The Flyfishing Show

De curand, mi-a fost dat sa ajung pe plaiurile Nord-Americane. Tara frumoasa, cu peisaje frumoase, ape frumoase, si trofee frumoase. Si mai ales, tara cu muscari adevarati, pasionati, care sacrifice ore bune (si cine a fost aici stie cat de pretios este timpul pentru americani), bani multi si, uneori, chiar relatiile cu alte persoane.

Sambata si duminica trecuta, a avut loc o intrunire a muscarilor din SUA. Aceasta intrunire poarta numele de “The Flyfishing Show” si se tine, de-a lungul anului, in mai multe locatii (detalii se pot afla pe www.theflyfishingshow.com). In 14 si 15 ianuarie, a fost randul statului Maryland, care a gazduit, in College Park, una dintre editiile acestui an.

AU fost prezenti peste 150 de expozanti, fie ca au fost retaileri de ustensile de pescuit, de materiale de legat, reprezentanti ai unor agentii de turism care ofera excursii de flyfishing, legatori de muste, maestrii ai castingului etc. Ce mi-a placut cel mai mult a fost faptul ca toata lumea era deschisa, puteai vorbi cu oricine, puteai intreba orice, si ti se raspundea pe masura priceperii fiecaruia.

Standurile erau organizate pe sectiuni. Astfel, sectiunea I a fost cea a ustensilelor. Puteai gasi, la preturi promotionale, Sage-uri, St Croix, Loomis, Scott, Lamiglass, Winston, Ross, Pflueger, Tibor… tot ce iti doreste inima. Unele standuri aveau discounturi impresionante, undele chiar de 40%. Pe langa aceste nume de renume, puteai gasi si multe lansete custom, si alte maruntisuri de care orice muscar are nevoie.

Standul Lamiglass

Standul Elkhorn

Sectiunea a II-a a fost cea a rod builderilor, unde de asemenea gaseai blancuri de toate felurile, componente, carti, sfaturi… O discutie cu Wayne Grauer, reprezentantul Winston Rods, m-a convins ca daca vrei cu adevarat sa simti placerea pescuitului, iti construiesti singur lanseta, motiv pentru care deja mi-am comandat un blank G Loomis IMX cu componentele de rigoare. Mai mult, Wayne mi-a permis sa testez una dintre lansetele sale custom made, din bambus, cu o valoare in retail de cca. $1400 (nu pot sa va spun ce emotii am avut, nu atat de impresia pe care mi-a facut-o cat de frica sa nu cumva sa o rup, sa trebuiasca sa o platesc :)).

Mai jos, il puteti vedea pe Wayne cu un bambus de toata frumusetea…

… si standul companiei WINSTON…

In centrul salii, o veritabila sala de sport de fapt, cam cat doua-trei sali de-ale lui Nastase, se afla o pista special amenajata pentru casting, pe care, intre demonstratiile de casting, puteai sa testezi orice lanseta de la show, indifferent de prêt, marca sau nivelul de experienta pe care il aveai. Acest lucru mi s-a parut deosebit de interesant si binevenit, deoarece poti simti lanseta inainte sa o cumperi. De altfel, orice magazine de scule pescaresti din USA iti permite sa testezi un produs inainte de a-l achizitiona ma refer indeosebi la lansete, mulinete si fire de musca).

Sectiunea a III-a a fost dedicate firmelor specializate in excursii de flyfishing, servicii profesioniste de ghizi etc. A fost interesant si aici, darn u am zabovit prea mult.

Sectiunea a IV-a a fost dedicata materialelor de Flytying, de la carlige la pene de te mai miri ce oratanii. La fel, expozitie cu vanzare, preturi mult reduse fata de retail. Si tot aici, am asistat la cateva demonstratii de flytying, facute de adevarati guru ai flytyingului american, cum ar fi Lefty Kreh, Tom Baltz, Ben Furimsky, Lloyd Gonzales, Mark Sedotti si altii.

Cel mai interesant stand, din punctual meu de vedere, a fost cel al lui Ken Reinard, “YE OLDE COLONIAL ANGLER OF 1770”. Standul lui il puteti vedea in fotografiile alaturate. El prezenta de fapt pescuitul asa cum se facea el in secolul 18, bunaoara anii 1770-1800. Betze din trestie si bambus, snur din coada de cal, impregnate in ceara, carlige facute din sarma, cu ajutorul unui ciocan si al unei nicovale… Si credeti-ma, si prindea cu ele, mi-a aratat o gramada de poze cu adevarate trofee, printer care se numara si un ditamai crapul, prins la o imitatie de ram ape un carlig cat toate zilele, facuta din lana rosie. Pur si simplu m-a impresionat, si sincer, cand l-am vazut, m-am gandit imediat “Uite-l pe Izaak Walton”). Omul acesta m-a facut sa inteleg ca pescuitul la musca artificiala nu tine atata de lanseta cu modulus de milioane psi, de snurul ultra-pretentios, de mustele legate pe carlige ascutite chimic prin metode care mai de care mai pretentioase sau de waddersii Simms pe care ii avem; ci este de fapt o stare de existenta. Nu esti muscar numai pe parau sau pe lac, ci esti muscar tot timpul, in toate ipostazele vietii tale, te cuprinde, intra in fiinta ta, si singurul lucru care conteaza este linistea care iti intra in suflet cand practice acest stil de pescuit.

Ken Reinard, un veritabil “Izaak Walton”

… si cateva din creatiile sale

Un alt aspect frumos al showului au fost seminariile tinute de divewrsi muscari, campioni in domeniile pe care le prezinta. Astfel, am asistat la prezentari facute de Harry Murray despre pescuitul pastravului fontanel in parauri de munte, de Jason Borger despre prezentare, principiile de baza ale castingului si felul in care ractioneaza pestii la factorii externi, etc.

Seminarii: Harry Murray – Flyfishing for trout in small streams

Toate aceste lucruri m-au bucurat, dar m-au si intristat in egala masura. De ce? Pentru ca mi-am dat seama ca la noi sunt slabe sanse sa avem asa ceva. Cine stie, poate peste ani si ani…

Demonstratii de casting: Mark Sedotti – Lanseul la distanta

Jason Borger, explicand principiile de baza ale unui lanseu efficient

Trofee naturalizate

La iesire, am vazut aceasta masina, si am realizat cat de pasionati pot fi unii oameni de flyfishing…

Nu ma pricep prea bine la scris, dar sper ca aceste randuri sa va fi trezit amintiri frumoase din viata dumneavoastra de pescar, si ca v-au ajutat sa treceti inca un pic prin “chinul” iernii.