Mesaj
de al. trentea » 28 Mar 2007, 09:37
"Pescari 4Ever" va prezenta astazi la Minister varianta modificata a legii 192, din care va prezint mai jos articolele mai importante:
ART. 21
(1) Prin pescuit în scop recreativ/sportiv, se înţelege pescuitul efectuat cu undiţa şi cu lanseta, în scop de agrement/performanţă, în condiţiile stabilite de autoritatea publică centrală care răspunde de pescuit şi acvacultură, pe baza unui permis nominal.
(2) Permisul de pescuit recreativ/sportiv nominal se eliberează de catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) prin Oficiile Postale, Primariile si magazinele de profil de pe teritoriul Romaniei. Permisul de pescuit recreativ/sportiv poate fi distribuit la valoarea sa nominala si de alte persoane juridice, infiintate conform legii.
(3) Permisul de pescuit sportiv are o valoare fixa stabilita de ANPA, si va fi disponibil cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea unui nou an.
(4) Permisul este valabil in toate bazinele naturale sau artificiale ce apartin domeniului public.
(5) Pentru pescuitul reacreativ/sportiv in Rezervatiea Biosferei Delta Dunarii, permisul este insotit de un timbru special cu valoare fixa pus la dispozitie de RBDD prin Oficiile Postale, Primariile din zona si de alte persoane juridice infiintate conform legii.
(6) Permisul este valabil numai vinieta (vinietele) aplicata(e) corespunzator, si insotit de documentul de identitate.
(7) Vinieta si timbrul special pus la dispozitie de RBDD autentifica valabilitatea permisului pe o perioada delimitata de timp: 10 zile calendaristice, o zi fiind considerata de la ora 0.00 pana la ora 24.00, 30 de zile, sase luni sau un an.
(8) Valoarea vinietelor este stabilita de catre ANPA, vinietele fiind disponibile cu min. 30 zile inaintea inceperii unui nou an.
(9) Copiii pana in 14 ani pescuiesc in mod gratuit cu o singura undita sau lanseta, in conditiile prezentei legi.
(10) Elevii si studentii inscrisi la cursurile de zi, seniorii (barbati peste 60 ani si femei peste 55 ani), precum si persoanele cu handicap beneficiaza de reducere 50% din valoarea permisului si a vinietelor, prezentand obligatoriu actele doveditoare la achizitionarea acestora.
(11) Pentru exercitarea pescuitului in apele de frontiera, permisul trebuie insotit de timbrul special PG cu valoare fixa stabilita de ANPA si Politia de Frontiera. Apele ce constituie frontiera de stat cu tari membre UE sunt exceptate.
(12) Pescuitul recreativ/sportiv se poate exercita şi în amenajări piscicole şi în lacuri de acumulare în care se practică acvacultura, în condiţiile şi pe baza Regulamentului de pescuit recreativ/sportiv, întocmit de către administratorii acestora."
ART. 26 (NOU)
In apele apartinand domeniului public, paza este asigurata de catre unitatile Politiei, Politiei de frontiera si Jandarmeriei, potrivit atribuţiilor ce le revin în temeiul legii.
ANEXA 3
CONDIŢIILE
care trebuie îndeplinite pentru practicarea pescuitului recreativ/sportiv în apele aparţinând domeniului public
1. Pescuitul recreativ/sportiv este permis atat in timpul zilei cat si in timpul noptii cu respectarea urmatoarelor reguli:
a) în apele curgătoare şi stătătoare din zona montană, numai cu o singură undiţă sau lanseta cu maxim 3 carlige.
b) în apele din zona colinară şi de şes, pe tot cursul Dunării şi pe braţele sale, în Delta Dunării, cu cel mult 4 undiţe sau 4 lansete cu câte un carlig fiecare, simplu, dublu sau triplu (ancora). In cazul utilizarii de monturi sau momeli prevazute cu mai multe cirlige se diminueaza numarul de undite sau lansete astfel incit un pescar sa nu aiba simultan in apa mai mult de 4 cirlige simple, duble sau triple (ancora).
c) în apele teritoriale ale Mării Negre, cu cel mult 2 undiţe, 2 lansete sau 2 ţaparine, cu câte 10 cârlige fiecare.
d) in timpul pescuitului recreativ/sportiv de noapte, pescarii vor folosi o sursa de lumina care sa semnalizeze prezenta acestora la locul de pescuit;
2. Pescuitul recreativ/sportiv se practică de pe mal si/sau din barca, în Dunărea teritorială de la Baziaş până la vărsarea ei în mare, în Deltă şi în lunca inundabilă a Dunării, în râurile de munte, colinare şi de şes cu zonele lor inundabile, în reţeaua de canale din sistemele hidroameliorative, de navigaţie şi hidroenergetice. În amenajările piscicole destinate acestui scop, în bălţi, lacuri naturale, lacuri de acumulare, lacuri litorale şi în zona economică exclusivă a Mării Negre pescuitul recreativ se practică de pe mal şi din barcă. În timpul iernii pescuitul recreativ se poate practica şi de pe gheaţă, cu excepţia zonelor de protecţie specială a iernării peştelui.
3. La pescuitul recreativ/sportiv se folosesc momeli naturale şi artificiale, iar pescuitul salmonidelor în apele de munte este permis numai cu momeli artificiale.
4. În timpul unei zile de pescuit recreativ/sportiv, considerata de la ora 0.00 pana la ora 24.00, în apele din zona colinară şi de şes, în reţeaua de canale din sistemele hidroameliorative, de navigaţie şi hidroenergetice, Dunărea cu lunca sa inundabilă, Delta Dunării şi Marea Neagră se pot pescui cel mult 5 kg de peşte sau numai un singur peşte, dacă greutatea lui depăşeşte 5 kg. În apele de munte cu salmonide se pot pescui de către un pescar cel mult 5 bucăţi în total, din speciile: păstrăv indigen, păstrăv curcubeu, fântânel, lipan şi coregon.