RETETE CULINARE preparate din peste

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 28 Feb 2008, 08:07

salut .
nu am vazut o reteta concreta in topic .
frigarui de fileu de biban ati facut ?salau in aluat frantuzesc ati papat ?in afara de coliva si tort am gatit orice din peste !pestele prajit e mangeailles des sauvages.ciorba de peste nu e unica ,au provensalii o bouillbaise care te baga la urgenta .nu mai povestesc pt ca pun in pericol c&r.
nu existam in bucataria europeana ,in carciumile cu figuri de parveniti din bucuresti se gateste halibut ;he,he, suntem depasiti .
walleye

ccc
junior
junior

Mesaj de ccc » 28 Feb 2008, 09:55

ceva simplu albitura prajita in fripteoza,crocant, merge cu bere de minune :D

fisherman
veteran
veteran

Mesaj de fisherman » 28 Feb 2008, 10:03

adevarat. albiturile, daca-s facute ca lumea sunt un deliciu. faceam cate-un castron si le rontaiam la tv ca pe saratele.
The WORST day fishing is better than the BEST day working!

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 28 Feb 2008, 12:32

Adrian Frunza , ai mincat bouillabaise ? Ce ti se pare asa grozav la o mincare facuta din resturile care nu se vind si din pesti si crustacee fara valoare , gen coada de conger eel , morena , porcusor de mare , crab ordinar si din astea . Ia cei mai naspa patru pestii de apa dulce ca sa vezi tabloul unei bouillabaise .
Seabass in sare la cuptor, daca vrei fite si pretentii , si vrei sa impresionezi pe restu de clienti din jur , sau specii rare , da tot pe plita , cu diverse sosuri , sau la cuptor. Lumea pretinde sa simta gustu original al alimentului de baza , cel putin cind trece pe la papilele gustative, nu un amalgam de condimente din care nu se mai intelege mare lucru si cu textura incerta , un fel de ingroseala la gramada . Si asta ii lumea reala , deci asta se mininca .
Mai sint si bucatarii de design , pentru a satisface raritatile sau snobii , care ar minca si un cicat semnat Adrian Ferra . Is la fel ca designerii de moda , care bietii isi omoara cerebelu sa faca haine care se poarta pe pasarela , insa in mod curios nu vezi oameni pe strada sa le poarte .
Da , vorbim despre gusturi , si asta ii parerea mea .

Fir Intins!!!

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 29 Feb 2008, 07:39

salut SF.
ce ti se pare grozav la o ciorba de urzici?(crescute sub gardul pisat de caini) sau o ciorba de burta vs tuslama .
ideea era ca intr-un topic al carui nume mi-a trezit interesul ,nu am gasit nimic interesant . nu vreau sa impresionez pe nimeni ,ideea e ca poate scapa unul o reteta memorabila ,simpla si usor de realizat. crapelnita trece pe la papilele gustative dar creierul proceseaza senzatia .nu receptorul se satureaza ci analizorul .
parea mea e ca te-ai balonat fara motiv.
walleye

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 29 Feb 2008, 23:12

Adrian ,vorbim de gusturi ,cum am zis . In general , mie nu-mi place " de toate la gramada" , deci simplu si usor , facut insa in mod responsabil . Am citiva cunoscuti hindu , la aia poti sa le dai orice peste ca tot la fel le iese , o tona de condimente si au rezolvat problema . Eu prefer pe plita fara ulei , sau foarte putin ulei, mai rar cu sos . Imi plac insa stavrizi cu sos tomat, insa in sos intra si alte legume , fara a fi insa pasate , sau ton proaspat pe plita ( absolut beton ) dar si cu sos tomat .
De anu trecut m-am lacolmit la somon crud , taiat foarte fin si stropit cu sare( grunjoasa , insa mai marunta ) , piper negru , o adiere de oregano si stropit cu otet de Jerez , din ala balsamic . Deja salivez cind ma gindesc hahaha!!!
In Cheile Lapusului faceam scobari pe piatra . Pe o piatra din aia mai lata , din riu , bine curatata inainte . O bagam cu o parte in jar , dupa ce s-a facut jaru ( daca o bagi inainte se afuma ). Cu un sorici ramas de la slanina dai pe piatra ca sa nu se lipeasca ( tre bolovani netezi ). Dupa care pui pestele , in prealabil uscat , deci sa nu fie recent spalat , asa , zvintat un pic . Un pic de sare si nimic mai mult . In paralel un mujdei , in care daca ai tupei bagi niste ardei iute proaspat , din ala verde unguresc . O mamaliga la ceaun si te-ai rezolvat .

