Luci, e drmataica situaatia descrisa de tine, sau tragica, cum vrei! Din pacate e frecventa! Cred ca paraul acela nu mai are pastrav dupa taierile de pomi ptr ca au venit viituri mari si l-au dus la vale! Ptr ca incalzirea poate nu se manifesta atat de repede! Defrisari, gunoaie, arbori tractati cu utilaje grele pe albii si pescuit salbatic = reteta dezastrului!luci_t scrie:@ miky
mare dreptate ai
Sa va dau un exemplu de apa pe care am fost recent. E un parau mic, fara "importanta economica" din judetul arad. Anul trecut am auzit ca a revenit pastravul, nu mare dar destul de des spre izvoarele lui. Meritul revenirii nu stiu sigur al cui este, dar cred ca au scapat ceva dintr-o minipastravarie dezafectata de cativa ani si pastravii au facut ce stiu ei mai bine cand sunt lasati in pace - s-au inmultit.
Am fost in urma cu cateva saptamani la iarba verde cu prietenii sus spre izvoare. De anul trecut si pana acum au taiat majoritate pomilor de pe versantii de pe malul paraului. Drept urmare apele s-au incalzit si pastravul a disparut din nou. Probabil anul viitor o sa urce cleanul in zona. Am strabatut prin apa impreuna cu un prieten cativa km dar in afara de ceva mreana mica, puiet de clean (cred) nu am vazut nimic altceva. Si racii au disparut, iar cand eram in liceu am prins cu mana in doua ore aprox 2 galeti pline de raci. Aproape toti au plecat inapoi in apa, doar cativa au sfarsit pe gratar
Asa ca aproape orice se intampla apele tot au de suferit.
P.S. sunt pe malul paraului doua cabane a celor de la ocolul silvic. Cabanele sunt superbe, dar in spatele uneia dintre ele e plin de gunoaie, care zac pe malul apei si asteapta sa fie duse de urmatoarea inundatie
A INCEPUT ELIBERAREA DE PERMISE DE PESCUIT RECREATIV/ SPORTI
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
- veteran
@fario
si culmea e ca s-a intamplat dupa ce satenii din cel mai apropiat sat au cam renuntat la pescuit. Povesteam cu unu dintre ei care a spus ca nu a mai vazut pe nimeni la pescuit de mult timp. Si anul trecut erau fericiti ca au pastraviori in apa chiar si-n sat. Casele sunt asezate pe malul vaii. Si hop ca in iarna "prietenii padurilor" = rnp s-au gandit ca ar fi bune niste defrisari. Mai sunt niste copaci batrani in picioare in zona cabanelor, sigur au ramas pt decor si in rest ici colo cate un palc de copaci. Cand mai ajung acolo iau si aparatul foto sa fac niste poze rampei de gunoi din spatele cabanei. Poate asa o sa se simta si cei de la ocolu silvic sa le curete. Cand am fost am adunat ~ 2 saci de gunoaie din locul unde am stat noi la gratar
si culmea e ca s-a intamplat dupa ce satenii din cel mai apropiat sat au cam renuntat la pescuit. Povesteam cu unu dintre ei care a spus ca nu a mai vazut pe nimeni la pescuit de mult timp. Si anul trecut erau fericiti ca au pastraviori in apa chiar si-n sat. Casele sunt asezate pe malul vaii. Si hop ca in iarna "prietenii padurilor" = rnp s-au gandit ca ar fi bune niste defrisari. Mai sunt niste copaci batrani in picioare in zona cabanelor, sigur au ramas pt decor si in rest ici colo cate un palc de copaci. Cand mai ajung acolo iau si aparatul foto sa fac niste poze rampei de gunoi din spatele cabanei. Poate asa o sa se simta si cei de la ocolu silvic sa le curete. Cand am fost am adunat ~ 2 saci de gunoaie din locul unde am stat noi la gratar

Primul peste: http://www.youtube.com/watch?v=pSU9pOyeZ9k
-
- veteran
Vin acum de la ANPA si am permisul in buzunar, eliberat pe loc! F amabile functionarele de acolo si la fel directorul, a venit sa ne intrebe pe hol daca e totul OK. Eram vreo 3 pescari si o secretara ne-a mai zis ca e posibil ca azi sa fie ultima zi cand se mai dau asemenea permise ptr ca AGVPS a facut proces si se suspenda pe o vreme acordarea de permise ANPA. Cu acest permis se poate pescui acum si in fostele ape ale AGVPS pana la clarificarea conflictului judecat in prezent. Deci si in apele filialelor care nu au primit OK pe planurile de management. In Dunare e valabil si in Delta si pe brate si doar in Dunare Veche e restrictia ca e rezervatie si tre eliberat tot pestele prins.
pescuitorul scrie: : "Planul dvs de management de mii de euro" a fost aprobat?????????!!!!!!!!!!!!!
