Pro si contra AGVPS Romania
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
- senior
si cum naiba se v-a putea pescui pe un rau care trece printr-un judet si in judetul respectiv sunt cel putin 2 asociatii de pescari?o sa platim taxe de pescuit pentru fiecare segment de rau luat in concesiune de asociatii?adrian ionascu scrie:exista 2 variante de administrare a pescuitului in apele naturale: fie de catre stat, caz in care este posibila aparitia unui permis unic, fie de catre asociatii, caz in care, zic eu, statul nu poate impune un permis unic, pentru ca daca le da asociatiilor responsabilitati trebuie sa le asigure si drepturi.
ambele variante sunt folosite in diverse tari europene, deci nu exista un model unic in tarile UE.
in momentul de fata lucrez la un proiect de ordin privind pescuitul sportiv. mi s-a explicat clar ca se doreste gestionarea pescuitului sportiv prin intermediul asociatiilor, deci din start se discuta despre a doua varianta.
in acest caz nu se poate impune un permis unic. acesta este posibil doar daca asociatiile, sau o mare parte din ele se inteleg sa permita aparitia unui permis unic, printr-un sistem de reciprocitati. acest sistem trebuie sa tina cont obligatoriu de calcule economice.
existenta unui permis unic mi se pare indepartata, pentru ca e evident faptul ca statul nu vrea sa se implice intr-o gestionare centralizata a pescuitului sportiv.
apele sunt asa cum sunt, braconate, murdarite, distruse si exploatate cu inconstienta.
este nevoie de implicare organizata prin asociatii de pescari in refacerea lor. asta inseamna bani si implicare personala. cine vrea sa pescuiasca in ape buna, si ma refer la ape naturale, va trebui sa plateasca.
rolul statului ramane teoretic important, dar practic lucrurile se misca greu. cine asteapta totul de la stat s-ar putea sa mai aiba mult de asteptat.
ce se intampla cu segmentele de rau care nu sunt luate in concesiune de nimeni?
cum se pot face populari cu specii diferite de peste pe rauri si de unde o sa poata asociatiile sa cumpere puiet din diverse specii(gen clean,mihalt,somn,stiuca,...........etc)?
ce ofera o asociatie care concesioneaza o bucata de rau atunci cand v-a percepe taxe de pescuit pe segmentul respectiv?
statul nu vrea sa se implice in gestionarea centralizata a apelor si a pescuitului?pai atunci de ce mai reglementeaza prin diverse legi acest sector?
ca de obicei ,noi luam din strainate doar ce convine unora(cei putini si cu influenta) si ce este mai prost.
nu avem inca dezvoltata societatea pt a putea sa arunci pe umerii ei raspunderi atat de mari.societatea civila romaneasca este inca imatura pt a purta pe umeri o asemenea povara,iar despre constiinta romanului nu cred ca are rost sa mai vorbim ,degeaba dezbatem noi pe forumuri fiindca suntem fff putini in comparatie cu ceilalti.

Always C&R
http://www.bscteam.ro
http://www.bscteam.ro
@ adrian ionascu
Si in ce va consta Adriane administrarea prin intermediul asociatiilor?Ce diferente vor fi fata de situatia actuala? O asociatie va administra toate apele naturale dintr-un judet? Sau se va face administrare pe tronsoane. Vedeti ce ordine mai concepeti. Nu trebuie sa uitam ca 2006 a fost un an pierdut din punctul de vedere al reorganizarii pescuitului sportiv. In afara de chestia cu spargerea monopolului AGVPS nu aveti cu ce sa va laudati. A mai iesit acum pe piata ordinul cu pescuitul comercial in apele naturale. Nu pot sa spun decat RUSINE celor care l-au conceput. Poate ca si ordinul privind pescuitul sportiv la care spui ca lucrezi o sa iasa la fel de fain.
Pe de alta parte inteleg ca s-a renuntat la ideea unei noi legi a pescuitului. Daca s-a renuntat NU INTELEG DE CE NU RAMAN IN VIGOARE ORDINELE 1133 SI 1134? Cel putin in varianta asta exista posibilitatea ca prin cumpararea vignetei sa poti pescui oriunde in tara. Nu inteleg ce se urmareste. Sau poate chiar nu se urmareste nimic si este un haos total in mintea celor care au putere de decizie.
Eu vedeam foarte simplu rezolvarea problemelor:
1. - un permis unic valabil pe toate apele naturale cu un pret mai mult simbolic
2. - asociatiile sa poata lua in concesiune prin licitatie un numar limitat de luciuri de apa si pentru a putea pescui in acestea sa se perceapa taxe suplimentare de la posesorii de permise de pescuit( vezi situatia din Slovacia)
Dar daca ministrul nu vrea sa aplece urechea si la doleantele pescarilor sportivi n-are decat. Probabil ca si 2007 va fi un an al actiunilor in instanta ,deci un an pierdut.
