Mesaj
de Fario_nebunu » 09 Apr 2010, 14:12
Poveste tanchistului director al RNP
"„Tanchistul“ Liviu Mihai Daia
Privit strict conform criteriilor menţionate anterior, cel mai notoriu dintre cei trei proaspăt numiţi manageri la Romsilva este, fără îndoială, Liviu Mihai Daia, fost director tehnic al Romsilva si membru în Consiliul de Administraţie al regiei, actualmente director de investiţii al Romsilva. Acesta, împreună cu deputatul PSD de Dâmboviţa Ion Dumitru, fost director general al Romsilva în perioada 2003-2004, este judecat pentru fapte de corupţie de instanţa Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie, în două dosare: 3578/1/2006 si 6355/1/2007. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) care au întocmit rechizitoriul au susţinut în faţa instanţei că Liviu Mihai Daia se face vinovat de comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.
Probele administrate de procurori arată că Liviu Mihai Daia, alături de Ion Dumitru si de ceilalţi membri ai CA-ului Romsilva au aprobat cumpărarea unui tanc T34 pe post de buldozer universal cu macara hidraulică pe senile. Importat din Ucraina, tancul era destinat îndepărtării, respectiv asezării de obstacole, de către trupele de geniu. Cu un consum urias de carburant, de 80 de litri pe oră, tancul buldozer - care a fost importat cu doar 6.250 de dolari, conform declaraţiei vamale - nu avea certificat de calitate si nici de garanţie, nu era omologat si era impropriu efectuării lucrărilor specifice Romsilva. Mai mult, testarea făcută de specialistii Direcţiei Silvice Târgu-Jiu a demonstrat că tancul nu se preta activităţilor din domeniul forestier. Cu toate acestea, directorul tehnic Daia a recomandat Consiliului de Administraţie al Romsilva cumpărarea tancului ucrainean pe post de buldozer, lucru care s-a si realizat. Nu a mai contat că la întocmirea notei de fundamentare si a caietului de sarcini au fost ignorate aspectele de natură tehnico-economică, că au fost trecute specificaţii tehnice menite să alunge firmele concurente ori că nu s-a respectat legislaţia privind achiziţiile publice, Legea finanţelor publice sau Legea controlului financiar preventiv. Tancul a fost cumpărat cu un adaos de 1.744%, paguba în dauna Romsilva ridicându-se la 8,685 miliarde de lei, sumă cu care Regia s-a constituit parte civilă în cauză.
Liviu Mihai Daia a fost implicat si într-o altă achiziţie nu mai puţin celebră, care l-ar putea face candidatul ideal pentru titlul neoficial de „cel mai priceput achizitor“ din întreaga structură guvernamentală. La finalul anului 2004 si-a dat acordul pentru a cumpăra cantităţi uriase de muniţie - 750.000 de cartuse de vânătoare, 50.000 de cartuse cu bile din cauciuc, tot atâtea cu gaze si alte 50.000 de cartuse de avertizare. Au fost cumpărate si 100 de pistoale si 200 de costume de vânătoare, valoarea acestor achiziţii fiind de circa două milioane de euro. Si tot la această ultimă achiziţie s-au cumpărat mii de cravate si ace de cravată cu însemne vânătoresti la preţuri absolut uluitoare: cinci milioane de lei cravata si două milioane de lei acul de cravată. Ca si în cazul cartuselor si echipamentelor de vânătoare, firmele câstigătoare ale licitaţiilor erau companii controlate de aceeasi persoană. În total, Daia a cumpărat cravate si ace de cravată în valoare de 90 de miliarde de lei (preţuri 2004), comisarii Gărzii Financiare stabilind că valoarea reală a mărfurilor cumpărate de Romsilva era de aproximativ 14 miliarde de lei. Unde putea fi uns director un om cu o asemenea experienţă în achiziţii ca Liviu Mihai Daia dacă nu la Direcţia de Investiţii a Romsilva?"
Oare cati tanchisti si cati achizitori de cvravate si ace de cravata de miliarde trebuie sa mai suportam? Auzi - 5 milioane vechi cravata! De banii astai se luau vreo 10 kile de puiet pastrav. Vedeai-as putreziti pe fundul lacului pe toti!