Tehnici de pescuit al cleanului pe raurile din Transilvania

Generalitati (unde?)

Desi adesea se gasesc tot felul de referi savante la pescuitul clenului in tot felul de medii dar inca nu am gasit un articol care sa se refere la tehnicile specializate ale cleanului in raurile din Transilvania.

Incerc sa impartasesc pescarilor cu mai putina experienta in spinning sau care au pescuit in ale partii ale tarii si nu cunosc specificul trasilvanean. In primul rand vreau sa lamuresc ce inteleg prin rauri mari care sunt dupa parerea mea Muresul, Tarnavele, Somesurile si bineinteles Ariesul. Specificul lor este ca au adancimi variabile si practic alterneaza portiuni de zone nisipoase cu sectoarele pietroase. Asta face ca sa fie necesara o abordare cat mai relaxata si mai versatila a tehnicilor de pescuit. Datorita faptului ca viteza apei poate sa varieze foarte mult echipamentul trebuie sa fie foarte variat sau sa fie un echipament cu un domeniu de utilizare foarte larg. De obicei malurile sunt accidentate si pline cu vegetatie cea ce face ca sa fie destul de greu sa lansezi corect si in toate pozitiile dorite.

Recomand ca imbracaminte un costum de camuflaj si desigur cizme de cauciuc sau pentru cine isi permite waders chiar pentru mijlocul veri. Absolut necesara este si o atentie sporita la accesul spre locurile de pescuit de multe ori am avut partide de pescuit ratate sau oricum ingreunate de accidentarile stupide care le-am incasat incercand prea hazardat sa intru intr-un anumit loc de pescuit.

In special Muresul si Ariesul in zone mai nepopulate creaza adevarate jungle de tufe si tot fel de vegetatii. In aceste zone cu vegetatie bogata si cu malul foarte accidentat sunt cele mai bune zone de pescuit. Inca un amanunt deosebit de interesant ar fi ca nefiind prea multe baraje de regularizare debitul acestor rauri poate varia foarte mult (de la 30-40 metri cubi/secunda pana la 300 metri cubi pe secunda) in aceasi luna. Intr-o exprimare mai populara as putea spune ca aceste rauri au obiceiul sa se foarte repede asa ca atentie si la vreme mai ales ales cand preferati sa pescuiti pe o insulita in mijlocul apei. Pana aici am facut o descrierea a mediului asa ca cum este timpul sa trecem la o descriere a sculelor si a locurilor unde se poate pescui avatul in Transilvania.

SCULE (CU CE?)

Scule pe care le folosesc eu si in general toti spinneri sunt betele de carbon din doua elemente cu lungimea in 1,80 si 2,7 metri. Lungimea cea mai des intalnita pe care am vazut-o la pescari din aceasta zona este de 2,4 metri. In general sunt lansete de spinning cu actiune medie, grea. Deci in general pescuiesc cu bete rigide care asigura o intepare rapida a pestelui si in curent puternic nu se indoie prea tare.

Puterea de aruncare a betelor este de obicei corelata cu lungimea batului si cu actiunea lui dar in general se incadreaza intre 5 si 40 de grame, desigur cu eventuale diferente. Firele pe care le folosesc sunt de 0,16 pana la 0,22 monofilament si textil unde e cazul. Latimea raurilor poate varia destul de mult dar in general nu este mai mare de 100 de metri pe Mures si nu mai mare de 50 metri pe Aries si restul raurilor. De multe ori cu un fir de 0,18 mm si o naluca de 3,5 grame reusesti sa arunci de la un mal la altul chiar daca nu esti cel mai puternic aruncator. Principala problema o reprezinta vegetatia de pe mal si in special din apa care este din abundenta si care practic nu poate fi evitata asa ca este necesara multa rablare si eventual disponibilate de a pierde cateva naluci.

