A.N.P.A. si tarifele de acces..
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: A.N.P.A. si tarifele de acces..
Domnu Popescu, cred ca majoritatea asociatiilor vor un pescuit recreativ si nu sportiv.
Iar ca sa formezi o Federatie ar trebuii sa ai adeziunea tuturor cluburilor care doresc sa activeza ca ramura sportiva.
Altfel se pot crea si alte federatii similare cu a dumneavoastra, dar cu membrii mai puternici si care au vechime in pescuitul competitional si atunci ei ar putea sa fie recunoscuti.
Dovada ca si in alte sporturi sunt o gramada de Federatii pe aceeasi tema.
Iar ca sa formezi o Federatie ar trebuii sa ai adeziunea tuturor cluburilor care doresc sa activeza ca ramura sportiva.
Altfel se pot crea si alte federatii similare cu a dumneavoastra, dar cu membrii mai puternici si care au vechime in pescuitul competitional si atunci ei ar putea sa fie recunoscuti.
Dovada ca si in alte sporturi sunt o gramada de Federatii pe aceeasi tema.
Legislaţia care reglementeză pescuitul recreativ/sportiv va fi, în curand, modificată. Şi OUG 23, şi evident L. 317 . Legislaţia secundară (ordinele de ministru, în principal) va fi elaborată în consecinţă.
Principiile sunt cele enuntate mai sus. Îi convine sau nu lui popescu sau altora, nu contează.
Modificarea nu o fac eu (oricum, nu lucrez pe legislaţie internă), ci o propune Guvernul şi o votează Parlamentul.
@rcorbu
Nu pot să mă pronunţ la întrebarea dvs. Cred însă că vor fi două situaţii, în funcţie de ce va prevedea forma finală a legii.
- apele care vor rămane neconcesionate (între altele Dunărea şi principalele rauri din ţară, Delta (o parte), evident Marea Neagră (ţărmul şi apele teritoriale). Permis ANPA sau ARBDD
- apele concesionate. Management privat, redevenţe plătite către stat de aceia ce obţin concesiunea, fără alte taxe. Cam la fel cu concesiunile lui Răduţă sau Sylvain din Deltă.
Asociaţiile vor trebui să-şi facă un business-plan. Dacă le ţin curelele, gospodăresc, populează, combat braconajul şi, evident, plătesc redevenţele. Dacă nu, îţi pierd membrii, resursele şi, în final, concesiunea.
Principiile sunt cele enuntate mai sus. Îi convine sau nu lui popescu sau altora, nu contează.
Modificarea nu o fac eu (oricum, nu lucrez pe legislaţie internă), ci o propune Guvernul şi o votează Parlamentul.
@rcorbu
Nu pot să mă pronunţ la întrebarea dvs. Cred însă că vor fi două situaţii, în funcţie de ce va prevedea forma finală a legii.
- apele care vor rămane neconcesionate (între altele Dunărea şi principalele rauri din ţară, Delta (o parte), evident Marea Neagră (ţărmul şi apele teritoriale). Permis ANPA sau ARBDD
- apele concesionate. Management privat, redevenţe plătite către stat de aceia ce obţin concesiunea, fără alte taxe. Cam la fel cu concesiunile lui Răduţă sau Sylvain din Deltă.
Asociaţiile vor trebui să-şi facă un business-plan. Dacă le ţin curelele, gospodăresc, populează, combat braconajul şi, evident, plătesc redevenţele. Dacă nu, îţi pierd membrii, resursele şi, în final, concesiunea.
CORECT !
Domnule Corbu,
Daca ati avea timp (va recomand sa va faceti) v-as ruga sa cititi legea sportului. Este, cred, una dintre putinele legi serioase. Am sa va explic unde va scapa sensul practicarii pescuitului sportiv in forme organizate, cu trimitere directa la articole de lege. Astfel, constatand ca pescuitul sportiv este recunoscut ca ramura sportiva, va postez din Legea sportului textele semnificative, ca sa intelegeti corect spusele mele pe diferite postari.
