AGVPS pierde procesul vinietei pe toata linia

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
musKloiu
veteran
veteran

Mesaj de musKloiu » 20 Apr 2006, 00:33

bogdank scrie:
mihaimircea scrie: e adevarat ca vinieta e cam scumpa, dar, dpdv legal, este singura posibilitate sa poti pescui cu un singur permis/viza in toata tara.
In toata tara da. Daca nu e alta solutie, imi scot permis in judetele vecine :evil: si tot nu iau vinieta. Si ies mai ieftin. Asta pina nu se scoate o lege ca nu poti fi membru in 2 asociatii deodata :shock:
Cind ma duc la pescuit, imi place sa fiu "in regula", nu sa ma uit peste umar la fiecare 2 minute. Dar pina cind se permite quasi-oficial braconajul, iar pescarii sunt controlati "selectiv" pe baza legii "f***te-l pe ala de munceste, ca de pe spinarea lui maninci", nu vad pentru ce sa dau super/supra taxa ca asa i s-a sculat cuiva ca trebuie pedepsiti cei ce pescuiesc daca depasesc "tarlaua". :x

Tu nu intelegi k poti sa ai la tine:permisul de pescuit, permisul de conducere,talonul de la makina,talonul de la peridoc,buletinul de identitate,permisul de navigator,carnetul ambarcatiunii,permisul de acces in biosfera DD,PG-ul si dumnezeu mai stie ce mai inventeaza statul roman ....si tot se poarta cu tine ca si cu ultimul infractor....iar braconierii "adevarati" care dau spaga de rigoare ca sa-si desfasoare activitatea sunt la putere....Se da la tv,dupa criteriul exemplu de pus la gazeta de perete, un asa zis braconier....adica un localnic "rupt in ***" manat de "foame-n gat ca parul" cazut in monofilamentul statului roman(care are cele mai multe servicii secrete si care si-a creat un sistem de control represiv pe banii nostrii)......adevarat cusut cu ata alba......
Cand o sa va dati jos ochelarii de cal denumiti:"unde-i lege nu-i tocmeala"....ca sa vedeti si voi cu ochishorii vostri k legea este mult mai dreapta pentru unii decat pentru altii......
Ce poate fi mai trist decat mediocritatea in viciu....

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 20 Apr 2006, 06:46

adiwolf scrie: de ce e lovita de nulitate?daca eu ma inteleg cu cineva sa facem schimb de domiciliu pe o scurta perioada este ilegal?trebuie sa se emita o lege ca sa pot sa ma duc in vizita la vecin?haideti ma oameni buni nu vedeti ca totul suna aiurea?ce va determina sa inghititi asemenea prostii?
Tu chiar nu intelegi? Poti face schimb de domiciliu ca e apartamentul tau si nu il imparti cu nimeni. Tu esti unicul care ia decizii. Dar cu apele nu e asa. Pe apele unui judet are drept de decizie CNAFP si delegari de administrare AJVPS-ul local si orice alta asociatie locala. Asociatiile de fapt au dreptul sa vanda permise de pescuit in judetul acela.
Hai sa fac o paralela:
Daca al un stadion sunt doi care vand bilete: A si B, iar la alt stadion sunt alti doi: C si D. La A si D nu le convine si nici nu e normal ca B si C sa se inteleaga cum ca cine ia bilete de la C poate intra pe primul stadion gratis si cine ia bilete de la B poate intra pe al doilea stadion gratis.

La fel si cu apele. Daca ai permis de la AJVPS Valcea si vii la Cluj sa pescuiesti, AJVPS-ul Cluj te va lasa in pace, dar va veni o alta asociatie locala, insotita de jandarmerie, pusa pe treaba (paza, curatenie, administrare, etc) si te va controla. Tu nu ai nici o hartie care sa iti dovedeasca reciprocitatea de care iti inchipui ca te bucuri, asa ca ramai fara scule si iei si amenda. Cred ca e f clar!

