PERMISE PESCUIT 2014
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
- johnnybravo
- Moderator
Re: PERMISE PESCUIT 2014
revenind, a sunat cineva la ANPA sa intrebe pe baza a ce pescuim la inceputlui lui ianuarie 2014?
Da. Am fost eu azi. Se incepe cu chitantele de 30 de lei cu timbru fiscal stampilat de catre ei ca si anul trecut pana la HG-u.
miyagi scrie:Chiar nu te inteleg!!! Vrei sa se mai acorde si alte concesiuni? Sau vrei ca statul sa acorde finantare directa programelor nationale de acvacultura fara birocratizare sau incompetenta la orice gestionar de luciu de apa de interes public? Ce vina are ANPA-ul ca nu avem politica de stat privitoare la pescuit?!rcorbu scrie:miyagi scrie:Ia da tu un luciu de apa de cateva zeci sau sute de hectare unei asociatii de pescuit si confrunta-te cu cativa zeci sau sute de membrii in barci sau pe mal cand bagi monofilamentu` in apa. Vezi atunci daca aia 30 de lei nu sunt multi
Nu sunt de acord cu forma actuala de incredintare a apelor catre asociatii, tocmai pentru ca acestea au libertatea de a face NIMIC, e nu chiar toate.
In schimb concesionarea unui luciu de apa va schimba situatia deoarece asociatia respectiva va trebuii sa dea niste bani statului pentru concesiune si sa-si indeplineasca obligativitatile.
Si atunci or sa fie zbiri pe zona respectiva.
Din pacate daca vor marii taxa, pescarul constiincios va platii, va da bani si la asociatie pentru apa respectiva, adica va platii de 2 ori, pentru ca ANPA-ul a impus acest lucru, si va vedea cum langa el vor sta altii 20 - 30 care ii doare la c*r de lege.
Asta cu actuala organizare si mod de administrare.
Nu confunda concesionarea cu darea in administare care este valabila acum.
De exemplul resursele minerale petroliere sunt concesionate iar concesionarii au programe de indeplinit, iar neindeplinirea obligatiilor se soldeaza cu amenzi.
Asa ca statul va incasa banii iar asociatia face treaba, inclusiv acvacultura.
Pentru lacuri, concesionarea este, parerea mea, cea mai buna solutie.
Crezi ca cei de la APC 21 daca ar fi avut bani mai multi nu curatau Snagovul de plase si braconieri ?
Asa cu 0 lei taxa, cat au pus pentru pescarii nemembrii, fac si ei ce pot.
Parerea mea este ca statul va incerca sa externalizeze tot ce se poate.
----------------------------------------------------rcorbu scrie:miyagi scrie:Ia da tu un luciu de apa de cateva zeci sau sute de hectare unei asociatii de pescuit si confrunta-te cu cativa zeci sau sute de membrii in barci sau pe mal cand bagi monofilamentu` in apa. Vezi atunci daca aia 30 de lei nu sunt multi
Nu sunt de acord cu forma actuala de incredintare a apelor catre asociatii, tocmai pentru ca acestea au libertatea de a face NIMIC, e nu chiar toate.
In schimb concesionarea unui luciu de apa va schimba situatia deoarece asociatia respectiva va trebuii sa dea niste bani statului pentru concesiune si sa-si indeplineasca obligativitatile.
Si atunci or sa fie zbiri pe zona respectiva.
Din pacate daca vor marii taxa, pescarul constiincios va platii, va da bani si la asociatie pentru apa respectiva, adica va platii de 2 ori, pentru ca ANPA-ul a impus acest lucru, si va vedea cum langa el vor sta altii 20 - 30 care ii doare la c*r de lege.
Asta cu actuala organizare si mod de administrare.
Chiar nu te inteleg!!! Vrei sa se mai acorde si alte concesiuni? Sau vrei ca statul sa acorde finantare directa programelor nationale de acvacultura fara birocratizare sau incompetenta la orice gestionar de luciu de apa de interes public? Ce vina are ANPA-ul ca nu avem politica de stat privitoare la pescuit?![/quote]
--------------------------------------------------
Nu confunda concesionarea cu darea in administare care este valabila acum.
De exemplul resursele minerale petroliere sunt concesionate iar concesionarii au programe de indeplinit, iar neindeplinirea obligatiilor se soldeaza cu amenzi.
Asa ca statul va incasa banii iar asociatia face treaba, inclusiv acvacultura.
Pentru lacuri, concesionarea este, parerea mea, cea mai buna solutie.
Crezi ca cei de la APC 21 daca ar fi avut bani mai multi nu curatau Snagovul de plase si braconieri ?
Asa cu 0 lei taxa, cat au pus pentru pescarii nemembrii, fac si ei ce pot.
Parerea mea este ca statul va incerca sa externalizeze tot ce se poate.[/quote]
---------------------------------------
Domnuleee! Sau Doamna.
Eu unul sunt atat de documentat incat nu-mi este nici teama si nici rusine sa deschid gura. Bineinteles ca nici atata nu-mi este destul, dar sa-mi spui ca una-i una si alta-i alta si apoi sa le amesteci imi ridica niste semne de intrebare.
