Fantanelul

Denumire stiintifica: Salvenilus fontinalis

Raspandire

La noi a fost introdus pentru prima oara in 1906, in tinutul Brostenilor, in Valea Tarcaului si in Valea Putnei din reg. Suceava. Unele date confirma prezenta lui in apele Vaii Putnei din reg. Suceava, paraul Gudia, mic afluent al Muresului, in zona superioara a raului Negruta, Dumitreasca, Negrisoara si Irisoara, afluenti ai Somesului Rece si in cursul superior al Beiului, afluent al Nerii in Banat si lacul Ochiul Beiului.

Descriere

Spre deosebire de pastravul indigen, se identifica usor prin coloratia corpului sau vie brun – verzuie, zebrata, deschisa; pe spate puncte numeroase mici rosii-portocalii sau rosii aprinse incercuite in inele albastre.

Inotatoarele pieptului, burtii si ale anusului rosiatice, tighelate pe marginea lor dinainte cu o panglicuta alba de care se leaga, lipit, o alta neagra.

Privit in general, coloratia vie, irizata cand cu tenuri pastelate cand cu altele aprinse, fac din fantanel cel mai frumos peste din apele noastre.

Comportament

Mai indraznet decat fratele sau, pastravul de munte, nu isi cauta ascunzisuri. se hraneste cu larvele de insecte, viermii, melcii etc. Traind in zona superioara a paraului de munte, cat mai aproape de izvoare, unde este stapan, se reproduce in toamna, prin octombrie – decembrie. Fata de pastravul indigen, creste mult mai repede, atingand la varsta de 1 an o lungime de 14 – 18 cm, dimensiune pe care pastravul de munte abia o ajunge la 2 ani.