Salaul pe baraje

Am hotarat sa scriu acest articol dupa doi ani de pescuit aproape exclusiv la salau, in mai multe locatii si conditii – apa curgatoare, adanca, lacuri de acumulare, in diferite anotimpuri – incercand sa sintetizez ce am observat in tot acest rastimp, cu succese si insuccese. Cele prezentate mai jos se adreseaza incepatorilor – si celor cu experienta deopotriva – care se gasesc intr-o situatie similara – curent puternic in aval de o hidrocentrala, fund inegal tapetat cu pietre etc. si lacurile de acumulare, tot in apropierea centralelor, cu ape foarte adanci, curenti constanti si in profunzime. Acestea sunt locurile unde trebuie cautat salaul.

Incepem cu o descriere rapida a pestelui tinta, un rapitor cu un caracter gregar, sperios si afectat – pozitiv sau negativ – de modificarile climatice, cresterea sau scaderea apei, prezenta din abundenta a hranei sau lipsa acesteia. Este un peste totusi lacom care nu va ezita toamna sa-si manance propriile progenituri provenite din icrele depuse primavara.

Echipament

Nu voi insira aici nume de producatori, marci, etc.

Lanseta potrivita acestor conditii este una de 2,10 – 2,70 m, din grafit, cu putere mare, intre 10 si 30 g, actiune de varf si inele SIC pentru a nu fi taiate de firul cu care veti pescui. Nu o data va veti intalni cu nevoia sa suplimentati un jig si asa destul de mare – 14-17 g cu un plumb aditional de 10 g sau mai mare, culisant pe fir. Actiunea de varf va reduce lungimea lansarilor, dar va asigura o buna rezonanta si puterea necesara pentru intepare.

Mulineta trebuie sa fie robusta, sa aiba o viteza de recuperare mica, cativa rulmenti si galetul turnant.

Firul textil – impletit sau fuzionat – cu o rezistenta de 8-10 kgf, este absolut necesar pentru a simti trasaturile salaului si pentru a controla mai bine evolutia twisterului, si nu in ultimul rand pentru a ajuta la dezdoirea jigului in cazul agatatorilor. Datorita vizibilitatii scazute in ape adanci sau curenti puternici nu incurajez folosirea inaintaselor de orice fel, inaintase ce nu au rigiditatea firului textil, atenuand intensitatea muscaturii in lanseta si adaugand inca un nod pe fir. De preferabil ca firul textil sa fie verde sau galben, foarte vizibil.

Shadurile (twisterul in forma de peste) cu lungimi cuprinse intre 6-10 cm, in toata gama de culori dar preferatele mele sunt: albe, galbene cu burta alba si glitter (sclipici), chartreuse, verde cu glitter, albe cu spate negru, verzi cu spate negru si glitter. Salaul poate si sigur va face diferenta dintre un shad cu glitter si unul fara, preferand uneori anumite marimi si culori. Recomand fierberea acestora timp de 1-2 minute, pentru a obtine o bataie mai pronuntata a cozii si o miscare mai ampla a intregului corp, cat si pentru a minimaliza efectele dintilor salaului pe corpul shadului. Uneori, retusurile aduse shadurilor, cum ar fi inchiderea unghiului cozii cu ajutorul unui metal incins, taierea din burta shadului 1-2 mm pe toata lungimea lui etc. aduc mai multe muscaturi, evident mai multi pesti. Nu am insistat mult asupra gruburilor (twisterelor in forma de vierme), lasandu-ma pagubas dupa cateva nereusite pescuind cu gruburi. Am incercat de multe ori sa schimb shadul cu un grub in timp ce salaul tragea, tocmai pentru a vedea daca au acelasi efect asupra pestelui, dar fara rezultat, prin urmare nu o sa aduc aminte de ele.

Locuri

Pentru a gasi locul unde stau salaii trebuie sa avem cunostinte solide despre constitutia fundului apei. Aglomerarile acestui peste apar intotdeauna in jurul unor structuri – pietre, praguri si placi din beton, disipatori de energie, peretii verticali ai grupurilor electrice, pereti anti-colmatare in lacuri etc. Bucurati-va cand veti descoperi un loc unde agatati twisterele, acesta este un semn ca acolo se pot ascunde pestii.