Iata ce zice legea de practicarea sportului:
art. 2
(5) Practicarea educatiei fizice si sportului este un drept al persoanei, fara nici o discriminare, garantat de stat. Exercitarea acestui drept este libera si voluntara si se realizeaza independent sau in cadrul structurilor sportive asociative.
(6) Statul recunoaste si garanteaza persoanei fizice si juridice dreptul la libera asociere in scopul constituirii structurilor sportive.
Deci acesta este cadrul de reglementare al practicarii pescuitului sportiv, ca efect al legii.
Indiferent ce doresc asociatiile, obligativitatea inregistrarii ca structuri sportive este prevazuta de lege. Faceti o confuzie privind participarea tuturor cluburilor sportive intr-o federatie. Va postez reglementarea legii a celor afirmate:
Art. 23
Toate structurile sportive, indiferent de scopul lor specific si de forma juridica, se inscriu in Registrul sportiv. Procedurile de inregistrare si de atribuire a Certificatului de identitate sportiva si a numarului de identificare se stabilesc prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.
Observati prevederea imperativa ; toate structurile sportive, indiferent de forma lor de organizare...................
Si privind apartenenta la o federatie:
Art. 24
(1) Recunoasterea unei structuri sportive, in sensul prezentei legi, se dovedeste prin Certificatul de identitate sportiva, eliberat in conditiile prezentei legi.
(2) Structurile sportive oficial recunoscute se pot afilia dupa cum urmeaza:
a) la asociatiile judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pe ramuri de sport, constituite potrivit prevederilor art. 34, pentru participarea la competitiile oficiale locale;
b) la federatia sportiva nationala corespunzatoare, constituita potrivit prevederilor art. 35-41, pentru participarea la competitiile oficiale nationale sau internationale.
Observati partea optinala a acestui articol. SE POT AFILIA....
Cat priveste infiintarea altor federatii mai puternice etc., este imposibil, legea fiind in acest sens foarte restrictiva.
Iata textul legii:
Art. 36
(1) Federatiile sportive nationale se vor constitui numai cu avizul expres al Ministerului Tineretului si Sportului.
(2) Pentru o ramura de sport se poate constitui, in conditiile legii, o singura federatie sportiva nationala.
Deci, asa cum spuneam, este imposibil sa infiintezi mai multe federatii pe o ramura sportiva. Concluziile cred ca se trag singure.
PS Mai fac odata o afirmatie pe care am mai facut-o si in alte postari. Nu de sportivi talentati duce lipsa pescuitul sportiv din Romania, ci de manageri competenti. Baietii astia care nu stiu decat sa dea cu zoaie trebuie ignoranti. De fapt numarul lor este infim, fata de cei care sunt inregistrati si care dau dovada de decenta, cel putin refuzand sa profereze mizerii pe acest forum, de altfel destul de vizitat.
Daca ati avea timp (va recomand sa va faceti) v-as ruga sa cititi legea sportului. Este, cred, una dintre putinele legi serioase. Am sa va explic unde va scapa sensul practicarii pescuitului sportiv in forme organizate, cu trimitere directa la articole de lege. Astfel, constatand ca pescuitul sportiv este recunoscut ca ramura sportiva, va postez din Legea sportului textele semnificative, ca sa intelegeti corect spusele mele pe diferite postari.
Iata ce zice legea de practicarea sportului:
art. 2
(5) Practicarea educatiei fizice si sportului este un drept al persoanei, fara nici o discriminare, garantat de stat. Exercitarea acestui drept este libera si voluntara si se realizeaza independent sau in cadrul structurilor sportive asociative.
(6) Statul recunoaste si garanteaza persoanei fizice si juridice dreptul la libera asociere in scopul constituirii structurilor sportive.
Deci acesta este cadrul de reglementare al practicarii pescuitului sportiv, ca efect al legii.
Indiferent ce doresc asociatiile, obligativitatea inregistrarii ca structuri sportive este prevazuta de lege. Faceti o confuzie privind participarea tuturor cluburilor sportive intr-o federatie. Va postez reglementarea legii a celor afirmate:
Art. 23
Toate structurile sportive, indiferent de scopul lor specific si de forma juridica, se inscriu in Registrul sportiv. Procedurile de inregistrare si de atribuire a Certificatului de identitate sportiva si a numarului de identificare se stabilesc prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.
