Peste afumat

Durata de preparare: 

Ingrediente: 

Mod de preparare: 
Pestelui ii pun sare/piper boabe zdrobit/timian/zeama de lamaie+tzest; sare putin in exces decat normal si-l las sa stea la marinat cel putin 1/2 de ora, dar depinde si de grosimea carnii. (totul intr-o punga de nylon)
– pestele/bucatile de peste, le clatesc inainte de afumare

– pe partea opusa celei pe care va fi pestele, prind pe palsa de sarma, folie de aluminiu – o indoi peste marginile plasei, putin cu “burta” in asa fel incat sa colecteze zeama ce se scurge de pe peste in timpul afumarii. Pe partea opusa pun pestele care il prind de palsa cu bucati de sarma (asta sa stea fix sa nu alunece in toate directiile)

– pe o bucata mare de folie de aluminiu de 0,5-0,7 m, la mijloc pun doua bucati de lemn ud/crud, de cca 3 cm in diametru si cam 10-12 cm in lungime, paralel unul fata de celalt si cu o distanta de 10-15 cm intre ele. aceste bucati au rolul de a fi picioarele plasei de sarma (deci pe ele se vor rezema plasa cu pestele in asa fel incat aceasta sa nu vina in contact cu aceasta folie de aluminiu mare,; aceste bucati de lemn pot fi si ele prinse cu sarma de bucata de plasa de sarma, pentru a fi sigur ca nu se deplaseaza)
– sub peste pun cam doua pahare de rumegus ud (stropit din belsug cu apa)
– se inveleste acum toata aceasta “montura” in folia ramasa de amblele parti, in asa fel incat sa se creeze o incapere/cavitate (o camera de afumare).

– acest pachet il pun pe un gratar bine incins, sau direct pe jar dar in acest caz cu un efect mai molcom; este greu de dat timpi si cat de cald trebuie jarul sa fie. Este o chestie ce se invata … o experienta ce se castiga in timp. De la caz la caz si in functie de grosimea pestelui si a caldurii sursei, dureaza cam 15-25 de minute … in mod normal. Dar poate sa fie si mai putin sau mai mult. Daca acest pachet este facut cu grije se poate desface, controla starea carnii si reface pachetul pentru a continua acest proces de afumare la cald. Se afuma si coace in acelasi timp.

Deci aceasta afumare la cald este usor de executat pentru cei ce au indemanare si cunostinte la facutul mancarii. Hai sa zicem ca este pentru avansati.
Dar este o delicatese. Eu fac bibani, lipani, pastravi si somon sub forma asta. Obisnuiesc sa folosesc cartofi piure, sau copti in jar, orez si probabil mamaliga (nu am incercat cu mamaliga) ca si garnitura. Dar merge si doar cu paine.

Nu plec la peste fara aceasta “plasa”, cateva bucati de sarma de alama de 0,8, folie de aluminiu si o punga de rumegus.
Chiar daca ar mai ramane peste afumat odata marinat in sare, lamaie si afumat el tine cam 24 de ore fara probleme, … in mediu rece si mai mult. Il consum bucati zdrobite pe paine prajita, sau il fac pasta amestecat cu unt, iar in acest caz se poate intinde la “grosimea dorita” tot pe paine prajita.

Observatii: 
Pesti intre 0,5-1 kg ii pun cu solzi cu tot, fara cap si coada … pentru cei mai lungi. Peste mai mare il tai cotlete, pe care le fixez pe plasa de sarma. Ori fac in serii, ori ma folosesc de doua-trei bucati de plasa de sarma, deci doua trei pachete … in cazul in care stiu ca merg intr-o gasca mai mare 4-6 persoane. Pt calatorii mai lungi am la mine in masina aceste bucati de palsa.

Incearca si cu platica, crap, rosioare, salau, … stiuca, merge cu aproape orice fel de peste. Makril, biban si lipan sunt favoritii mei. Cand sunt singur mananc in principiu doar peste afumat la cald sub aceasta forma.
Acompaniat de un pahar de vin alb este tot ce i-mi doresc cand sunt la pescuit. Mai fac si acasa … dar nu are farmecul de pe malul apei.