Cum ramane cu obligativitatea asocierii? Sa inteleg ca ramane ca si pana acum? Inseamna ca singura noastra sansa este tot o actiune in instanta impotrivac ministerului prin care sa se ridice exceptia de neconstitutionalitate a actualei legi a pescuitului.
Cum ramane cu Romsilva ? Va mai putea sa elibereze permise sau toate apele de munte vor trece la asociatii? VIN VREMURI GRELE, asta este concluzia mea.
Si in ce va consta Adriane administrarea prin intermediul asociatiilor?Ce diferente vor fi fata de situatia actuala? O asociatie va administra toate apele naturale dintr-un judet? Sau se va face administrare pe tronsoane. Vedeti ce ordine mai concepeti. Nu trebuie sa uitam ca 2006 a fost un an pierdut din punctul de vedere al reorganizarii pescuitului sportiv. In afara de chestia cu spargerea monopolului AGVPS nu aveti cu ce sa va laudati. A mai iesit acum pe piata ordinul cu pescuitul comercial in apele naturale. Nu pot sa spun decat RUSINE celor care l-au conceput. Poate ca si ordinul privind pescuitul sportiv la care spui ca lucrezi o sa iasa la fel de fain.
Pe de alta parte inteleg ca s-a renuntat la ideea unei noi legi a pescuitului. Daca s-a renuntat NU INTELEG DE CE NU RAMAN IN VIGOARE ORDINELE 1133 SI 1134? Cel putin in varianta asta exista posibilitatea ca prin cumpararea vignetei sa poti pescui oriunde in tara. Nu inteleg ce se urmareste. Sau poate chiar nu se urmareste nimic si este un haos total in mintea celor care au putere de decizie.
1. - un permis unic valabil pe toate apele naturale cu un pret mai mult simbolic
2. - asociatiile sa poata lua in concesiune prin licitatie un numar limitat de luciuri de apa si pentru a putea pescui in acestea sa se perceapa taxe suplimentare de la posesorii de permise de pescuit( vezi situatia din Slovacia)
Dar daca ministrul nu vrea sa aplece urechea si la doleantele pescarilor sportivi n-are decat. Probabil ca si 2007 va fi un an al actiunilor in instanta ,deci un an pierdut.
Cum ramane cu obligativitatea asocierii? Sa inteleg ca ramane ca si pana acum? Inseamna ca singura noastra sansa este tot o actiune in instanta impotrivac ministerului prin care sa se ridice exceptia de neconstitutionalitate a actualei legi a pescuitului.
Cum ramane cu Romsilva ? Va mai putea sa elibereze permise sau toate apele de munte vor trece la asociatii? VIN VREMURI GRELE, asta este concluzia mea.
Mi se pare normal.flydb scrie:
Raurile mari, unde nu poti face nimic concret (amenajari, populari, etc) n-au ce cauta in administrare privata. O parte din raurile mici pot fi date spre asociatii pentru a investi in ele si a le face mai bune.
aha,acum inteleg directia opiniilor tale mihai.tu esti un pescar care pescuieste preponderent pe ape mici de munte,dar ce te faci cu cei care pescuiesc pe Prut,Siret,Olt,Mures,Crisuri,etc.???MihaiV scrie:Mi se pare normal.flydb scrie:
Raurile mari, unde nu poti face nimic concret (amenajari, populari, etc) n-au ce cauta in administrare privata. O parte din raurile mici pot fi date spre asociatii pentru a investi in ele si a le face mai bune.
aceste ape ce se intampla cu ele?
eu unul in zona mea(rm.valcea) nu prea vad cum s-ar putea aplica o asemenea prevedere si nici nu as fi de acord cu ea dor din simplu motiv ca nu s-ar putea aplica si ar crea si mai mult haos decat cel existent.
cum naiba sa concesioneze cineva sectoare din raul Olt sau Lotru?si pana la urma cu ce drept si cum ar putea cineva sa faca un sector de rau mai bun decat altul?