Observati prevederea imperativa ; toate structurile sportive, indiferent de forma lor de organizare...................
Si privind apartenenta la o federatie:
Art. 24
(1) Recunoasterea unei structuri sportive, in sensul prezentei legi, se dovedeste prin Certificatul de identitate sportiva, eliberat in conditiile prezentei legi.
(2) Structurile sportive oficial recunoscute se pot afilia dupa cum urmeaza:
a) la asociatiile judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pe ramuri de sport, constituite potrivit prevederilor art. 34, pentru participarea la competitiile oficiale locale;
b) la federatia sportiva nationala corespunzatoare, constituita potrivit prevederilor art. 35-41, pentru participarea la competitiile oficiale nationale sau internationale.
Observati partea optinala a acestui articol. SE POT AFILIA....
Cat priveste infiintarea altor federatii mai puternice etc., este imposibil, legea fiind in acest sens foarte restrictiva.
Iata textul legii:
Art. 36
(1) Federatiile sportive nationale se vor constitui numai cu avizul expres al Ministerului Tineretului si Sportului.
(2) Pentru o ramura de sport se poate constitui, in conditiile legii, o singura federatie sportiva nationala.
Deci, asa cum spuneam, este imposibil sa infiintezi mai multe federatii pe o ramura sportiva. Concluziile cred ca se trag singure.
PS Mai fac odata o afirmatie pe care am mai facut-o si in alte postari. Nu de sportivi talentati duce lipsa pescuitul sportiv din Romania, ci de manageri competenti. Baietii astia care nu stiu decat sa dea cu zoaie trebuie ignoranti. De fapt numarul lor este infim, fata de cei care sunt inregistrati si care dau dovada de decenta, cel putin refuzand sa profereze mizerii pe acest forum, de altfel destul de vizitat.
a) nici eu nu văd vreo legăturăMister Fisherman scrie:Dle Cezar Ch, din tot ce ati scris dvs , eu unul , nu vad legatura intre infama cooperativa si pescuitul recreativ
De unde isi aroga ,infama cooperativa , dreptul de administrare a pescuitului recreativ/sportiv ?infama cooperativa scrie: FRPS administreaza pescuitul sportiv, in toate formele lui de manifestare, fie ca va place voua sau nu.
b) din "visele umede" ale lui popescu. Mai nou, vrea să atace viitoarea lege (care evident, nu-i convine) la Curtea Constituţională. Bănuiesc că o va face "pe persoana fizica". La mintea lui de autodidact, nu m-ar mira.
INCORECTrcorbu scrie:CORECT !
Raduta si ceilalti au concesionat apele pentru pescuit comercial, nu sportiv. Faptul ca fac si pescuit sportiv este tot activitate economica. DE fapt, concesionarii respectivi sunt societati comerciale, nu asociatii.
Iti garantez ca nici o apa publica nu va fi concesionata.
Domnul expert vorbeste de redevente, etc., redevente care se platesc de agenti economici pe resursele naturale valorificate si din care statul percepe un procent din valoarea lor. Regulamentul 199/2008 al Consiliului Europei statueaza clar ca pescuitul recreativ presupune exploatarea resurselor piscicole ca activitate necomenrciala, practicat pentru recreere si competitie.
Inca odata se dovedeste ce expertul respectiv este aerian. OUG 23/2008 reglementeaza pescuitul si acvacultura, nu si pescuitul sportiv. Pescuitul sportiv este reglementat de FRPS.
Iata textul legii:
Art. 37
(1) Federatiile sportive nationale au urmatoarele atributii principale:
a) elaboreaza strategia nationala de dezvoltare a ramurii de sport si controleaza aplicarea acesteia de catre membrii afiliati;
b) organizeaza, conduc, controleaza si supravegheaza activitatile si competitiile sportive oficiale la nivel national, in baza statutelor si regulamentelor adoptate;
OUG are doar 3 articole care fac referire la pescuitul sportiv. Relatia institutionala dintre autoritatea statului si ONG-uri este clar reglementata de art. 25(1) din OUG 23/2008:
Art. 25
(1) Asociaţiile de pescari sportivi, persoane juridice nonprofit legal constituite, precum şi forurile lor de reprezentare la nivel naţional, constituite pe principiul liberei asocieri, vor fi luate în evidenţă de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi de Ministerul Mediului, ca reprezentanţi ai societăţii civile, în vederea stabilirii de programe de acţiuni şi proiecte comune pentru conservarea şi protejarea resurselor acvatice vii.
