Cine are drept de control ?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
AxA
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AxA » 04 Oct 2006, 09:01

Mai oameni, vad ca problema e stufoasa. Pana la urma nu se stie clar cine are datoria si dreptul de a face control si a aplica sanctiuni.

Acum 3 zile am fost pe malul Dunarii pe la Giurgeni... in dimineata aia au trecut 2 barci la 2 ore diferenta cu cate 2 oameni care "pescuiau" cu curent. Am avut ceva discutii cam neprietenoase cu ei gen " pleaca ba cu prajitoarea aia de acolo, dau telefon la politie " , totusi nu au avut tupeu sa traga la mal , se stiau la o distanta sigura in larg si mi-au ras in nas. Mi-au zis ca degeaba stau pe mal cu lingura ca "nu e peste" si mai bine ma duc pe nu-stiu-ce balta :oops: " Pai cum sa fie daca ii dati voi douaj'de mii de volti in gura ???" Si au urmat alte amabilitati... :evil: imi pregatisem o bata noduroasa langa mine pt cazul in care trag la mal... nu au tras, la plecare au incercat sa faca cat mai multa balaceala cu ramele in dreptul meu , numai asa sa vad eu ca-s smecheri. Ma gandesc acum, daca chiar se lasa cu ciomageli, tot eu picam de fraier...politia locala e mana in mana cu ei,nu se baga, si la o adica taranii se pot intoarce cu alti mardeiasi din sat , nu le poti tine piept la toti. Ca cetatean, ce poti face ? Mi-as fi dorit sa am pliciul cu aer comprimat la mine, chiar si in mijlocul Dunarii cand le vajaie alice pe la urechi le trece cheful de curentat... dar cine ar fi picat din nou in fata militiei? Je. :(

Ce fac inspectorii piscicoli sau angajatii asociatiilor diverse ( ca nici eu nu am cum sa-i deosebesc, ca in exemplul de fata )? Se iau de orice amarat care baga un bat in garla daca are si ce fel de permis are, pentru ca numai pe astia ii pot intimida, dar de adevaratii braconieri ( de ex cele 2 echipe de renelisti plus cei cu setcile) nu se ia nimeni, fie de frica, fie din interes.

pityu
veteran
veteran

Mesaj de pityu » 07 Oct 2006, 23:11

La nivel national ar trebui sa existe un protocol incheiat intre MAPDR si ANPA pe de -o parte si MAI si IGP pe de alta parte, pentru colaborare in privinta combaterii braconajului piscicol. "Unii (stiu ei bine la cine ma refer)" au pretentia ca si aceste protocoale sa fie incheiate intre asociatii si politiile locale. Daca nu toti comandantii de politie sunt dispusi sa semneze aceste protocoale, va intreb eu - ce poate sa faca un biet presedinte de asociatie, lasat sa se descurce singur, de catre cei care ar trebui sa conduca, administreze, etc. activitatea de pescuit sportiv/recreativ in Romania. Eu zic ca suntem de rasul lumii !!!

genu
veteran
veteran

Mesaj de genu » 08 Oct 2006, 06:42

Lasa Pityu ca ti-am mai scris si acu cateva luni .Nu ca sunt mana in mana cu autoritatile ci chiar autoritatile fac braconaj . Si nu numai la pescuit ci si la vanatoare . Politisti , avocati etc. au voie . In schimb cel cu taxele platite la zi e controlat pana in bocanci . De ce oare ? Si legea care e interpretabila (cea cu pescuitul in apele de munte) scrie clar ca se interzice pescuitul pasravului indigen si fantanel incepand cu 15 septembrie iar pescuitul lipanului si al curcubeului se interzice de la 31 decembrie . Deci nu apele sunt interzise ci speciile de pesti . De ce nu te lasa dupa 15 septembrie pe apele de multe si in lacurile de munte mai ales cand deja nici nu mai este pastrav ? Ca sa pastram traditiile din vremea comunismului si sa poti merge pe apele de munte doar de vreo 10-12 ori pe sezon , inrest apele sunt tulburi din cauza ploilor sau e scoaterii criblurii si de multe ori furtul lemnelor care nu se mai termina odata .

pityu
veteran
veteran

Mesaj de pityu » 10 Oct 2006, 23:31

Ai dreptate Genu ! Referitor la pescuitul lipanului sa stii ca noi pescuim binemersi atat pe Jiu cat si pe Strei, fara sa ne goneasca cineva de pe apa. Nu au nici un drept sa faca asta. Prohibitie este doar la pastrav, nu si la lipan. Sa fie clar ! Am mai auzit variante prostesti cum ca "Noi am hotarat asa la nivel local"
Pentru toti prostii care mai cred si acum ca pot lua hotarari locale impotriva LEGII le spun raspicat sa se lase de meserie, ca s-ar putea sa-l luam de SPONSORI la asociatie, vorba lui Apsalba !

pityu
veteran
veteran

Mesaj de pityu » 17 Noi 2006, 19:24

Un pescar din jud. Alba a fost nu demult (o saptamana-doua) pe Jiul de Vest la pescuit la Lipan. Un padurar, pe nume Stanescu, de la Ocolul Silvic Lupeni l-a controlat (nu stiu cu ce drept ?) si l-a scos din apa spunandu-i ca permisul lui eliberat de CNAFP si vizat de A.P.S. Alba nu este valabil. Omul era in concediul de odihna si vroia neaparat sa pescuiasca pe Jiu. A venit la mine (semn ca oricine ma cauta cu adevarat ma gaseste) si mi-a cerut sa-i eliberez un permis vizat de asociatia noastra (contra cost bineanteles), ca el nu vrea sa se certe cu nimeni si mai bine plateste. Am incercat sa-l conving sa mearga inapoi si sa pescuiasca linistit ca e in regula, dar omul mult prea corect a preferat sa nu mai aiba de lucru cu padurarii. Pur si simplu s-a rugat de mine ca vrea sa fie membru si la "Salmo-Carpatica". Nu am avut incotro, l-am sunat pe secretar si i s-a eliberat un permis identic cu cel pe care-l avea, doar ca purta stampila noastra. Dincolo de aceasta "poveste" 100% adevarata vreau sa-mi exprim mahnirea fata de nesimtirea cu care unii (vezi aici padurarii de duzina) tin in continuare de ciolan chiar daca (cel putin deocamdata ) el e pierdut.

