Vantul si comportamentul salailor

Ce legatura exista intre vant si comportamentul salailor? Oare stiu macar acesti pesti cand bate vantul? Aceste intrebari nu vor primi probabil niciodata un raspuns cu adevarat bine documentat. Dar putem incerca sa le raspundem, folosindu-ne de observatiile facute pescuind salaul de-a lungul anilor.

Unul dintre motivele pentru care pescuitul salaului pare sa fie mai productiv pe timp de vant este pur si simplu faptul ca ne ofera mai multe oportunitati de a ne prezenta nalucile. Miscarea de sus in jos a valurilor face ca si lansetele montate pe barca sa se miste de sus in jos, astfel incat nalucile noastre vor evolua cu mult mai bine. E bine chiar sa folosim mai multe suporturi cu lansete simultan, pentru ca valurile ne garanteaza o evolutie perfecta pentru fiecare naluca, acoperind totodata o zona mai exitinsa. Si asta fara sa pornim motorul barcii ci lasandu-ne purtati pe apa de bataia vantului.

Vantul ne permite de asemenea sa ne apropiem de salaii care se ridica la suprafata. Vantul tulbura apa si salaii nu ne mai pot vedea barca. In acest fel, putem sa pescuim mai aproape de bancurile de peste fara a fi detectati, pentru ca apa este pusa in miscare de vant generaza variatii mari de presiuni, ceea ce reprezinta un camunflaj perfect pentru siajul barcii.

Miscarile produsa de barca in coloanele de apa reprezinta un lucru foarte important si adesea subestimat. Salaii nu au neaparata nevoie sa vada ceea ce se intampla in jurul lor. Ei reactioneaza altfel decat noi oamenii. Daca va asteptati ca ei sa procedeze ca ca si noi, in masura in care intai vad si aud si apoi reactioneaza, va inselati. Salaii au un al saselea simt, multumita organului suplimentar cu care sunt inzestrati: linia laterala.

Linia laterala functioneaza ca o ureche interna. Percepe vibratiile si miscarile maselor de apa si ajuta pestele sa simta ce se intampla chiar si atunci cand transparenta apei este redusa la zero. In momentul in care sunteti intr-o barca care se deplaseaza deasupra unui banc de salai, ei vor simti ca deasupra lor este ceva de vreo 6 metri lungime, suficient de mare pentru a-i putea ataca. Din acest motiv, isi vor schimba comportamentul. In loc sa fie agresivi, sa atace nalucile pe care i le vom arunca, vor fi defensivi, ceea ce inseamna ca vor ignora nalucile sau chiar vor fugi de ele.

Linia laterala este localizata de-a lungul corpului pestelui. Cand curatati un salau, o veti vedea usor, este o dunga rosie care traverseaza longitudinal carnea pestelui. Daca va veti uita la microscop, veti vedea ca arata ca un sir de zeci de mii de firisoare mici. Sunt tot atatia senzori care avertizeaza creierul pestelui oricand apar vibratii in apa din jurul lui. Chiar si cele mai mici vibratii.

Cat de sensibil este acest simt? Cercetatorul Joe Lindel spune: “cu acest organ pestele poate distinge o anumita specie de peste prada de o alta. In momentul in care un pestisor inoata in apropiere, el creaza o anume vibratie care este unica de la o specie la alta. Fiecare creatura acvatica are o astfel de ‘semnatura’. E ceva foarte similar cu aprentele digitale la om”.

Pestii tineri nu au o linie laterala bine dezvoltata. La pestii abia iesiti din icre ochii sunt primele organe de simt care se dezvolta, ei nu pot percepe deplasarile coloanelor de apa si schimbarile de presiune. Doar cand ochii vad ceva, pestisorul reactioneaza. Va puteti uita de exemplu la pestisorii mici dintr-un acvariu. Imediat ce miscati mana deasupra lor vor intra in panica, pentru ca vor vedea miscarea. Chiar si frunzele care cad dintr-un copac sau o pasare care trece in zbor pe deasupra lor poate sa sperie un grup de pestisori mici. Vederea este singura aparare a pestilor mici, de aceea ei reactioneaza atat de violent la cel mai mic stimul vizual. Multumita vederii pot sa scape salaului, daca apa este suficient de transparenta pentru a-l putea vedea inainte ca acesta sa-si declanseze atacul.

Cand bate vantul, o schimbare dramatica are loc in viata pestilor mici, abia eclozati. Valurile incep sa bata inspre mal, miscand masele de apa. Apa se tulbura si vizibilitatea se reduce. Salaii reactioneaza la acest semnal. E ca si cum ar auzi un clopotel care-i cheama la masa. Ei se vor putea deplasa si vor putea simti cele mai mici vibratii in apa, pe cand pestisorii prada nu se vor mai putea pune la adapost in timp util in apele tulburi.

