De ce Ultra Light la salau!

Despre lansete si stiluri de pescuit la salau s-au scris multe si se vor scrie si mai multe dintr-un singur motiv: pescuitul la salau presupune o tehnica speciala, adaptata diferitelor momente ale zilei, ale perioadei de pescuit sau ale zonei in care pescuim. Si nu de multe ori, pescuitul in extrema da rezulate excelente. Ce vreau sa zic prin extrema?

Acel pescuit aproape imposibil de imaginat in conditiile date, spre exemplu extrema Heavy: pescuit cu un jig de 15grame pe o adancime de 1m sau in extrema opusa extrema Light: pe o apa de 5 metri pescuit cu 1,5grame.

Sunt convins ca pescarii experimentati de salau au auzit de asa ceva sau chiar au experimentat asa ceva. Personal in 2013 la Cupa Ligii pe lacul Stolnici, avandu-l alaturi pe Cristian Rizea, am reusit un loc 2 pescuind intr-o astfel de extrema Light: jig 2/0 lestat cu 1,5grame pe adancimi de 4-5 metri. Iar, in 2006 am pescuit alaturi de Ovidiu (14) Ristivan pe Darvari, unde Ovidiu s-a detasat clar de noi concurentii cu cei mai multi pesti prinsi, dar si cu cel mai mare salau. Si el a pescuit atunci pe Darvari tot intr-o astfel de extrema, dar la capatul opus, extrema Heavy: 15 grame pe apa de 1metru.

Dar, personal sunt foarte retinut de a pescui in extrema Heavy, extrema ce presupune: efort mare cu echipament greu, rupturi in agataturi, refaceri de legaturi, etc. Asa ca sunt adeptul pescuitului in extrema Light. Dar, si aici echipamentul trebuie adaptat la conditiile date.

Daca la extrema Heavy ai nevoie de mulinte cu dimensiuni minime de 2500, ideal 3000, drag puternic (8-9kg forta), lansete cu incarcare mare minim 10-30 grame, la extrema Light pescuitul devine o placere. Mulinete de finete cu dimensiuni 1000 – 2000, lansete Light-UltraLight cu plaje de aruncare intre 2 si 10 grame maxim.

Firele textile sunt de asemenea adaptate pentru fiecare tip de pescuit, unde in extrema Heavy avem fire textile de peste 10lb pana in 30lb sau monofilament/fluorocarbon de 0,22 – 0,30mm. Iar in extrema Light vom selecta fire textile de maxim 8lb.

Problema apare la selectarea echipamentului ideal de pescuit in extrema Light! De ce? Simplu, un echipament usor – lanseta/mulineta – selectate pentru pescuitul light, exe: clean sau biban, echipamentele standard sunt la indemana. Lansetele Ultra Light disponibile pe piata de la o multime de producatori fac fata fara probleme. Iar, daca oferta este variata si pretul este mic. Numai ca noi trebuie sa pescuim cu un echipament light la un peste dintr-o extrema Heavy. Adica, echipamentul trebuie sa suporte sarcini mari, dar sa fie capabil sa arunce greutati mici. Iar in cazul inteparii agresive si in drill sa reziste si sa aiba rezerva de putere suficienta cat sa scoti un peste mare. Si asa ajungem la echipamente specializate si cu o piata limitata, iar pretul deja devine o problema.

Daca pana acum in acesta gama extrema Light discutam numai de producatori celebri si prohibitivi, gen Megabass sau Evergreen, unde o lanseta din acesta gama ajunge la 500EURO/buc.

Dar, iata ca si Shimano a adus in acest an o gama de lanseta care se preteaza unui astfel de pescuit in extrema Light. Este vorba de lansetele din gama Zodias, iar producatorul Shimano o declara ca lanseta universala ce poate suporta sarcini mari, dar poate fi si extrem de senzitiva si capabila de a lansa greutati mici. Merita sa mentionez ca pretul acestora este la jumatate fata de concurenta japoneaza indicata mai sus, iar din punct de vedere al calitatii finisajele si blank-ul lansetei nu lasa de dorit. Binenteles ca nu sunt similare ca cele mentionate mai sus, dar este o alternativa viabila pentru un pret mai mult decat avantajos (in jur de 990RON).

Lanseta pe care eu o folosesc pentru biban, pastrav si mai nou salau este un Zodias Spinning 264ULS, 1,93cm, incarca intre 2-grame si cantareste numai 90 grame. Mandrina ergonomica CI4+, manerul split, inelele Fuji Alconite si constructia blank-ul in “X”, iti dau senzatia ca nu ai aproape nimic in mana, dar ramai surpins si fascinat capacitatea de incarcarea lansetei in drill. Alegerea si asezarea inelelor Alconite sunt parca selectate si aliniate cu mare atentie de un rod builder profesionist, iar distributia celor 9 inele (8+1) pe blank sunt ireprosabil de bine gandite.
Poze pesti

Lanseta am echipat-o cu o mulineta Shimano Vanquish 2000, echilibrandu-se perfect in ansamblu. Orice alta mulineta de 1000 se va echilibra la fel de bine, dar greutatea redusa a mulinetei Vanquish (160g) o face ideala in intreg ansamblu.
Poza Vaquish 2000

O alta componenta importanta va fi firul textil. Si numai textil, deoarece mono nu are ce cauta in acest ansamblu. In special datorita flexibilitatii lansetei ultra-light, dar si determinat de dimensiunea mica a tamburului mulinetei ultra-light, nu va recomand sa echipati cu monofilament sau chiar si fluorocarbon.

Eu personal folosesc un Nanobraid (ATENTIE: a nu se confunda cu Nanofil) de la Sufix, cu dimensiune de 0,06. DA, ati cititi bine: 0,06, iar ca rezistenta tine pana la 3,3kg, iar daca aveti frana bine reglata scoateti orice salau cu el pe care-l puteti prinde intr-un lac.

In concluzie important este sa retineti:
1. Folositi un fir foarte subtire, poate cel mai subtire posibil si care va bazati pe el. Cu cat firul este mai subtire si mai rezistent, cu atat capturile aduse la minciog sau grip vor fi mai multe.
2. Mulineta mica, maxim 1000, recuperare va fi lenta.
3. Lanseta Ultra-Light, 2-7 grame cu o actiune rapida.

P.S. Testati si va asigur ca o sa-mi confirmati 😉