Pescuitul cleanului

Aprilie – cleanul e in forma!

Acum dupa topirea zapezilor raurile incep sa se limpezeasca si clenii ies din gropanele lor dupa hrana. Cele mai cautate sunt larvele si insectele ce incep sa misune pe maluri.

Astfel daca pescuiti la momeli naturale aveti mai multe variante:

1. La fix cu lanseta. Va recomand o lanseta tip feeder, adica o lanseta cu varful fin (de fapt au mai multe varfuri care se folosesc in functie de greuatea de lansare si de puterea curentului) care sesizeaza cea mai slaba muscatura, chiar daca incepe sa manance cleanul nu este inca prea bataios. Un fir de 16 este suficient iar carligul nu ar trebui sa depaseasca marimea 12 sau max 10.

Cautati locuri insorite, cu apa mai calma, sau locuri in care vedeti deja muscariri de cleni, nu uitati ca exemplarele mari stau la adancime, in gropi, pe sub maluri.

2. Tot cu momeli naturale mai puteti pescui si cu varga, lungimea vergii se alege in functie de raul pe care pescuiti, un fir de 14 si un carlig nr 10 sunt indicate iar pluta sa fie micuta si neaparat vopsita in culori cat mai naturale, nu folositi culori stridente deoarece cleanul se sperie imediat. La varga avantajul este ca puteti sa “bateti” mai multe locuri, puteti sa pescuiti pe o portiune mai mare de rau.

Dintre momeli va pot recomanda viermusii, carii de lemn (sunt excelenti), larve de chironomus si broscutele acolo unde au aparut.

Dar cel mai frumos pescuit ramane tot cel de spinning si de musca. Cea mai mare placere este sa simti un clean mare intr-o lanseta de ultralight sau in lanseta de musca. Pe o vreme in incalzire coborarea pe un rau de clean este o placere, vi-o recomand din toata inima.

Alegeti o lanseta de ultralight, neaparat moale pe varf, daca folositi o lanseta rapida cleanul simte rezistenta varfului inainte ca voi sa aveti timp sa intepati iar varful nu este suficient de tare pentru autointepare (vorbim de lansete ultralight), la o lanseta moale pe varf cleanul nu simte nimic atunci cand apuca momeala dar voi aveti timp sa intepati, o data pentru ca vedeti tensionarea mai mare a varfului si apoi pentru ca o data varful tensionat simtiti deja in bat muscatura pestelui iar daca totusi nu sunteti atent sa intepati dupa ce se tensioneaza varful intra in actiune partea a doua a lansetei, partea de rezistenta, suficient de tare pentru a contra un clean si a-l intepa.

O mulineta usoara, un fir de 15-16 si rotative mici, marimile 00, 0 sau 1 (Mosca Spanto, Mosca Nome si Berti) sau voblere mici de 2-3 cm (Down de 2, 25 si 3 si Salmo Hornet de 2 si 3). Cele mai bune rezultate in zilele insorite le-am avut la culori deschise galben, verde deschis, portocaliu si bineinteles la combinarea acestora adica fire tiger. Lansati cu minimum de miscare si de zgomot in aval si spre malul opus (cumva in diagonala) si recuperati cat se poate de lent, folositi-va cat puteti de curent, tineti naluca suspendata in curent dar neaparat sa o simtiti ca lucreaza.

In locurile in care se intoarce curentul, zone mai calme si putin adanci, sub vaduri mai intinse unde apa se incalzeste mai repede insistati cu mai multe lanseuri, daca ati ales naluca potrivita pana la urma cleanul va musca. Dupa ce ati prins un clean intr-un loc nu balaciti apa pentru ca sigur mai sunt si altii in zona. Inca o data! Cat mai multa liniste, umblati usor pe mal sau prin apa, nu va miscati inutil si cautai sa va pierdeti in vegetatia de pe maluri si neaparat imbracati-va cu haine in culori naturale, eu prefer hainele militare.

Daca pescuiti cu soarele in spate mare atentie la umbrele ce cad in apa, umbra dumneavoastra sau a batului pe care il miscati poate pune pe fuga clenii cei mari si vigilenti.

La musca este pescuitul cel mai elegant. Nu vreau sa fac pe profesorul in acest domeniu pentru ca nu am prea multa experienta dar va voi impartasi din ce am invatat pe pielea mea si din ce am aflat de la altii.

Echipamentul: Dupa mai multe incercari si sfaturi de la maestrii stilului am ajuns sa folosesc varga de clasa 3 (e foarte buna si de 4) de 2,55 (pe rauri mici) si fir DT F. Eu folosesc leader cat varga si muste super plutitoare facute, de muscarii bucuresteni, din talpa de papuc (un fel de burete cauciucat), cele mai prinzatoare sunt imitatiile de greiere negru pe carlig de 10 urmate de furnici mici si negre tot din acelasi material dar pe carlige de 14.

Prezentarea mustei trebuie sa fie cat mai indelungata pentru a-i da cleanului timp sa se ridice sa o culeaga. Am avut atacuri chiar si atunci cand am tinut musca in curent timp de aproape un minut.