Rotativele cele mai folosite pe Mures, Somes, Aries , Niraj, Gurghiu si Tarnave pentru pescuitul cleanului sunt cele nickelate, argintate sau cupru cu paleta clasica de marime 0, 1 sau 2 cu greutati intre 2,5 grame si 5 grame. Aceste scule sunt cele pe care eu personal le consider cele mai indicate si cele versatile in cazul cleanului si deci cele mai prinzatoare si ele consider “first choice”. Am vazut rezultate bune si le rotativele nichelate cu un fulg rosul in ancora dar totusi modele clasice sunt cele mai bune dupa parea mea. Puteti folosi rotative produse de orice firma dar atentie la ancore si mai ales la cat de ascutite sunt acestea. Cand este malul pietros verificati ancorele de mai multe ori in timpul pescuitului pentru adesea datorita lovirii de pietre aceste ancore se indoaie si se deformeaza si adesea se rup varfurile de la carlige.

De aceea eu am totdeauna la mine o piatra-gresie mica si daca e nevoie reascut cum pot varfurile carligelor de ancora si de aduc la forma originala daca sunt deformate. Agrafe folosesc cele cu vartej si cu ureche de agatare. La pescuitul cu rotative cea mai mare problema ar fi ca datorita rasucirilor repetate si continue a firului intr-o directie chiar si cele mai complete vartejuri nu reusesc sa compenseze rasucirea firului. Rasucirea firului si acciditatea mare a apei (mai ales in Mures) duce la o uzura rapida a firului si rolei de la galetul pick-upului a mulinetei de aceea de fiecare data recomand gresarea (ungerea) rolei de la galetul pick-upului.

O metoda suplimentara poate fi ca de fiecare data dupa o partida de pescuit firul sa fie scos de pe mulineta si spalat si apoi rebobinat pe rola pentru a reduce strangerea firului pe tambur care apare dupa o partida de pescuit. Am vazut si un mic derasucitor (o pelicula de film de forma ovala) inserat pe fir la circa 50 cm de agrafa. Desigur exista si firul textil care prezinta avantaje evidente in fara de cel a pretului. Fiecare pescar trebuie sa gaseasca un echilibru intre rezistenta firului si greutatea nalucilor folosite determinarea acestui raport tine mai mult de observatia personala si inspiratia fiecaruia.

Muste artificiale. Eu personal folosesc legatura de musca (buldo) care este o tehnica destul de larg raspandita la pescuitul rapitorilor in aceasta zona. Practic vorba de pluta lestata care are rolul de propulsa legatura si de ai asigura flotabilitatea. Pe un interval de 1 metru se leaga 2 muste pe saritore de circa 10 cm la intervale egale. Tehnica aceasta este recomandata vara cand este cald si in general cand cleanul culege (muscareste) la suprafata apei. Cele mai prinzatoare modele pe Mures, Somes, Aries si Tarnave pentru pescuitul cleannului sunt modele adams si red tag-black zulu (vezi imagine). Drillul este foarte spectaculos desi capturile sunt mai mici ca dimensiuni decat la pescuitul la rotative. Mustele pe care le folosesc atrag foarte des si avati si mai ales obleti mai marisori. Bineinteles ca se preteaza si la stilurile clasice ale flyfishingului care implica folosirea de snuri si bete specializate. Clasele snurilor sunt mari pentru a putea lansa muste legate pe carlige intre 10-12 . Eu personal nu recomand carlige mai mici de 12 pentru sportivitate si mai ales datorita prezentei din abundenta a obletelui care culege fara nici o mila orice musca cade pe apa. La musca cele mai multe lovituri le-am avut cand am lansat contra curentului desi ciudat sau nu tot cand am recuperat contra curentului am avut si cei mai multe lovituri ratate.

Voblere.. Pe raurile din Transilvania am observat rezultate bune si foarte bune la pescuitul cu voblere mici si foarte mici. Aici ma refer la voblere suspending de pana la 7 cm lungime cu greutati pana la 8 grame. Cele mai prinzatoarea modele la clean sunt cele care au patternul cat mai apropiat de cel al porcusor (gabio gabio) si bataia mai larga. O atentie deosebita se pare ca are cleanul pentru modele minow care desi sunt greu de lansat totusi imi se par a imita cel mai bine prada cleanului.

