apsalba scrie:Daca anul trecut nu au fost permise a fost din cauza ANPA care nu a pus in aplicare OM 514/2007 ordin abrogat in mai de OM 331/2008.
Deci asociatiile au o datorie fata de pescarii care le-au platit anul trecut o cotizatie ... care cotizatie includea si valoarea prezumata a permisului.
Mie asociatia mi-a ramas datoare cu un permis de pescuit. Nu e treaba mea ce contracte a perfectat asociatia si cine trebuia sa-i livreze pemisele.
Nu vorbesc aici de a primi inapoi contravaloarea pemisului pe care nu l-am primit ... ci de faptul ca nu s-a realizat scopul pentru care am platit in plus si o cotizatie .
As accepta - desigur - in compensatie - un permis de pescuit valabil pe anul 2009 ... permis pentru care sa nu mi se perceapa inca o cotizatie ... cel mult s-ar putea percepe diferenta dintre valoarea prezumata a permisului pe anul 2008 (20 RON) si valoarea permisului pentru anul 2009 (30 RON).
apsalba scrie:Meditati totusi la chestia ca taxa pentru eliberarea permisului de pescuit sportiv achitata la trezoreria statului; este o conditie necesara, nu si suficienta. Nu va intrebati de ce nu apar normele de aplicare ale HG 1016/2008? De ce ANPA nu le scoate pe piata desi ele sunt formulate?
Asta este o porcarie … si cine insista in a sustine ca pescarul sportiv este membrul asociatiei de pescari isi aduce un grav prejudiciu de imagine. Pescarul sportiv (sau de agrement ) este detinatorul unui permis de pescuit sportiv/recreativ procurat de la ANPA. Mai departe este libertatea fiecaruia de a se asocia sau nu.
Chiar si in aceste conditii … loc pentru asociatii ar fi destul.
Astfel, pentru a intra in posesia unui permis eu trebuie sa fac 5 drumuri si asta inseamna 5 zile de invoire de la serviciu, astfel:
1. La ANAF pentru a depune cei 30 RON in contul de la trezorerie (totodata depun si 5 RON pentru viza de pescuit in apele de frontiera).
2. La filiala locala ANPA sa depun cererea pentru eliberarea permisului de pescuit.
3. La filiala locala ANPA spentru a ridica permisul de pescuit.
4. La Inspectoratul Judetean al Politiei de frontiera sa depun cererea pentru viza de pescuit in apele de frontiera.
5. La Inspectoratul Judetean al Politiei de frontiera sa ridic permisul cu viza pentru pescuit in apele de frontiera.
Ca sa merg cu taxiul (scurtez durata invoirilor de la serviciu) aceste drumuri m-ar costa peste 100 ron . Ca timp sunt necesare peste 10 ore. Nici cu masina personala nu ies mult mai ieftin, ar fi de parcurs peste 60 km (consum 9,5 l/100 km in oras) plus problema parcarilor, aglomeratie.
Si toate aceste drumuri fac ca de la achitarea taxei pina ai permisul sa treaca cam 30 zile.
O asociatie percepe cam 50 RON si iti aduce permisul vizat in maxim 2 saptamini.
In plus asociatia poate face actiuni de constientizare a pescarilor, de atragere a pescarilor la diverse activitati ale asociatiei (curatare maluri, depistare braconieri, concursuri, etc.).
Poate aplica pentru asta la diverse finantari UE. Poate motiva cererile de finantare prin cadrul legal nu tocmai prielnic asocierii.
Poate face bani pe amenajarile asociatiei. Poate face contracte cu diversi administratori de amenajari in vederea acordarii unui discount membrilor asociatiei.
Insa … aici e buba … in loc sa militeze pentru ingradiri impuse pescarilor … ar trebui sa sustina cauze dragi pescarilor ca valabilitatea nationala a permisului de pescuit, liberatea de a te asocia sau nu … si cu imaginea pozitiva astfel cistigata va atrage si fonduri de la pescari (sponsorizari, donatii, etc.) poate chiar mai importante decit cotizatia de 30-50 RON.