Stiuca la twister

“Puternicul ‘crocodil’ de pe Mole m-a rasucit cu barca in loc!”

La pescuit cu Andy Little

Andy Little este unul dintre bine-cunoscutii pescari englezi ce publica regulat articole in revistele de specialitate britanice (“Angler’s Mail”) si un bun realizator de emisiuni de pescuit, pentru canalul de televiziune “Discovery Home & Leisure”.

Il vom insoti in acest articol la o sesiune de pescuit pe raul Mole, chiar in apropierea locului de varsare a lui in fluviul Tamisa (zona Hampton Court).

Andy declarase de mult timp ca adevarata revolutie ce se petrece in momentul de fata in domeniul pescuitului cu naluci, prin aparitia unui numar impresionant de noi naluci, ciudate ca infatisare si denumire, nu-l impresioneaza prea mult, el preferand sa foloseasca modele simple, clasice de-acum. Pentru o sesiune de vara ca aceasta, el nu avea nevoie de obicei decat de o lanseta de naluci, de dimensiune mica si de ceva naluci fara pretentii… Insa in partida de fata el a hotarat sa faca o exceptie de la regula!

Scopul lui a fost acela de a testa rapitorii (bibani si cleni doar, deoarece vara nu este chiar timpul ideal pentru stiuca) aflati in preajma cascadei (involburarii) de apa de pe Tamisa (Hampton Court weirpool), utilizand cateva creatii de ultima ora ale firmei “FOX”… si anume naluci de silicon cu forma de pestisor (twistere shad). Acestea sunt superbe ca realizare, nefiind o mare diferenta intre ele si pestisorii adevarati, lucru pe care Andy conta pentru a insela vigilenta rapitorilor. Denumirea completa a acestor naluci este “Fox Chubby Shad”.

Derularea sesiunii

Andy si-a lansat barca la apa de pe o proprietate privata aflata pe malul raului Mole si intentia initiala era de a se lasa la vale pe Tamisa. Insa soarta a facut sa nu reziste tentatiei de a lansa nalucile sale chiar pe acel loc, a raului Mole… lucru care i-a eliminat complet de pe agenda zilei pescuitul pe Tamisa. De la primele lansari s-a si vazut “conectat” cu o salbatica stiuca de peste 5 kg!

Andy avea la dispozitie o lanseta scurta din seria de lansete pentru twister “Fox Predator Jig”, cu fir principal de 2,7kg rezistenta pe o mulineta “Shimano Stradic’ si a lansat pentru inceput o naluca “shad” de aproape 8cm, avand in gand ceva cleni si bibani, nicidecum stiuca.

El spune ca nu este bine a arunca twisterele si a le recupera ca un robot, la viteze constante, cum cei mai multi novici o fac, ci reteta de succes este de a le “lucra” dand dovada de cat mai multa imaginatie. Cu cat “lucrezi” mai mult in apa o naluca, cu atat cresc sansele de a provoca o muscatura. Lansetele de twistere (jig) au caracteristica foarte convenabila ca varful este rigid, ceea ce permite o transmitere catre twister a miscarilor executate de pescar cu o fidelitate de invidiat.

Andy a tintit la prima aruncare catre o gaura in buruienile subacvatice, a lasat naluca (twister-ul pestisor) sa coboare spre fund (traseu pe care coada twisterului executa miscari seductive), apoi l-a ridicat la suprafata apei prin smuncirea lansetei in sus, si l-a lasat sa coboare din nou catre fund. Ei bine, la aceasta a doua descindere, stiuca a atacat… La cantarire a avut aproape 6kg!

Acesta a fost deci semnalul pentru Andy ca trebuie sa insiste pe stiuca. El a incercat sa foloseasca si alte naluci, unele de suprafata (precum “Mirrolure Spinner Prop” cu elice in fata), dar n-a avut decat doua capturi cu muscaturi “letargice”, semn ca pestii nu erau dispusi la urmariri de suprafata spectaculoase.

Imediat cum s-a intors la twistere, partida s-a relansat.

Andy a incercat twisterele si in apa mai mica unde spera sa gaseasca niscaiva cleni sau bibani vorace, insa tot ce a obtinut nu a fost decat cateva urmariri neconcretizate din partea unor bibani mari, dar lenesi. A pus toate aceste pe seama naturii comode a pestilor sau pe faptul ca numarul impresionant al stiucilor aflate in zona crea timiditate in randul celorlalte specii.

Asadar Andy a trecut la testarea gamei sale de twistere “Fox Chubby Shad”… dar oricate combinatii de marimi si culori a incercat, a reiesit ca singurul lucru ce conta cu adevarat pentru a captura stiuci era evolutia in apa a nalucii utilizate. Cheia succesului se dovedi a fi ascensiunea rapida a nalucii catre suprafata, urmata de o descindere catre fundul apei, la fel de rapida.

Andy a inregistrat multe muscaturi chiar si pe timpul scurt (2-3 secunde) cat twisterul era lasat nemiscat pe fundul apei.

Muscaturile si actiunea din partea stiucilor au fost atat de furioase incat l-au solicitat serios pe Andy, care, a si pierdut numaratoarea lor. In orice caz, el estimeaza captura sa la peste 20 de exemplare, din care 6 de aproximativ 5-6 kg fiecare, si un numar mare de stiuci din categoria a 7-8 kg bucata. Ba recunoscu unul din pesti, de 8 kg acum, ca fiind una din stiucile prinse in acelasi loc la peste mort (deadbait) iarna trecuta, moment cand cantarea aproape 9kg! Insa cea mai mare captura a sa din aceasta sesiune s-a dovedit a fi… un adevarat monstru!

Andy efectua o ultima aruncare chiar in apropierea involburarii de apa (minicascada) de la varsarea micutului rau Ember in raul Mole, cand, chiar in momentul urcarii nalucii (twister pestisor de 10 cm lungime) catre suprafata, o umbra uriasa a iesit dintre brusturii subacvatici aflati in imediata vecinatate. Forta muscaturii l-a rasucit literalmente in loc pe Andy, cu tot cu barca. I-au trebuit aproape zece minute bune pentru a imblanzi acel exemplar si a apelat la o manevra cu minciogul foarte riscanta, luand stiuca cu coada inainte… pentru a nu risca inutil ca naluca din gura cumetrei sa se agate in plasa minciogului!

Monstrul sau a cantarit putin peste 10 kg, ceea ce reprezinta o captura de senzatie pentru aceasta perioada a anului (vara); de altfel Andy e convins ca acest exemplar va atinge circa 12 kilograme greutate in chiar iarna imediat urmatoare!

Andy marturiseste in final ca, cu cat utilizeaza mai mult nalucile moderne, cu atat se indragosteste mai mult de ele. Nu-i asa ca a sosit timpul sa va alaturati si dumneavoastra revolutiei din domeniul nalucilor moderne?