In aval de baraje pescuiti primavara si vara, unde de regula salaii se aglomereaza dupa depunerea icrelor si unde hrana este adusa de apa. Acolo adancimea apei este mai mica si curentul puternic “bate” spre larg, unde cu putine eforturi veti reusi sa tineti un jig de 15-20 g “peste curent”. Ideal in aceasta situatie ar fi sa aveti in apa cat mai putin fir, asadar cautati un loc mai inalt de unde sa pescuiti iar cu ajutorul firului textil veti simti orice denivelare a fundului. Desigur ca prezenta unei barci in portbagajul dumneavoastra este binevenita, dar nu o data mi s-a dovedit ca salaul se poate prinde mai bine de pe mal decat din barca. Salaul nu asteapta pasiv hrana pe marginea curentului, asa ca nu renuntati la partida daca apa vi se pare prea agitata. Tocmai atunci pot aparea surprizele. Insistati si pe langa maluri dimineata si seara, cand pestii prada se strang pe apa mica, iar salaul nu distinge prezenta noastra pe mal.

Toamna si iarna salaul se aduna in apele adanci din lacurile de acumulare, parcurgand km intr-o zi. Aceasta, ca si primavara, este perioada cea mai propice pescuitului la twister, datorita agresivitatii si hranirii intense a salaului pe parcursul intregii zile. Pe shadurile de 10 cm se vor arunca strapazani de 20 cm – nu incurajez retinerea acestora – iar cele mici – de 6 cm – puteti sa le dati uitarii deoarece in aceasta perioada prefera shaduri mari, vizibile si cu vibratie pronuntata. Spre deosebire de pescuitul in aval de hidrocentrale, unde oprirea grupurilor electrice sau chiar reducerea puterii acestora compromite pescuitul mai mult ca sigur, in lacuri, in cazul in care centrala este oprita brusc, urmeaza o perioada relativ scurta in care salaul nu va mai ataca twisterele, dupa care incet frecventa atacurilor revine la normal. In lacuri puteti pescui oriunde exista un fund tare al apei, dar de preferabil ar fi grupurile hidroelectrice sau peretele de beton cel mai apropiat de curent.

Constructia monturii

Acesta este un factor destul de important in pescuitul la twister, iar cele mai bune solutii le veti observa in timp, in functie de conditiile de moment.

Ca referinta pentru marimea carligelor voi folosi scara Mustad, jiguri pe care le folosesc de foarte mult timp datorita pretului mic. In mod normal pentru shadurile de 8 cm folosesc jiguri dotate cu carlige 2/0, unde punctul de iesire in corpul shadului nu ajunge la jumatatea acestuia, iar pentru cele de 10 cm folosesc jiguri dotate cu carlige 4/0.

Aveti grija spatele shadului sa fie drept si asigurati-va ca varful carligului iese exact prin mijlocul shadului. Partea superioara a carligului sa fie paralela cu corpul shadului si bine scos in afara pentru a asigura o intepare eficienta. In cazul ratarilor la intepare ascutiti varful carligului cu o gresie sau daca nici acest lucru nu da rezultate schimbati jigul cu unul echipat cu carlig mai mic, de acelasi gramaj.

Contrar sfatului de mai sus, uneori pentru a evita inteparea strapazanilor la un shad de 8 cm folosesc un jig cu carlig 4/0, care iese dincolo de jumatatea corpului shadului si este mult mai expus. Aceeasi strategie o aplic si in cazul pescuitului pe verticala la shaduri de 8 cm, unde folosind carlig 2/0, unghiul intre fir si corpul carligului este de 90grade, iar la intepare unghiul tinde sa se mareasca la 180grade, indreptand astfel shadul in gura pestelui fara ca jigul sa patrunda adanc, sau uneori deloc.