Oscilante de preferat cele mici si usoare de culoare galbena sau roscata. Aceste oscilante trebuie sa evolueze undeva la 1-1,5 metru si sa aiba o miscare destul de ampla. Eu folosesc cele gen sparky sau oister cu greutate de pana la 6 grame. Le folosesc mai ales cand cleanul se afla spre mijlocul raului pentru a beneficia de lungimea de aruncare mai mare pe care ti-o confera oscilantele. Bineinteles ca oscilantele se preteaza mai bine la locuri mai adanci si mai calme decat in locurile unde folosesc de obicei rotativa. Merita incercat si la spinnerbait.

Momeli naturale. Desi nu le mai folosesc trebuie sa le amintesc maduva iarna, rame si viemuri primavara si toamna, mormoloc de broasca in perioada respectiva, pestisor pe legatura cu pluta, plumb si fir de 40 cm lansat in curent. Probabil cea mai de succes momeala vie la clean dupa observatiile personale este cosasul care este insecta care practic constituie “ultimate bait” pentru clean. Pescuitul cu cosas este apropiat cu cel de la flytying insecte trebuie sa fie ajunga cat mai aproape de filmul apei.

Tehnici (CUM?)

Sa va povestesc cum caut locurile cele mai potrivite. Plec de la cunoasterea comportamentului cleanului. Acest peste cum se stie este extrem de precaut deseori am auzit zicala pe care o reproduc dupa cum urmeaza “cleanul are un ochi in fiecare solz” perfect adevarat. Este foarte atent la tot ce se intampla pe suprafata apei si pe mal de multe ori nu il observi din cauza ca apropierea de locul de pescuit se face defectos. Este singurul peste care te obliga de multe ori se lansezi de la 5-6 metri de buza apei. Desi la prima vedere ar parea o tampenie aceasta ultraprecautie da rezultate. Locul preferat al cleanul este repezisul si in general locurile cu fund pietros. In astfel de locuri il caut in primul rand desi ar parea o limitare nu este de loc asa avand in vedere ca ma refer la Transilvania care nu prea se lauda cu locuri nisipoase. Oricum obervatia este cheia succesului la pescuitul cleanului in sensul ca fiind un oportunist renumit cleanul poate fi gasit sub vegetatia ce isi intinde coronamentul deasupra apei. In astfel de locuri pandeste eventuale muste si vietati care ar putea cadea de pe fruzele vegetatiei. De multe ori o jumatate de ora de observatie inainte partidei de pescuit face diferenta intre un pescuit de succes si unul perfect mediocru. Din experienta mea va pot spune ca foarte rar il gasesti in doua zile in acelasi loc fiind foarte inconsecvent.
O alta observatie este aceea ca pescuitul cleanul cere o conditei fizica foarte buna in sensul ca exemplare capitale sunt solitare si foarte rar in perioada de reproducere care la clean se intinde pana in iulie se aduna in grupuri mai mari. Asa ca odata capturat un exemplar frumos nu mai mare rost sa insistati prea tare si trebuie schimbat locul. De multe ori am parcurs 5 pana la 20 Km la o singura partida de pescuit.

Lansarea la rotative o fac in general in curent sau perpendicular cu malul. Modul de recuperare liniar cu viteza medie sau mica pentru inceput. La inceput recomand o recuperare la suprafata apei cat mai aproape de stratul superficial al apei, recuperare astfel incat sa fie vizibila vartejele facute de rotatia paletei in apa. O atentie deosebita trebuie acordata structurilor scufundate si aici ma refer avand in vedere ca e vorba de Trasilvania de maluri surpate si bolovani mari in jurul care se formeaza turbionalitati. Recuperarea nalucilor in zona acestor structuri reprezinta adevarata provocare a pescuitul la clean.

Fir intins. Si nu uitati ca pesti se mai si elibereaza. Dimensiunea sportiva de retinere pentru clean este de 25cm si 500 grame in sus.

Articol premiat la Concursul “Bertilure va premiaza”, luna Martie