Pestii mici au un comportant ciudat in apele tulburi. Cum nu mai pot detecta miscare la distanta, ei se relaxeaza. Isi lasa garda jos si incep sa sa hraneasca cu suspensiile din apa. Salaii se vor deplasa inspre ei odata cu valurile mai puternice. Dar ei reusesc sa distinga vibratiile pe care corpurile pestillor mici le genereaza in apa. Cand sa apropie suficient de mult ii inghit, odata cu apa care ii inconjoara. Nici nu este nevoie sa-i vada. Iata de ce vanturile puternice si valurile mari par sa genereze conditii bune de a prinde peste.

Vantul mai are o calitate: genereaza turbulente in apa mica. Sunt asa-numitele linii de noroi. Valurile care se zdrobesc de mal aduc in apa nisip si pamant, care raman in suspensie in straturile de la suprafata apei, imprastiindu-se pe spatii extinse ca o umbrela deasupra straturilor mai adanci.

Puteti avea o partida exceptionala daca pescuiti la 20-30 de minute de la formarea unei astfel de linii de noroi. Cand pescuiesc intr-un concurs, caut intotdeauna astfel de zone cu linii de noroi. Daca ziua a fost frumoasa si se porneste brusc vantul, ma indrept imediat catre cel mai apropiat loc cu apa mica, pentru ca stiu ca se va forma o linie de noroi acolo iar pestii se vor deplasa intr-acolo si ei, pentru a-i prinde pe cei mici aflati fara aparare. In astfel de locuri incepe imediat o frenezie a pestilor mari, care ataca in grup. De aceea, pot fi si usor de pescuit in astfel de locuri.

Dupa ce se satura, pestii mari se intorc in apele adanci unde stau de obicei, intorcandu-se abia mai tarziu cand li se face din nou foame. Daca vantul tine mult si linia de noroi se mentine cateva zile, veti vedea ca pescuitul nu va mai fi la fel de productiv ca in primele 20 de minute de la aparitia liniei de noroi.

Am castigat mai multe turnee pescuind pe timp cu vant puternic. In timpul concursului South Dakota Governor’s Cup din 1987, Bob Propst, Sr. si cu mine eram primii in clasament, la o diferenta de cateva sute de grame. Stiam toti ca trebuie sa facem un efort pentru a prinde ceva, deoarece a doua zi se anuntase o dimineata calma si apoi vanturi puternice tot timpul zilei.

De dimineata ne-am deplasat toti in zonele cu apa mica, unde prinsesem ceva in prima zi. Dup-amiaza abia reusisem sa prindem 3 pesti si incepusem deja sa ne intrebam daca vantul va incepe sa bata sau nu. Uitandu-se spre vest, Bob a vazut nori negri apropiindu-se dinspre linia orizontului. Un vant puternic se apropia! In cateva minute vantul a inceput sa loveasca malul opus al lacului de acumulare.

Toate celelalte barci s-au indreptat numaidecat catre debarcaderele aflate la 20 de mile distanta. Si noi am ridicat ancora, dar nu pentru a iesi la mal, ci pentru a ne indrepta catre un loc unde stiam ca exista un banc mare de pesti, chiar in dreptul malului unde organizatorii cantareau pestii prinsi de participanti. Pestii din acel banc nu fusesera insa activi toata ziua din cauza apei prea calme. Cand am ajuns in zona lor, valurile aveau deja mai mult de 2 metri inaltime. Mai toti pescarii incepusera deja sa se resemneze si-si cantareau capturile de pana atunci.

Bob si cu mine ne-am hotarat de comun acord sa continuam sa pescuim chiar in raza vizuala a tuturor celor aflati deja pe mal. La prima trecere a barcii am prins 7 pestii in doar 100 de metri. Toti au fost prinsi doar in 15 minute. Am mai ramas putin in apa pentru a mai trece o data cu barca deasupra zonei. Mai aveam nevoie de inca doi pesti pentru a fi siguri ca am castigat. Cand nalucile au ajuns la 3 metri adancime toate cele 4 lansete s-au curbat brusc. Am pastrat doar doi dintre ei pentru ca deja atinsesem limita impusa de organizatori. Si astfel am castigat concursul, sub ochii tuturor. A fost mai mult decat suficient.

Exista o conditie sine-qua-non in pescuitul salaului: “pescuiti atunci cand bate vantul”, daca nu bate nici un vant, atunci pregatiti-va pentru o zi lunga.

Articol furnizat de www.walleyecentral.com