Mihaltul....iarna

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Calone
veteran
veteran

Mesaj de Calone » 12 Ian 2005, 15:58

Paul !
Nu mai mergem la mihalt in cazul asta , sau poate daca tot va fi promit sa ii eliberam . Ce vreau sa-ti zic , nu am prins foarte multi , dar nu au avut icre sau lapti . Si am prins doar pe geruri cumplite .

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 12 Ian 2005, 16:06

am citit undeva ca mihaltul e un peste de origine nordica si se simte in elementul lui la temperaturi scazute
faptul ca ai prins pe ger cred ca confirma asta
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 12 Ian 2005, 16:13

Calone scrie:Paul !
Nu mai mergem la mihalt in cazul asta , sau poate daca tot va fi promit sa ii eliberam . Ce vreau sa-ti zic , nu am prins foarte multi , dar nu au avut icre sau lapti . Si am prins doar pe geruri cumplite .
Probabil articolul pe care l-am gasit eu este mai vechi, cine stie.... Daca legea interzice pescuitul mihaltului timp de un an de zile... iar daca ii da drumul din aprilie incolo, degeaba ii da drumul, din cate am citit eu., caci se pare ca se prinde doar pe timp rece. Cat despre C&R o fi o solutie si asta.
Ma gandesc ca daca se interzice pescuitul mihaltului, o fi pentru protejarea speciei.... Viza si sip, inteleg... Sunt sturioni pe cale de disparitie... dar mihalt, nu stiam.
Asta imi adusesem aminte ca mihaltul depune icrele iarna... Parca citisem in "Fauna Romaniei"

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 12 Ian 2005, 16:54

Nu m-a pasionat nici o data pescuitul mihaltului. Dar am mers cu unii inraiti de aici. La copca se prind cel mai bine. Migreaza din mare (lacuri adanci), de la adancimi respectabile si intra in rauri sa-si depuna icrele. In aceasta perioada este prins la dandineta cu pircuri grele si fileuri de scrumbie, racusori (un gen de garizi ce se cumpara gata fierti in magazine alimentare), bucati de ficat ...
Activ, din cate am inteles, doar noaptea. Ziua sta nemiscat si ascuns pe unde poate.

Eu am luat cateva bucati (3 sau 4) in raul local pe vremea cand mai pescuiam iarna ... si dadeam cu raculeti la pastrav de mare. Deci intrau accidental la lasarea intunericului. Sunt cam balosi si uratei. Dar carnea este asemanatoare cu cea de cod. Mie mi-a placut. :)

Trebuie sa fiu de acord cu majoritatea ... mihaltul este un peste putin cunoscut ca peste al pescarului sportiv si invaluit intr-o aura de mister.

http://www.fishbase.org/Summary/Species ... sname=lota

Imagine

Imagine
Fir intins!
Borealis F

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 12 Ian 2005, 18:26

pana acum am prins 2 aratari d'astea, pe Dunare. Octombrie tarziu, noaptea, la pestisor, intr-o zona cu fund tare, pe prag.
treaba se intampla mai jos de Cernavoda si m-am gandit ca exemplarele alea au ceva de-a face cu reziduurile centralei.

Sincer, nici n-am auzit de cineva care sa se duca special dupa ei.

Apropos, cat avfea cel mai mare capturat?

Ai mei - cam la 0,5-0,7kg.
near the beer

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 12 Ian 2005, 18:56

Vad ca mihaltul seamana cu un mic peste din apele de munte: molanul. Il stiti? Creste mare cam cat un porcusor, dar se aseamana la colorit cu mihaltul si este cam la fel, cu pielea tot fara solzi si baloasa.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 12 Ian 2005, 19:06

@ costica_fishing:

:) ... exact nu mai stiu. Dar sa fi avut intre 60-80 cm in lungime si cam intre 1,3-2,0 kg greutate. Unul sa fi fost la limita des sus ... tin minte ca era zapada afara si il aveam langa ruksak. Il admiram pescuind mai departe si pe fondul alb al zapezi mi-a ramas imaginea intiparita in memorie.

Se prind exemple mult mai mari. Am vazut prin reviste ex. de 7-8 kg. Se spune ca anumite specii ajung la 24 kg.
Fir intins!
Borealis F

Calone
veteran
veteran

Mesaj de Calone » 12 Ian 2005, 19:58

@ costica
In jur de 1.5 kg.
unde vroiam eu sa merg sunt niste gropi de balastiera ce comunica cu raul . Iarna numai mihalt se prinde in ele . Nimic altceva . Localnicii , care stiu , prind toata iarna mihalt . Noaptea , mai ales ...

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 12 Ian 2005, 20:33

@calone
S-o fi strans tot mihaltul din tara acolo. :D

Serios, inainte sa prind eu nici nu mai vazusem specia asta.

Urat rau. :x
near the beer

Calone
veteran
veteran

Mesaj de Calone » 12 Ian 2005, 20:43

Costica , mie mi place cum arata , cei de pe Dunare sunt chiar frumosi , sunt mai inchisi la culoare . Iar de cautat nu il cauta lumea , nu ca nu ar fi mihalt , dar putini stiu ce friguri tre sa induri sa prinzi mihalt . De aceea cred ca nu prea prezinta interes , dat fiind faptul ca doar iarna merge . N-am auzit pe nimeni sa prinda vara , si in zona sunt destui care au prins mihalt . E un peste chiar frumos .

Scrie răspuns