Vinieta costa mult? Daca e peste 100 ron costa extrem de mult. Deocamdata am auzit numai zvonuri, nu a anuntat nimeni pretul ei. Ar fi aiurea sa coste mai mult decat un permis, fiindca nu pescuiesti mai mult in alte judete decat in cel propriu (in 95 % din cazuri).

lazarini
veteran
veteran

Mesaj de lazarini » 20 Apr 2006, 07:55

adiwolf scrie:
repet, reciprocitatea autodeclarata de ajvps este lovita de nulitate atata timp cat nu este in temeiul unei legi. Ba mai mult, contravine cu legislatia in vigoare.
de ce e lovita de nulitate?daca eu ma inteleg cu cineva sa facem schimb de domiciliu pe o scurta perioada este ilegal?trebuie sa se emita o lege ca sa pot sa ma duc in vizita la vecin?haideti ma oameni buni nu vedeti ca totul suna aiurea?ce va determina sa inghititi asemenea prostii?
ORDIN nr. 1.134 din 28 octombrie 2005
privind accesul la resursele acvatice vii in vederea practicarii pescuitului
ART. 1
Accesul la resursele acvatice vii in vederea practicarii pescuitului se face in baza permisului de pescuit in zona solicitata.
ART. 6
(1) Pentru dobandirea permisului de pescuit recreativ/sportiv este necesara dovada calitatii de membru al unei asociatii de pescari sportivi legal constituite.
(2) Eliberarea permisului de pescuit recreativ/sportiv se face de catre asociatia de pescari sportivi, in baza contractului incheiat cu gestionarii resurselor acvatice vii.
ART. 7
(1) Detinatorii de permis de pescuit pot pescui in scop recreativ/sportiv in orice bazin piscicol natural de pe teritoriul Romaniei in baza unei viniete speciale emise de Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol, aplicata pe permis.

Cu alte cuvinte, asociatiile de pescari, in calitate de gestionari delegati, pot acorda permise si implicit dreptul de pescuit doar pentru apele mentionate in contractul incheiat cu gestionarul resurselor acvatice vii (CNAFP, ARBDD, Romsilva), adica doar pentru apele din "zona solicitata". Si in toate cazurile asociatiile de pescari au solicitat si li s-a acordat accesul la RAV de pe raza judetului unde aceasta functioneaza (nu cred ca ANPA ar fi acceptat alta varianta, si-ar fi taiat singuri craca/vinieta de sub picioare) :D
Daca in baza acestei reciprocitati un membru al AJVPS Timis vine sa pescuiasca in Arad ilegalitatea este urmatoarea:
- AJVPS Timis acorda drept de pescuit membrilor sai doar pentru "zona solicitata" neavand dreptul sa dispuna asupra unor ape pentru care nu i sa acordat dreptul de a elibera permise;
- AJVPS Arad acorda drept de pescuit pentru apele din judetul Arad doar in baza permisului de pescuit eliberat de asociatie , conform contractului incheiat cu gestionarul RAV.
Vinieta prevazuta de lege este singura varianta care ofera posibilitatea accesului la RAV de pe intreg teritoriul tarii.
Parerea mea :D

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 20 Apr 2006, 08:43

MihaiV scrie:
La fel si cu apele. [...] Cred ca e f clar!
In sfarsit cineva care intelege ca una e legea alta e bunul simt si logica normala.

Legea-i proasta. Taxa-i scumpa. Asta e. Nu-i luam apararea, Doamne fereste, doar descriam realitatea.

Ca sa merg mai departe cu ce a spus MihaiV:

Luam un exemplu la intamplare: Jud. Valcea. Este cunoscut conflictul deschis si "iubirea" dintre AJVPS Valcea si pescarii de acolo. In Valcea exista o asociatie nou infiintata, numita Profish, care are dreptul de a emite permise de pescuit in Judet. Are si drept de control pe care si0l exercita impreuna cu autoritatile competente.

Si ca sa nu dau eu un verdict, as dori sa ne spuna un Valcean, Profish-ean, ce se intampla, din punct de vedere legal, si mai ales ce pozitie are o autoritate competenta (inspectia piscicola, politia, jandarmeria, garda de mediu etc) in momentul in care controleaza (deci el, reprezentant Profish) un unditar pe Olt in zona Rm. Valcea si acestea scoate un permis emis de AJVPS Arges. Nu daca-i da amenda, ci daca considera ca este in regula. Totul in ipoteza ca nu sunt ocupati sau nu au gasit plasuitori prin zona.
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 20 Apr 2006, 10:26

