burtea scrie: Ce cred eu e ca daca se vrea integrarea tiganilor in societate (ca de omorat nu se poate, e usor de zis dar imposibil, si imoral) va trebui sa fie priviti ca oricare alti cetateni, nici mai mult nici mai putin.
Aici e problema mai groasa din ecuatie . Crezi ca e cineva care nu ar vrea sa fie priviti ca oricare alt cetatean ? Sau de ce crezi tu ca nu sunt deja priviti asa ?
Hai sa le luam pe rand , ok ? In institutiile scolare sunt acceptati , de serviciile medicale se bucura , de mila de la stat se bucura(foarte multi fac abuz) . Problema vine cand discutam de civilizatie , putere de munca si inteligenta . Crezi ca daca esti tigan , nu ocupi un loc de munca daca indeplinesti conditiile ? Sunt multi cu functii peste romani . Aia sunt tiganii care au invatat si au avut chef de munca . In comparatie cu romanii , sunt foarte putini , dar sunt , si asta este un exemplu ca se poate . Nu ?
Clasa de mijloc , ca sa zic asa , o reprezinta bisnitarii si cei care se ocupa cu specula . Al dracu daca e vreunul sa munceasca . Se duc si cumpara de la tarani si dau mai departe , evitand sa-si fractureze vreo coasta sau vreun deget facand ceva . Uita-te cati romani vand flori si cati tigani . Oare de ce ? Sa fie munca vreo opreliste in cultura lor ? De ce nu se duc la scoala sa invete ca toti ceilalti ? Pentru motivul ca vinzi flori nu iti trebuie scoala(doar un mic exemplu) ?
Hai sa o luam si cu lautarii . Din cele mai vechi timpuri , tiganii sunt renumiti pentru muzica lautareasca si de petrecere . Dar de ce ? Ca sunt si romani renumiti pentru asta . Pentru simplu motiv ca e cel mai usor de produs niste bani ? Hmmmm .
Pulimea , adica cei saraci , isi merita soarta . Nici munca nu le place , nici scoala si nici de bisnita nu sunt in stare . Se milogesc pe unde pot si isi duc traiul in mizerie . Ce anume ar trebui sa toleram ? Sa-i dau mancare si apa si el sa sparga seminte la umbra ? Nu cred . Sa-l duc de mana la scoala ? Asta face statul acum , ii incurajeaza la invatatura . Chiar la o emisiune dedicata lor am vazut cum NU se duc . De ce ? Pentru ca ma'sa si tac'su nu-si permit sa le ia de imbracat si de incaltat , dar Digi-tv au in cosar .
Se tot bate apa in piua cu tiganii , ca sunt marginalizati , etc. De cate ori am avut ocazia , eu am incercat sa iau la munca tigani , si aici si in Italia . Acolo in special nu vrea unul sa munceasca , pentru simplu motiv ca nu vrea . El nu munceste si punct. Aici la fel , cu mici exceptii . La final pe langa banii si mancarea promisa , trag de tine sa le tot dai .
Si sa nu uitam clasa tiganilor care au clanuri . Despre astia e mult de vorbit , foarte mult . Cea mai eficienta metoda sa-i educi , ar fi AK-47 .
Per total , nu sunt marginalizati deloc . Asta este parerea mea , care nu se pune.