Eu cred ca ar exista o varianta care sa imbine permisul pentru ape colinare si de ses cu valabilitate nationala, cu "administrarea" de catre asociatii a portiuni din apele naturale ... care sa lase totodata loc si pentru pescarii neasociati fara a afecta prea mult numarul de membri cotizanti ai asociatiilor.adrian ionascu scrie:exista 2 variante de administrare a pescuitului in apele naturale: fie de catre stat, caz in care este posibila aparitia unui permis unic, fie de catre asociatii, caz in care, zic eu, statul nu poate impune un permis unic, pentru ca daca le da asociatiilor responsabilitati trebuie sa le asigure si drepturi.
ambele variante sunt folosite in diverse tari europene, deci nu exista un model unic in tarile UE.
in momentul de fata lucrez la un proiect de ordin privind pescuitul sportiv. mi s-a explicat clar ca se doreste gestionarea pescuitului sportiv prin intermediul asociatiilor, deci din start se discuta despre a doua varianta.
in acest caz nu se poate impune un permis unic. acesta este posibil doar daca asociatiile, sau o mare parte din ele se inteleg sa permita aparitia unui permis unic, printr-un sistem de reciprocitati. acest sistem trebuie sa tina cont obligatoriu de calcule economice.
existenta unui permis unic mi se pare indepartata, pentru ca e evident faptul ca statul nu vrea sa se implice intr-o gestionare centralizata a pescuitului sportiv.
apele sunt asa cum sunt, braconate, murdarite, distruse si exploatate cu inconstienta.
este nevoie de implicare organizata prin asociatii de pescari in refacerea lor. asta inseamna bani si implicare personala. cine vrea sa pescuiasca in ape buna, si ma refer la ape naturale, va trebui sa plateasca.
rolul statului ramane teoretic important, dar practic lucrurile se misca greu. cine asteapta totul de la stat s-ar putea sa mai aiba mult de asteptat.
Ma gindesc la emiterea unui permis sa spunem la valoarea de 100 RON pe care pescarul neasociat sa-l poata cumpara de la magazinul cu scule de pescuit sau de la Posta Romana.
Asociatiile insa sa poata cumpara acest permis cu discount de pina la 80% si sa-si poata recupera astfel cheltuielile de "administrare" facute cu apele pe care le vor primi.
Bine ... nu toate asociatiile vor lua permisul cu 20 RON ... se pot stabili si aici niste obligatii clare si niste criterii de performanta ... mai este si o inspectie piscicola care poate analiza cum a "administrat" asociatia in decursul anului (apele ... bineinteles

Insa lucrul pe care mi l-as dori ar fi ca pescarii sa nu fie legati de "glia" propriei asociatii prin taxe de trecere pe teritoriul concurentei. Iara daca ajungi intr-un alt judet si ai timp de doar 2 ore sa pescuiesti pe un riu sa o poti face linistit (si legal) fara a trebui sa pierzi ziua anterioara pentru a merge sa cauti asociatia pe a carui teritoriu vrei sa intri si sa-i platesti birul.
Zici tu ca intelegi dar n-ai inteles. Nu e deloc adevarat ca as pescui preponderent pe ape mici. Pescuiesc pe Olt la Valcea, pescuiesc pe Mures la Ludus sau la Aiud, pescuiesc pe Dunare, etc. Nu stiu de unde ti-a venit asemenea idee. Eu nu scriu aici cum mi-ar conveni mie sa fie, ci scriu cum mi se pare normal sa fie dupa ce am vazut cum e in multe alte tari europene.adiwolf scrie: aha,acum inteleg directia opiniilor tale mihai.tu esti un pescar care pescuieste preponderent pe ape mici de munte,dar ce te faci cu cei care pescuiesc pe Prut,Siret,Olt,Mures,Crisuri,etc.???
aceste ape ce se intampla cu ele?
eu unul in zona mea(rm.valcea) nu prea vad cum s-ar putea aplica o asemenea prevedere si nici nu as fi de acord cu ea dor din simplu motiv ca nu s-ar putea aplica si ar crea si mai mult haos decat cel existent.
cum naiba sa concesioneze cineva sectoare din raul Olt sau Lotru?si pana la urma cu ce drept si cum ar putea cineva sa faca un sector de rau mai bun decat altul?
Intrebi cum sa concesioneze cineva sectoare de Olt. Eu tocmai asta am zis, ca nu se poate, fiindca acel cineva nu va putea face nimic pentru apa respectiva. Pe un sector de rau mare nu poti face amenajari pentru ca pestii sa o duca mai bine si nu poti face populari, iar pestele pleaca in celelalte sectoare, asa ca nici macar nu esti interesat. Daca ai lua o bucata de rau mare ai fi practic angajat ca paznic si nimic altceva, avand singurul rol acela de a umbla dupa pescari sa colectezi taxa (ca si cum ai rupe bilete la intrare si atat).
In chimb pe rauri mici sunt o multime de lucrari de facut (cascade podite, populari, intariri, curatari) toate avand ca efect o mai buna prezenta a pestelui in apa.
Statul nu va face niciodata asa ceva. Si ma uit de 15 ani la apele pe care ajung cum au din ce in ce mai putin peste, declinul fiind vizibil de la an la an. Cine crede ca dintr-o asemenea activitate se poate scoate profit se inseala amarnic. Am facut calcule si se iese clar in pierdere, dar macar stim ca dam niste bani si suntem multumiti ca avem o apa sanatoasa. Gandeste-te numai la salariile paznicilor!