lazarini scrie:
repet, reciprocitatea autodeclarata de ajvps este lovita de nulitate atata timp cat nu este in temeiul unei legi. Ba mai mult, contravine cu legislatia in vigoare.
ORDIN nr. 1.134 din 28 octombrie 2005
privind accesul la resursele acvatice vii in vederea practicarii pescuitului
ART. 1
Accesul la resursele acvatice vii in vederea practicarii pescuitului se face in baza permisului de pescuit in zona solicitata.
ART. 6
(1) Pentru dobandirea permisului de pescuit recreativ/sportiv este necesara dovada calitatii de membru al unei asociatii de pescari sportivi legal constituite.
(2) Eliberarea permisului de pescuit recreativ/sportiv se face de catre asociatia de pescari sportivi, in baza contractului incheiat cu gestionarii resurselor acvatice vii.

Cu alte cuvinte, asociatiile de pescari, in calitate de gestionari delegati, pot acorda permise si implicit dreptul de pescuit doar pentru apele mentionate in contractul incheiat cu gestionarul resurselor acvatice vii (CNAFP, ARBDD, Romsilva), adica doar pentru apele din "zona solicitata". Si in toate cazurile asociatiile de pescari au solicitat si li s-a acordat accesul la RAV de pe raza judetului unde aceasta functioneaza (nu cred ca ANPA ar fi acceptat alta varianta, si-ar fi taiat singuri craca/vinieta de sub picioare) :D
ANPA si CNAFP nu aveau cum sa recunoasca reciprocitatea intre AJVPS-uri pentru ca ar fi compromis vinieta. Urmarea e ca reciprocitatea intre AJVPS-uri presupune acum costuri suplimentare si un drum in plus la AJVPS-ul din judetul in care vreau sa pescuiesc.
Mai departe AJVPS-ul nu-mi mai ia alta cotizatie de membru al acelei asociatii ci doar imi vinde inca un permis emis de CNAFP valabil pentru judetul respectiv. Nu e treaba ANPA sau CNAFP ce cotizatie platesc eu la asociatie (sau daca nu platesc deloc). Important e sa fiu membru al unei asociatii de pescari legal constituita. Si chiar daca vor modifica ordinele privind pescuitul, AGVPS-ul mai are inca rezerve in sensul ca in permisul de pescuit este o pagina cu vize la mutarea deintr-o asociatie in alta.
Asa ca e bine ca ANPA tine AGVPS-ul sub presiune ... pentru ca pot spera ca voi putea evita vinieta scotind permis de pescuit in doar 2 maxim 3 judete care eventual m-ar interesa.

Pe de alta parte pretul vinietei era comunicat de 160 RON pe an. Care an frate ????? .... ca suntem deja in prohibitie si cind iesim jumatate de an 2006 e aproape trecuta !!!!!! :shock:
Sa nu ma trimiteti la vinieta de 10 zile pentru ca ea ar costa cit permisul de pescuit pentru 2 judete si de obicei in concediu nu prea am posibilitatea sa merg atit de mult. :D

Altfel spus eu nu ma bucur ca AGVPS a pierdut "procesul vinietei". Pentru ca reciprocitatea ar fi fost gratuita si chiar si asa este mai ieftina decit vinieta. Deci chiar si cu reciprocitatea asta nerecunoscuta de ANPA si CNAFP au cea mai buna oferta.
Pe mine unul nu ma intereseaza ce fac cu banii pe care li-i dau drept cotizatie sau ce nu fac ... asa ca nimic nu ma impiedica sa optez pentru cea mai avantajoasa oferta.

