Mihaltul....iarna
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Chiscarul (cicarul in unele zone) nu este un peste propriu-zis ci un ciclostom (Phylum Vertebrata - Clasa Cyclostomata - Ordinul Petromyzoniformes), se numeste Eudontomyzon danfordi, creste pina pe la 30 cm. Are gura circulara, prevazuta cu "un fel de" dinti (odontoizi). Nu are "colti" pe partile laterale ale capului (ca zglavoaca de ex. sau zvirluga - Cobitis taenia. Aceasta din urma, sau o ruda a ei, poate fi confundata cu chiscarul, si intr-adevar nu creste mai mare de 10 cm)Paul scrie:Si cat creste chiscarul de mare? Zgantza, cum o numesc eu (sau cum se numeste in zona Bz) creste cel mult 10 cm (maaaxim... asa, dand de la mine).. si are, cum am mai spus, niste colti pe partile laterale ale capuluimugurel scrie: @Paul
Cel care seamana cu tiparul cred ca este chiscarul (nu este regionalism, asa este denumit in carti). Zglavocul, cel cu capul mare, seamana cu guvidul.
-
- veteran
@ Bogdan .
Haida .
Numai ca : sunt doar 2 locuri unde stiu eu ca se aduna ei iarna . Unul e compromis , sti tu unde ti - a gaurit monstru stiuk , din cauza ca la cat au curentat baietii acolo m-as indoi sa se mai adune iarna asta , curentat e si golfuletu din susul lui care il sti si pa ala cu apa adanca .
Ar mai fi unul mai in amonte dar acolo am lovit numai din aia micuti pana in k. , si foarte rar .
Daca cumva au dat si acolo curent adio . Doar e k si somnul , cand simte asta fuge si nici nu are sa mai vina vreodata acolo .
PS - din cauza saraciei din plase au luato astia iarasi razna cu curentul
si nima nu le face nimic . Ne-am intors cu vreo 4 ani in urma cand se curenta la greu .
La ultima iesire au curentat la 10 m in fata mea , fara rushine ZIUA la ora 10 .
Cinste Militiei de Frontiera .
Allo ne aude cineva ?
Haida .
Numai ca : sunt doar 2 locuri unde stiu eu ca se aduna ei iarna . Unul e compromis , sti tu unde ti - a gaurit monstru stiuk , din cauza ca la cat au curentat baietii acolo m-as indoi sa se mai adune iarna asta , curentat e si golfuletu din susul lui care il sti si pa ala cu apa adanca .
Ar mai fi unul mai in amonte dar acolo am lovit numai din aia micuti pana in k. , si foarte rar .
Daca cumva au dat si acolo curent adio . Doar e k si somnul , cand simte asta fuge si nici nu are sa mai vina vreodata acolo .
PS - din cauza saraciei din plase au luato astia iarasi razna cu curentul