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 17 Noi 2006, 21:19

Salut! Sunt membru al APS Alba si ,din pacate,stiu ca permisul eliberat de asociatia mea este valabil pe toate apele nationale din jud.Alba!Nu am facut eu legea dar se pare ca asa suna contractele incheiate cu Agentia!Nu stiu ce drept de control avea "artistul" ala , dar Lupeniul e in jud.Hunedoara, asa ca mai avem de luptat!Si eu m-am nascut in Hunedoara si ,acasa la parinti,ezit sa pescuiesc pe Strei, de exemplu, cu permisul meu ca de... respect legea!
Frumoasa tara pacat ca ... :(

pityu
veteran
veteran

Mesaj de pityu » 18 Noi 2006, 00:35

Asa e Zamfi ! Permisul este valabil pe toate bazinele piscicole naturale din judetul respectiv(unde a fost eliberat) dar pentru celelalte judete trebuia sa apara aceea vinieta care pana la urma nu a mai aparut. Deci ne fiind alta varianta, ramane valabila deocamdata ceea existenta, adica permisul unic pe tara, eliberat de CNAFP, care este unic gestionar al tuturor bazinelor piscicole naturale apartinand domeniului public !
Bine ar fi ca vinieta intradevar sa nu mai apara deloc. Eu si multi altii de varsta mea sau mai in varsta am prins perioada cand permisul pentru apele colinare si de ses (inclusiv Delta si Marea Neagra) era unic pe tara si nu era mai scump nici cu un leutz din aceasta cauza.
Asa ca pana se limpezesc apele la nivel inalt permisul ramane valabil cum am stabilit ! Nu poate nimeni sa ne sanctioneze legal ca nu avem permis din moment ce noi avem. Am mai zis si o mai repet inca odata ca sa stie toti pescarii ce sa le spuna organelor de control care fac pe cretinii : " Pana la aparitia vinietelor, permisele eliberate de CNAFP raman valabile in toata tara, ne existand alta varianta !!! Sa fie clar pentru toata lumea !!!

MihaiV
Moderator
Moderator

Re: Cine are drept de control ?

Mesaj de MihaiV » 18 Noi 2006, 09:59

pityu scrie:" Pana la aparitia vinietelor, permisele eliberate de CNAFP raman valabile in toata tara, ne existand alta varianta !!! Sa fie clar pentru toata lumea !!!
Ai consultat vreaun jurist inainte sa faci afirmatia asta? Cum sa fie valabile in toata tara? Sunt valabiel intr-un judet! Mai vrei un judet? Mai platesti un permis. Deci exista alta varianta si e legala. E tampita si absurda, dar asta e.

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 18 Noi 2006, 11:11

Proiectul de lege initiat de FNPSR este depus la parlament si prevede valabilitatea permisului pe toata suprafata tarii. Este absurd sa platesti o taxa suplimentara de pescuit fiind evident ca nu poti pescui simultan in mai multe locuri.
De asemenea am prevazut gratuitatea pina la 14 ani si peste 70.

pikeman
veteran
veteran

Re: Cine are drept de control ?

Mesaj de pikeman » 18 Noi 2006, 11:18

MihaiV scrie:
pityu scrie:" Pana la aparitia vinietelor, permisele eliberate de CNAFP raman valabile in toata tara, ne existand alta varianta !!! Sa fie clar pentru toata lumea !!!
Ai consultat vreaun jurist inainte sa faci afirmatia asta? Cum sa fie valabile in toata tara? Sunt valabiel intr-un judet! Mai vrei un judet? Mai platesti un permis. Deci exista alta varianta si e legala. E tampita si absurda, dar asta e.
1. n-am gasit in permis specificat la "CONDITIILE CARE TREBUIE INDEPLINITEPENTRU PRACTICAREA PESCUITULUI RECREATIV/SPORTIV IN APELE......" nimic despre pescuitul se efectueaza doar in judetul asociatiei unde a fost emis permisul....mai mult se vorbeste de apele colinare si de ses de pe intreaga suprafata a tarii
2. nici la RASPUNDERI SI SANCTIUNI nu este specificata vreo amenda intr-un astfel de caz
3. nu are cine sa-mi dea amenda
4. presupunand ca vin cu un organ abilitat sa dea amenzi nu are pe ce baza sa o faca

Daca am buletin de Brasov tot roman is peste tot in tara...daca am permis de Brasov is pescar peste tot in tara (colinare+ses+delta - concesionari si locuri protejate)
Eu asa vad lucrurile...asta nu inseamna ca trebuie sa faceti asa :lol: poate voi fi contrazis

P.S. poate s-a schimbat regulamentu din permis (ca al meu ii mai vechi) dar daca este asa cand am facut viza trebea sa i-mi schimbe permisu

P.S.2 sa mai aduc o problema la inaintare...in eventualitatea posibilei desfiintari a AJVPS in anu urmator...mai fac permis? o alta asociatie in zona nu exista...

Scrie răspuns