Inca o scurta relatare, dar in legatura cu aspiratiile la recunoasterea FIPS-CIPS.
Serviciul ma trimite de multe ori pe an la Bruxelles, cu treburi ale institutiei unde lucrez. Am profitat de o asemenea deplasare, pentru a ma clarifica asupra eventualei afilieri a federatiei la CIPS. Mi-am aranjat telefonic o audienta de 15 minute la unul dintre vicepresedinti, acesta m-a primit cu amabilitate.
I-am precizat din primul moment ca nu ma reprezint decat pe mine, ca pescar sportiv, dar intrunesc si calitatea de presedinte la o mica asociatie privata de pescari. I-am mai spus ca avem in plan, daca dezvoltarea asociatiei se produce pe coordonatele dorite de noi, sa organizam in Romania, in viitorul nu foarte indepartat,un concurs international la rapitor.
Cele 15 minute s-au transformat in aproape doua ore, am cunoscut un adevarat gentleman, care era la curent cu destul de multe aspecte legate de pescuitul de competitie (si nu numai) din Romania.
A evocat cu placere cateva dintre performantele sportivilor romani la diverse specialitati si s-a declarat "invidios" pe extraordinarul patrimoniu natural pe care-l detine Romania.
A evocat cu placere cele cateva vizite in Romania, ca oaspete al AGVPS, precum si o excelenta "sedinta" de pescuit in Delta Dunarii, in incinta de la Periprava.
Am profitat de ocazie sa-i vorbesc despre initiativa cu federatia si de posibilitatea ca aceasta sa aiba recunoastere internationala (FIPS-CIPS).
Omul stia cate ceva, a zambit si m-a intrebat ce parere am despre initiator, dupa informatiile sale, o persoana "controversata".
Aici am fost eu "diplomat" si i-am dat un raspuns foarte neutru, in primul rand pentru ca nu-mi vorbesc niciodata de rau conationalii.
Concluzia, trasa de interlocutorul meu a fost ca sansele sunt =0 !
AGVPS, chiar daca va dispare ca entitate juridica, va avea succesori, care vor ocupa locul ramas.
Alta entitate din aceeasi tara nu poate fi acceptata, conform statutului CIPS.
Chiar daca, in urma unor fapte grave ale AGVPS (in teorie, posibile), acesta nu poate fi exclus, ci eventual, lipsit de anumite drepturi, intre care cele de reprezentare. Atunci, reprezentarea internationala a Romaniei va fi delegata altui membru, in principiu dintr-o tara vecina.
Lucrurile astea s-au mai intamplat, intre altele cu reprezentarea temporara a tarilor baltice, a tarilor din fosta Jugoslavie, etc.
A mai afirmat ca CIPS nu este sensibila la influente politice sau presiuni de orice alta natura, ca este compusa din gentlemeni cu indelungate si vizibile merite in acest sport, etc. (ma cutremur cand mi-i inchipui pe oamenii aia dand mana cu dl. Stefan Popescu!).
Deci, sanse FNPS la CIPS - nule.
Pentru a evita intrebari ulterioare ale...stiti dvs cui, interlocutorul meu se numeste Roland Marcq, presedintele Comisiei Tehnice CIPS
Scuze daca postarea a fost mai lunga decat doream chiar eu, dar cred ca ajuta la lamurirea unei probleme.