Permis pescuit 2012!

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
cezar.ch
veteran
veteran

Re: Permis pescuit 2012!

Mesaj de cezar.ch » 24 Feb 2012, 12:21

Problema e: ... suntem noi pesarii in stare sa producem 5-6 persoane din partea a 2-3-4 asociatii care sa vorbeasca aceeasi limba si sa prezentam acolo un punct de vedere pertinent ? Acest punct de vedere nu mi se pare necesar sa intruneasca pretentia de a vorbi in numele tuturor pescarilor, pentru ca nu-i nici normal, nici posibil ! Dar acest punct de vedere ar trebui sa reprezinte pozitia celor 2-3-4 asociatii, fata de problemele pescuitului, in concordanta cu spiritul pescarilor care au consimtit sa devina membri in aceste asociatii !
Eu cam asta cred ca trebe retinut din ce am vazut eu acolo in sala !

Propunerea este interesanta si cred ca asociatia noastra, APC 21 poate ajuta la conturarea unui proiect de lege ferenda.

O parte din probleme s-ar putea clarifica pe acest site. dar pentru altele cred ca trebuie constituit un mic grup de lucru (si de reflectie), care sa se poata intalni ca sa lucreze concret. Poate suna pretentios si greu de realizat, dar cu putin efort, cred ca ar merge.
Oricum, cred ca vor trebui clarificate, inca de la inceput, cateva lucruri :

1. problema pescuitului recreativ/sportiv este corect atribuita Ministerului Agriculturii ? Nu ar fi mai bine sa intre sub auspiciile Ministerului Mediului ?
Oricum, in Delta este deja responsabilitatea ARBDD !

2. definirea clara a termenilor de pescuit sportiv, respectiv recreativ/sportiv. Daca pescuitul sportiv este recunoscut ca sport, este treaba ANST, din cadrul Min.Tineretului...bla, bla, bla

3. rolul ANPA/ARBDD ca institutie publica. Face doar indrumare si control, se implica si-n alte activitati, sau nu face mai nimic.

4. definirea clara a rolului, drepturilor si obligatiilor asociatiilor.

Apoi, concret, pentru pescuitul recreativ/sportiv, as incepe orice reglementare ci INTERZICEREA PESCUITULUI COMERCIAL IN APE PUBLICE, pe cel putin 5 ani.
As continua cu OBLIGATIVITATEA legala a institutiilor publice insarcinate cu mentinerea legii si sanctionarea incalcarilor sa intervina imediat, in sistem de urgenta, in cazul semnalarii actelor de braconaj, eventual prin instituirea unui tel.verde.
As mai propune o grila cu criterii de performanta si calitate pentru asociatii, iar in functie de punctaj, sa se acorde dreptul asociatiilor de a distribui permise si detine ape publice in administrare.

Ar mai fi si altele, dar ma opresc aici, pentru ca nu vreau sa monopolizez discutia.

rcorbu
veteran
veteran

Mesaj de rcorbu » 24 Feb 2012, 12:22

Buna idee, pentru ca in general legile sunt propuse sau modificate de cei interesati in domeniul respectiv.
Subscriu.

cezar.ch
veteran
veteran

Mesaj de cezar.ch » 24 Feb 2012, 12:25

...ah, sa nu uit !

Nu-mi doresc nici o functie, pozitie, vizibilitate, avantaje, laude sau orice altceva din acest demers. De fapt, nici nu cred in functii de felul asta (prea sunt efemere :) :wink: ) si nici in laude (nu sunt intotdeauna sincere).
Dar, daca sunt solicitat, ajut cu modestele-mi puteri.

Plus ca putem sa ne gandim la o intalnire, la Snagov, atunci cand vremea va permite sa o organizam in aer liber (deci cu costuri minime)

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 24 Feb 2012, 12:44

miky scrie:
MihaiV scrie: Ce poate face asociatia daca gaseste pescuind astfel de pescari care detin permis de pescuit ANPA si nu au platit tarful impus de asociatie?
Adevarul e ca am vrut sa mai pun si eu o intrebare de genul asta, dar in contextul de la fata locului oricum am depasit cu mult cele 3 minute, alocate fiecarui vorbitor ! Si in graba ,... nu am mai apucat ! A fost insa o interpelare de acest gen si mi se pare ca raspunsul a fost, ca intr-o astfel de situatie i poate cere acelui pescar sa plateasca tariful pe loc, iar daca refuza sa se conformeze, in prezenta organului de control care poate stabili contraveniile si aplica sanctiunile i se poate face PV de contraventie pentru "nerespectarea regulamentului custodelui acelei ape, conform legii, .. art... alin... nu le tin minte, si i se poate aplica sanctiunea prevazuta la art. ... punctul... din legea nr... iarasi nu le-am retinut !
Ah, exact alea ma interesau! Nu glumesc!
Chiar sunt curios daca exista vreun art... pe baza caruia sa se faca PV de contraventie. Eu stiam ca nu. Da' poate gresesc.
Astept sa ma lumineze cineva mai priceput.

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 24 Feb 2012, 12:51

flydb scrie: OUG 23/2008
Art. 58. – Următoarele fapte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 600 lei:
a) pescuitul recreativ/sportiv al oricăror specii de peşte şi alte vieţuitoare acvatice vii, efectuat fără permis în habitatele piscicole naturale;
b) neprezentarea permisului, licenţei sau autorizaţiei atunci când acestea sunt solicitate de către persoanele împuternicite să constate contravenţiile/infracţiunile;
c) încălcarea condiţiilor prevăzute în permis, autorizaţie şi/sau licenţă;
d) pescuitul recreativ/sportiv al resurselor acvatice vii sub dimensiunile legale.