Daca a fost aprobat e ok , daca nu , nu mai dezinformati pe forum si mergeti unde va pricepeti cel mai bine " sa dati in judecata statul, pestii, resursa acvatica" si ca sa fiti cel mai tare cred ca va veti da si propria asociatie in judecata ca sa va ocupati timpul.
Multumesc
PS: aceasta postare este un pamflet si trebuie tratata ca atare.

Planul APS Alba semana ca 2 picaturi de apa cu al ajvps albaÅŸ cum s-o fi potrivit asa de bine daca aps alba l-a depus prima? Poanta este alta; ajvps alba a depus o hotarare judecatoreasca din 2006!!1 inseamna ca s-a infiintat in urma noastra. Adevarul este cu totul si cu totul altul. ajvps alba a primit in 1998 aviz negativ de la minister. Cum asociatiile infiintate inainte de 2005 trebuiau sa probeze cu avizul au venit baietii cu o hotarare de modificare statut. Din dosarul lor (p care il detin incopie autentificata reiese clar ca sunt vanatori, nu au act constitutiv si nu au aviz. Tragrti concluziile. Cat despre cel care a dat planurile la multiplicat, om vedea ce-o fi de capul lui.
Fario,
ANPA stie demult ca ordinul este suspendat. Permisul pe care l-ai ridicat face cat o ceapa degerata. Ministrul Ciolos a fost informat de magariile facute pe la anpa si se pregateste sa anuleze prin ordin deciziile lui gigi.
In mod normal permisele nu trebuiau distribuite avand in vedere ca ordinul este suspendat din 16.07.2008, dar anpa are o gaura la buget de 2 miliarde de lei ce trebuie acoperita. Cum banii cheltuiti fara aprobare se recupereaza de la cei vinovati, trage tu concluzia de ce anpa este asa amabila sa scape de ele si asociatiile nu se inghesuie sa le ridice. Ar fi interesant sa vezi raspunsul ajvps la cererea inspectorilor de a ridica permisele pentru membri lor. Sper ca dupa aceste nefericite evenimente cineva sa se sesizeze si sa-si faca timp pentru punerea in legalitate a pescuitului sportiv. Altfel, suntem o natie asa cum a caracterizat-o cineva pe acest forum. Trist, dar adevarat.
ceea ce nu pricep eu este de ce si cum sunt AGVPS si alte asociatii lovite in interesele lor....care sunt interesele astea? le poate numi cineva? pentru ca daca vei cauta pe website-ul AGVPS despre interesele lovite, nu vei gasi mare lucru...ci mai degraba o atitudine de mistocareala din partea eminentilor din AGVPS la adresa ANPA, a ministerului agriculturii si a altora care s-au luat vreodata de "viata" AGVPS....
cred ca am ajuns sa vedem lucrurile cu fundul in sus...PESCARUL SPORTIV este cel care plateste accesul la o resursa pe care de altfel o sustine si altfel, prin plata multor taxe in tara asta, in calitatea de simplu contribuabil...de aceea INTERESELE PESCARULUI SPORTIV, domnilor, trebuie sa primeze.
Ce interese au lezate asociatiile de pescari atata timp cat pana la emiterea permiselor de pescuit deja ele au incasat contravaloarea cotizatiilor pentru multe zeci de mii de pescari, mintindu-i pe platitori ca acea cotizatie le da dreptul si la a pescui sportiv in apele publice... Deci banii sunt deja in buzunarele AJVPS si nu vad pe foarte multi interesati sa planga pe la portile lor ca sa isi recupereze banii...