Fir Intins!!!

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 01 Mar 2008, 08:15

adrian frunza scrie: poate scapa unul o reteta simpla si usor de realizat
Uite incerc eu cu 2 sosuri numa bune la la pastravi si un mic secret...
Iei un un pastrav ,50 g masline verzi tocate marunt ,o lingurita cu oregano(de preferat cel grecesc...are aroma mai intensa..) ,ansoa(anchois pt exegeti..) ,patrunjel verde ,zeama de la o lamaie ,o legatura de ceapa verde(sau ceapa rosie...) ,ulei de masline ,sare ,piper ,feliute de lamaie....
Maslinele tocate marunt, fileurile de ansoa maruntite, ceapa verde taiata rondele, oregano, zeama de lamaie, sarea si piperul se amesteca, obtinandu-se un sos aromat,numa'bun...A se tine sosul cam 2 ore in frigider...pt "omogenizarea" aromei..
Pestele se pune la gratar( sau prajit in ulei incins).Pui sosul de masline si gata...
Un alt sos bun la pastrav este untul proaspat,topit si amestecat cu lamaie si patrunjel tocat,sare,piper...
Secret:daca vreti sa papati pestele cu tot cu pielea crocanta...sau sa faceti impresie numa'...,peste facut la gratar cu carbuni... si niciodata nu ati reusit sa il desprindeti intreg de acolo,de pe gratar.....puneti pe gratar o folie de aluminiu(unsa un pic cu ulei la "interior"..).perforata din loc in loc pt aroma de "carbuni"...simplu nu????

fisherman
veteran
veteran

Mesaj de fisherman » 01 Mar 2008, 12:40

hai ca si-a revenit topicul. bine ca a ajuns la scopul lui, retetele!
The WORST day fishing is better than the BEST day working!

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 01 Mar 2008, 13:50

fisherman scrie:hai ca si-a revenit topicul. bine ca a ajuns la scopul lui, retetele!
Ok...inteleg ca mai putem adauga...

RETETA BATRANEASCA DE PASTRAV...
Ii multumesc colegului nostru,d-ul Mihai Emil Bazga din com.Maieru,BN pt reteta familiei domniei sale...
Deci,”3-4 pastravi se pun in staniol,se coc pe ambele parti 3-4 min,se desfac,se curata tot(piele,aripioare,cap,oase=coaste si coloana),sa ramana doar carnea curata,se incing 3 linguri ulei,se pune carnea,se condimenteaza carnea,sare,,piper etc,se amesteca in ea cu grija sa nu se sfarame prea tare,separat se bat 4 oua,la urma se adauga 3 linguri lapte in compozitie,cand carnea incepe sa se rumeneasca se toarna totul peste ea,se verifica sa se rumeneasca,se intoarce,se serveste cu mamaliguta calda.”
Mike nu spune insa nimic de faptul ca aceasta 'papara' mere cu palinca lui de pere.... :oops:

Mugurstefan
veteran
veteran

Mesaj de Mugurstefan » 01 Mar 2008, 17:00

nuke scrie:
fisherman scrie:hai ca si-a revenit topicul. bine ca a ajuns la scopul lui, retetele!
Ok...inteleg ca mai putem adauga...

RETETA BATRANEASCA DE PASTRAV...
Ii multumesc colegului nostru,d-ul Mihai Emil Bazga din com.Maieru,BN pt reteta familiei domniei sale...
Deci,�3-4 pastravi se pun in staniol,se coc pe ambele parti 3-4 min,se desfac,se curata tot(piele,aripioare,cap,oase=coaste si coloana),sa ramana doar carnea curata,se incing 3 linguri ulei,se pune carnea,se condimenteaza carnea,sare,,piper etc,se amesteca in ea cu grija sa nu se sfarame prea tare,separat se bat 4 oua,la urma se adauga 3 linguri lapte in compozitie,cand carnea incepe sa se rumeneasca se toarna totul peste ea,se verifica sa se rumeneasca,se intoarce,se serveste cu mamaliguta calda.�
Mike nu spune insa nimic de faptul ca aceasta 'papara' mere cu palinca lui de pere.... :oops:
Asta-i omleta de pastrav ??

eu prefer sa simt gustul de peste separat pregatit. Sa il simti simplu cu mamaliga goala si apoi sa-l combini cu sosuri si legume samd.

Nu omlete, tocanite sau mancare de cartof cu peste.
Se spune ca SISTEMUL e bun dar Poporul e rau. Ganditi altfel: poporul e asa cum e ganditi un sistem pentru el !
Mugur Dixit !

Scrie răspuns