Pescuitul

Tehnica pescuitului la twister se deprinde destul de greu si din acest motiv incurajez perseverenta in cazul unor nereusite. De un lucru puteti fi sigur, pestele nu se va sinucide aruncandu-se orbeste pe twisterul dumneavoastra. Pescuind in apa sa zicem de 10-14 m adancime, cu un jig de 10-14 g, primul lucru dupa lansarea twisterului va fi sa lasati tamburul mulinetei liber pana ce twisterul parcurge doua treimi din adancimea apei, dupa care veti opri firul pentru a evita lasarea acestuia in apa in exces, si pentru a simti si putea intepa pestele la o eventuala muscatura pe cadere. Pescuind in curent, nu lansati in amonte si opriti firul aproape imediat dupa aruncare, pentru a-l mentine cat se poate de intins. Exista si exceptii, in cazul in care doriti ca apa sa poate twisterul mai departe, catre o structura aflata in afara lungimii de lansare, dar numai daca sunteti sigur ca in tranzit acesta nu va intalni o structura submersa, de care sa ramana agatat.

Jocul twisterului nu este foarte greu, trebuie doar sa va tineti cont de unele mici aspecte. Dupa ce twisterul a ajuns pe fund – se poate vedea o relaxare a firului si a lansetei, reprezentat schematic in figura cu albastru – mulinati firul in exces intinzandu-l cu varful lansetei paralel cu apa, dupa care ridicati varful in functie de adancimea la care vreti sa ridicati twisterul (moment marcat cu galben).

Nu este indicat ca aceasta miscare sa fie prea brusca si nici prea ampla, deci twisterul sa nu fie ridicat la mai mult de 40 cm de fundul apei. In afara de orele diminetii, sau de asfintit, in ape mici, salaul nu se ridica dupa hrana, deci nu sperati la muscatura la o distanta mai mare de 40 cm de substrat. Muscatura apare in timp ce twisterul cade spre fund, (in figura linia intrerupta de culoare rosie) iar dumneavoastra veti simti o atingere, un “tac” in varful lansetei; raspunsul trebuie sa fie prompt, altfel pestele va lasa twisterul, simtind ca ceva nu este in regula. Inteparea se face scurt, aproape violent, pentru ca jigul sa patrunda gura osoasa a salaului. De multe ori salaul “culege” twisterul si se deplaseaza spre noi, iar dumneavoastra veti vedea firul foarte relaxat si nu veti mai simti greutatea acestuia, ca urmare strangeti firul in exces si intepati. Priviti cu atentie si firul in cazul in care pescuiti sub vant si nu numai, unele muscaturi le veti vedea numai pe fir, fara a simti in lanseta nimic. Nu trebuie lasate pauze intre miscarea ciclica de ridicare si lasare a twisterului, ideea este sa parcurgeti o suprafata cat mai mare in timp cat mai scurt, iar salaul nu va ataca un plastic care pur si simplu sta pe fundul apei. In curent miscarea imprimata twisterului va fi si mai de mica amploare, pentru ca acesta va vibra efectiv stand pe loc, si nu uitati ca o data ridicat de pe fund cu putere, acesta va fi purtat de apa cativa metri.

In general

Nu insistati prea mult intr-un loc fara a avea muscatura, este posibil ca pestele sa nu se gaseasca acolo. Observati atenti cu ce se hraneste salaul in zona respectiva, pentru a-i oferi un shad asemanator. Este bine sa nu strangeti complet frana mulinetei, astfel incat la o intepare violenta sa elibereze foarte putin fir. Apa tulbure nu prieste acestui peste, daca totusi pescuiti in cazul viiturilor cautati apele mici cu vegetatie si folositi shaduri viu colorate. Nu folositi jiguri usoare de dragul finetii, mai important este contactul cu fundul apei. Personal in conditiile descrise mai sus nu am scazut niciodata sub 9 g, suficient pentru a asigura o cadere lenta. Vremea este si ea importanta, salaul fiind activ pe toata durata unei zile reci, innorate, cu ploi marunte. Vara inainte de furtuni se va hrani intens, incetand dupa trecerea ploii si cresterea brusca a presiunii atmosferice. Sunt sigur ca sunt mult mai multe de spus despre acest pescuit dinamic si despre acest peste nobil, comportamentul lui variind chiar de la o ora la alta. Nu exista “retete de succes”, ci doar o adaptare continua a pescarului la conditiile de moment, dar totul trebuie sa plece de la ceva simplu care sa constituie baza pe care pescarul sa-si construiasca metode proprii, inovatoare pe care sa le aplice o data ajuns pe malurile apei.