lazarini
veteran
veteran

Mesaj de lazarini » 20 Apr 2006, 10:53

Ioan S. scrie: ANPA si CNAFP nu aveau cum sa recunoasca reciprocitatea intre AJVPS-uri pentru ca ar fi compromis vinieta.
Exact asta am afirmat si eu cand am vorbit de taiatul cracii de sub picioare :D
Ioan S. scrie: Urmarea e ca reciprocitatea intre AJVPS-uri presupune acum costuri suplimentare si un drum in plus la AJVPS-ul din judetul in care vreau sa pescuiesc.
Mai departe AJVPS-ul nu-mi mai ia alta cotizatie de membru al acelei asociatii ci doar imi vinde inca un permis emis de CNAFP valabil pentru judetul respectiv. Nu e treaba ANPA sau CNAFP ce cotizatie platesc eu la asociatie (sau daca nu platesc deloc). Important e sa fiu membru al unei asociatii de pescari legal constituita.
Nu cred ca reciprocitatea se rezolva prin eliberarea de catre un AJVPS al unui permis emis de CNAFP pentru solicitantii membrii al unui alt AJVPS, fara plata nici unei taxe. Asa cum ai spus, AJVPS vinde solicitantilor permise eliberate de CNAFP (minim 200.000 ROL pentru fiecare permis eliberat, ca atat se plateste la CNAFP din cate stiu eu).

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 20 Apr 2006, 12:23

lazarini scrie: Nu cred ca reciprocitatea se rezolva prin eliberarea de catre un AJVPS al unui permis emis de CNAFP pentru solicitantii membrii al unui alt AJVPS, fara plata nici unei taxe.
Eu sper ca presiunile ANPA si ale sociatilor nou infiintate sa-i determine pe AJVPS-isti sa faca asta. Nu m-ar deranja nici sa-mi ia o cotizatie corespunzatoare numarului de zile care pescuiesc in acel judet. Valoarea ei ar fi mai mult simbolica - adica sub 2000 lei vechi pe zi (suma obtinuta impartind 700 000 lei la 365 zile).
Nu zic ca nu as dori un permis de pescuit cu valabilitate nationala, dar sa fie la un pret rezonabil. (Adica sa nu sustinem prin cotizatiile noastre birocratiile de la diverse nivele ale institutiilor statului si ale organizatiilor asociative pescaresti.)
Pretul vinietei este mare sau nu dupa cum va fi cumparata sau nu de pescari. Si va fi prea mare daca va exista o alternativa mult mai ieftina. Asa ca pretul rezonabil al vinietei nu poate apare decit prin concurenta ei cu acesta tentativa de reciprocitate intre AJVPS-uri.

Altfel zis (si pentru a-mi nuanta pozitia) pe datele actuale sunt "fan" AJVPS. Insa m-ar putea pierde o data cu ... reciprocitatea. Sau daca va exista o vinieta pentru ape colinare si de ses la pret rezonabil.
Si nu cred ca sunt prea multi pescari "fani" ai ANPA daca pozitia de forta a agentiei ii costa mai mult.

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 20 Apr 2006, 13:08

musKloiu scrie:Tu nu intelegi k poti sa ai la tine:permisul de pescuit, permisul de conducere,talonul de la makina,talonul de la peridoc,buletinul de identitate,permisul de navigator,carnetul ambarcatiunii,permisul de acces in biosfera DD,PG-ul si dumnezeu mai stie ce mai inventeaza statul roman ....si tot se poarta cu tine ca si cu ultimul infractor....
Chiar asa e. Asta incercam si eu sa spun.

PODOSU DOREL
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de PODOSU DOREL » 20 Apr 2006, 13:40

ar mai fi o problema legata de vigneta

daca o asociatie obtine statutul de gestionar delegat asupra unei portiuni de apa acea asociatie are dreptul de a pune taxe suplimentare si atunci chiar daca ai vigneta tot mai trebuie sa platesti o taxa suplimentara si deci tot nu esti in regula.Daca toate apele vor avea gestionari delegati care sa puna taxe cum vor ce rol mai are vigneta?

Probabil cind se va renunta la obligativitatea de a mai fi membru al unei asociatii se va stabili o taxa de pescuit care sa nu te mai tina legat de judetul unde ai platit .Acest lucru nu cred ca se va intimpla pina in 2008 pt ca sint prea multe interese la mijloc dar pina atunci au timp sa-si imparta tortul numit ape.

dorel

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 20 Apr 2006, 14:12

mie mi s-ar parea normal sa platesc taxa pe zi de pescuit

5 ron pe zi cred ca ar fi rezonabil

sa-si miste "domnii" ass-ul pe malul baltii zilnic ca sa-si incaseze banii daca-i vor, nu sa-i ia odata pe toti la inceputul anului si sa nu faca nimic de ei, in cel mai curat spirit anticoncurential si anti economie de piata

mai rau ca la curve, dai toti banii inainte si nici macar nu primesti nimic de ei

Scrie răspuns