Mai mult, ANPA a decis sa elibereze permisele de pescuit pentru 2008 pentru 1RON (atata cat costa de fapt eliberarea unui permis), iar AJVPS-urile au libertatea de a suprataxa cu 50% accesul la apele gestionate prin planul de management aprobat, si asta abia din 2009. Care e problema AGVPS? Voia cumva sa mai ia si pe 2008 alti bani de la pescari?
In ce tara care pretinde a fi civilizata asociatiile de pescari stabilesc regulile de pescuit sportiv cata vreme administratorul resursei este o institutie de stat?
Eu am propus ANPA printr-un memoriu urmatoarea solutie care sa puna in sfarsit in prim plan interesele PESCARULUI SPORTIV, si nu pe cele ale AGVPS, AJVPS, AVPS, APS, RNP si asa mai departe:
"In contextul Ord 331/2008, in special a articolului 7 (care spune ca pe zonele arondate asociatiilor de pescari si Romsilva acestia fac regulile, ceea ce presupune din partea pescarului plata unei suprataxe dincolo de plata permisului de pescuit), practic se revine la situatia de pana la aparitia Ord 331/2008.
Eu am sunat la Romsilva sa vad cum stau lucrurile in sensul noului ordin si mi s-a spus de la directia de salmonicultura din Bucuresti (adica de la creierul central) ca pe fond nu se schimba nimic, ci doar denumirea taxei ce se plateste. Astfel, taxa pentru permisul de pescuit isi va schimba denumirea in taxa suplimentara, iar restrictiile vor ramane aceleasi.
Apoi am mai sunat la un AJVPS si mi s-a spus acelasi lucru, anume ca nu sunt obligat sa mai fiu membru cotizant dar ca pentru a pescui pe apele gestionate de ei va trebui sa platesc in prealabil o taxa de acces la resursa piscicola gestionata de ei. N-au putut sa imi spuna care este valoarea taxei de acces, ci doar mi-au sugerat ca membrii lor cotizanti nu sunt datori sa plateasca aceasta taxa...!!! Mai mult, am fost avertizat ca daca sunt prins pescuind fara permis SI fara chitanta cu acea taxa de acces, risc confiscarea sculelor de pescuit si amenda pentru braconaj....
Eu am scris o petitie catre ANPA in acest sens si am propus urmatoarea schema care, dupa mine, elimina abuzurile asociatiilor de pescari (sigur, acolo unde se fac abuzuri de genul celor de mai sus, vreau sa cred ca situatia nu este generalizata in tara, desi AJVPS-urile se anunta repede cand se gasesc "solutii" de genul asta). Si schema arata cam asa:
- pescarul plateste sa zicem contravaloarea permisului de pescuit la ANPA;
- ANPA elibereaza permisul de pescuit sportiv, care este valabil pe orice fond piscicol din oricare dintre apele publice din intreaga tara (sigur, cu exceptiile care vizeaza refacerea stocurilor, cum sunt unele sectoare specifice de rau de munte);
- la finele anului respectiv (sau la ridicarea noului permis de pescuit), pescarul este obligat sa faca o declaratie in care mentioneaza fondurile de pescuit folosite in anul care s-a incheiat si proportia acestora (de ex 50% APS x, 25% Romsilva x, 25% ape libere neatribuite in management);
- pe baza acestei declaratii, ANPA distribuie contravaloarea permisului de pescuit catre asociatiile de pescuit/Romsilva in mod proportional, dupa cum am explicat in paragraful anterior, cota pentru apele neatribuite in management fiind retinuta la ANPA.
Sigur ca vor apare carcotasii, dar eu zic ca acest sistem elimina pe de o parte abuzurile (pentru ca avem de-a face cu un monopol pe fiecare din fondurile de pescuit aflate in administrare), pe de alta parte stimuleaza competitia intre asociatiile de pescari, care, daca vor dori banii pescarilor, vor fi interesate sa puna in practica acele planuri de management asa incat sa sporeasca atractivitatea propriului fond de pescuit, asa incat la finele anului pescarul sa puncteze in dreptul asociatiilor de pescari unde a fost multumit de servicii.
E simplu, clientul nostru - stapanul nostru.
Ce parere aveti?
cred ca am ajuns sa vedem lucrurile cu fundul in sus...PESCARUL SPORTIV este cel care plateste accesul la o resursa pe care de altfel o sustine si altfel, prin plata multor taxe in tara asta, in calitatea de simplu contribuabil...de aceea INTERESELE PESCARULUI SPORTIV, domnilor, trebuie sa primeze.