Pro si contra AGVPS
Adiwolf a zis ..."adica daca se legalizeaza permisul unic pe tara eu nu voi putea pescui pe sectorul de apa curgatoare sau statatoare detinut de asociatia ta decat daca cotizez la aceasta asociatie ,nu?adica si permis de pescuit si cotizatii suplimentare la diverse asociatii"
Dar cu ce drept vrei tu sa pescuiesti acolo unde altii au muncit si de unde tu fugi ... "ca de tamaie" ?
Adica tu platesti permis unic pe sute sau mii de ape de pe intreg teritoriul tarii si te arde-n c... sa pescuiesti tocmai acolo, unde niste amarati incearca sa faca ceva mai mult decat ... lenesii. Pe ce baza iti arogi tu dreptul de a profita de munca altuia ?
Cat despre numarul de ape concesionate de catre asociatii, sunt si eu de acord ca acestea sa fie limitate la capacitatea de gospodarire a acestora. Daca ai urmarit topicul cu propuneri ptr, noua lege a pescuitului, acolo am propus maxim 3(trei) ape/asociatie astfel :
- 1(una buc. apa) ptr. asociatii cu pana la 100 de membrii
/- 2(doua ape) ptr. ...............................1000 de membrii
- 3(trei ape) la as. peste ....................1000 de membrii
Astfel ar ramane suficiente ape publice ptr. pescarii neasociati !
Am dat si solutia ca apele publice sa fie gospodarite de primarii, adica de cei care raspund de domeniul public al statului. Primariile au acum toate parghiile necesare, (avand infiintata POLITIA COMUNITARA), pentru a face paza si controlul apelor publice. Trebuie doar sa se infiinteze o sectie speciala de COMBATERE A BRACONAJULUI PISCICOL si problema s-a rezolvat.
Daca nu se vrea asta, inseamna ca cei de sus ori nu au nici cel mai mic habar de organizare, ori nu-i intereseaza nici cat negrul de sub unghie !
Ar putea avea ajutor si de la jandarmerie si-ti spun eu ca intr-o singura luna de zile braconajul ar fi starpit 100%. Cateva amenzi "de milioane" si s-ar cumintii baietii de numa. In occident de ce crezi ca exista o ordine cat de cat in toate ? Pentru ca asa se vrea ! Cand ai puterea in mana poti face aproape orice ... daca vrei bineinteles.
La noi insa se vede treaba ca nu se vrea !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
INTERESU' POARTA FESU' !!!
Dar cu ce drept vrei tu sa pescuiesti acolo unde altii au muncit si de unde tu fugi ... "ca de tamaie" ?
Adica tu platesti permis unic pe sute sau mii de ape de pe intreg teritoriul tarii si te arde-n c... sa pescuiesti tocmai acolo, unde niste amarati incearca sa faca ceva mai mult decat ... lenesii. Pe ce baza iti arogi tu dreptul de a profita de munca altuia ?
Cat despre numarul de ape concesionate de catre asociatii, sunt si eu de acord ca acestea sa fie limitate la capacitatea de gospodarire a acestora. Daca ai urmarit topicul cu propuneri ptr, noua lege a pescuitului, acolo am propus maxim 3(trei) ape/asociatie astfel :
- 1(una buc. apa) ptr. asociatii cu pana la 100 de membrii
/- 2(doua ape) ptr. ...............................1000 de membrii
- 3(trei ape) la as. peste ....................1000 de membrii
Astfel ar ramane suficiente ape publice ptr. pescarii neasociati !
Am dat si solutia ca apele publice sa fie gospodarite de primarii, adica de cei care raspund de domeniul public al statului. Primariile au acum toate parghiile necesare, (avand infiintata POLITIA COMUNITARA), pentru a face paza si controlul apelor publice. Trebuie doar sa se infiinteze o sectie speciala de COMBATERE A BRACONAJULUI PISCICOL si problema s-a rezolvat.
Daca nu se vrea asta, inseamna ca cei de sus ori nu au nici cel mai mic habar de organizare, ori nu-i intereseaza nici cat negrul de sub unghie !
Ar putea avea ajutor si de la jandarmerie si-ti spun eu ca intr-o singura luna de zile braconajul ar fi starpit 100%. Cateva amenzi "de milioane" si s-ar cumintii baietii de numa. In occident de ce crezi ca exista o ordine cat de cat in toate ? Pentru ca asa se vrea ! Cand ai puterea in mana poti face aproape orice ... daca vrei bineinteles.
La noi insa se vede treaba ca nu se vrea !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
INTERESU' POARTA FESU' !!!