Secrete de toamna la salau pe Dunare

De cand am descoperit pescuitul la salau pe Dunare, vreau sa va zic ca aproape numai merg la pescuit de stiuca, cu toate ca sunt amandoua speciile in acelasi loc unde ma duc.

La fiecare vizita am aproape acelasi subiect de discutie cu Mihai, proprietarul de pensiune, situata chiar pe un canal din Dunare:
Eu:
– Si cum merge, se prinde salau pe undeva?
Mihai:
– Salau, glumesti? Nimeni nu prinde pe aici salau. Poate niste bibanei si – din cand in cand – cate o stiuca mai rasarita (pe la 3-4kg)!

Cand ma intorc cu salaul prins pe Dunare, se reia intrebarea de data trecuta:
Mihai:
– De unde l-ati cumparat, ca vreau si eu pentru turisti!

Nu pot decat sa zambesc si sa-mi vad de ciorba excelenta din crap, caras, marlite si moace. Bucuros ca, in afara de primavara (cand ies salaii la depunere in zonele cu apa mica), in mai tot timpul anului salaul nu cade asa usor in plasele braconierilor, pescarilor autorizati sau al localnicilor “flamanzi”.

Din punct de vedere al timpului de pescuit ales, noiembrie este luna cu cele mai bune rezulate alte mele pe Dunare. Este luna cand salaii incep sa se grupeze in zonele cu apa adanca, dar este si momentul in care se hranesc agresiv pregatindu-se pentru iarna.

Acesta este unul dintre secretele mele pentru acesta perioada, sfatuindu-va sa incercati zonele cu adancimi cuprinse intre 8 si 10 metri. Poate si la adancimi mai mari poti avea rezultate la fel de bune, sau poate chiar mai bune, dar pescuitul pe Dunare la adancimi mari presupune un efort covarsitor, iar placerea pescuitului devine o povara.

Asta este si motivul pentru care imi duc la extrem echipamentul medium-light, selectand lansete si mulinete usoare, dar care permit o incarcare cat mai mare a greutatii naluciilor sau a jig-urilor.

Sa nu va inchipuiti ca voi supraincarca capacitatea unei lansete sau mulinete, afectand performantele sau rezistenta acestora. Din contra, incerc sa incarc la maxim permis o lanseta, dar si echipez mulineta cu un fir textil foarte subtire.

Dar, sa vedeti surpriza. Entuziasmat de ultima achizitie – un Shimano Zodias Cast 166M – m-am intors pe Dunare, unde eram convins ca iesirea avea sa-mi rezerve suprize placute. Prima surpriza placuta a fost ca formatia noastra a fost alcatuita din nu mai putin de 10 pescari, iar distratia avea sa fie pe masura.

A doua surpriza a fost rezervata de Roland Katona, un pescar cunoscut pentru rezultatele remarcabile de la concursurile de la mal, cu mentiunea ca face parte si din lotul national de anul viitor. Dar, care nu a avut ocazia sa pescuiasca pe Dunare, la salau.

Iata un interviu scurt, dupa partida de pescuit avuta in aceiasi barca.
Eu
– “Roland, mai mult ai pescuit si prins cu lanseta mea, Shimano Zodias Casting (166M), echipata cu o mulineta Curado 51. Spune-mi te rog, Shimano risca si zice ca aceste noi modele Zodias acopera mai multe plaje de incarcari de greutate sau mai bine zis se preteaza la mai multe specii de rapitor, exemplu salau – stiuca, dar si biban. Care este parerea ta, dupa ce-am observat ca nu te-ai desprins de ea in cele doua zile de pescuit?”

Rolan
– “Desi pare o lanseta mai light am fost uimit ca am reusit sa ma descurc si cu greutati mari, dupa cum sti caci erai cu mine in barca. Iar, ca si sensibilitate sau acuratete este foarte buna, dupa cate lansete de casting am tinut in mana. .. Nu foarte multe (de altfel).. dar destule sa imi dau seama cum este una, si cum este alta … Plus ca, ansamblul echilibrat cu mulineta Curado 51 s-a potrivit bine, fiind mulineta care m-a facut sa nu ma las de casting.

Am incercat si de la alte firme, dar nu am reusit sa arunc la inceput. Deci, cum le ziceam si unora care vor sa se apuce de casting, prima achizitie a mea a fost Shimano Curado 51 (pret calitate/pret excelent)!

Dar, sa trec la lanseta Shimano Zodias am remarcat ca este usoara, pare la light, dar si poti linistit pescui cu ea mai spre heavy, iar in drill s-a descurcat foarte bine.

Ca un neajuns, sau mai bine spus un fix de al meu, este manerul EVA care nu imi este deloc pe plac. Pare chicios si deloc pentru cei pretentiosi. Stiu ca este mai rezistent si mai usor decat pluta, dar face ca batul sa para ieftin. Eu, sincer nu as pune mana pe el.

Eu:
– Cu mine in barca ai prins un salau apropiat de 4 kg cu lanseta mea Zodias. Crezi ca a contat in tot ansamblul sau a fost o pura intamplare?

Roland:
– Clar ca a contat!
– Si vin cu argumente. Daca ne referim strict la salaul acela, a lovit foarte usor prima data, dupa care l-am lasat sa vad ce se intampla, si l-am intepat la a doua lovitura. Dar, si ultima lovitura a fost mult disproportionata ca intensitate sau agresivitate cu marimea pestelui. Senzitivitatea batului si-a spus cuvantul!

– Iar, ca o completare, eu cred ca naluca este altcumva jucata cu o mulineta de cast, iar poate acest aspect are valoare in capturarea pestiilor capitali!