Ce interese au lezate asociatiile de pescari atata timp cat pana la emiterea permiselor de pescuit deja ele au incasat contravaloarea cotizatiilor pentru multe zeci de mii de pescari, mintindu-i pe platitori ca acea cotizatie le da dreptul si la a pescui sportiv in apele publice... Deci banii sunt deja in buzunarele AJVPS si nu vad pe foarte multi interesati sa planga pe la portile lor ca sa isi recupereze banii...
Mai mult, ANPA a decis sa elibereze permisele de pescuit pentru 2008 pentru 1RON (atata cat costa de fapt eliberarea unui permis), iar AJVPS-urile au libertatea de a suprataxa cu 50% accesul la apele gestionate prin planul de management aprobat, si asta abia din 2009. Care e problema AGVPS? Voia cumva sa mai ia si pe 2008 alti bani de la pescari?
In ce tara care pretinde a fi civilizata asociatiile de pescari stabilesc regulile de pescuit sportiv cata vreme administratorul resursei este o institutie de stat?
Eu am propus ANPA printr-un memoriu urmatoarea solutie care sa puna in sfarsit in prim plan interesele PESCARULUI SPORTIV, si nu pe cele ale AGVPS, AJVPS, AVPS, APS, RNP si asa mai departe:
"In contextul Ord 331/2008, in special a articolului 7 (care spune ca pe zonele arondate asociatiilor de pescari si Romsilva acestia fac regulile, ceea ce presupune din partea pescarului plata unei suprataxe dincolo de plata permisului de pescuit), practic se revine la situatia de pana la aparitia Ord 331/2008.
Eu am sunat la Romsilva sa vad cum stau lucrurile in sensul noului ordin si mi s-a spus de la directia de salmonicultura din Bucuresti (adica de la creierul central) ca pe fond nu se schimba nimic, ci doar denumirea taxei ce se plateste. Astfel, taxa pentru permisul de pescuit isi va schimba denumirea in taxa suplimentara, iar restrictiile vor ramane aceleasi.
Apoi am mai sunat la un AJVPS si mi s-a spus acelasi lucru, anume ca nu sunt obligat sa mai fiu membru cotizant dar ca pentru a pescui pe apele gestionate de ei va trebui sa platesc in prealabil o taxa de acces la resursa piscicola gestionata de ei. N-au putut sa imi spuna care este valoarea taxei de acces, ci doar mi-au sugerat ca membrii lor cotizanti nu sunt datori sa plateasca aceasta taxa...!!! Mai mult, am fost avertizat ca daca sunt prins pescuind fara permis SI fara chitanta cu acea taxa de acces, risc confiscarea sculelor de pescuit si amenda pentru braconaj....
Eu am scris o petitie catre ANPA in acest sens si am propus urmatoarea schema care, dupa mine, elimina abuzurile asociatiilor de pescari (sigur, acolo unde se fac abuzuri de genul celor de mai sus, vreau sa cred ca situatia nu este generalizata in tara, desi AJVPS-urile se anunta repede cand se gasesc "solutii" de genul asta). Si schema arata cam asa:
- pescarul plateste sa zicem contravaloarea permisului de pescuit la ANPA;
- ANPA elibereaza permisul de pescuit sportiv, care este valabil pe orice fond piscicol din oricare dintre apele publice din intreaga tara (sigur, cu exceptiile care vizeaza refacerea stocurilor, cum sunt unele sectoare specifice de rau de munte);
- la finele anului respectiv (sau la ridicarea noului permis de pescuit), pescarul este obligat sa faca o declaratie in care mentioneaza fondurile de pescuit folosite in anul care s-a incheiat si proportia acestora (de ex 50% APS x, 25% Romsilva x, 25% ape libere neatribuite in management);
- pe baza acestei declaratii, ANPA distribuie contravaloarea permisului de pescuit catre asociatiile de pescuit/Romsilva in mod proportional, dupa cum am explicat in paragraful anterior, cota pentru apele neatribuite in management fiind retinuta la ANPA.