Pe verso la permisele de pescuit este scrisa urmatoarea conditie: pentru zonele in care au fost emise autorizatii de pescuit detinatorul va respecta regulamentul propriu al acestora

Contraventia va fi constatata si sanctionata de organele de control prevazute in lege si nu de asociatia care detine autorizatie pe zona respectiva!!
Acum am vazut raspunsul lui flydb.
Contractele dintre ANPA si Asociatii sunt "autorizatii de pescuit"?

cezar.ch
veteran
veteran

Mesaj de cezar.ch » 24 Feb 2012, 12:57

MihaiV scrie:
flydb scrie: OUG 23/2008
Art. 58. – Următoarele fapte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 600 lei:
a) pescuitul recreativ/sportiv al oricăror specii de peşte şi alte vieţuitoare acvatice vii, efectuat fără permis în habitatele piscicole naturale;
b) neprezentarea permisului, licenţei sau autorizaţiei atunci când acestea sunt solicitate de către persoanele împuternicite să constate contravenţiile/infracţiunile;
c) încălcarea condiţiilor prevăzute în permis, autorizaţie şi/sau licenţă;
d) pescuitul recreativ/sportiv al resurselor acvatice vii sub dimensiunile legale.

Pe verso la permisele de pescuit este scrisa urmatoarea conditie: pentru zonele in care au fost emise autorizatii de pescuit detinatorul va respecta regulamentul propriu al acestora

Contraventia va fi constatata si sanctionata de organele de control prevazute in lege si nu de asociatia care detine autorizatie pe zona respectiva!!
Acum am vazut raspunsul lui flydb.
Contractele dintre ANPA si Asociatii sunt "autorizatii de pescuit"?
Autorizatiile de pescuit sunt de fapt anexa la un Protocol valabil 5 ani (cu viza anuala, insa). Acest Protocol constituie acordul de vointa al ANPA, pe de o parte, si asociatie, pe de alta parte. Tot aici sunt statuate drepturile si obligatiile fiecareia dintre parti !

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 24 Feb 2012, 12:59

Cititi aici

http://www.anpa.ro/index.php/component/ ... -aprs.html
Asociaţiile de pescari sportivi sunt obligate să practice pe zonele autorizate pentru pescuit recreativ/sportiv tarifele aprobate de ANPA pe săptămână/lună/an şi să organizeze controale zilnice cu privire la verificarea modului de practicare al pescuitului recreativ/sportiv şi pentru a încasa taxe de pescuit la nemembri.
Mai clar de atita nu se poate.Acuma ,o sa vedem ce or sa se "bucure" asociatiile,nu toate ,ca sint si bine intentionate printre ele,caci trebuie sa iasa zilnic in control..As vrea sa o vad si pe asta :D
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Dumitrescu Iancu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Dumitrescu Iancu » 24 Feb 2012, 13:46

semlecangheorghe scrie:Cititi aici

http://www.anpa.ro/index.php/component/ ... -aprs.html
Asociaţiile de pescari sportivi sunt obligate să practice pe zonele autorizate pentru pescuit recreativ/sportiv tarifele aprobate de ANPA pe săptămână/lună/an şi să organizeze controale zilnice cu privire la verificarea modului de practicare al pescuitului recreativ/sportiv şi pentru a încasa taxe de pescuit la nemembri.
Mai clar de atita nu se poate.Acuma ,o sa vedem ce or sa se "bucure" asociatiile,nu toate ,ca sint si bine intentionate printre ele,caci trebuie sa iasa zilnic in control..As vrea sa o vad si pe asta :D
Prietene, nu te bucura degeaba...Pe site-ul ANPA se poate scrie orice, important este ce scrie in Protocolul de care vorbea colegul Cezar mai sus, protocol semnat si stampilat de ambele parti...Asa incat acele asociatii isi vor vedea de ale lor in continuare...

fanelul
veteran
veteran

Mesaj de fanelul » 24 Feb 2012, 14:12

chiar acum am inchis tel cu anpa. Exista obligativitatea controalelor zilnice dar reprezentantii asociatiilor NU pot emite pv de contraventie fiindca nu au dreptul. Faptul ca anpa ii obliga sa faca controale nu le da dreptul sa emita pv. Ei pot doar sa insoteasca "organili abilitati".
Tipul de la anpa a confirmat harmalaia de ieri de la sedinta si, mai ales, numeroasele interese!
RX6 & Daiwa SS owner!

fanelul
veteran
veteran

Mesaj de fanelul » 24 Feb 2012, 14:39

am reusit sa gasesc si o alta "autoritate" cu atributii legate de pescuit
http://www.gnm.ro/staticdocs/HG_112_200 ... f2f9279a36
pe la articolul 14, pct.2.
Haosul legislativ e maxim in Ro, MAXIM am zis! E clar cand sunt mai multe autoritati care se calca pe picioare, pardon atributii, e belea!
Cautam ca sa vad cum ar putea fi interconectate asociatiile (eventual grupate intr-un ceva national) cu o autoritate care sa le poata conferi drepturi de control. Ma gandeam la Politia animalelor si asa am ajuns la GNM. Or avea ceva prin statut care sa le permita angajarea cu titlu de voluntariat a comisarilor de mediu proveniti de la asociatii?
RX6 & Daiwa SS owner!

Scrie răspuns