Mihaltul....iarna

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Calone
veteran
veteran

Mesaj de Calone » 17 Ian 2005, 12:05

Interesant faptul , ca pestele asta desi e rapitor prezinta atat de putin interes , probabil prin alte parti e aproape inexistent . Cresc destul de mari si sunt deliciosi , la tava .
Eroare genetica........ :lol: :lol: :(

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 17 Ian 2005, 12:48

Vad ca mihaltul seamana cu un mic peste din apele de munte: molanul. Il stiti? Creste mare cam cat un porcusor, dar se aseamana la colorit cu mihaltul si este cam la fel, cu pielea tot fara solzi si baloasa

Paul, pestele la care te referi este zglavocul (tu banuiesc ca ai folosit o denumire regionala), si face parte din meniul pastravului. Traieste sub pietre si seamana cu guvidul.
Mihaltul este intradevar un rapitor nocturn insa este destul de rar (cel putin in Romania).

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 17 Ian 2005, 12:56

Molana e intr-adevar un regionalism , se foloseste si in zona mea ( Fagaras) dar nu e zglavoaca
E un neam asemanator cu porcusorul ( nu-i stiu exact denumirea) e putin mai alungit aducand mai degraba cu tziparul
Pescuiam in copilarie la molane si le prindeam pe rau , la pluta cu rame :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 17 Ian 2005, 13:05

mugurel scrie:Paul, pestele la care te referi este zglavocul (tu banuiesc ca ai folosit o denumire regionala), si face parte din meniul pastravului. Traieste sub pietre si seamana cu guvidul.
Nu stiu daca e zglavocul.... Am impresia ca la zglavoc i se mai spune si ZGANTZA. De numele acesta ati auzit? Este un peste mic si seamana (cat de cat) la infatisare cu un tipar. Putin latit pe laterale si fara solzi. De-o parte si de alta a capului are niste colti micuti (cam in dreptul operculilor) cu care inteaza destul de tare. Are si 2 perechi de mustati micute.
Molana e intr-adevar un regionalism , se foloseste si in zona mea ( Fagaras) dar nu e zglavoaca
E un neam asemanator cu porcusorul ( nu-i stiu exact denumirea) e putin mai alungit aducand mai degraba cu tziparul
Molanul, cum il stiu eu, seamana cu porcusorul.... Ceea ce seamana cu tiparul, tocmai am scris... se numeste zganta.

Calone
veteran
veteran

Mesaj de Calone » 17 Ian 2005, 13:11

@mugurel
Mihaltul nu este chiar rar , dat fiind faptul ca am prins si pe Jiu in 2000 , la podul de la Turcinesti , sau Turcesti nu mai retin exact , a fost o zi cu 4 mrene si 2 mihalti intr-un inceput de Martie .Sub pod era o groapa mare , chiar batea apa in pila podului , cred ca avea apa vreo 3-4 m. acolo , nu stiu daca mai e la fel locul . Vremea era geroasa . Am stat acolo 2 luni in practica la barajele de pe Jiu .
Numai bine !

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 24 Ian 2005, 09:07

Pescuiesc destul de des in zona podului, dar nu am prins dect mreana la rama. Adevarat nu am stat niciodata pana se intuneca si cel mai mult am folosit voblere pentru clean.

@Paul
Cel care seamana cu tiparul cred ca este chiscarul (nu este regionalism, asa este denumit in carti). Zglavocul, cel cu capul mare, seamana cu guvidul.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 24 Ian 2005, 09:17

mugurel scrie: @Paul
Cel care seamana cu tiparul cred ca este chiscarul (nu este regionalism, asa este denumit in carti). Zglavocul, cel cu capul mare, seamana cu guvidul.
Si cat creste chiscarul de mare? Zgantza, cum o numesc eu (sau cum se numeste in zona Bz) creste cel mult 10 cm (maaaxim... asa, dand de la mine).. si are, cum am mai spus, niste colti pe partile laterale ale capului

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 24 Ian 2005, 09:31

Chiscarul nu traieste in mare ci in apele curate din zona de deal spre munte. Este un parazit si eu am vazut exemplare de 15 cm.
De zglavoc am zis ca seamana cu guvidele nu ca au acelasi areal. Si zglavocul este un peste de apa de munte, traieste sub pietre, si face parte din meniul pastravului.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 24 Ian 2005, 09:35

mugurel scrie:Chiscarul nu traieste in mare ci in apele curate din zona de deal spre munte..
Mugurel... ti-e somn... :)
Eu am intrebat cat creste de mare chiscarul.... :))

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 24 Ian 2005, 09:42

Am uitat sa pun zambaretii :D :D

Scrie răspuns