Sigur ca vor apare carcotasii, dar eu zic ca acest sistem elimina pe de o parte abuzurile (pentru ca avem de-a face cu un monopol pe fiecare din fondurile de pescuit aflate in administrare), pe de alta parte stimuleaza competitia intre asociatiile de pescari, care, daca vor dori banii pescarilor, vor fi interesate sa puna in practica acele planuri de management asa incat sa sporeasca atractivitatea propriului fond de pescuit, asa incat la finele anului pescarul sa puncteze in dreptul asociatiilor de pescari unde a fost multumit de servicii.
E simplu, clientul nostru - stapanul nostru.
Ce parere aveti?
-
- veteran
Ceea ce e excelent e ca anul asta putem pescui in Dunare, Delta, mare si apele publicemcu acest permis ANPA, cel putin paca ce va exista o sentinta juridica contrara! Dar si atunci nu vom putea fi amendati ptr ca suntem posesori de buna credinta ai permisului! Directorul ANPA mi-a spus ca si pe baltile private de la Dunare, de pe bratele fluviului, patronii nu pot cere decat maxim 40% din valoarea permisului pentru o zi de pescuit! Deci 40 de bani pe zi de om! Orice vor cere peste asta va fi ilegal si ne-a rugat sa sunam la ANPA sa anuntam! Mi se pare ceva senzational! In fine vad si eu ca patronii lacomi iau palme peste nas....
Sambata merg cu acest permis la munte pe Valea Rasnoava langa Rasnov, la pastrav, unde AJVPS Bv a pierdut dreptul de a administra din cauza planurilor defectuoase de management. daca vin jandarmii le arat permisul ANPA si macar nu ma amendeaza!

Am lipsit citeva zile din tara si cind ma reintorc in loc sa gasesc situatia pescuitului din tara cit de cit rezolvata o gasesc intr-un haos total.
Am ajuns sa-mi fie sila de cei din Minister care nu sunt capabili sa promulge un Ordin viabil. In ultimi 2-3 ani au fost zeci de O.M. privind pescuitul sportiv , publicate pe saitul Ministerului care au fost modificate si tot nu au fost promulgate. Au fost o gramada de Ordine promulgate si apoi anulate de alte Ordine de Ministru.
ATENTIE O.G. 23/2008 mai are citeva zile de trait. Daca nu este dezbatut in parlament pina la inceputul lunii septembrie este nul de drept si raminem si fara legea pescuitului
Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul
Am ajuns sa-mi fie sila de cei din Minister care nu sunt capabili sa promulge un Ordin viabil. In ultimi 2-3 ani au fost zeci de O.M. privind pescuitul sportiv , publicate pe saitul Ministerului care au fost modificate si tot nu au fost promulgate. Au fost o gramada de Ordine promulgate si apoi anulate de alte Ordine de Ministru.
ATENTIE O.G. 23/2008 mai are citeva zile de trait. Daca nu este dezbatut in parlament pina la inceputul lunii septembrie este nul de drept si raminem si fara legea pescuitului
Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul
Nu stiu, de ce, este o bulibaseala generala in ce priveste regimul apelor.Eu cred ca au fost si sunt atiit de multe interese, ca guvernanti nu stiu pe cine sa protejeze, mai intii, in nici un caz pe noi!! AJVPS urilor, le este frica sa nu piarda din patrimoniu,iar asociatiile nou infintate nu au putere, de nici un fel(de-si cu parere de rau spun ca unele au fost infintate de "BASTANI" un cuvint la moda dupa aseara).Poate au ramas printre ultimele lucruri "moca "din RO si cum bine spunea cineva pe alt site ,e ultima bataie a pestelui.Asa ca fratilor,noi intotdeauna am vrut sa fim in legalitate ,cei care fac legile .................au ceva probleme.Sper ca UE incet sa faca ordine si la noi!!!!
Super-tare! Gaura de 2 miliarde se acopera vanzand permise cu 1 leu bucata! Pai sunt mai mari cheltuielile cu salariatii care se ocupa de vanzarea permiselor decat valorarea lor! Halal profit!apsalba scrie:In mod normal permisele nu trebuiau distribuite avand in vedere ca ordinul este suspendat din 16.07.2008, dar anpa are o gaura la buget de 2 miliarde de lei ce trebuie acoperita.
Deci ce-i cu planul de management? S-a aprobat?