Prieteni,
Intalnirea de ieri de la Minister, dupa parerea mea, a insemnat o piatra de hotar atat in ceea ce priveste perceptia celor care conduc aceasta insitutie asupra fenomenului "pescuit recreativ-sportiv" , cat si gradul de importanta pe care noile asociatii l-au dobandit in viitorul pescuitului de la noi. Cred ca am fost cam 40 de persoane in sala, din care doi consilieri ai ministrului, si doi directori din minister. AGVPS-ul a fost reprezentat de 7-8 persoane in frunte cu dl. Bentu, in cealalta tabara fiind reprezentanti ai noilor asociatii independente, in principal presedinti de asociatii.
S-a discutat in primul rand continutul proiectului de ordin cu anexele respective, si colateral actuala Lege 192.
Fiecare dintre participanti a avut un minut sa-si expuna punctul de vedere.
Intreaga sedinta ce a tinut 2 ore a fost inregistrata, iar cele sase persoane din conducere, impreuna cu domnul Adrian Ionascu si o doamna (secretara) si-au notat principalele puncte de vedere expuse.
Discutiile au foat aprinse, dar zic eu constructive. Asociatiilor independente au sustinut:
- despartirea definitiva a pescuitului comercial de cel sportiv printr-o noua lege;
- revizuirea ordinului si a anexelor acestuia pe baza observatiilor participantilor si in concordanta cu legislatia europeana;
- neobligativitatea asocierii;
- permis disponibil la oficiile postale, primarii, etc.;
- nediscriminarea asociatiilor cu numeric redus, si acordarea dreptului de a gestiona luciuri de apa pe principiul competitivitatii (proiecte manageriale viabile);
- posibilitatea de incheiere a unor protocoale intre asociatii pentru gestionarea in comun a unor luciuri de apa;
- paza si protectie a apelor facuta in principal de Politie, Jandarmerie, Garda de mediu;
- vinieta valabila in toate apele publice;
- publicarea listei acestor ape pe site-ul ministerului;
- o parte din banii obtinuti din valorificarea vinietelor sa se intoarca catre asociatii pentru co=susitnerea unor proiecte de repopulare, ecologizare, etc.
La propunerea conducerii Federatiei Nationale a Pescarilor Sportivi din Romania de a introduce obligativitatea unor cursuri de pregatire a pescarilor in vederea obtinerii de licente individuale, cursuri cu taxa efectuate in cadrul asociatiilor (care vine cumva in contradictie cu neobligativitatea asocierii), eu am propus modelul olandez in care o data cu eliberearea permisului de la oficiul postal, pescarul primeste o brosura cu extrasele din lege care-l privesc direct.
Dl. Bentu, intr-un limbaj de lemn sanctionat pana si de prezidiu a fost total depasit de situatie, punand pe tapet doar ca recunoasterea asociatiilor sa fie facuta in functie de logistica de din dotare si nr. de membrii cotizanti. Lucru dezagreat de restul participantilor, care au sustinut competitivitatea manageriala.
Unul dintre consilieri, in cuvantul de inchidere a precizat ca resursele interne de peste sunt sarace, si ca viitorul pescuitului sportiv si nu numai depinde de priceperea cu care vom gestiona resursele naturale. In plus a mai adaugat ca fiecare asociatie, cat de mica trebuie tratata egal, si ca se bucura pentru diversitatea acestora, aceasta fiind maniera europeana de abordare. La fel a sustinut ca obligativitatea asocierii incalca grav principiile europene de drept, si va disparea din viitoarea lege.
Unul dintre cei doi directori a declarat ca viitorul proiect de ORDIN va fi publicat pe site-ul ministerului, invitatd membrii asociatiilor sa-l analizeze si sa-l amandeze trimitand e-mailuri pe adresa ministerului, sau a domnului Adrian Ionascu.
De asemenea va fi elaborat un nou proiect de lege a pescuitului sportiv-recreativ care va fi supus spre dezbatere publica. Reprezentantii asociatiilor legal constituite, indiferent de nr. de membrii sau oprientare (AGVPS sau nonAGVPS) constituie nucleul unui for consultativ, ce va fi invitat periodic la discutii pana cand se va finaliza noul proiect de lege, proiect care va trebui sa fie agreat de majoritate.
Am inmanat din partea asociatiei unuia dintre directori proiectul actualei legi, modificata, asa cum a fost prezentat in mare si pe acest site, si am fost asigurat ca va fi atent analizat de catre comisie. Domnul Popescu a depus si dansul din partea FNPSR un proiect de lege.
Cam asa s-au desfasurat lucrurile la intalnire.
Daca mai sunt scapari, rog pe cei care au participat sa completeze.
Multumesc,
Al. Trentea - Presedinte al asociatiei "Pescari 4Ever" - Bucuresti