Hai sa-ti explic inca odata desi este destul de tarziu. Resursele minerale nu se dau in concesiune ever never. Se dau anumite locatii si avize de exploatare a resurselor. Daca detii resursa, in clar, ti-o valorifici singur. E chestie de logica elementara. Ai niste cifre cu care sa lucrezi.
Daca concesionezi o locatie ramai fara ea o buna perioada de timp. Adica fara volatilitatea taxarilor. Faci si asta daca n-ai control ( vezi RBDD, dar nici in cazul asta nu si-a luat mainile de pe resursa ). Daca externalizezi, o faci cu control ca nu te poti impartii in atatea locuri, iar sa acorzi gestiunea nu implica raspunderi limitate. APC-ul se dovedeste un partener destul de activ al statului si daca reuseste sa demonstreze asta in continuare va fi prima entitate privata care va beneficia de alocari de buget. Important e sa mai poata, pe cand or fi si disponibile aceste alocari. In ultima vreme s-a semnalat un interes initiatic si din partea autoritatilor locale ceea ce este imbucurator. Proiectul APC 21 va demonstra ca 30 de lei este de ajuns si ca se poate face treaba si-n conditiile date. Ca sa repet sa nu zici ca sunt ingalat. Parerea mea proprie si personala este 30 de lei pentru activi si 0 pentru celelalte categorii. Copii nu realizeaza venituri. Studentii in marea lor majoritate asisderea, iar cei ce o fac o fac indeosebi la negru. Daca au bani nu practica pescuitul de subzistenta sa poti spune ca afecteaza resursa si platesc prea putin. Pensionarii duc o viata de caine in Romania si daca nu braconeaza sunt dispus sa sustin eu taxa lor. Importante sunt masterplanurile nu planurile de detaliu.
Ne pierdem in povesti.
Si sa nu uit. Singurul lucru pe care mi-l doresc este ca statul sa iasa din penibilul prin care ne obliga sa cheltuim mult mai mult decat cei 30 de lei pana in momentul obtinerii cardului. Numai motorina pana la ANPA inseamna mai mult la mine. Plus telefoane, coli de scris, PG-uri s.a. Mai bine ar incasa ei si ar mari taxa eliberandu-le la benzinarii si alte cele.
Concesionare = redeventa, ce e aia: taxa pe care concesionarul o plateste statului pentru resursa concesionata.
Si se incaseaza anual, asa ca statul primeste ceva bani, si tot de la tine.
Si oricum practica a demonstrat ca cei 30 lei sunt vax.
Si de ce ar trebuii pensionarii sa aiba gratuitate ?
Acici este vorba despre accesul la o resursa o vrei o platesti.
Si apopo tot ce au gratuit sau compensat pensionarii, cei care muncesc platesc.
De acord cu sanatate, transport dar aici e vorba de distractie, si asta se plateste.
Adica eu salariat platesc pentru repopulare si vine pensionaru si prinde pestele.
OK vrei moca, atunci C&R, si gata.
De acord cu sanatate, transport dar aici e vorba de distractie, si asta se plateste.
Adica eu salariat platesc pentru repopulare si vine pensionaru si prinde pestele.
Omuleeeeee! Fiinta lui Dumnezeu! Este vorba despre o presupusa resursa pe care tu estu obligat sa o gasesti, sa investesti ca sa poti face asta si sa mai dai si chix in cautarile tale. La fel ca-n petrol si gaze. Crezi ca acolo-i asa usor? Nu. Si alea sunt acoperite de ceva ca si pestele de apa.rcorbu scrie:Concesionare = redeventa, ce e aia: taxa pe care concesionarul o plateste statului pentru resursa concesionata.
In ceea ce-i privesc pe pensionari nu cred ca ti-ai dori sa ajungi in blestemele vietii lor. E vorba de civilizatie si atat. Fiecare intelege cum vrea. Nu vrei sa muncesti pentru ei nici tu ca si celalalt? Nu-i problema. Muncesc eu, dar te intreb, ai cumva o mama pensionara, bunica sau bunic care mananca peste? Nu te ironizez, dar poate isi doresc si ei din cand in cand cate unul proaspat si nu congelat sau rerefrigerat. Le duc eu. Important e sa-l curete.
Imbogatirea rapida pe care unii o doresc le produce amnezie si uita faptul ca acei pensionari pe care-i blameaza au fost tineri odata si din pasiune pentru pescuit au infiintat si sustinut asociatiile. Ramasi fideli pasiunii pentru pescuit si fiind in studiu probabil mai multi decat activii e normal ca pe unii ii tenteaza sa le ia banii. 

-
- senior
Foarte bine ai spus Rcorbu, nu e normal deloc ca pensionarii sa aiba gratuitate. Noi platim si ei pescuiesc gratis...pai cum vine asta? Nici copiii nu ar trebui sa aiba gratuitate, ar trebui absolut toata lumea sa plateasca acelasi tarif. Hai nu 30 ca e prea mic dar un 70 lei pe an ar fi OK daca in felul asta ar fi bani de paza si populare.
Vad ca te pricepi la toate. Tu ai habar ce inseamna un contract de concesiune ?
Mai documenteaza-te si apoi comenteaza ?
Mai documenteaza-te si apoi comenteaza ?