in curatari dese ale ansamblului galetului ... Si daca tot curatam des zona nu are rost utilizarea unor unsori consistente (vaselina) ... dar totusi eu prefer un lubrifiant cu o viscozitate ceva mai mare decit uleiul pentru mecanisme fine. Ramine doar ca fiecare sa-si faca verificarile galetului si sa cite partide de pescuit suporta acesta fara curatare si gresare
cand desfac galetul le gasesc curatate de lubrifiant
stie cine vreun lubrifiant care sa nu plece de acolo prea repede ?
galetul se afla pe un rulment,nu?n-ar trebui sa scartzaie,rulmentul fiind pe bile,teoretic si capsat cu ceva grease in el...incearca dupa ce cureti cu o pensula si ceva motorina sa gresezi cu niste vaselina fina tot acel ansamblu(galet,saibe daca sunt,ax),timp in care rulmentul sta imersat in ulei de genul 3 in1 ori cel care se foloseste la masinile de cusut,fiind mai subtire si dedicat pt mecanica fina.apoi inchizi,stergi surplusul de grease care a iesit,apoi eu zic ca de 1 sezon tot trebuie sa te tina.O vaselina buna nu are voie sa dispara chiar asa usor de la locul faptei.
ps:daca ai obiceiul sa-ti pui sculele pe jos,probabil fiind mai heavy,mai mult ca sigur intra si ceva nisip pe acolo,poate de la nisip ai acel efect de soround
ps:daca ai obiceiul sa-ti pui sculele pe jos,probabil fiind mai heavy,mai mult ca sigur intra si ceva nisip pe acolo,poate de la nisip ai acel efect de soround

Fa testul cu ata si vezi, se simte la mina ceva neregularitate in functionare? Eu cred insa altceva, mai ales ca e o Daiwa, si poate ca e si japan. Cred ca fuge galetul intr-o parte si freaca in una din laterale, din carcasa rulmentului, s-ar putea sa fie mai mult ca sigur aces lucru, am mai vazut asa ceva. Astia pun rulmenti k lumea si inox pe deasupra, asa ca nu se joaca. Rulmentul nu are rost sa-l bibilesti ca dabea poate ca scoti si ce este in interior si de pus inapoi....Si faptul ca rulmentii sint carcasati sint sigur ca e asa.
esti sigur ca de la galet scartzaie?fa testul propus de dady si sigur iti vei da seama si de originea si cauza acelui carait.danr scrie:...le apuca un scartait intens la galet ...
posibil sa scartzaie chiar acel textil pe suprafatza galetului.