Atat si nimic mai mult. Baiatul asta uita ca este functionar public, platit din banii contribuabililor, nu de la taica-su si nici nu ar trebui sa apara pe aici, incercand sa induca pescarii sportivi in eroare. La fel ca si parlamentarii, care vor trebui sa tina cont de cei care i-au trimis acolo. Faptul ca acest individ da ca sigura forma in care va apare legea, duce la intrebarea logica: de unde stie si de ce o face publica inainte de a fi supusa dezbaterii publice? Proiectul de lege este la ministerul mediului si nu a fost depus la Parlament. Am fost notificat ca textul ministerului va fi remis membrilor CNCSP pentru a-si formula punctele de vedere.
Domnu Popescu, partea sportiva a pescuitului nu ma intereseaza asa ca voi continua sa ma rezum la obletii care-mi aduc destule satisfactii si recreere.
Oricum daca nu aveti de partea dumneavoastra niste cluburi cu un "nume" in activitatea competitionala care sa va sprijine, caci s-ar putea sa aveti si o alta bucurie si anume: sa adere toti la federatia existenta si la prima adunare generala sa va schimbe din functie.
Dar asta e treaba sportivilor, noi recreationistii vrem doar sa pescuim.
Oricum daca nu aveti de partea dumneavoastra niste cluburi cu un "nume" in activitatea competitionala care sa va sprijine, caci s-ar putea sa aveti si o alta bucurie si anume: sa adere toti la federatia existenta si la prima adunare generala sa va schimbe din functie.

Dati-mi si mie un exemplu de club cu `nume`. Pot sa va asgiur (din datele pe care le detin) ca actualele cluburi sunt doar cu numele. Cica da bine sa ai club sportiv. Vor constata trista realitate atunci cand comisiile federatiei le vor da licentele de functionare. Trebuie sa aiba contracte cu sportivii, sa le asigure echipament si asistenta medicala, antrenori, etc. Pescuitul sportiv de performanta, prin federatie, a intrat in normalitate.rcorbu scrie:Domnu Popescu, partea sportiva a pescuitului nu ma intereseaza asa ca voi continua sa ma rezum la obletii care-mi aduc destule satisfactii si recreere.
Oricum daca nu aveti de partea dumneavoastra niste cluburi cu un "nume" in activitatea competitionala care sa va sprijine, caci s-ar putea sa aveti si o alta bucurie si anume: sa adere toti la federatia existenta si la prima adunare generala sa va schimbe din functie.![]()
PS Cat priveste aderarea in haita, nu-mi spuneti o noutate. A si avut loc o asemenea intalnire cu obiectivele pe care le-ati enumerat. Dar sa nu credeti ca federatia este condusa de niste oligofreni.
PPS Tocmai pentru activitatea dumneavoastra cu partenerii obleti ma lupt eu sa va fie recunoscuta ca un drept, nu ca o obligatie. Credeam ca ati inteles acest lucru. Si dumneavoastra, pescuind obleti practicati un sport. Dar pentru asta trebuie sa stiti ce unelte sa folositi, care sunt dimensiunile minime ale capturilor, etc. Deci trebuie respectate niste regului, nu o faceti pur si simplu. Asta ar fi rolul asociatiilor, sa va instruiasca, nu numai sa va ia banii.
Ce crede popescu...treaba lui.rcorbu scrie:Domnu Popescu, partea sportiva a pescuitului nu ma intereseaza asa ca voi continua sa ma rezum la obletii care-mi aduc destule satisfactii si recreere.