si nima nu le face nimic . Ne-am intors cu vreo 4 ani in urma cand se curenta la greu .
La ultima iesire au curentat la 10 m in fata mea , fara rushine ZIUA la ora 10 .
Cinste Militiei de Frontiera .
Allo ne aude cineva ?
Mihaltul- Lota-lota -este un peste inrudit cu codul,de fapt cred ca e singurul reprezentant din familie ce traieste in ape dulci.
Prefera apele reci,mai bine zis foarte reci,si portiunile nepoluate si adanci ale raurilor.
Vara este total inactiv incepe sa manance abia cand temperatura apei coboara pe la 7/8 grade,dar atunci o face cu mare sarguinta.
Este ft. lacom hranindu-se in general cu peste mic,nu prea conteaza specia sau daca e viu sau mort sau chiar sarat.
In 9 cazuri din 10 inghite adanc carligul,de asta nu prea functioneaza treaba cu C&R.
Trasatura e ft. agresiva si puteti folosi linistiti si carlige de cateva zerouri,nu va abandona momeala,in schimb ai o sansa in plus sa-i scoti carligul din gura.
Se poate prinde la orice montura banala de grund.
Ficatul sau supradimensionat este o delicatesa si este considerat afrodisiac.
La cat este de gustos cred ca e singura lui sansa de supravietuire ca trage mai ales noaptea si numai iarna.
Nu sunt restrictii privitoare la dimensiune sau perioada de reproducere-(2004/2005 a fost o exceptie probabil careva de acolo si-a amintit de el din greseala
) nici in tarile invecinate,cred ca e suficient ca se prinde in conditii vitrege.
Tot in aceasta perioada se reproduce la temperaturi de aprox 2-5 grade.
Traieste destul de mult,aprox. 20 ani,si in tarile nordice poate atinge dimensiuni impresionante de peste un metru si 20-30 kg.
La noi nu prea depaseste 3-4 kile si 50-60 cm.Asta doar din auzite,nu prea cunosc pe nimeni care sa se laude cu o captura de peste 2kg.
Prefera apele reci,mai bine zis foarte reci,si portiunile nepoluate si adanci ale raurilor.
Vara este total inactiv incepe sa manance abia cand temperatura apei coboara pe la 7/8 grade,dar atunci o face cu mare sarguinta.
Este ft. lacom hranindu-se in general cu peste mic,nu prea conteaza specia sau daca e viu sau mort sau chiar sarat.
In 9 cazuri din 10 inghite adanc carligul,de asta nu prea functioneaza treaba cu C&R.
Trasatura e ft. agresiva si puteti folosi linistiti si carlige de cateva zerouri,nu va abandona momeala,in schimb ai o sansa in plus sa-i scoti carligul din gura.
Se poate prinde la orice montura banala de grund.
Ficatul sau supradimensionat este o delicatesa si este considerat afrodisiac.
La cat este de gustos cred ca e singura lui sansa de supravietuire ca trage mai ales noaptea si numai iarna.
Nu sunt restrictii privitoare la dimensiune sau perioada de reproducere-(2004/2005 a fost o exceptie probabil careva de acolo si-a amintit de el din greseala

Tot in aceasta perioada se reproduce la temperaturi de aprox 2-5 grade.
Traieste destul de mult,aprox. 20 ani,si in tarile nordice poate atinge dimensiuni impresionante de peste un metru si 20-30 kg.
La noi nu prea depaseste 3-4 kile si 50-60 cm.Asta doar din auzite,nu prea cunosc pe nimeni care sa se laude cu o captura de peste 2kg.
mihalt
Am urmarit discutiile voastre si poate mi-a scapat : nimeni nu a gustat din carnea lui? Curatat fiert cu mujdei de usturoi si stropit cu vin alb.....mmhhhm! Ce petrecere! Si nici nu are oase decat coloana si capatzana! a si cu putin patrunjel deasupra, - bucatarie frantzuzeasca!!! O delicatesa!
Eu am prins mihalt cu mana cand ma scufundam dupa raci! In gaurile din malul dunarii, in zona brailei il gasesti uneori si surpriza unui peste alunecos si foarte agitat, credeti ca e cam freeaky, dar inversunarea cu care se zbate merita fiecare molecula de aer din plamini! Am prins exemplare intre 40 -50 de cm.
Am sa incerc si iarna
la carlig doar nu credeati ca o sa ma scufund dupa el!
Inca ceva, in zonele unde il gaseam apa era rece si curentul era foarte puternic!
Eu am prins mihalt cu mana cand ma scufundam dupa raci! In gaurile din malul dunarii, in zona brailei il gasesti uneori si surpriza unui peste alunecos si foarte agitat, credeti ca e cam freeaky, dar inversunarea cu care se zbate merita fiecare molecula de aer din plamini! Am prins exemplare intre 40 -50 de cm.
Am sa incerc si iarna

Inca ceva, in zonele unde il gaseam apa era rece si curentul era foarte puternic!