Oricum daca nu aveti de partea dumneavoastra niste cluburi cu un "nume" in activitatea competitionala care sa va sprijine, caci s-ar putea sa aveti si o alta bucurie si anume: sa adere toti la federatia existenta si la prima adunare generala sa va schimbe din functie.![]()
Ce (şi pe cine) cred pescarii recreativ/sportivi) este alegerea lor. Dacă îl cred pe popescu...pană la urmă, este treaba lor, judecata lor, chiar şi banii lor (oful lui popescu!).
Acum cca 2 ani, cand notifica la CIPS înfiinţarea federaţiei de tot rasul, i-am prezis că va rămane veşnic un "lătrău pe forumuri". Pană acum, se vede cine a avut dreptate.
Continui prezicerea: în afară de insulte şi mătreaţă, tărtăcuţa lui nu produce nimic. Peste 2 ani va fi la fel. Şi peste 20, tot la fel.
Eu nu-l iau în seamă, insultele lui nu mă impresionează, cateodată mă distrez chiar bine cand îi citesc inepţiile. Auzi colo, ANPA (înstituţie publică, deci pe scurt STATUL) nu poate fixa taxe de pescuit, Ministerul Finanţelor (tot STATUL) nici atat, în schimb, "federaţia lui papuc" poate încasa taxe de pescuit, cotizaţii...
Pană una-alta, la pescuitul recreativ-sportiv ANPA face regulile, iar la cel competiţional, AGVPS, membră cu drepturi depline CIPS.
Peste alţi 2 ani, vom discuta de pe aceleaşi baze. Iar popescu, tot aşa, dă-i şi luptă, dă-i şi luptă...pe forumuri.
Mai ciupind cate un leuţ de la cate un naiv, dar tot lihnit de foame.
Ex: Echipa care a participat la Campionatul Mondial de Crap - lacul Corbu - 2012
Cluburile care participa la concursurile de stationar, rapitor
Acestea sunt recunoscute ca fiind reprezentantii pescuitului sportiv in Romania si nu stiu daca sunt sau nu inscrise in
Federatie.
Iar ca sa prind obletii mei, sau obleti mai mari, ar tebuii ca cineva sa aiba grija ca sa nu mai fie braconati, sa aiba perioada de procreere netulburata de nimeni, dar acest lucru inseamna bani si dupa cum am vazut statul a luat banii si a fugit.
Probabil ca o "concesionare" ar putea rezolva aceste lucruri.
Ca exemplu am lacul Snagov, fac naveta zilnic la Bucuresti si pot spune ca anul acesta, spre deosebire de ceilalti ani, nu am mai vazut pescuindu-se in prohibitie, in dreptul hotel Mirage, ceea ce ma face sa cred ca asociatia respectiva face treaba buna.
Oricum nici ca statul sa ceara asociatiei bani pentru concesionarea, mai ales de rauri. nu este o idee buna pentru ca asociatiile nu vor reusii sa plateasca concesiunea si apoi sa respecte si angajamentele, sau e posibil dar cu un efort financiar mare.
Dar sa asteptam legea si o vom comenta cand apare.
Cluburile care participa la concursurile de stationar, rapitor
Acestea sunt recunoscute ca fiind reprezentantii pescuitului sportiv in Romania si nu stiu daca sunt sau nu inscrise in
Federatie.
Iar ca sa prind obletii mei, sau obleti mai mari, ar tebuii ca cineva sa aiba grija ca sa nu mai fie braconati, sa aiba perioada de procreere netulburata de nimeni, dar acest lucru inseamna bani si dupa cum am vazut statul a luat banii si a fugit.
Probabil ca o "concesionare" ar putea rezolva aceste lucruri.
Ca exemplu am lacul Snagov, fac naveta zilnic la Bucuresti si pot spune ca anul acesta, spre deosebire de ceilalti ani, nu am mai vazut pescuindu-se in prohibitie, in dreptul hotel Mirage, ceea ce ma face sa cred ca asociatia respectiva face treaba buna.
Oricum nici ca statul sa ceara asociatiei bani pentru concesionarea, mai ales de rauri. nu este o idee buna pentru ca asociatiile nu vor reusii sa plateasca concesiunea si apoi sa respecte si angajamentele, sau e posibil dar cu un efort financiar mare.
Dar sa asteptam legea si o vom comenta cand apare.